Jump to content

Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas


Mindziule

Recommended Posts

  • Atsakymai 1.6k
  • Sukurta
  • Paskutinis įrašas

Daugiausiai įrašų parašė

Daugiausiai įrašų parašė

Jo sita del 6 metu ir supratau. Turint aukstajy isilavinima inzinerini, ne zemes ukio srities, uztenka tik gilint igudzius ivairiuose kursuose ir seminaruose? pradiniu ziniu ta ukininko turiu. Ir del buhalterijos dvigubos niuansai, ir jei turi tik zemes, technikos ne, kaip tai traktuojama, turi but panaudos sutartys ar kaip?

Uztenka dabar ir supaprastintos buhalterijos.Bet rekomenduoju dviguba.Nesunkiai ismokstama.Panaudos sutartys panaikins kelis nma klaustukus.O tobulinti zinias reiks isipareigoti (kompetencijos ugdymas arba aukstesnysis arba aukstoji (LZUU arba veterinarijos)).

o jei jau turi aukstaji LZUU issilavinima?

negi dar kazka reiks tobulintis?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

o jei jau turi aukstaji LZUU issilavinima?

negi dar kazka reiks tobulintis?

Tikrai taip. Min 30 valandų kol pateiksi mokėjimo prašymą, t.y. kol projektas bus įgyvendinamas. NMA pateikiama profesinių ūkininkavimo žinių gilinimo įrodymo dokumentai – mokymo kursų, seminarų, lauko dienų, susijusių su žemės ūkio veikla, baigimo pažymėjimų ar kitų dokumentų, įrodančių kvalifikacijos tobulinimą, kopijos.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sveiki,

turiu sukaupęs keletą klausimų jaunųjų įsikūrimo mechanine veikimo dalimi ir tikiuosi pasidalinsite patirtimi. :eusa-pray:

1. Vizija-tėvas iš savo turimo ŽŪN ploto perleidžia 40ha ir čia vyksta įsikūrimas. Suprantu, kad ūkių skaidymas nėra sveikintinas dalykas. Kita medalio pusė-nenori daryti ankstyvojo pasitraukimo nežinant ar jaunojo įsikūrimo projektas bus patvirtintas. Taip pat suprantamas žmogiškas noras dar nenusišalinti nuo to, kuo ilgą laiką užsiėmęs buvo. Ankstyvojo pasitraukimo programoje rašoma, kad teikti paraišką galima einamaisiais metais, kai buvo perleista valda. Klausimas:

-ar galima perleisti dalį ŽūN ploto, o dar vėliau likusią ir tada teikti paraišką dėl pasitraukimo? Ar būtina perleisti iškart visą ūkį?

-Priešingu atveju, įsikūrimas bus traktuojamas kaip ūkių skaidymas? Pagal žemiau pateiktą punkta, turėsiu išsinuomuoti atitinkamo ploto sklypą iš kito žmogaus? Ar kaip čia?

"25.19. jei ūkis ir (arba) valda buvo padalyti ne anksčiau kaip prieš dvejus metus ir įsikuriama dalyje tos padalytos valdos arba ūkio, siekiant išvengti ūkių skaidymo pareiškėjas privalo įsigyti (išnuomoti) tokio pat dydžio ŽŪN plotą ne iš padalyto ūkio arba valdos savininko (kurio valdos arba ūkio dalyje pareiškėjas kuriasi), bendra prašoma paramos suma negali viršyti šių taisyklių 16 punkte nustatytos maksimalios paramos sumos. Padalytoje valdoje arba ūkyje besikuriantiems pareiškėjams, bendra prašoma paramos suma pagal šią priemonę negali viršyti šių taisyklių 16 punkte nustatytos maksimalios paramos sumos visu 2007–2013 metų laikotarpiu;"

2. Projekto plėtrą galima atlikti vienu etapu arba keliais. Paramos dydis priklauso nuo paraiškos metu turimo ŽŪN ploto ir nuo ploto, kurį ketinu įgyti iki paskutinio mokėjimo prašymo datos? Tarkim dabar turiu 20ha ir ketinu prasiplėsti valdas iki 40ha. Šiuo atveju skaitytusi kaip du etapai? parama būtu pateikiama irgi per du kartus su metų ar dviejų pertrauka?

