Jump to content

Kaip isgyventi tik is zemes ukio? :)


vytasx

Recommended Posts

Sveiki,

Turiu labai bendra klausima diskusijai. Nusipirkome sodyba 10ha su 5 ha zemes ukio paskirties pievomis, siek tiek misko ir planuojame ten statytis nama. Cia 50 km uz Vilniaus, galvojame vazineti.

Turiu versla Vilniuje ir vis pasvarsau apie gamtai artimesni ukininkavimo versla, nes labai jau ta gamta traukia. Patraukliai atrodo avininkyste, triusiai. Yra galimybiu isigyti aplinkiniu zemiu.

Klausimai diskusijai - kiek reikia zemes, kad butu imanoma po truputi ikurti save islaikanti uki, nuo ko paprasciausia pradeti ir kaip pradeti? :) Esame pasiruose investuoti, taciau idomu kokiu investiciju reikia pradziai, kad nereiketu nuo ankstyvo ryto iki vakaro pluseti patiems, ka reikia isigyti, technikos, pastatu, zemiu prasme. Kaip ir nera tikslo, kad investuoti pinigai atsipirktu, tikslas butu sukurti uki, kuris pilnai save islaikytu, islaikytu gerus ten dirbancius zmones ir apsimoketu ji tureti is sukuriamo pinigu srauto ir nereiketu jo "serti" nuolat.

Patys neturesime laiko pradzioje nieko daryti, todel galvotumem samdyti zmones, kurie ta uki priziuretu. Gal kas turite tokios patirties? :)

Zodziu labai idomu butu isgirsti jusu komentarus ir idejas :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Klausimai diskusijai - kiek reikia zemes, kad butu imanoma po truputi ikurti save islaikanti uki, nuo ko paprasciausia pradeti ir kaip pradeti? :) Esame pasiruose investuoti, taciau idomu kokiu investiciju reikia pradziai, kad nereiketu nuo ankstyvo ryto iki vakaro pluseti patiems, ka reikia isigyti, technikos, pastatu, zemiu prasme. Kaip ir nera tikslo, kad investuoti pinigai atsipirktu, tikslas butu sukurti uki, kuris pilnai save islaikytu, islaikytu gerus ten dirbancius zmones ir apsimoketu ji tureti is sukuriamo pinigu srauto ir nereiketu jo "serti" nuolat.
Spėju kad žemės nėra derlingos, tai verstis žemdirbyste vargu ar pavyktų, nebent kokios avys arba dar geriau gal kokie miško žvėrys, kaip elniai ar pan. Na dar galima būtų kaimo turizmą pamėginti jei ten aplinka graži ir vandens yra netoli, bet jau čia milžiniškų investicijų reikia.
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

nu dabar pradet nuo nylio ukininkaut tai labai sunku pradet butu :icon-confused: nors labai didelis noras butu bet :( nu nebemt milijona tureciau :lol: ziurint kiek tan ukin investuotum :) o del darbiniku samdimo tai nezinau ar ukis klestes :( cia ne statiba koki cementa panesiot cia reikia supratimo ir dar isklaidu mokitis :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Matyt kad pats esi verslo žmogus,taigi manau turėtai pradėt nuo lapo popieriaus ir pieštuko :) .O pelninga viskas,ir avys,ir triušiai,ir kita visa fauna ir flora,tik klausimas kiek.Na manau turint pinigų,galima ir 10 ha ūkelį padaryt l.pelningą,juolab kad netoli tokia rinka kaip sostinė.Jeigu yra ūpas,bus ir ūkis.Ir žmonės dirbs sąžiningai jeigu jiems bus mokama pagal darbą.Na o patariant,tai geriausia visa ko pradžia ž.ū. tai nuosava žemė,ji bus pradžiai tikrai nebloga investicija ir pagrindas.Sėkmės ir entuziazmo kuriant ūkį :) .

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Aciu padrasinantiems. Apie atsipirkima nera nei kalbos. Is banko paskolos neimsiu, todel ir sakau, kad svarbu verslo issilaikymas po 2-3 metu ar kazkokio periodo, be papildomo palaikymo. Partnerystes verte taip pat suprantu, todel tiesiog is gatves zmoniu irgi neplanuoju samdyti. Prie verslo plano dar irgi laikas nepriejo, tik sodyba statome dabar, apsigyvensime, tuomet jau bus galima skaiciuoti viska. Yra idomus tik jusu jausmas ir komentarai, jau tame versle ar labiau turbut gyvenimo bude gyvenantiems :)

Yra ivairiu makroekonominiu scenariju Lietuvai ir pasauliui, todel tokio naturalaus verslo kaip unikinkavimas priezastys nera vien tik uzsidirbti, o ir tureti vieta, kur visuomet gali gyventi, uzsiauginti maista pats, tureti aplink bendruomene, kuri vieni kitiems padeda. Pvz. devalvuoja lituka ir jau importuojamos medziagos mums stipriai pabrangsta. Pakyla naftos kainos ir staiga vietine gamyba pasidaro daug patrauklesne.

