Jump to content

Grūdų kainos pasaulyje, Ateities sandoriai, MATIF, LIFFE


Vall2

Recommended Posts

Aš tik kainą paminėjau kaip stipriai per 48val pasikeitė. Bet matau šioje temoje neverta net rašyt. Tai kaip labai išmanantis šioje srityje žmogus galėtum kiekvieną dieną po trumpą komentarą apšviest liaudi kas vyksta.

p.s nenoriu aš čia ginčytis ir kažko įrodinėt beviltiška.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jau ne kartą rašiau - sausas daugumai žinomų faktų konstatavimas nėra diskusija. O čia diskusijų forumas. Reikia savo nuomonę dėstyt.

Mano komentarai daug kam kelia alergiją jau, todėl stengiuosi patylėt geriau.

Nenoriu kandžiotis ir visa tai svetima man.Bet nereikia tamstai but tokiam pasikėlusiam tai gal ir nebusim tokie alergiški netgi tamstos nuomonei ir tuo pačiu tau.Juo lab kad pavarčius keleta puslapiu atgal pats suprasi kad kai bandom diskutuoti tai tau duok faktus o kai žmogus tau ikelia info tai tada tautik žinomu faktu konstatavimas o ne diskusija .aš neteigiu kad žygimantas teisus nesu ir aš dievas bet jeigu tamsta elgiesi taip lyg čia butu tik tavo tema tai pats joje ir diskutuok su savimi.ir čia viskas be pasikandžiojimu ir nepagarbos vienas kitam sorry jei užvažiavau ant kažkieno ego.nes pats esi kartais nepakantus kitu nuomonei.
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kažkada čia vyko pakankamai įdomios diskusijos, o dabar kaina kyla arba kaina krenta. Ir viskas. O aš noriu gražinti buvusį lygį. Tu sakai, kad aš pasikėlęs. Tebūnie kaip tu sakai, bet jei tau neužkliutų tik jei parašyčiau, kad šiai akimirkai kaina nekinta, nes birža uždaryta, tai soriukas, bet į tokį lygį aš nenoriu.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jau ne kartą rašiau - sausas daugumai žinomų faktų konstatavimas nėra diskusija. O čia diskusijų forumas. Reikia savo nuomonę dėstyt.

Mano komentarai daug kam kelia alergiją jau, todėl stengiuosi patylėt geriau.

Pats esi žmogus žinantis kur susirasti info apie rinkas, pakankamai gerai ko gero išmanai tuos reikalus ir nemanau, kad kam nors labai nepatiktų paties pasisakymai šia tema. Bent jau aš juos vertinu gerai. Kita kalba yra apie tai, kad manau pats užsirovei ką tik ant grėblio, kurį pats ir pasidėjai. Priekaištauji žmogui dėl lėkšto ir neišsamaus komentaro, ką pats labai dažnai mėgsti daryti kad ir temose apie techniką. Parašai komentarą kurį sunku būna net suprast kas norėta pasakyti: pasiginčyti, ironizuoti, pašiepti ar tiesiog paerzinti kitaip manantį kolegą, ar iš tikro pareikšti nuomonę. Nieko asmeniško, tik toks pastebėjimas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kažkada čia vyko pakankamai įdomios diskusijos, o dabar kaina kyla arba kaina krenta. Ir viskas. O aš noriu gražinti buvusį lygį.
Tai gali vykti ir dabar tik truputėli kitu kampu i tai reikia tau pažiurėti nes tikrai greitai diskutuosi pats su savim.Juk nevisi taip smarkiai gilinasi ir dar tokioje aptakioje temoje forma ir turiniu.
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

tai, kad nelabai beliko ką ir diskutuot. Fundamentalūs veiksniai lieka tie patys (valgytojų daugėja, žemės nedaugėja). Kitas fundamentalus veiksnys tai valgytojų pajamos ir kokią jų dalį gali skirti maistui? ir dar vienas kintamasis tai ŽŪ paskirties žemė naudojama pramonei, ne maistui.

Fundamentalūs veiksniai, santykinai nesunkiai įvertinami, bet kaip nuspėti biržų reakciją į jų pokyčius... manau bergždžias reikalas

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

O tai kiek tos žemės buvo nenaudojama arba naudojama neefektyviai jau tipo nebekreipiam dėmesio. Derlingumo didinimas irgi nieko nekeičia.

