Jump to content

Ne žemės ūkio veikla kaimo vietovėje


voras

Recommended Posts

Kadangi pats pribrendau tokiam klausimui tai sakau sukursiu ir tema, galbut kas nors ant kelio uzves.

Nupirkau vaiku darzeli kuris pavasari dar veike, 370 kvadratiniu metru naudingo ploto, virtuve atitinkanti visus sanitarinius reikalavimus, rusys, kanalizacija telekomunikacijos, gamtines dujos nemaza teritorija aplinkui, bet deja deja kaimo centre.

paleisti po plyta gaila, nes kaimas ir taip jau i vaiduokli panaseja.

jei kas turit minciu ir ju nebijot viesai issakyt prasom padskutuojam kam butu galima pritaikyti tok pastata

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, vakar vakarą paskyriau voro vaikų darželio plėtros galimybių studijai.:)

Pasiskaičius/pasinanalizavus taisykles, remiamas ir neremiamas veiklas, siūlyčiau vis tik pirmiausia apsispręsti, kuria kryptimi eiti, t.y. ar bandome pasinaudoti ES parama, ar ne.

Iš mano aukščiau įdėtoje nuorodoje remiamų sričių bent jau man patraukliausios/tam tikra prasme paprasčiausios yra:

a) kepykla (pakankamai aiški ir vorui priimtina veikla);

B) laidotuvių veikla (tik dėl patalpų panaudojimo. Perspektyvos šio verslo kaime kažin ar šviesios. be to, tai pakankamai liūdnas biznis);

c) Fizinės gerovės užtikrinimo veikla (reikėtų dar pasitikslinti, kas po šia savoka slepiasi, tačiau gal čia galima būtų pensionato įkūrimą ar pan).

Čia aš pasinagrinėjau priemonę "Parama verslo kūrimui ir plėtrai". Ji patraukli pasirodė dėl to, kad galima paruošti idėją, ją pasitvirtinti NMA, gauti paramą, o jau vėliau kurti įmonę, kuri užsiims to projekto įgyvendinimu (nėra reikalavimo turėti ne mažesnę kaip 2 metų patirtį, kaip yra pagal kitas priemones). Kadangi pati priemonė priklauso žemės ūkio vystymo programai, o apima ne žemės ūkio veiklą, natūralu, kad yra daug apribojimų galimai veiklai.

Dar norėčiau atkreipti dėmesį, kad pagal šią programą yra reikalavimas, kad ne mažiau 50 proc. įmonės darbuotojų būtų kaimo gyventojai. Kiek supratau iš voro pasisakymų, kaimas yra senstantis, todėl užsiimti inovatyvių technologijų kūrimu, kompiuterių ar automobilių surinkimo užsiimti būtų problematiška.:) Atitinkamai šias veiklas "išmečiau" iš galimų veiklų sąrašėlio.

Šiaip pensionato kūrimas irgi variantas. Tik spėju, kad pagal kitas programas reikės žiūrėti. O savo ruožtu keliu tokį klausimą: ar tai būtų pelno siekianti veikla (t.y. norintys pagyventi turėtų patys susimokėti), ar pabandyti daryti kažką panašaus į nepelno ar ar kaip tiksliau pavadinti, kai paslaugos būtų teikiamos savivaldybei, už kurias ji susimokėtų.

Bet turbūt pirmiausia reikėtų paklausti pačio voro, kur link krypsta jo širdis... :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Gera nuoroda numetei. Mes siais metais nusipirkome gana didele valgykla su gyventi skirtu priestatu. Ir galvojame ka toje valgykloje statyti. Pradzioje mastem pieno perdirbimo ceha pasidaryt nedideli ( suris, varske ir panaisiai ), bet jei pieno kainos kaip planojama bus didesnes, tai nebeapsimoketu. O is sio saraso galima ir ka sumastyt ir parama dar gaut. :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Apsimečiau voru ir parašiau NMA.:)

ar gali asmuo( turintis nuosavybės teise vaikų darželį kaimo vietovėje bei įregistravęs žemės ūkio valdą), ketinantis jį pertvarkyti ir įrengti vaikų stovyklą, kreiptis dėl paramos gavimo pagal priemonę "Parama verslo kūrimui bei plėtrai"?

Atsakymas:

Laba diena,atsakydami į Jūsų užduotą klausimą,norėtume informuoti,jog Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. 3D-636 nauja redakcija išdėstytos Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės "Parama verslo kūrimui ir plėtrai” (veikiančios labai mažos įmonės ar kaimo individualiojo verslo plėtra) (toliau – priemonė) įgyvendinimo taisyklės (Žin.,2009,Nr.105-4399, Nr.125-5407) (toliau – Taisyklės) reglamentuoja,jog vienas iš tinkamumo kriterijų paramai gauti pagal priemonę yra tas,jog projekto veikla turi būti susijusi su pagal priemonę remiamomis veiklos sritimis. Taisyklių 1 priede yra nurodytas remtinų veiklų sąrašas,sudarytas vadovaujantis Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriumi,patvirtintu Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus 2007 m. spalio 31 d. įsakymu Nr. DĮ-226 'Dėl Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus patvirtinimo" (Žin.,2007,Nr.119-4877) (toliau – EVRK). Vadovaujantis EVRK nustatoma,kurios veiklos pagal priemonę gali būti remiamos,o kurios – ne.