Kitas motyvas yra maisto sveikumas, naturalumas, o ne prekybiniuose centruose perkamas hormonu privarytas nudazytas maistelis.

Girdziu daug argumentu pries, juos ir noriu susirinkti, bet kol kas visi kalba apie realizavimo problemas, supirkimo kainas ir panasiai. Cia jau kiekvieno verslo dalis - kaip parduoti, kaip netureti 3 tarpininku iki galutinio kliento ir panasiai. Yra nemazai ukiu, kurie turi tiesiogini rysi su klientais ir savo produkcija parduoda dar ir brangiau nei prekybos centrai, nes produkcija kokybiska. O daugelis saukia, kad superka per pigiai :) As irgi savo versle megciau, jog man panorejus kazkas galetu supirkti mano pagaminta produkta - butu labai paprasta :)

Zodziu kazkaip as esu labiau optimistas, bet sutinku, kad tokio gyvenimo negyvenau, bet pabandyti tikrai norisi :)

Ir tikrai nepradesiu viska metes, o palaipsniui, todel ir idomu nuo ko gi vistik pradeti. Stovi namas, 5-7ha pievos aplink, 2ha misko. Patrauklu avys ir triusiai. Gal pradeti nuo maistelio sau ir draugams ir taip patirties igyti?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Teisingas mastymas labai,paliečiant ir skaudžią mūsų,esamų ūkininkų vietą.taip,tarp daugumos dabar susiformavus nuomonė kad produkcija turi būt superkama,ir dar geromis kainomis.Seniai tas matyt kad mes esam perdaug išlepinti(tenepyksta kolegos bet taip yra).O pačio mintis teisinga,pradėt kaip sakai nuo maistelio sau ir draugams,nes tų draugų valgančių ir norinčių valgyt gerą produktą su laiku vis daugės,ratas plėsis,ir kaip pats puikiai supranti,kuo toliau tuo daugiau.nėra geresnės reklamos kaip naudojimas gero produkto,jo kaip sakyt pačiupinėjimas savomis rankomis.Tokioje vietoje(turiu galvoje netolimą Vilnių),perspektyvi būtų daržininkystė,su kuria mažiau vargo nei su triušiais ar avimis,(turiu galvoj šių skerdimą ir paruošimą realizacijai),nors turint noro ir šie barjerai tikrai įveikiami.O į kolegos klausimą kiek reikia duot uždirbt kad būtų sąžiningas darbuotojas,atsakysiu taip,negi Lietuvoj dirba tik visi nesažiningi?Reikia duot tiek kad normalus žmogus galėtų normaliai gyvent iš savo darbo ir niekas nieko nevogs,dirbs sąžiningainnes tikrai nenorės prarast darbo vietą.Dėl technikos ir,ne visur būtina kuo daugiau traktorių ir kombainų už milijonus,kad ūkis būtų pelningas.O aplamai,norint padaryt tą ko tamsta sieki,geriausia būtų pradėt semiantis patirties civilizuotose šalyse,pradedant kad ir nuo tos pačios Lenkijos,nekalbant apie Daniją,Olandiją,Austriją ar kitas normalias šalis,kur kiti darbo,verslo ir žmonių santykiai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

aciu, valstieti. prakalbus apie darzininkyste... kurias is kulturu labiausiai rekomenduotum, ivertinant paprastuma ir tai ka zmones labiausiai vartoja? yra 30a sodas, kazkur 50 obelu, keletas kriausiu. obuoliu rusys labiau velyvosios, bet gerai laikosi. vienintelis poreikis butu sutvarkyti saugojimo per ziema vieta.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na ką žmonės labiausiai vartoja tai geriausią atsakymą rasi arčiausiai,tai yra pas save :) .Pats kiek suprantu esi miesto žmogus,taigi turi žinoti ko labiausiai pačiam norėtūs ir ko trūksta.Manau nuo to reikėtų ir pradėt.Pats kaip suprantu nesivaikai iškart didelio pelno(bent ž.ū.srity),taigi pradėk iš palengvo tą tūkumą dengt sau ir draugams,o ten su laiku manau atsiras ir daugiau draugų ir poreikiai didės.Na negi man verslo žmogų mokyt ką daryt toliau?Aiškės perspektyvos,atsiras praktika,verslo nuovoka toj srity.Tokios mintys būtų mano galvoj jeigu ji būtų tamstos vietoj.Bet anaiptol nesakau kad labai protingai patariu.na man taip atrodo.Gal po metų kitų tas obelų skaičius bus juokingas,o ta 30 arų daržo virs 3 ha?Kas čia gali žinot.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Anuo pasisakymu nugąsdinau, tai šiuo šiek tiek paguosiu. Pliusai: žmogus matos su protu, tai nepulsi kaip į ugnį iškart kalnų versti, tai gerai, mažiau rizikos, kaip neturinčiam praktikos kuri dažnai prasilenkia su teorijom, ypač nupaišomom visokių profesorių. Kitas pliusas, arti Vilnius. Tuo reikėtų būtinai naudotis ir orentuotis į tai. Gali būt daržovės, triušiai sudarius sutartis su restoranais ir pan, avys kebabam, net ir pieno gal nereiktų atiduoti supirkėjam žemiau savikainos, o parduoti mieste. Kažkaip panašiai viską įsivaizduočiau. Sėkmės. :)

