Jump to content

Šienainio gamybos rulonuose reikalavimai


marius0722

Recommended Posts

bangavimas nk nenulemia. Cia delto, kad greit vaziuoja ir zole dozuoja nevienodai per rulono ploti, todel krastai nevienodi. Svarbu, kad suspausta gerai butu ir pavyniota kokybiskai.

taip daug ka lemia suspaudimas rulono ir plieveles apviniojimas

ne daug ka bet viso rulonu kokybe lemia sie faktoriai.

gal kas galetu parasyti paeiliu kaip gaminti sienaini, kada pjauti, vartyti,griepti ir presuoti.nes kiek skaiciau inte tai sitie faktoriai nulemia visa pasaro kokybe

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

visu pirma - visi procesai gamyboje nepadarys teigiamo efekto, jei stagarus vyniosi... jei turesi gera zolyna, tada gali tiketis tinkamo pasaro. Pjauni pries plaukejima-zydejima, jei tinkamas oras kita diena grebi i savalkas(rotoriniu grebliu), presuoji ir vynioji.

Ar tu nevartai?Kita diena zoles apacia nebuna susutusi? Tai su kokia sienapjopve pjauni?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mes tai gan retai vartom gamindami šienainį, galima sakyt nevartom. Na nebent būna problematiškų labai jau vietų, kur storas žolės sluoksnis ir beveik Saulė neapšviečia. O dėl nevartimo tai nematom problemų. Kai kitą dieną po pjovimo atvažiuoja grėbt jau dėl presavimo tai juk begrėbiant pasikelia ir pasipučia visas žolės sluoksnis ir dar iki presavimo spėja nukrist visa drėgmė, buvusi apačioje. Žiūrėk jei kaitresnė diena, dar su vėjeliu tai jei ankščiau sugrėbta žolė ir perdžiūt gali :icon-wink::)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Padiskutuokim bent kiek viena tema - rulonų gamyba su smulkinimo peiliais ar be jų, t.y. smulkinant ar ne ? :eusa-think::)

Kaip darot jūs, kokie pliusai ir minusai, būtų įdomu sužinoti dar nežinomų dalykų :icon-wink:

Pradėsiu nuo savęs. Kolkas presuojam nesmulkindami, nors visa technika tam yra. Pagrindinis dalykas kodėl nesmulkinam yra tas, kad šienainį karvėms dalinam su šakėmis, tad būtų gan nepatogu jį dalinti, kai neišeitų paimti. Tada teko girdėti, kad karvėms reikia ilgų stiebų. Jeigu labai jau trumpi, tai nelabai gerai. Kiek tiesos nežinau. Lauksiu jūsų minčių :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

kas suka su mtz - smulkintuvas "susmulkina" ir darbini. 130ag ruskiui puse dienos nelaike ( kazkada su vienu ukininku kalbejau), poto atjunge peilius ir liuks, bet uz sezono berods nusipiko JD vien del presavimo... na kaimynas kai suko su forshtritu, tai irgi bedu buvo, nors atrodo lyg ir drutai viskas nudaryta (presas be smulkintuvo), praeita sezona uzkabino prie MF, bedu lyg ir nebuvo. Kiek teko matyt rulonu su "smulkinimu", tai ten labaiu panasu i grybus kazkokius, o ne i rulius. Plius reikia turet kuo kraut tuos smulkintus rulius, nes sveria arti 1t. (sukto zalio misinio(nesmulkinto) irgi neatkeliau), taip ,kad daug niuansu. Be smulkintuvo presai pigesni, maziau darbiniu daliu sukasi. o DARBO KOKYBE :icon-question: ka susuksi, ta ir rasi. Zmones varnalesu su kieciais ir durpem prisisuka ir ziema dejuoja...tai kas cia kaltas? eina per kaima ir rekia, kad tas ir anas blogai suka.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Čia labiau iš techninės pusės pasisakei, bet kaip minėjau visa reikiama technika tam yra. Presas su smulkintuvu, traktorius tikrai veš, pakelt ir pakelsim. Mums aktualesni kiek kitokie niuansai :)