Ilgalaikės perspektyvos aiškios ir galima tik dėl atskirų niuansų diskutuot. Ši tema daugiau buvo skirta kasdieniam reikalam ir jų įtakai kainoms. Bet o kadangi tačiau niekam neįdomu, tai galim dėt tašką.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

šitą posmą Zvanas gali praleisti, nes vėl samprotavimai.

Dirbamos žemės plotai nauji įsisavinami, bet ir prarandami sunku pasakyti koks galutinis balansas, bet nemanau, kad jis įtin reikšmingas. Dėl šiandienos situacijos (tumpalaikių veiksnių) kur palijo, kur padžiūvo, kur dar kas nutiko, na šiuolaikinėje globalioje rinkoje tokios biblijinės problemos kaip septyni derliaus, septyni nederliaus metai nesunkiai išlyginamos ir ben teoriškai labai didelės įtakos neturėtu turėti, praktiškai tai priklauso kokioje šalyje nederliaus metai, jei naftos doleriais aptekusioje rusijoje, jei kokiam nusmurgusiam Somalyje kita kalba bet jau gryžtam prie biržų berniukų ir mergaičių kaip ten jie, kas susišvies. O lietuvoje, kaip jau nekarta sakyta labiausiai priklauso nuo laivų atkrovimo ciklo ;)

Na va tema išsemta :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

dauguma ne institucinių investuotojų (paprastų žmogelių) prieš šventes išsigrynina pelną ar nuostolį, ką jie ten uždirbo ar pradirbo, pabaigia kalendorinius metus (atbaliavoja) o po švenčiu vėl investuoja, tai ir yra vadinama sausio efektu arba juodasis gruodis, nes grudį daugiau parduodančių o vat sausį padaugėja perkančių. Iš sausio pradžios kainų kitimo mažai ką tenuspręsi.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Manau žaliavų biržoje investuotojų nėra ten tik spekuliuojama. Todėl ten pagrinde galioja tik TA.

Yra ptikėk manim, netgi mūsų pvz SEB siūlo (siūlė) investuoti į "žaliavų paketą" taigi net labai smulkūs investuotojai (tiesa netiesiogiai) bet gali dalyvauti žaidime ir dalyvauja.

Dėl Šių metų kainų (ir šeip ilgalaikei perspektyvai) daug įtakos turės tai kaip Europa tvarkysis su savo bėdom, nes nuo to priklauso besivystančių šalių (beje labai taiklus pavadinimas taip išeitų, kad "išsivysčiusios šalys jau nebesivysto daugiau, stagnuoja esamam lygyje) pajamos o kaip žinia didelė dalis jų pajamų išeina maistui. Pvz iš kaimo į miestą pabėgęs kinas apie 40% algos išleidžia maistui, pats nebeužsiaugina. Taigi mieli ūkininkai pirkit naujus kompus, telikus ir pan nes 40% išleistų pinigų jums grįš parduotų grūdų pavidalu :) Mat kiek tų valstiečių pasitrauks iš žū veiklos ir pereis ė telikų lipdymo veiklą priklauso nuo jų paklausos. Tai čia apie ilgalaikę perspektyvą tiek.

Trumpalaikėj iš JAV tikimasi rekordinių kukurūzų derlių (bent jau pasėlių) mat rudeniop buvo sukilę kainos, dauguma ūkininkų pasiskubino parduoti būsimą derlių taigi nori nenori gaus daug užsėti, kad išpildytų tikrai kontraktų sąlygas. Ką tai reiškia mums ir mūsų kviečiams?.... reikia dar daugiau telikų pirkti :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Sveiki,

cia daug nerasau paprastai, bet stengiuos pasidalinti viskuo, ka pats darau :)

siems metams kainu politikos dar neturiu... bet turiu tam tikru pastebejimu.

pirma karta pasakysiu pries auginant kazka, kas man atrodo gerai, nes musu forumo mastu siuo atveju esame lasas juroje :) mieziai, salykliniai mieziai.. ant excel'io pakolkas jie atrodo geriausiai, bent man. fiksuojant kainas dabar, ar bent perkant kainu apsidraudimo opcija. pats auginsiu galbut be opciju.

