Jump to content

galvijų atskirimas nuo bandos, gaudymas ir pan.


aidukas

Recommended Posts

Sveiki,

 

Gal ne kaip atrodo kurit temą šiuo klausimu, bet turiu bėdą. Kaip Jūs gaudote ar atskiriate galvijus?

 

Kelias savaites jau laikau bandą Angusų. Visa banda draugiška, įeini į aptvarą, tai apsupa tave visos, uostinėja, bet kai ištiesi ranką, tai gražiai pasitraukia ir pan. Pareini su duona, tai kai kurios gali iš kojų išverst tiek tave, tiek kitas karves ir su pirštais gatavos suvalgyt. Bet reikia vieną karvę atskirt ir šiandien bandėme padaryt, ir be šansų. Ragų nėra, ant kaklo neužmesi virvės, o jei užmesi, klausimas, ar išlaikysi... Bandai vieną ar bent kelias kartu išvaryt iš aptvaro, pradeda visos karvės skraidyt. O jos veršingos, kelios jau turi ant dienų veršiuotis. Todėl tas jų skraidymas ne į naudą. Į stakles irgi neįlindo, tai pasibaigė tuo, kad teko remontuot aptvarą.

 

O kaip sakiau, tuoj veršiuosis, jei reikės ką daryt su jom, kaip tada? Ir tarp kitko, kaip jūs suprantat, kad va šianakt veršiuosis? kaip nuspėt? nes va matai, ir žinai, kad turi, o va ir nieko.

 

Taip pat norėjau bulių "pavedžiot". Kai važiavau atrinkinėt, senukas įėjo pas tą bulių į tvartą, užkabino už žiedo virvę ir ištraukė į lauką. Vedžiojo ratais, o tas paskui jį ir ėjo. Sakė, kad buvo ruošiamas parodom, tai pratino vedžiot. Tai va, parėjau kartu su duona, kol sumaitini kepalą, tai išeina rankom paimt tą žiedą, nesidrasko jis, net nejūdina galvos. Bet kai parėjau su virvę, tai jis man špygą susuko ir net duonos nereikėjo... O jo tai irgi nepriremsi prie sienos, ne avis... Baisoka biški.

 

Kai naujas esu šioj sryty, tai nežinau tokių elementarių dalykų. :(

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

galovėjus tai atskirinėju su špagatu, jis panašus į elektrinio piemens laida tai galima suvaldyti,  prie fiksavimo gardo duodi miltu arba duonos kai apsiramina ir ieina pačios. Turiu aptvara pastogėje 6x9m su įėjimu fiksavimo gardan. Bulių su miltu bliūdu kur nori nusivesi, buvau papratines i priekaba pervežimui ilipti nes ten miltu gaudavo, tai keai reikėjo pervežti tai vienas pasikroviau. Nežinau kaip angusai, o galovėjai veršiuojasi ganykloje ir geriau netrukdyti, o kai jau nulaižo mažylius priėjes suauskaruoji ir tiek, tik reikia karvės saugotis.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jeigu karvės turi veršiuotis daugiau mažiau sinchronizuotai ir nėra degančio reikalo atskyrinėti tos vienintelės, siūlyčiau nestresuot gyvulių tokiu iš esmės labai kritiniu momentu. Bandos suvaldymui atskyrimo atveju yra nepamainomas dalykas kilnojamos gaudyklių sistemos su fiksavimo staklėmis arba be jų, priklausomai nuo poreikio. Tai jeigu neturi - pasiskolink. 

Dėl veršiavimosi.

Jeigu karvės sėklintos, tai pagal kelis momentus gali daugmaž nuspėt: sėklinimo datą (karvės veršingumas trunka 90 mėnesius), tešmens pribrinkimą (tešmuo gerokai pabrinksta, nes kelios dienos prieš veršiavimąsi prasideda prasidėt pieno liaukos pasiruošimas laktacijai, kartais jau prieš pat pat veršiavimąsi net pradeda kapsėt pienas iš papų :) ), prieš pat veršiavimąsi karvės lyties organai pabrinksta, parausta, padidėja gleivėtumas nu ir dar galima iš karvės bendros elgsenos spėt - karvė ieško ramesnės vietos, dažniausiai atokiau nuo bandos, gulinėja.

 

Jeigu vaikus gamina ne sėklintojas, o bulius reproduktorius :) tai jeigu kiekviena diena pas gyvulius lankaisi, juos apžiūri, tai galima ir karvės rują pastebėt. Karvės lyties organai būna panašiai kaip prieš veršiavimąsi, bulius dažniausiai būna visa laiką greta, vaikšto kartu, karvė gali bandyt šokinėt ant kitų karvių imituodama poravimąsi, jeigu banda ganosi kartu su savo jaunikliais, tai jauni buliukai dažnai visu būriu tokią rujonačią žindenę lydi visur :), matyt užuodžia kažką :) Jeigu pastebima vienas ar keli rujojančios karvės požymiai, pasižymima data kalendoriuje, ūkio kompiuterinėje programoje ar ant kaktos :) čia jau galima ir interpretuoti, nes tikėtina, kad labai greitu metu ši karvė susikergs su bandoje esančiu reproduktoriumi ir ši data bus laikoma karvės apsėklinimo data, toliau visa kita parašyta aukščiau :)

 

Toks duomenų rinkimas, sistemingas jų atnaujinimas ir analizė leis pastebėti ir reprodukcijos problemas. Kadangi vis rujojant ir rujojant vienai ar kelioms karvėms bandoje jau reikia pradėt ieškot kame šaknys :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, atskirti yra išties nelengva. Patogu kai yra ragai, net jei karvė gyvenime nevesta - prisirišate prie traktoriaus ir važiuojate, galvijas visai nesibaido ir eina ramiai. Nežinau kaip eis beragė, bet galite išbandyti. Svarbu - prisirišti, įkalti kuolą, kad neištrauktų, o likusias karves nuvyti.

O dėl veršiavimosi, yra vienas bendras rodiklis, kuris nurodo, kad karvė veršiuosis 3 dienų bėgyje - tai duobės tarp klubų, mėsiniams galvijams gali nesimatyti, tai reikia ranka pervesti ir jei telpa 3, ar 4 pirštai duobėje tarp uodegos ir klubų kaulų, tai pradėkite stebėti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 3 metų...

Sveiki kolegos,kai jusu galvijai issiverzia is el.piemens gardo,kiek kilometru toliausiai nueina ? Kaip juos parsivarote ? Turiu galvoje pargynima,o ne parsivezima priekaboje.Arba pvz. nuganete viena lauka,o kitas laukas uz keliu kilometru,kaip netverus jokiu el.piemens taku,juos ten nuvaryti ? Kazkur internete senai teko matyt viena pavyzdi ,priekyje vaziuoja traktorius,po jo eina banda,o is paskos kitas traktorius.
Kaip jus darote ?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 4 savaičių...

Į ganyklas kartas nuo karto nunešam galvijams miltų ir taip jie jau žino kas yra dulkės ir kibiras, kada reikia persivaryt užtenka vienam eiti norima kryptim karts nuo karto sukeliant dulkes ir rodant, kad turi "skanesto" kitas žmogus eina bandos gale prižiūri, kad niekas neatsiliktų ir pervarius użdaro aptvarą. Tokiu būdu banda apie 10-15 galvijų pervarom iki 0,5-1 km, toliau nereikia bent mums. Svarbu karts nuo karto primint kas yra miltai ar panašei, bent po saujele kiekvienam pabėrus ganykloj.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 6 mėnesių...
  • po 2 savaičių...

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...