Jump to content

triusiu serimas


Ansverx

Recommended Posts

Vyras pagamino triušiams (jaunikliams) šėryklą šienui. Taip gražiai jie valgė. Ateinam po poros valandų, guli gudručiai ėdžių viršuje. Urvą iškniso ir sulipo :icon-smile:

Patirtas dalykas :) Ir rodos pro tokią mažą angą išlenda...

Tai va, rodos tik snukutis telpa. Beu taip smagu, kad :animals-bunny::animals-bunny: tokie gudručiai! Čia matyt kiekvieno pradedančiojo potyriai :eusa-dance: Iš lazdyno vytelių tas ėdžias darė, bet lovelė išėjo :icon-smile: Dabar naują gamina. Iš tinklo :icon-smile:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

GMO (genetiškai modifikuotų organizmų) padidintos rizikos produktų grupei

priskiriami: rapsai, cukriniai runkeliai, kukurūzai, spirito, alaus, cukraus gamybos

atliekos, koncentruotieji pašarai.

Genetiškai modifikuoti organizmai – grėsmė tausojamajai plėtrai. Didžiausią grėsmę

kelia patentuotos gyvybės formos ir GMO įdiegimas žemės ūkyje. Biotechnologija ir

genetikos revoliucija per labai trumpą laiką pasiekė didelių laimėjimų. Genų inžinerija –

tai vieno ar kelių genų perkėlimas iš vieno organizmo į kitą. Dažniausiai jie ir vadinami

genetiškai modifikuotais organizmais. Perkeltas genas ir toliau veikia taip, tarsi jis

būtų toje pačioje ląstelėje, iš kurios buvo paimtas. Dėl to augalai, mikroorganizmai

ar gyvūnai įgyja naujų savybių, kurios iki tol jiems buvo nebūdingos. Genų inžinerija

leidžia peržengti rūšių ribas ir perkelti genus į negiminingus ir evoliuciškai nutolusius

organizmus. Į genetiškai modifikuotus gali būti perkelti tiek virusų ir bakterijų, tiek

gyvūnų genai. To nebuvo per milijonus gyvybės evoliucijos žemėje metų, todėl pasekmės

yra sunkiai prognozuojamos.

Kodėl genetiškai modifikuoti (GM) maisto produktai gali būti pavojingi?

Pirma, intervencijos proceso metu gali mutuoti net tik įterpti genai, bet ir visas

augalo genomas.

Antra, GM augaluose gali atsirasti nežinomų toksinių baltymų, todėl GM maistas

gali sukelti toksikozę arba alergiją. Fantastiniai pasakojimai apie tai, kaip po genetinių

manipuliacijų atsiradę augalai žmonėms atima regėjimą, gali virsti realybe jau šiandien.

Trečia, metodai, kuriais įterpiami svetimi genai, yra neištobulinti ir negarantuoja

transgeninių augalų saugumo.

Egzistuoja du plačiausiai naudojami metodai:

1) ląstelių apšaudymas volframo arba aukso dulkėmis, su kuriais susiejami transgenai.

Šiuo atveju nežinoma, kiek naujų genų ir kuriose genomo vietose įsitvirtina.

2) genų įterpimas plazmidėmis, paimtomis iš vienos dirvožemio bakterijos. Šis

metodas dažniau naudojamas, bet yra pavojingesnis.

Vokiečių mokslininkai įrodė, kad įvairius gyvūnus šeriant GM maistu, šios

plazmidės patenka į įvairių vidaus organų ląsteles: kraują, skrandį, spermą ir t. t., sukelia

fiziologinius pokyčius, mutacijas ir reprodukcinės funkcijos pažeidimus.

Nepaisant to, galingos tarptautinės kompanijos išvystė ir plečia savo veiklą

įvairiausiose srityse. Nors kyla prieštaravimų, tačiau GMO ypač sparčiai plinta žemės

ūkio gamyboje. Pirmieji transgeniniai augalai pasirodė 1982 m., o per paskutinį

penkerių metų laikotarpį pasauliniai genetikų augalų plotai padidėjo daugiau nei 30

kartų. Keturios šalys – Jungtinės Amerikos Valstijos, Argentina, Kanada, Kinija – augina

daugiausia GM augalų.