teko girdet nusiskundimu, jog karves gaudamos nesmulkinta sienaini, ji isdraskydavo i sonus ir taip uzkisdavo skysto meslo groteles ir pan...siap rekomenduojamas kapojo ilgis 4-5cm, max 7cm(pottinger priekabu technologija), maistingumas ir edamumas turbut padideja :eusa-shifty:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reikėjo man per praėjusį sezoną pasigamint bent keletą rulonų besmulkinant, ir pažiūrėt kaip kas, o dabar va ir nežinau ką ir bedaryt :eusa-think: Galvoju ar per ateinantį sezoną pradėt smulkint ar ne. Didžiausi pliusai, kuriuos matau, tai tas, kad turbūt, kaip visi sako, ir karvėms smulkinta žolė geriau, geriau ėda, tuo pačiu ir pieningumas turėtų pakilt, tada dar ir rulonai žymiai geriau susispaudžia. Kad ten labai smulki žolė karvėms būtų blogai tai neteko girdėt, juk kai į dalytuvus kas rulonus sumeta, tai ten dar labiau prasmulkina. O dėl išdalinimo tai net nežinau, ruloną įvežam į fermą ir iš abiejų jo pusių gaunas nešiot toliausiai iki kokių 12 m., tai sakau ar nebūtų sudėtinga, ar nebirėtų, o gal dar lengviau būtų, nei, kad pešt tą ilgiausią žolę :icon-rolleyes: Na bet šiuo metu mane labiausiai domina kaip ta smulkinta žolė atsiliepia gyvuliui palyginus su nesmulkinta, norėčiau dar daugiau nuomonių išgirst :):icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reikėjo man per praėjusį sezoną pasigamint bent keletą rulonų besmulkinant, ir pažiūrėt kaip kas, o dabar va ir nežinau ką ir bedaryt :eusa-think: Galvoju ar per ateinantį sezoną pradėt smulkint ar ne. Didžiausi pliusai, kuriuos matau, tai tas, kad turbūt, kaip visi sako, ir karvėms smulkinta žolė geriau, geriau ėda, tuo pačiu ir pieningumas turėtų pakilt, tada dar ir rulonai žymiai geriau susispaudžia. Kad ten labai smulki žolė karvėms būtų blogai tai neteko girdėt, juk kai į dalytuvus kas rulonus sumeta, tai ten dar labiau prasmulkina. O dėl išdalinimo tai net nežinau, ruloną įvežam į fermą ir iš abiejų jo pusių gaunas nešiot toliausiai iki kokių 12 m., tai sakau ar nebūtų sudėtinga, ar nebirėtų, o gal dar lengviau būtų, nei, kad pešt tą ilgiausią žolę :icon-rolleyes: Na bet šiuo metu mane labiausiai domina kaip ta smulkinta žolė atsiliepia gyvuliui palyginus su nesmulkinta, norėčiau dar daugiau nuomonių išgirst :):icon-wink:

gyvulys butinai turi gauti su susmulkinta zole siaudu truputi ir sieno, jo skrandis to reikalaujha, bent konferencijoje vienas mokslininkas is rusijos taip pasakojo, vien silosa serti labai pavojinga...... yra dauyg niuansu, vioena bendrove su pasaru dalytuvu vien silosa susmulkinta dave siais metais tai gyvuliai masiskai krito sake melzejos, pernai rankiniu budu sere nesmulkinta silosa, tai problemu nebuvo tokiu, esme ta, jei susmulkinta seri, tuomet butinai sieno duok ir siaudu, arba nors kreik su siaudais, kiek reikes gyvulys pats paisiims. pas mane palaido laikymo ferma, duodu nesmulkinta silosa rulonuose, sieno, kreikiu siaudais, kiek reikia karve siaudu is kraiko pasiima. siemet nauja pasaru ruosimo technika parvaziuoja, sienaini smulkinsiu, kadangi geresne kokybe rulonu, darau visuomet siena butinai, karts nuo karto duodu siaudu. geriausia butu su pasaru dalytuvu ruosti santykiu 2 ruliai siloso, puse rulono sieno, pora kitku siaudu bei aisku kukurusu arba nors cukriniu runkeliu ispaudu, bei premiksu iskart imaisyti. Galima issikvieti tam tikrus specialistus kad raciona sudarytu, bet zinant su kainu politika, tai kazin ar siuo metu ar apsimoka investuoti i tai i barangia tecnika ir ..... serk silosu, duok sieno, premiksu, siaudu. mokslininkas aiskino, kad ziurint i karves palikta sssss kruva, galima pamatyti ko jai truksta, tai 100 proc pasitvirtino, kai pradejome karves stebeti.....

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mes tai duodam šieno per pietus karvėms. Ryte šienainis, per pietus šienas (dar aplaistom melasu, kad geriau ėstų), o vakare vėl šienainis. Visą laiką šiaudus pakratom naudojam. Tad manau, jeigu duosim smulkintą šienainį nieko blogo nebus :) Dar pastebiu, kad kartais karvės mėgsta pabiras labai smulkias šiaudų ir šieno suvalgyt, kai šluojam ten, valom ir kol neišmeti, tai kaikurios ir puola ryt. Tai sakau gal joms tikrai noris ko nors smulkaus :icon-rolleyes:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

paziurekit jeigu suprasit, bet esme daugmaz aiski

Ale ir išmėsinėti gyvulėliai... :icon-eek: Na, bet vardan mokslo ko gi nepadarysi :icon-rolleyes: O šiaip tai gan įdomus video, o jeigu dar kas ir kalbą suprantat, tai ir pripasakojo nemažai dalykų. Aš tai nelabai ką ten ir supratau, tik va mačiau, kad smulkintu šienainiu šeria, turbūt nėra blogai, kad taip daro :icon-rolleyes: Gal kas gerai vokiškai mokat ? Man būtų labai įdomu bent jau glaustai sužinot apie ką ten pagrinde pasakojo :eusa-think::eusa-shifty:

