Jump to content

Melžiamų karvių šėrimas


Juodas

Recommended Posts

Adrejau, aš už minėtas pašarines žaliavas moku kur kas brangiau, nes tonom neįperku.

Neri, galiu pralinksminti, kad mano karvutės valgo kur kas sveikesnį ir įvairesnį maistą nei gali įsivaizduoti. Andrejus teisingai pastebėjo, kad dėl karbamido tik diskusijos.

Pienmėgys nepastebėjo, kad prie koncentratų dedama melasa. Ironija nebūtina.

Karbamidas šviežiapienėms ir užtrūkusioms karvėms nerekomeduotinas, senesnėje literatūroje to parašyta nėra.

Beje ir rapsų rupiniai yra ribotini dėl juose esančių antimaistinių medžiagų, sukelinčių vaisingumo, augimo ir kitus sutrikimus.

Soja taip pat genetiškai modifikuota.

Karbamidas suskyla į natūraliai karvės prieskrandyje esančius produktus.

Žinant lietuvių pardavėjų išradingumą, niekad negali žinoti ką savo karvutėms duodi, todėl džiūgauti neva natūraliais produktais neverta.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na del ivairoves tai zinau tik tiek, kad karvutes yra geriausia serti kuo pastovesniu pasaru. Tai ta ir stengiuosi daryti, del papildu ivairoves tai zinoma jie skiriasi melziamon, svieziapienem ir uztrukusiom. O del papildu sudeties zinoma velnias ten zino ko ten prideta, bet sudeti pasiziuriu visada. Dabar dar klausimas salto ar karsto spaudimo rapso ispaudos geresnes. Zinau, kad skiriasi normos vienu galima 1 kg, o kitu iki 3 kg dienai, gal patarsite kurios naudingesnes.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

"Karbamidas šviežiapienėms ir užtrūkusioms karvėms nerekomeduotinas, senesnėje literatūroje to parašyta nėra"- turiu zootechniko žinyną maždaug 6-7 dešimtmečio ,tai ten rašo ir netgi pataria melžiamoms karvėms geriau neduoti ,o tik buliams dėl jo tų mažų dozių.

Nusipirkau kombikormą 22 proc. ,kurio nelabai ėda karvės.Apžiūrinėjau :yra kukurūzų,avižų,saulėgrąžų,miežių kviečių ar kvietrugių(radau kelis grūdus kaip iš po grūdų valymo).Turbūt turėtų būti dar rapso rupinių.Po kiek viso to būtų dalių ar dar ko,kad gauti tokį baltymų kiekį?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

"Karbamidas šviežiapienėms ir užtrūkusioms karvėms nerekomeduotinas, senesnėje literatūroje to parašyta nėra"- turiu zootechniko žinyną maždaug 6-7 dešimtmečio ,tai ten rašo ir netgi pataria melžiamoms karvėms geriau neduoti ,o tik buliams dėl jo tų mažų dozių.

Nusipirkau kombikormą 22 proc. ,kurio nelabai ėda karvės.Apžiūrinėjau :yra kukurūzų,avižų,saulėgrąžų,miežių kviečių ar kvietrugių(radau kelis grūdus kaip iš po grūdų valymo).Turbūt turėtų būti dar rapso rupinių.Po kiek viso to būtų dalių ar dar ko,kad gauti tokį baltymų kiekį?

Jei yra 35 procentai saulėgrąžų rupinių, kiti procentai nesvarbūs, tiek baltymų tikrai bus... Kitas klausimas, kokia tų baltymų vertė..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Antimitybiniai rapso produktų faktoriai ganėtinai perdėti.. Taip, techniniame rapse yra gliukozinolatų, eruko rūgšties likučiai.. Ir vaikšto legendos, kad tai kenkia karvių kepenims.. Iš tikro, daug labiau toms kepenims kenkia nemokėjimas šerti... Rapso išspauduose daug riebalų, žmonės permyli karves, viršijamas leistinas augalinių riebalų kiekis, ir atrodo, nuostabiai šeriamos karvės susisuka ir pasibaigia reikalas riebiais kepenimis... Stipresniuose ūkiuose tokie reiškiniai buvo jau apie 2003 metus...