Šiandien mes turime per mažai informacijos bei patikimų mokslinių įrodymų,

kurie leistų teigti, kad GMO ir iš jų gaminamas maistas yra visiškai nepavojingas nei

aplinkai, nei žmonėms. Nėra žinoma, kokių pasekmių GMO turės netolimoje ateityje,

ir tuo labiau neįmanoma nuspėti, kokia ateitis laukia žmonijos. Ilgalaikio GM maisto

vartojimo pasekmės yra sunkiai prognozuojamos, nes reikia įvertinti daug riziką

68

keliančių veiksnių, tam reikia daug laiko, milžiniškų lėšų ir kt. Vartojant GM produktus,

gali išsivystyti patogeninių mikroorganizmų atsparumas antibiotikams; GM maiste gali

atsirasti naujų toksinų bei alergenų.

Šiuo metu plačiausiai pasaulyje auginami herbicidams ir kenkėjams atsparūs augalai –

naudingi gamintojams, bet ne vartotojams. Iš vis dabar auginamų GM augalų 70 %

sudaro atsparūs herbicidams, o 20 % – kenkėjams. Plačiausiai auginamos GM sojos,

atsparios herbicidui glifosatui. Tai didžiulis palengvinimas žemdirbiams, tačiau jau yra

ir pavojaus signalų: Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai parodė, kad net 50 % padaugėjo

žmonių, alergiškų sojoms. Naujausiais pranešimais iš Šveicarijos ir Prancūzijos, bitės,

aplankiusios GM rapsų žiedus, neberanda kelio į savo avilius ir žūsta.

Daug diskutuojama apie GM gyvūnų ir augalų, patekusių į natūralią gamtą, galimą

žalą bioįvairovei. Iki šiol žinomas ne vienas pavyzdys, kai introdukuotas augalas bei

gyvūnas neplanuotai ėmė plisti gamtoje ir sukėlė daug problemų. GM augalų žiedadulkės

gali patekti ir apdulkinti giminingus laukinius augalus, augalai ir vabzdžiai gali įgyti

imunitetą pesticidams. GM mikroorganizmai dar pavojingesni nei augalai ir gyvūnai,

nes jie daug sparčiau dauginasi ir mutageniškai kinta.

Ekologiniame ūkyje GMO (genetiškai modifikuotų produktų)

NEGALIMA naudoti.

Jei ūkininkas naudoja prieš tai minėtus pašarus, tada jis turi turėti iš tiekėjo pažymą,

kad pirkti produktai nėra genetiškai modifikuoti arba nenaudoti jų ž. ū. paskirties

gyvūnams šerti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

GMO (genetiškai modifikuotų organizmų) padidintos rizikos produktų grupei

priskiriami: rapsai, cukriniai runkeliai, kukurūzai, spirito, alaus, cukraus gamybos

atliekos, koncentruotieji pašarai.

Genetiškai modifikuoti organizmai – grėsmė tausojamajai plėtrai. Didžiausią grėsmę

kelia patentuotos gyvybės formos ir GMO įdiegimas žemės ūkyje. Biotechnologija ir

genetikos revoliucija per labai trumpą laiką pasiekė didelių laimėjimų. Genų inžinerija –

tai vieno ar kelių genų perkėlimas iš vieno organizmo į kitą. Dažniausiai jie ir vadinami

genetiškai modifikuotais organizmais. Perkeltas genas ir toliau veikia taip, tarsi jis

būtų toje pačioje ląstelėje, iš kurios buvo paimtas. Dėl to augalai, mikroorganizmai

ar gyvūnai įgyja naujų savybių, kurios iki tol jiems buvo nebūdingos. Genų inžinerija

leidžia peržengti rūšių ribas ir perkelti genus į negiminingus ir evoliuciškai nutolusius

organizmus. Į genetiškai modifikuotus gali būti perkelti tiek virusų ir bakterijų, tiek

gyvūnų genai. To nebuvo per milijonus gyvybės evoliucijos žemėje metų, todėl pasekmės

yra sunkiai prognozuojamos.

Kodėl genetiškai modifikuoti (GM) maisto produktai gali būti pavojingi?

Pirma, intervencijos proceso metu gali mutuoti net tik įterpti genai, bet ir visas

augalo genomas.

Antra, GM augaluose gali atsirasti nežinomų toksinių baltymų, todėl GM maistas

gali sukelti toksikozę arba alergiją. Fantastiniai pasakojimai apie tai, kaip po genetinių

manipuliacijų atsiradę augalai žmonėms atima regėjimą, gali virsti realybe jau šiandien.

Trečia, metodai, kuriais įterpiami svetimi genai, yra neištobulinti ir negarantuoja

transgeninių augalų saugumo.