P.S. jei kalbant apie auginimą savo reikmėm, kitaip sakant labai mažais kiekiais, tai neapsimoka ir daugelis ūkininkų jau to nedaro tikrai ne dėl to kad tingėtų. Keletą kiaulių galima užsiaugint, bet ir tas geriau nusipirkt, yra dar kas augina žmoniškai, be kokių tai augimo stimuliatorių ir pan. Na jei visiškai nėra pasitikėjimo kaimynais, tada teks augintis.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

as tai vietoje pieno kazkoel isivaizduoju sviesta grietine , suri varshke, savo laiku mano tevai taip dare, tris vaikus i gyvenima isleido :)

atsiranda savi klientai, bet deja deja uzejus maximos erai niekam nebereikejo gryno produkto visiems trm parupo, bet dabar jau zmones ,atleiski, uzsiede tais hormoniniais preparatais, vel atsigriazia i tikra maista, as galiu tik padrasint, butinai reikia isnaudoti geografine padeti ir nereikia markes gadinti, pamenu su tevu i turgeli vaziuodavom tai tevas kol iki vartu daeidavo surius jau budavo prakales, grietine mat pilstyt reikedavo, tai tekdavo eiti i prekyviete, dabar visokiu indeliu yra fasavimui galima namie zagatovkes pasidaryt arba vietoje pilstyt, miestieciai nedurniai "deshros" neikishi, istikro gerai daro uz kokybe turi buti ir kaina, gaila tik ne visi tai supranta

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na dabar kai turim dvi karves tai ir pinigas is kaimo byreti pradejo darom surius ir varske :) , tai i savo darboviete atsinesu kokis penkis sesis suriokus kuriuos pasidarom per savaitgali budami kaime ziurek pirmadieni is ryto tik speju ateiti darban ir jau parduoti. :) aisku nuo tokio kiekio neuzdirbsi bet nors benzas jau pradeda atsipirkti i kaima vazynejant nes taip ar taip vistiek tenka vazyneti. Tai jau nors ne i minusa kisenei.

Siaip planuoju pastatyti pora siltadarziu pomidorams, paseti daugiau lauko agurku, tai vasara dar papildomas litas bus nes vistiek i darba vazynejam. Yra mintis ir keleta aru braskiu uzsiveisti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na dabar kai turim dvi karves tai ir pinigas is kaimo byreti pradejo darom surius ir varske :) , tai i savo darboviete atsinesu kokis penkis sesis suriokus kuriuos pasidarom per savaitgali budami kaime ziurek pirmadieni is ryto tik speju ateiti darban ir jau parduoti. :) aisku nuo tokio kiekio neuzdirbsi bet nors benzas jau pradeda atsipirkti i kaima vazynejant nes taip ar taip vistiek tenka vazyneti. Tai jau nors ne i minusa kisenei.

Siaip planuoju pastatyti pora siltadarziu pomidorams, paseti daugiau lauko agurku, tai vasara dar papildomas litas bus nes vistiek i darba vazynejam. Yra mintis ir keleta aru braskiu uzsiveisti.

Donatai, tik nesek lauko agurku :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na dabar kai turim dvi karves tai ir pinigas is kaimo byreti pradejo darom surius ir varske :) , tai i savo darboviete atsinesu kokis penkis sesis suriokus kuriuos pasidarom per savaitgali budami kaime ziurek pirmadieni is ryto tik speju ateiti darban ir jau parduoti. :) aisku nuo tokio kiekio neuzdirbsi bet nors benzas jau pradeda atsipirkti i kaima vazynejant nes taip ar taip vistiek tenka vazyneti. Tai jau nors ne i minusa kisenei.

Siaip planuoju pastatyti pora siltadarziu pomidorams, paseti daugiau lauko agurku, tai vasara dar papildomas litas bus nes vistiek i darba vazynejam. Yra mintis ir keleta aru braskiu uzsiveisti.

saunuolis :icon-exclaim:

lauko agrukai prasciau auga negu siltnamio, plius siltnaminiai anksciau. su braskem zinok slidus reikalas jas reikia realizuoti kita diena nes kitaip uogiene virti gali. jas is vakaro (nuo pietu) suskini is ryto i turgu. yra veisliu atsparesniu bet ir snokio prastesnio bet seip tai visos braskes greit istezta :) turint mikriuka su saldytuvu paprasciau bet jis kainuoja.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...