Cainikas, GMO yra užtikrintas ir neabejotinas sveikatos šaltinis... Ar niekada nepasidomėjote tuo, mano apsiskaitęs kolega, kodėl japonai gyvena ilgiausiai pasaulyje???? Ir jų pagrindinę raciono (žmonių) dalį sudaro sojos (GMO) produktai?? Tofu, sujos padažai ir kt??? Japonijoje GMO naudojami be apribijimų, tam kad sumažinti chemijos maiste poveikį.... Jei paprastą augalą per vegetaciją purškiam 12 kartų, tai GMO nereikia Na, bet čia ne ta tema Ričardas tuoj ištrins..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Antimitybiniai rapso produktų faktoriai ganėtinai perdėti.. Taip, techniniame rapse yra gliukozinolatų, eruko rūgšties likučiai.. Ir vaikšto legendos, kad tai kenkia karvių kepenims.. Iš tikro, daug labiau toms kepenims kenkia nemokėjimas šerti... Rapso išspauduose daug riebalų, žmonės permyli karves, viršijamas leistinas augalinių riebalų kiekis, ir atrodo, nuostabiai šeriamos karvės susisuka ir pasibaigia reikalas riebiais kepenimis... Stipresniuose ūkiuose tokie reiškiniai buvo jau apie 2003 metus...

Cainikas, GMO yra užtikrintas ir neabejotinas sveikatos šaltinis... Ar niekada nepasidomėjote tuo, mano apsiskaitęs kolega, kodėl japonai gyvena ilgiausiai pasaulyje???? Ir jų pagrindinę raciono (žmonių) dalį sudaro sojos (GMO) produktai?? Tofu, sujos padažai ir kt??? Japonijoje GMO naudojami be apribijimų, tam kad sumažinti chemijos maiste poveikį.... Jei paprastą augalą per vegetaciją purškiam 12 kartų, tai GMO nereikia Na, bet čia ne ta tema Ričardas tuoj ištrins..

Kolegos, ir kaip aš galiu nesutikti ir prieštarauti tam ką Pienmėgys čia parašė.

Belieka tik šimtametį Japoną kaip eksponatą atvežti ir visiem lietuviams parodyti kad nuo motinos įsčių jis vartojo GMO ir dar nemutavo. (Kad gimė, augo ir dauginosi tuomet, kai GMO iš viso nebuvo, nėra svarbu).

Nereikšminga ir tai, jog pas japonus ribotas dirbamos žemės kiekis.

Visiškai sutinku su Pienmėgiu tuo kad yra legendos jog gliukozinolatai ir eruko rūgštis veikia kepenis.

Nors karvės susisuko ir suriebėjo kepenys..... nuo rapso išspaudų šėrimo......

Bet gliukozinatai turi poveikį skydliaukės funkcijoms,vaisingumo, ir augimo sutrikimams, pieno skoniui.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Andrejus, kolega tyrė su kuo??? NIRS ar šlapia chemija? Rezultatus deklaracijoje rašė, aišku, sausoje medžiagoje. O jūsų kolega jums parodė gal natūralioje?? Ir kiek tame produkte SM? Ar drėgmės?? Gali pasirodyti, kad abu buvo teisūs, nes jei produkto drėgmė 11,5 procentai abu tyrimo duomenys yra teisingi.... Nors, jei atvirai, net ir rapso rupiniams 41 proc yra daugoka... 39...38 labiau panašu į tiesą.. ir tai būtinai turi būti RUPINIAI... išspaudose tokių kiekių nebūna..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

nu dar tiek suprantu kur yra sausa medziaga, o kur aplamai parasyta... gi parasyta 41%sm tai manau cia yra sausa medziaga... jei jau butu parasyta 41% baltymu o dregme 11% tai cia jau skaiciuojasi kitaip...

Seip nzn visur raso sausa medziaga procentais... bent jau kiek vastarasiu gauname visur tik sausa medziaga raso... Aisku patogiau butu rasyti ne sausa medziaga tada taip baltymu daugiau butu.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

nu dar tiek suprantu kur yra sausa medziaga, o kur aplamai parasyta... gi parasyta 41%sm tai manau cia yra sausa medziaga... jei jau butu parasyta 41% baltymu o dregme 11% tai cia jau skaiciuojasi kitaip...

Seip nzn visur raso sausa medziaga procentais... bent jau kiek vastarasiu gauname visur tik sausa medziaga raso... Aisku patogiau butu rasyti ne sausa medziaga tada taip baltymu daugiau butu.