Pažymime,jog į remiamų veiklų sąrašą patenka tokia veikla – vaikų poilsio stovyklų veikla. Todėl ši veikla pagal priemonę yra remiama.

Paramos pagal priemonę gali kreiptis gali tokie pareiškėjai:

1. veikiantis privatus pelno siekiantis juridinis asmuo,atitinkantis labai mažai įmonei keliamus reikalavimus (toliau – labai maža įmonė. Taisyklėse labai maža įmonė yra apibrėžiama kaip savarankiška įmonė,kurioje dirba mažiau kaip 10 darbuotojų ir kurios metinė apyvarta ir (arba) bendras metinis balansas neviršija 7 mln. Lt.

2. ne jaunesnis kaip 18 metų kaimo gyventojas.

Norėtume atkreipti dėmesį, kad,jeigu Jūsų planuojamos investicijos neviršytų 150 000 Lt sumos,galėtumėte teikti paraišką pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonės „Parama verslo kūrimui ir plėtrai' supaprastintąsias įgyvendinimo taisykles,pagal kurias maksimali projekto suma negali viršyti 150 000 Lt. Jeigu Jūsų planuojamos investicijos viršytų 150 000 Lt,galėtumėte teikti paraišką pagal priemonę „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“,pagal kurią maksimali projekto suma iki 690 560 Lt.

Taigi,siekdamas gauti paramą,pareiškėjas turės atitikti visus priemonės įgyvendinimo taisyklėse nustatytus reikalavimus ir tinkamumo kriterijus,taip pat parengti reikalingus dokumentus bei užpildyti paraiškos formą.

Šias įgyvendinimo taisykles,kuriose nustatyti visi reikalavimai pareiškėjui,siekiančiam gauti paramą,galite rasti Nacionalinės mokėjimo agentūros tinklalapyje www.nma.lt/Kaimo plėtros 2007-2013 m. programa/Įgyvendinimo taisyklės.

Paraiškos forma bei verslo plano forma yra skelbiama Nacionalinės mokėjimo gentūros interneto puslapyje www.nma.lt /Kaimo plėtros 2007-2013 programa/Dokumentų formos.

Jeigu kils daugiau klausimų dėl įgyvendinimo taisyklių,visada galite kreiptis į mus,pateikdamas paklausimą elektroniniu būdu,išsamesnę informaciją įgyvendinimo taisyklių klausimais taip pat galite gauti paskambinę į Nacionalinę mokėjimo agentūrą bendruoju informacijos teikimo telefonu (8 5) 252 6999,taip pat galite atvykti pas mus (Blindžių g. 17,08111 Vilnius).

Pagarbiai,Agnė Jodokaitė

Bendrųjų reikalų departamento

Informacijos teikimo skyriaus

vyriausioji specialistė

Tel. (8 5) 252 6999

Nacionalinė mokėjimo agentūra

prie Žemės ūkio ministerijos

Blindžių g. 17,08111 Vilnius

http://www.nma.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...
  • po 4 savaičių...

Negaliu pateikti kruopščiai argumetuotų ir įstatymais parengtų pasiūlymų, kaip kolega_is_miesto, bet vis tik pasidalinsiu savo pamastymais...

Galima būtų įrengti tradicinių amatų dirbtuves (pinimas iš vytelių, lipdymas iš molio, medžio apdirbimas, kalvystės darbai tradicinių drabužių siuvimas ir kt.). Manau surengus apmokymus galima būtų nesunkiai įtraukti senyvą kaimo bendruomenę, o pagaminta produkciją realizuoti mugių, švenčių, parodu metu (galima sudaryti sutartys su prekybininkais).

Išnaudojant virtuvės patalpas galima būtų gaminti ir pristatyti maistą vaikų darželiams, mokykloms, ligoninėms (jos vis dažniau pačios atsisako maisto ruošos). Tai leistu tiesiogiai realizuoti dalį užauginamos produkcijos. Bet šiame versle esu įsitikinęs reikėtų nugalėti lobistinius verslo, o gal ir politikos interesus... Nebent prieinate prie "kažko"

Gal bandyti atidaryti vaikų globos namus, bet manau vietos bendruomenė tam inirtingai priešintusi...