3. Nelabai suprantu apie mokėjimo prašymo pateikimus. Tarkimeprojektas patvirtinamas, o parama suteikiama išlaidų kompensavimo forma. Projektą įgyvendinu vienu etapu. Dabar man reikia technikos. Gaunu paskolą, nusiperku reikiamą įrangą. Pirkdamas sumoku technikos kainą ir PVM? Taip pat moku bankui palūkanas arba dėdėms po mažąjį rankos pirštelį kas met.. Kada pasireiškia tas "Išlaidų kompensavimas"? Projekto įgyvendinimo pabaigoje? Po 24 ar tai 36mėn? Ar kaip visa tai veikia? Sumokėtas PVM ir palūkanos nurašomos kaip nekompensuojamos mano asmeninės išlaidos? Kokie būtų patarimai, kaip optimaliau susidėlioti finansinius srautus, paskolas, pirkimus?

4. Pildote paraišką ir tipinį verslo planą savo jėgomis? Kaip sudaryti finansinės atskaitomybės dokumentą (balansas, pelno ir nuostolių ataskaita) už ataskaitinius metus arba ūkinės veiklos pradžios balansas? Turint galvoje, kad viska pradedu nuo nulio ir kišenėje tik smulkūs. Kaip visą šią paraiškos ir verslo planą būtų galima sklandžiau paruošti? Gal turite kas nors realių pavyzdžių ar panašiai?

Ačiū iš anksto :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

ar galima perleisti dalį ŽūN ploto, o dar vėliau likusią ir tada teikti paraišką dėl pasitraukimo? Ar būtina perleisti iškart visą ūkį? Priešingu atveju, įsikūrimas bus traktuojamas kaip ūkių skaidymas? Pagal žemiau pateiktą punkta, turėsiu išsinuomuoti atitinkamo ploto sklypą iš kito žmogaus? Ar kaip čia?

Šiap tai beveik visi JŪ pradėjo nuo to, kad žemę gavo dovanų iš tėvų. Ir kol kas dar taip nebuvo, kad skaitytų kaip ūkio skaidymą. Todėl tikrai nebūtina perleisti visą ūkį. Tik tvarkingai suforminti dokumentus, kad žemės dovanojimas nevirstų ūkio perleidimu.

Jei iš karto turėsite tuos 40 ha ŽŪN nuosavos (tik tada galima max parama), tai nėra jokio reikalo papildomai nuomotis.

Projekto plėtrą galima atlikti vienu etapu arba keliais. Paramos dydis priklauso nuo paraiškos metu turimo ŽŪN ploto ir nuo ploto, kurį ketinu įgyti iki paskutinio mokėjimo prašymo datos? Tarkim dabar turiu 20ha ir ketinu prasiplėsti valdas iki 40ha. Šiuo atveju skaitytusi kaip du etapai? parama būtu pateikiama irgi per du kartus su metų ar dviejų pertrauka?

Paramos etapai priklauso ne nuo žemių plėtros, o nuo pirkimų. Pvz. tuo metu neturi tiek pinigų, kad nusipirkti plūgą ir akėčias. Pirma perki plūgą ir teiki mokėjimo prašymą, o tai ir yra pirmas etapas. Po to perki akėčias ir tai yra II etapas.

O jei tarkim dabar turi 20 ha, tai paramą gausi už 20 ha (nors max 40 ha). Už tuos ha, kur bus vėliau, paramos jau nieks neduos.

Nelabai suprantu apie mokėjimo prašymo pateikimus. Tarkimeprojektas patvirtinamas, o parama suteikiama išlaidų kompensavimo forma. Projektą įgyvendinu vienu etapu. Dabar man reikia technikos. Gaunu paskolą, nusiperku reikiamą įrangą. Pirkdamas sumoku technikos kainą ir PVM? Taip pat moku bankui palūkanas arba dėdėms po mažąjį rankos pirštelį kas met.. Kada pasireiškia tas "Išlaidų kompensavimas"? Projekto įgyvendinimo pabaigoje? Po 24 ar tai 36mėn? Ar kaip visa tai veikia? Sumokėtas PVM ir palūkanos nurašomos kaip nekompensuojamos mano asmeninės išlaidos? Kokie būtų patarimai, kaip optimaliau susidėlioti finansinius srautus, paskolas, pirkimus?