Sausoje medžiagoje baltymų VISADA yra daugiau...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip, jei natūralioje medžiagoje sojos rupiniuose baltymų yra 47 proc ir tie sojos rupiniai yra su 8 proc drėgmės, tuomet absoliučiai sausoje medžiagoje baltymų bus 51, 08 proc...

Galiu pasakyti dar daugiau... Dėl karvės prieskrandyje esančios didžiulės mikrobų įvairovės baltymų skaidymui išskiriančios platų spektrą proteolitinių fermentų proteazių (ar enzimų, naujesnis pavadinimas) amerikiečių duomenų bazės laiko, kad karvės iš hight pro sojos rupinių pasiima iki 53,8 procento LABAI vertingų baltymų. Tai vienkamerinių skrandžių gyvūnai (kiaulė, žmogus, višta) pasiima tuos 47 proc...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Propilen glikolis nepakenks.. t.sk. ir kokį 10 dienų pre -partum.. jei negaila Bet jį reikėtų supilti kasdien po kokius 300 gr.. Šeriamas su pašarais - nelabai padės... Dėl parezės- nešerkit ankštinių, nebandykit padidinti kalcio kiekių prieš veršiavimąsi.. Prasekit vitaminus... E ne mažiau 1200, D ne mažiau 25000 A ne mažiau 100000 TV kasdien per šėrimą.. Žinoma, adekvatūs mikromineralų kiekiai.. Makro mineralų (kalcio, fosforo, kalio) perteklius, jei nenaudojate specialių anijoninių priedų gali iššaukti parezę... Taigi, jokių dobilų ar liucernos šienainių.. Nepageidautina javainių mišinių su dideliais žirnių ar vikių procentais..

Gal gliukoli galima pakeisti pigesnem medziagom tokiom kaip cukrus ar melasa?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nelabai... Anksčiau buvo sakoma, kad jį pilnai pakeičia glicerolis, bet tyrimai nuo 2005 metų to neberodo.. Mintis yra ta, kad pilamas karvei į gerklę šis skystis pramuša" prieskrandžio matracą" ir praktiškai be nuostolių patenka į tolimesnį virškinimo traktą, kur jau ne prieskrandžio mikrobų bet paties gyvulio fermentais suskaidomas į gliukozę ir jos pavidalu patenka į kepenis ....... kaip glikogenas..

Nėra kol kas duomenų apie kitus produktus, kurie galėtų padaryti tą patį... Melasa staigiai sudalyvauja prieskrandžio fermentacijoje ir mikrobų sunaudojama kaip staigus energijos šaltinis... kaip ir kiti cukrai...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Antimitybiniai rapso produktų faktoriai ganėtinai perdėti.. Taip, techniniame rapse yra gliukozinolatų, eruko rūgšties likučiai.. Ir vaikšto legendos, kad tai kenkia karvių kepenims.. Iš tikro, daug labiau toms kepenims kenkia nemokėjimas šerti... Rapso išspauduose daug riebalų, žmonės permyli karves, viršijamas leistinas augalinių riebalų kiekis, ir atrodo, nuostabiai šeriamos karvės susisuka ir pasibaigia reikalas riebiais kepenimis... Stipresniuose ūkiuose tokie reiškiniai buvo jau apie 2003 metus...

Cainikas, GMO yra užtikrintas ir neabejotinas sveikatos šaltinis... Ar niekada nepasidomėjote tuo, mano apsiskaitęs kolega, kodėl japonai gyvena ilgiausiai pasaulyje???? Ir jų pagrindinę raciono (žmonių) dalį sudaro sojos (GMO) produktai?? Tofu, sujos padažai ir kt??? Japonijoje GMO naudojami be apribijimų, tam kad sumažinti chemijos maiste poveikį.... Jei paprastą augalą per vegetaciją purškiam 12 kartų, tai GMO nereikia Na, bet čia ne ta tema Ričardas tuoj ištrins..

Kolegos, ir kaip aš galiu nesutikti ir prieštarauti tam ką Pienmėgys čia parašė.

Belieka tik šimtametį Japoną kaip eksponatą atvežti ir visiem lietuviams parodyti kad nuo motinos įsčių jis vartojo GMO ir dar nemutavo. (Kad gimė, augo ir dauginosi tuomet, kai GMO iš viso nebuvo, nėra svarbu).

Nereikšminga ir tai, jog pas japonus ribotas dirbamos žemės kiekis.

Visiškai sutinku su Pienmėgiu tuo kad yra legendos jog gliukozinolatai ir eruko rūgštis veikia kepenis.