P.S. va radau internete truputį informacijos http://www.zalvija.lt/docs/silosas.pdf :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reikėjo man per praėjusį sezoną pasigamint bent keletą rulonų besmulkinant, ir pažiūrėt kaip kas, o dabar va ir nežinau ką ir bedaryt :eusa-think: Galvoju ar per ateinantį sezoną pradėt smulkint ar ne. Didžiausi pliusai, kuriuos matau, tai tas, kad turbūt, kaip visi sako, ir karvėms smulkinta žolė geriau, geriau ėda, tuo pačiu ir pieningumas turėtų pakilt, tada dar ir rulonai žymiai geriau susispaudžia. Kad ten labai smulki žolė karvėms būtų blogai tai neteko girdėt, juk kai į dalytuvus kas rulonus sumeta, tai ten dar labiau prasmulkina. O dėl išdalinimo tai net nežinau, ruloną įvežam į fermą ir iš abiejų jo pusių gaunas nešiot toliausiai iki kokių 12 m., tai sakau ar nebūtų sudėtinga, ar nebirėtų, o gal dar lengviau būtų, nei, kad pešt tą ilgiausią žolę :icon-rolleyes: Na bet šiuo metu mane labiausiai domina kaip ta smulkinta žolė atsiliepia gyvuliui palyginus su nesmulkinta, norėčiau dar daugiau nuomonių išgirst :):icon-wink:

kiek peiliu prese? siaip, esminis dalykas, kad sukant su peiliais, gaunasi dregnesni ruliai. na, nesant tikrai draikosi, bet jei betonas - jokio skirtumo.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reikėjo man per praėjusį sezoną pasigamint bent keletą rulonų besmulkinant, ir pažiūrėt kaip kas, o dabar va ir nežinau ką ir bedaryt :eusa-think: Galvoju ar per ateinantį sezoną pradėt smulkint ar ne. Didžiausi pliusai, kuriuos matau, tai tas, kad turbūt, kaip visi sako, ir karvėms smulkinta žolė geriau, geriau ėda, tuo pačiu ir pieningumas turėtų pakilt, tada dar ir rulonai žymiai geriau susispaudžia. Kad ten labai smulki žolė karvėms būtų blogai tai neteko girdėt, juk kai į dalytuvus kas rulonus sumeta, tai ten dar labiau prasmulkina. O dėl išdalinimo tai net nežinau, ruloną įvežam į fermą ir iš abiejų jo pusių gaunas nešiot toliausiai iki kokių 12 m., tai sakau ar nebūtų sudėtinga, ar nebirėtų, o gal dar lengviau būtų, nei, kad pešt tą ilgiausią žolę :icon-rolleyes: Na bet šiuo metu mane labiausiai domina kaip ta smulkinta žolė atsiliepia gyvuliui palyginus su nesmulkinta, norėčiau dar daugiau nuomonių išgirst :):icon-wink:

seriame karves be dalytuvo, ranku pagalba pesame ir nesame gyvuliams is rulono. jei zole rulone smulkinta,daug lengviau pasiserti, nereikia tampyt plest ir panasiai - dailiai aplink rulona einant nusivynioja sienainis. nesigaminame ne vieno nesmulkinto rulono. sieno taipogi nesiruosiame, trecdali nedziovinta silosuojam i rulonus, trecdali truputi pavytinta, o kita trecdali didesne dalim i sausaja puse taip pat vyniojam i plevele. serdami pamaisom rulonus, pvz. ryte duodam siloso rulona, perpiet sausesni,o vakare vel silosa ar mazai pavytintos zoles rulona. pasigaminame kazkiek rulonu ir is avizu ir vikiu pavytinto misinio, manau tai puikiai atstoja siaudus ir jo maistine verte didesne, o lastelienos taipogi per akis.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kiek tiksliai peilių, tai nepamenu, reikės nueit ir susiskaičiuot, tik galimybės dabar nėra :) Kiek teko domėtis, tai geriausia presuot, kai sausosios dalelės sudaro 30-50 % arba 40-50 % žolės masės, tad bent kiek pavytint prieš presavimą tikrai reikėtų. Skaičiau dar, kad bene 50 % pašaro kokybės lemia tai, kokioj augimo stadijoj buvo nupjauta žolė, o tik po to 15 % pašarų ruošimo technika ir t.t. Na tokie skaičiai, tikrai bent kiek nustebino. Nors jau senokai pastebėjom, kad labai svarbus žolės pjovimo laikas :) Tikriausiai tikrai reikės per ateinantį sezoną paleist smulkinimo peilius į darbą :eusa-think::icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kai mes su 150 AG presuojam, tai ties pastaraja vieta problemų nebūtų :)

O jūs gal su dubliu dirbate...?

va už tad gerai suprantu, kaip vargsta tie, kas su MTZ 82 presuoja... na nebent jiems nereikia daugiau nei 2000 rulonų per metus... tiesa kadaise mums presavo viena bendrovė su MTZ 82 ir tikrai turėjome gerą pašarą... :eusa-think:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...