Jei jau taip mandrai užklausi kaip susidėlioti finansinius srautus, tai ir forumą galėtum nuo iki paskaitinėti. Ne vieną kartą jau tai buvo rašyta ir diskutuota.

Variantas su parama labai paprastas. Paimi paskolą jei neturi savų pinigų. Nuperki, sumoki visą kainą su PVM. Tada kuo greičiau teiki mokėjimo prašymą NMA ir tuo pačiu PVM grąžinimo prašymą VMI (čia tuo atveju jei esi PVM mokėtojas). Ir vieni, ir kiti pinigai "pareina" per 2-4 mėnesius. Ir įkūręs ūkį pamiršk tą "asmeninės išlaidos". Tada jau atsiranda ūkio sąnaudos. Tiek tas pats PVM, tiek palūkanos. Jei nebūsi PVM mokėtoju, į paramą įeis ir PVM. Taip kad sąnaudų su PVM nebus. O palūkanos - pačios normaliausios ūkio sąnaudos. Nebent sugalvosi paimt ne banko paskolą technikai pirkti, o pvz vartojamą kreditą kaip fizinis asmuo, o ne kaip ūkininkas.

Pildote paraišką ir tipinį verslo planą savo jėgomis? Kaip sudaryti finansinės atskaitomybės dokumentą (balansas, pelno ir nuostolių ataskaita) už ataskaitinius metus arba ūkinės veiklos pradžios balansas? Turint galvoje, kad viska pradedu nuo nulio ir kišenėje tik smulkūs. Kaip visą šią paraiškos ir verslo planą būtų galima sklandžiau paruošti? Gal turite kas nors realių pavyzdžių ar panašiai?

A čia jau kaip kam pasiseka. Vieni patys, kiti randa kas padaro. FA - buhalterių darbas. Kartais sugeba padaryti ir tie, kas tą verslo planą daro.

A kaip sklandžiau paruošti? Pirmas ir vienintelis punktas - turėti noro daug dirbti. Nus ir pradžiai - bent jau minimalų finansinį išsilavinimą (čia tuo atveju jei pinigų nėra).

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nesuprantu kaip apsimoka ukininkauti ir dar eiti i paramas 5m. isipareigojant. Reikia moketi mokescius valstybei, apdrausti, isisgyta turta, apdrausti gyvulius,pastatus, moketi uz buchalterija, remontuoti technika. Tuo paciu gyventi reikia, vaikai, zmona namuose.O uz produkcija nieko nemoka.Mano kaime paramas ima buves koklukio pirmininkas ir dar vienas buves vagis fermos vedejas.Nu as juos suprantu reikia kazkur pinigus panaudoti.Na o kaip jus , kaip jus sukates.Juk ne visu jusu tevai buvo kolukiu vagys?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nesuprantu kaip apsimoka ukininkauti ir dar eiti i paramas 5m. isipareigojant. Reikia moketi mokescius valstybei, apdrausti, isisgyta turta, apdrausti gyvulius,pastatus, moketi uz buchalterija, remontuoti technika. Tuo paciu gyventi reikia, vaikai, zmona namuose.O uz produkcija nieko nemoka.Mano kaime paramas ima buves koklukio pirmininkas ir dar vienas buves vagis fermos vedejas.Nu as juos suprantu reikia kazkur pinigus panaudoti.Na o kaip jus , kaip jus sukates.Juk ne visu jusu tevai buvo kolukiu vagys?