Nors karvės susisuko ir suriebėjo kepenys..... nuo rapso išspaudų šėrimo......

Bet gliukozinatai turi poveikį skydliaukės funkcijoms,vaisingumo, ir augimo sutrikimams, pieno skoniui.

Sutinku, kolega Cainikai.... karbamidas daug sveikiau...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

neri, ar sultingųjų pašarų, pašarinių šakniavaisių, morkų, kopūstų, burokėlių duodi?

Duodu, pernai ir siemet perkame morkas, pernai dar ir burokeliu virtu lubenu karta buvo parveze pabandyti, bet man nepatiko. Manau pilnai galima issiversti ir be ju, tik nebrangiai perkame 10ct kg, arkliuku dar turim tai ir karvem duodame. Siaip tai terleckyne. Va taip, o klausi Cainikai kokiu tikslu?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Duodu, pernai ir siemet perkame morkas, pernai dar ir burokeliu virtu lubenu karta buvo parveze pabandyti, bet man nepatiko. Manau pilnai galima issiversti ir be ju, tik nebrangiai perkame 10ct kg, arkliuku dar turim tai ir karvem duodame. Siaip tai terleckyne. Va taip, o klausi Cainikai kokiu tikslu?

pabandyk gyvuliukam pasiūlyt, gal jiem patiks :icon-mrgreen:

kažkada ir mes buvom nupirkę bulvių, vėliau burokų, bet tas terliojamasis nedavė tiek naudos, kad pasitvirtintų.

Gal kas padėtų pasamprotauti. Galvojau aną dieną ir atsistojęs ir atsisėdęs, kad gal neapsimoka sėti javų, o pirkti kombikormą :icon-rolleyes: nes dabar gauna miltų, premiksų, rapso ir runkelių išspaudų granulių. Kelių praėjusių metų rezultatai rodo, kad gaudamos kombikormo, patirtas išlaidas, atiduoda per pieną. Plius kombikormas labai gelbėja, jei papuola prastesni pašarai. Tai įdomu kaip geriau susidėlioti :icon-rolleyes:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolegos... Civilizuotame pasaulyje racionų skaičiavimo programose jau milijonas metų yra toks rodiklis IOFC (income over feed costs). Taigi, skaičiuojate racioną ir matote, kiek jums lieka pajamų iš parduoto pieno virš sušertų pašarų kainos... Kitas dalykas, kad kainas jūs turite žinoti, o skaičiuotojas turi norėti skaičiuoti su kainomis.... Kas paprastai yra laaaabai nenaudinga visokių stebuklingų žaliavų pardavėjams..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip, suprantu, reikia ir teorijos, bet galvoju, gal kas ir iš praktikos, kokių minčių mestels.

Kokius geriausia javų grūdus duoti melžiamoms karvėms? Šeriame šienainiu iš žolių mišinių ir vikių-avižų mišinių, grūdai- ž. kvietrugiai, avižos, vikių-avižų mišinys. Galvojame pakeisti avižas į kitą vasarinę kultūrą, gal miežius, gal v. kvietrugius, ką patarsite kolegos :icon-rolleyes:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip, suprantu, reikia ir teorijos, bet galvoju, gal kas ir iš praktikos, kokių minčių mestels.

Kokius geriausia javų grūdus duoti melžiamoms karvėms? Šeriame šienainiu iš žolių mišinių ir vikių-avižų mišinių, grūdai- ž. kvietrugiai, avižos, vikių-avižų mišinys. Galvojame pakeisti avižas į kitą vasarinę kultūrą, gal miežius, gal v. kvietrugius, ką patarsite kolegos :icon-rolleyes:

Jeigu melžiamos - geriausia miežiai..., jei negalite auginti kukurūzų.. Jei mėsinės... turbūt kvietrugiai.. pas jų krakmolo- baltymų santykis puikus..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip, suprantu, reikia ir teorijos, bet galvoju, gal kas ir iš praktikos, kokių minčių mestels.

Kokius geriausia javų grūdus duoti melžiamoms karvėms? Šeriame šienainiu iš žolių mišinių ir vikių-avižų mišinių, grūdai- ž. kvietrugiai, avižos, vikių-avižų mišinys. Galvojame pakeisti avižas į kitą vasarinę kultūrą, gal miežius, gal v. kvietrugius, ką patarsite kolegos :icon-rolleyes:

Kurioj augimo stadijoje pjaunat avizu-vikiu misini?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...