Parašykite kuo nuspresite užsiimti, smalsu :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

laidojimo namai, virtuvė gedulingiems pietums. koks gyventojų skaičius?

Nedidelis. Jei per metus visą kaimą sulaidosi-investicija tam kartui atsipirks. Bet ką daryti vėliau.. :icon-question:

O jei rimtai, matau tam tikrą logistikos problemą: darželis nutolęs kokius 7-8 km (žvyrkeliu) nuo artimiausio miestelio/bažnytkaimio ar kaip jį pavadinti. Todėl manyčiau, kad tai potencialiems klientams būtų nepatrauklu. Plius voro natūra ne ta, kad liūdnu bizniu užsiimti. Ar aš neteisus?:)

Dar viena iš galimų minčių būtų motinos ir vaiko namų įsteigimas ar kažkas panašaus. Tipo, kurias vyrai muša, neleidžia išsiskirti ir pan. Žinoma, tam reikėtų persišnekėti su aplinkinėmis savivaldybėmis, kad jos tokią idėją paremtų ir kokia paslaugų pirkimo sutartėlę sudarytų. Arba užsienio fonduose prasizonduoti reikėtų..

Ką jau ką, bet tokiu atveju tikrai suorganizuočiau voro sudalyvavimą Nomedos laidoje, pataptų jis fanų klubo nariu ir t.t.:) O gal ir vorienei tokia veikla būtų įdomi...? :icon-cool:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

kurioje cia apylinkeje reikia dometis? ar turi laikmeny, kad kiekviena seniunija suinteresuota tokiais namais, bet kai pagalvoji teks rimta apsauga suorganizuoti, jei jau saugot nuo museiku tai saugot, beja, kas jei atsiras vyru kurie gauna i kaili nuo moteru :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 metų...

Kad nekurti naujos temos. Turiu gyvenvietėje sodybą, turiu laisvą plotą 100 kv.m. Ir dar tiek pat rūsių po apačia. Ir žemės netoli yra keliolika ha, tiesa, ją kol kas ušvis dirba, kol sveikatos turi. Vėliau gali tekti man dirbti, bent jau savąją. Patiko ta idėja, kur per BTV rodė, kaip vienam kaime moterys įsirengė daržovių konservavimo cechiuką ir neblogai darbuojasi. Pralobti nenoriu, bet algą gal užsidirbčiau :D . Taigi niekaip neatkasu, kur tas cehiukas, kokiam krašte. Gal kas matėt tą laidą, gal įsidėmėjot vietovę, pavardes? Konkurentu nebūsiu, arčiau pajūrio randuosi :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...
Patiko ta idėja, kur per BTV rodė, kaip vienam kaime moterys įsirengė daržovių konservavimo cechiuką ir neblogai darbuojasi. Pralobti nenoriu, bet algą gal užsidirbčiau :D . Taigi niekaip neatkasu, kur tas cehiukas, kokiam krašte. Gal kas matėt tą laidą, gal įsidėmėjot vietovę, pavardes? Konkurentu nebūsiu, arčiau pajūrio randuosi :icon-wink:

gal apie šitą rodė:

http://verslas.delfi.lt/country/kitoks- ... d=41917023

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Patiko ta idėja, kur per BTV rodė, kaip vienam kaime moterys įsirengė daržovių konservavimo cechiuką ir neblogai darbuojasi. Pralobti nenoriu, bet algą gal užsidirbčiau :D . Taigi niekaip neatkasu, kur tas cehiukas, kokiam krašte. Gal kas matėt tą laidą, gal įsidėmėjot vietovę, pavardes? Konkurentu nebūsiu, arčiau pajūrio randuosi :icon-wink:

gal apie šitą rodė:

http://verslas.delfi.lt/country/kitoks- ... d=41917023

Ačiū, to ir ieškojau, nežinojau kad delfis spausdino :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 4 mėnesių...

Kaip sekasi įgyvendinti idėjas? Ar sugalvojot ką nors?

Vakar per žinias rodė, kad agurkų augintojai dievagojas nuostolių milijonus apturėję.

Negaliu patikėt, kad neatsirado žmonių norinčių veltui, ar super popigiają supirkt tuos naikinamus agurkus ir konservavimo cechiuką atidaryt. Gi priemonės vos ne už dyką. Tiek gerų agurkų sunaikino, gi į skarbonkes tik mest ir badaujančius afrikiečius maitint, o dar ir kaimiečiams prie zakusono liks per akis.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

sveiki. Aš naujas. Ruošiuosi rašyti paraišką darbo vietos steigimui (invalidui-bedarbiui). Numatau triušių augintojo specialybę. Apsitaręs dėl akseleratų auginimo lauke, nauja technologija. Būdeles jau padarys. Turiu Vilniaus raj. 12,5 arų sklypą. Tad vietos gana. Gal kas turite panašių arba tokiai veiklai verslo planų ?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...