Su tokiu mąstymu tai jau dirbt išvis neapsimoka :eusa-doh:

O jei neūkininkausi tai ką, nereiks mokesčių mokėti, turto apsidrausti, bute remonto pasidaryti? Tik tą jau darysi iš samdomo darbuotojo algos. Bent man žiūrint iš finansinės pusės, tai geriau apsimoka ūkininkaut, nei savo verslą kurt. Na nebent turit idėją fix, kuri atneš didelius pinigus. Bet, deja, ir čia mokesčiai :eusa-think:

Arunas7, o tau neatrodo, kad paramas ima veiklūs žmonės, o ne vagys? Nes paramos gavimas nėra tik pinigai, ten ir darbo reikia įdėti ohoho kiek. Nes už ačiū nieks tau jos neduoda. :eusa-naughty:

A jei jau taip nemanai, tai ką, sveikas prijungęs į vagių forumą, nes čia tokių bent 8 iš 10. :icon-confused:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ūkininkavimas - tai kūryba, tai nepakartojamas jausmas kai visų pamirštą ir apleistą dirvoną įdėdamas daug darbo, laiko, pastangų, galiausiai meilės - paverti lauku, kuriame sėji javus, stebi kaip jie dygsta...matai kaip laukas keičiasi - tampa žalias...galiausiai pagelsta...jauti malonumą lėkdamas su kombainu per jį ir žinodamas kad tavo triūsas nebuvo tuščias - tu juk užauginai duoną, pašarus... Arba kaip matai kai iš mažyčio veršelio užauga grėsmingai atrodantis jautis...

Ūkininkaudamas jautiesi gerai...jautiesi kūrėju...jautiesi dirbantis reikšmingą darbą (nors retai kas jį sugeba įvertinti, bet juk nesvarbu ką mano kiti, svarbu ką manai pats) Pinigai čia svrbūs, bet ne patys svarbiausi... :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ūkininkavimas - tai kūryba, tai nepakartojamas jausmas kai visų pamirštą ir apleistą dirvoną įdėdamas daug darbo, laiko, pastangų, galiausiai meilės - paverti lauku, kuriame sėji javus, stebi kaip jie dygsta...matai kaip laukas keičiasi - tampa žalias...galiausiai pagelsta...jauti malonumą lėkdamas su kombainu per jį ir žinodamas kad tavo triūsas nebuvo tuščias - tu juk užauginai duoną, pašarus... Arba kaip matai kai iš mažyčio veršelio užauga grėsmingai atrodantis jautis...

Ūkininkaudamas jautiesi gerai...jautiesi kūrėju...jautiesi dirbantis reikšmingą darbą (nors retai kas jį sugeba įvertinti, bet juk nesvarbu ką mano kiti, svarbu ką manai pats) Pinigai čia svrbūs, bet ne patys svarbiausi... :)

:violence-uzi:

nu gi gerai pasakyta taip meniskai :)

bet ukis irgi verslas uz kuri reik gaut pinigus, o jei tai ne verslas tai gali but tik hobis ;)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

na vien sitame sakinyje sitiek klaidu, as nesirizciau projekto su tamsta daryti, labai jau daug teisymo nusimato.

p.s. as dar vienas is tu vagiu kuris jau keturias paramas pavoge ir penkta ruosiasi pavogti, juk UZ DYKA dalina, jei jau taip mano zmones kam juos nuvilti, gal ir jiems pavyks UZ DYKA pavogti milijona :D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

na vien sitame sakinyje sitiek klaidu, as nesirizciau projekto su tamsta daryti, labai jau daug teisymo nusimato.

p.s. as dar vienas is tu vagiu kuris jau keturias paramas pavoge ir penkta ruosiasi pavogti, juk UZ DYKA dalina, jei jau taip mano zmones kam juos nuvilti, gal ir jiems pavyks UZ DYKA pavogti milijona :D

pas tamsa irgi matosi klaideliu :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

na vien sitame sakinyje sitiek klaidu, as nesirizciau projekto su tamsta daryti, labai jau daug teisymo nusimato.

p.s. as dar vienas is tu vagiu kuris jau keturias paramas pavoge ir penkta ruosiasi pavogti, juk UZ DYKA dalina, jei jau taip mano zmones kam juos nuvilti, gal ir jiems pavyks UZ DYKA pavogti milijona :D

as ta milijona pavogta suprasciau kiek kitaip ir tau netaikyciau :eusa-think:

mano nuomone vagimas kai atmusa ukio dali ir jaunikli paleidze pavz naujai sejalkai nupirkt ar naujam traktoriui...

nu gerai jei jau ans uki perima tegul, bet ne kai uki i kelis gabaliukus suskaldo ir praplecia tehnikos parka..