Egzistuoja du plačiausiai naudojami metodai:

1) ląstelių apšaudymas volframo arba aukso dulkėmis, su kuriais susiejami transgenai.

Šiuo atveju nežinoma, kiek naujų genų ir kuriose genomo vietose įsitvirtina.

2) genų įterpimas plazmidėmis, paimtomis iš vienos dirvožemio bakterijos. Šis

metodas dažniau naudojamas, bet yra pavojingesnis.

Vokiečių mokslininkai įrodė, kad įvairius gyvūnus šeriant GM maistu, šios

plazmidės patenka į įvairių vidaus organų ląsteles: kraują, skrandį, spermą ir t. t., sukelia

fiziologinius pokyčius, mutacijas ir reprodukcinės funkcijos pažeidimus.

Nepaisant to, galingos tarptautinės kompanijos išvystė ir plečia savo veiklą

įvairiausiose srityse. Nors kyla prieštaravimų, tačiau GMO ypač sparčiai plinta žemės

ūkio gamyboje. Pirmieji transgeniniai augalai pasirodė 1982 m., o per paskutinį

penkerių metų laikotarpį pasauliniai genetikų augalų plotai padidėjo daugiau nei 30

kartų. Keturios šalys – Jungtinės Amerikos Valstijos, Argentina, Kanada, Kinija – augina

daugiausia GM augalų.

Šiandien mes turime per mažai informacijos bei patikimų mokslinių įrodymų,

kurie leistų teigti, kad GMO ir iš jų gaminamas maistas yra visiškai nepavojingas nei

aplinkai, nei žmonėms. Nėra žinoma, kokių pasekmių GMO turės netolimoje ateityje,

ir tuo labiau neįmanoma nuspėti, kokia ateitis laukia žmonijos. Ilgalaikio GM maisto

vartojimo pasekmės yra sunkiai prognozuojamos, nes reikia įvertinti daug riziką

68

keliančių veiksnių, tam reikia daug laiko, milžiniškų lėšų ir kt. Vartojant GM produktus,

gali išsivystyti patogeninių mikroorganizmų atsparumas antibiotikams; GM maiste gali

atsirasti naujų toksinų bei alergenų.

Šiuo metu plačiausiai pasaulyje auginami herbicidams ir kenkėjams atsparūs augalai –

naudingi gamintojams, bet ne vartotojams. Iš vis dabar auginamų GM augalų 70 %

sudaro atsparūs herbicidams, o 20 % – kenkėjams. Plačiausiai auginamos GM sojos,

atsparios herbicidui glifosatui. Tai didžiulis palengvinimas žemdirbiams, tačiau jau yra

ir pavojaus signalų: Didžiojoje Britanijoje atlikti tyrimai parodė, kad net 50 % padaugėjo

žmonių, alergiškų sojoms. Naujausiais pranešimais iš Šveicarijos ir Prancūzijos, bitės,

aplankiusios GM rapsų žiedus, neberanda kelio į savo avilius ir žūsta.

Daug diskutuojama apie GM gyvūnų ir augalų, patekusių į natūralią gamtą, galimą

žalą bioįvairovei. Iki šiol žinomas ne vienas pavyzdys, kai introdukuotas augalas bei

gyvūnas neplanuotai ėmė plisti gamtoje ir sukėlė daug problemų. GM augalų žiedadulkės

gali patekti ir apdulkinti giminingus laukinius augalus, augalai ir vabzdžiai gali įgyti

imunitetą pesticidams. GM mikroorganizmai dar pavojingesni nei augalai ir gyvūnai,

nes jie daug sparčiau dauginasi ir mutageniškai kinta.

Ekologiniame ūkyje GMO (genetiškai modifikuotų produktų)

NEGALIMA naudoti.

Jei ūkininkas naudoja prieš tai minėtus pašarus, tada jis turi turėti iš tiekėjo pažymą,

kad pirkti produktai nėra genetiškai modifikuoti arba nenaudoti jų ž. ū. paskirties

gyvūnams šerti.

Aciu uz info, pagirtina

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...
  • po 1 mėnesio...
taip :) jei itartinai atrodo is kur zoles gaunu, tai praeitais metais pasistaciau siltnami ~220m² ir puse jame nieko neauga apart zoles :D tai vat ta zolyte ir seriu triusius....

Griekas tokio siltnamio neisnaudot. Naikink žoles ir daržoves sėk! Jei vasara bus kaip pavasaris - tik šiltnamyje kažką užaugint eis. Laukiu ir aš žolės. Morkas baigiu :icon-sad:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...