del kvieciu, siemet pirmi metai kai neturiu nuomones, taciau manau kad 55% tikimybe (realiai niekine), kad jie bus pigesni nei dabar.. labai priklausys ne nuo to koks derlius ar kas kiek augina, ar kokios stichijos, bet nuo to kaip europa ir USA isspres savo problemas, o politika prognozuoti gali tik labai protingi zmones. Nuo to kaip jie isspres, priklausys USD/EUR kursas, nuo ko grudai priklauso labiau _95% metu - arba 2 st. dev._ nei nuo stichiju ir panasiai..

siaip is trasu puses pats neskaiciuoju, nes daugumoj tikiu svaria produkcija ir super intensyviai neauginu, todel kazka labai stipriai uzfiksuoti nematau prasmes. jeigu analize butu is intensivesnes puses, labai pasyviai ziurint, politika siek tiek prastoka... nors grudu rezervai maziausi per istorija, bet kaina vistiek krenta, del USD/EUR problemu.. kas bus per javapjute - velnias zino.. jeigu pirkciau trasu uz milijona, fiksuociau grudu uz milijona, nes jei yra tikimybe, kad nupirkes trasu neprikulsi to milijono, tai geriau netrest, nes derlius nuo pasaulio politikos visiskai nepriklauso :) bet trasu nepirkciau kaip visiskai "atvira pozicija" va bank, t.y. jeigu perki trasas ir kazko tikiesi (geresniu grudu kainu, gersnio derliaus ir t.t.) tai ne vieta pirkti jas be fiksavimo, o jei neiseina uzdirbt is siuo metu esanciu kainu sanktykio, tai geriau tada neisipareigot visikai ir eit EKO :) Mano politika tokia, jeigu ukininkauji - ukininkauk, jeigu spekuliuoji - spekuliok, abu kartu sugeba daryt 1% is tu, kurie galvoja, kad sugeba :)

taigi, as pats siemet kainu nefiksuoju 2012 m. kiek ko sesiu dar nezinau, nezinau ar islosiau bet zieminiu kulturu pasejau 1% visu zemiu :) nes 2 is eiles metus issalo viskas padriad. tai ko vargt?

siaip jei reiktu sakyt grudu kaina smuks ar kils, sakyciau ziurekit i USD/EUR ir bus aisku, nes siemet gamta zais antraeili vaidmeni, manau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reik pripažint, kad miescionis mintys ganėtinai teisingos. Kaip tik žiemos metas tinkamas daryti paskaičiavimus ir daugelis jo paminėtų dalykų pasitvirtina pilnai. Dabartinis grūdų kainų ir trąšų bei chemijos kainų santykis nėra palankus intensyviam ūkiui ir dar labiau nepalankus sėjimui ant durniaus: ta prasme be trąšų, gal kas netyčia užaugs. Geriausias var kolkas išlieka EKO, jei žiūrint į dabartines išankstinių kontraktų grūdų kainas. EKO pelningumu lenkia chemizuotą ūkį: žieminių ir vasarinių kviečių 1,2-1,5 karto, miežių 2-3 kartus. Nekalbant apie garstyčias ir pan., kur išmokos gerokai aukštesnės. Ir čia tik skaičiuojant, kad EKO produkciją parduosi tokiom pat kainom kaip ir įprastą. Jei pavyktų gauti rinką parduoti brangiau, situacija dar labiau būtų EKO naudai. Girdėti, kad pesticidai brangs, trąšos vėl gi neturėtų pigti. Todėl situacija labai priklauso nuo grūdų kainų. Jei kainos krenta dar labiau gerėja EKO finansai kitų ūkių atžvilgiu, jei kainos kyla bent jau 50 Lt/t intensyvaus ūkio situacija gerėja. Šiaip jau aš panašėju pamažu ne į lietuvį, bet į žydą. :D Kai matau kad kažkam sekas, nesprogstu iš pavydo, bet bandau kažką panašaus daryti pats. Labai gali būti, kad jau greitu laiku kai ką bandysiu su EKO, jei tik situacija išliks palanki EKO ūkiams.