nesupikit kas jau taip daret bet nelb etishka kad ir mano atzvilgiu jaunas, bandau kurti uki ir pist pasako nera pinigu nes vat hebrantia is vieno tevo vienam katile dirbantys 5 ukiai eme paramas ir jau pinigus baige isnaudot :eusa-snooty::eusa-snooty:

tai vat rimvi apie ka as sneku, kad jei imi parama ti saziningai kuriesi naudojiesi modernizuoji uki naudojiesi o ne skaidai uki ir suneliai tehnika parvaro..

p.s. busiu pasmertas didziuju kurie pasieme paramas is tevuku ukio dali paeme ir kurie toliau kartu dirba :DDDDD

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Dzūkija, ačiū už atsakymus ;)

kalbant apie turimą žemės plotą, planuojamą kiekį ir paramos dydį susijusį su siais klausimais... Ryte perskaitęs įstatymą su viena intonacija, vakare perskaitau jau su kita. tad ir prasmę kažkaip kitaip suprantu:

"9. Parama skiriama už paramos paraiškos pateikimo metu naudojamą ŽŪN plotą ir už ŽŪN plotą, kurį pareiškėjas įsipareigoja turėti iki paskutinio mokėjimo prašymo pateikimo datos, jei pareiškėjas paramos paraiškos pateikimo dieną neturi reikalaujamo minimalaus nuosavybės teise valdomo ŽŪN ploto, ir atsižvelgiant į tinkamas finansuoti išlaidas be pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM)."

Čia lyg galima suprasti, kad dydis priklauso ne tik nuo paraiskos metu turimo ŽŪN kiekio, bet ir nuo įsipareigojamo turėti ateityje? pvz 20ha + 20ha? Ar kaip čia? Kur reikia teisingai sudėti kirčio ženklus, kad su teisinga intonacija perskaityti? :)

+ar pretenduojant į paramą tiktų ŽŪN sklypas (konkreti dalis sklypo), kurio bendrasavininkas esi tu?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

na vien sitame sakinyje sitiek klaidu, as nesirizciau projekto su tamsta daryti, labai jau daug teisymo nusimato.

p.s. as dar vienas is tu vagiu kuris jau keturias paramas pavoge ir penkta ruosiasi pavogti, juk UZ DYKA dalina, jei jau taip mano zmones kam juos nuvilti, gal ir jiems pavyks UZ DYKA pavogti milijona :D

as ta milijona pavogta suprasciau kiek kitaip ir tau netaikyciau :eusa-think:

mano nuomone vagimas kai atmusa ukio dali ir jaunikli paleidze pavz naujai sejalkai nupirkt ar naujam traktoriui...

nu gerai jei jau ans uki perima tegul, bet ne kai uki i kelis gabaliukus suskaldo ir praplecia tehnikos parka..

nesupikit kas jau taip daret bet nelb etishka kad ir mano atzvilgiu jaunas, bandau kurti uki ir pist pasako nera pinigu nes vat hebrantia is vieno tevo vienam katile dirbantys 5 ukiai eme paramas ir jau pinigus baige isnaudot :eusa-snooty::eusa-snooty:

tai vat rimvi apie ka as sneku, kad jei imi parama ti saziningai kuriesi naudojiesi modernizuoji uki naudojiesi o ne skaidai uki ir suneliai tehnika parvaro..

p.s. busiu pasmertas didziuju kurie pasieme paramas is tevuku ukio dali paeme ir kurie toliau kartu dirba :DDDDD

kai sedi vienam vezime sneki taip, jei sedetum kitam vezime kalba butu vel kita :) pinigai juk ne mano ir ne tavo tad ner kam pavydeti,kad as gymiau per velai ar per anksti... mano ukis buvo sukurtas kai tetis padovanojo 15ha, savo dalies,bet per du metus as susirinkau asmeniskau dar apie 200ha papildomai, brolio pavyzdys tas pats. ir nemanau kad mes cia nusikaltom...tavo atzvelgiu... juk mes nuo mazu dienu dirbom kartu su teciu visa seima ir tikrai uzsidirbom, dovanota zemes sklypa pradziai sau... :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...