P.S. Skaičiuota 40-45 BB žemėms. :icon-exclaim::icon-idea:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reik pripažint, kad miescionis mintys ganėtinai teisingos. Kaip tik žiemos metas tinkamas daryti paskaičiavimus ir daugelis jo paminėtų dalykų pasitvirtina pilnai. Dabartinis grūdų kainų ir trąšų bei chemijos kainų santykis nėra palankus intensyviam ūkiui ir dar labiau nepalankus sėjimui ant durniaus: ta prasme be trąšų, gal kas netyčia užaugs. Geriausias var kolkas išlieka EKO, jei žiūrint į dabartines išankstinių kontraktų grūdų kainas. EKO pelningumu lenkia chemizuotą ūkį: žieminių ir vasarinių kviečių 1,2-1,5 karto, miežių 2-3 kartus. Nekalbant apie garstyčias ir pan., kur išmokos gerokai aukštesnės. Ir čia tik skaičiuojant, kad EKO produkciją parduosi tokiom pat kainom kaip ir įprastą. Jei pavyktų gauti rinką parduoti brangiau, situacija dar labiau būtų EKO naudai. Girdėti, kad pesticidai brangs, trąšos vėl gi neturėtų pigti. Todėl situacija labai priklauso nuo grūdų kainų. Jei kainos krenta dar labiau gerėja EKO finansai kitų ūkių atžvilgiu, jei kainos kyla bent jau 50 Lt/t intensyvaus ūkio situacija gerėja. Šiaip jau aš panašėju pamažu ne į lietuvį, bet į žydą. :D Kai matau kad kažkam sekas, nesprogstu iš pavydo, bet bandau kažką panašaus daryti pats. Labai gali būti, kad jau greitu laiku kai ką bandysiu su EKO, jei tik situacija išliks palanki EKO ūkiams.

P.S. Skaičiuota 40-45 BB žemėms. :icon-exclaim::icon-idea:

Manau kad briedas totalus ir kad taip gali šnekėti tik žmogus kuris gyvena ne iš žemės ukio gamybos.Kaip gali kirsti šaka ant kurios sėdi jis paims gamyba sumažins tai kaip tik turi žiurėti kur yra vidiniai rezervai kaip ta lygi gamybos išlaikyti toki pat arba dar geresni tik su mažesnėm sanaudom.
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Atsakiau i Drapox ir kt. pastabas Eko ukiu diskusijoj prie grudu, nes cia jau truputi i pievas butu.

Apie eko grudu kainas - apie kazkoki isankstini fiksavima dideliais kiekias - galit uzmirst :) Garstycia garsteja irgi kiek metu "fiksuoja" fiksuoja, o esu girdejas gal tik 2 ukininkai, kurie bent daliai savo derliaus ta ju kaina gavo.. O eko ir ne eko kaina ilgameciais vidurkiais skiriasi MAX 10%, bet turekit omenyje, kad kainos prieda gaut, reikia padaryt standarta (i elevatoriu per javapjute nenuvesi), supilt i didmaisius, ir dar i tentine fura pakraut 24 maisus.

Pabandykit per javapjute eko grudu pasiulyt, be spalio vidurio nera realiu kainu. Paprasciau nera.. gali parduoti kaip parastus, o taip dazniauisiai ir buna, nes kam per javapjute nereikia pinigu dyzeliui, o paskui nuomoms, nes spalio menesi atsiradus kainoms, realu tiketis pinigu lapkricio gale ar net veliau..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

P.S. Skaičiuota 40-45 BB žemėms. :icon-exclaim::icon-idea:

Manau kad briedas totalus ir kad taip gali šnekėti tik žmogus kuris gyvena ne iš žemės ukio gamybos.Kaip gali kirsti šaka ant kurios sėdi jis paims gamyba sumažins tai kaip tik turi žiurėti kur yra vidiniai rezervai kaip ta lygi gamybos išlaikyti toki pat arba dar geresni tik su mažesnėm sanaudom.

Tenka pritart šįkart grazbek, jei jau ant tokių žemių galvojama pereit į EKO, tai tikrai kažkas negerai. Niekada neskaičiavau kas geriau, man baisiausia toks dalykas, kaip antai usnys ir balandos. Šitas briedas mane atbaido nuo skaičiavimų, net ir dabar nežinau kokias išmokas gauna EKO. Tokiose žemėse šitos piktžolės labai gajos, ko turbūt nepasakysi apie 25 - 30 BB dirvas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...