Jump to content

Alus


Haris_vairuoja_brun_deere

Recommended Posts

na kaip man sake vienas zmogelis - ant 30 metu ismoksi gert :) iki to snapso beveik neimdavau. Bet per baliukus snapsas tikrai geriau. Butent degtine ne viskiai ar tie visi madingi. Svarus produktas geriausia :) na bet tikrai nespjaunu i alu. Kadangi pats esu kiles is birzu krasto. Tai pirteleje, prie ezeriuko ir panasiai - pavartoju sviesu nestipru alu. Pvz visai patinka paskutiniu metu vilkmerges alus 'is statines'.

jei skardinem arba buteliais tai vilkmerges is statines lenkiskas lomzos alus. Ir tikrai kad gan neblogas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • Atsakymai 104
  • Sukurta
  • Paskutinis įrašas

Daugiausiai įrašų parašė

Daugiausiai įrašų parašė

Švyturio extra, utenos mėlynas kažkoks muilas pasidarė, 5-10 buteliu i savaite, vasara kazkaip labiau zipas patiko :icon-confused:

Nesenai paragavau Baltika zolotoje,tai skonis pasirodė labai panašus į Utenos mėlyno,kai šis tik buvo atsiradęs skaidriuose buteliuose.Dabar,bent man Utenos mėlynas pakankamai šlykštus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Švyturio extra 2-3 skardinės per savaitę...

p.s. chebryte, ta tema turiu svajonių... Užsimušdamas ieškau, kas galėtu padaryti ir parduoti(ar padovanoti) NAMINIO PASVALIETIŠKO MOLIO statinaite... Esmė, ta, kad tautinis paveldas miršta....:(

Gero molio, is geru apyniu, teisingu mieziu. Tikroj statinej, be cukraus. Na gal su pora saukstu del putimo, pilant i backa.... Ech.....

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Švyturio extra 2-3 skardinės per savaitę...

p.s. chebryte, ta tema turiu svajonių... Užsimušdamas ieškau, kas galėtu padaryti ir parduoti(ar padovanoti) NAMINIO PASVALIETIŠKO MOLIO statinaite... Esmė, ta, kad tautinis paveldas miršta....:(

Gero molio, is geru apyniu, teisingu mieziu. Tikroj statinej, be cukraus. Na gal su pora saukstu del putimo, pilant i backa.... Ech.....

Na negi teks vel susirinkti kubila , backas ir uzsiimt darimu tik , kad igudziai uzsimirse :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Švyturio extra 2-3 skardinės per savaitę...

p.s. chebryte, ta tema turiu svajonių... Užsimušdamas ieškau, kas galėtu padaryti ir parduoti(ar padovanoti) NAMINIO PASVALIETIŠKO MOLIO statinaite... Esmė, ta, kad tautinis paveldas miršta....:(

Gero molio, is geru apyniu, teisingu mieziu. Tikroj statinej, be cukraus. Na gal su pora saukstu del putimo, pilant i backa.... Ech.....

Na negi teks vel susirinkti kubila , backas ir uzsiimt darimu tik , kad igudziai uzsimirse :icon-wink:

O gal visai nieko...? Ir mainus padarytume... ;)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 metų...

Gerdavau alų koks papuola, tiesa ne stipresnį kaip kokiu 5-6 laipsniu.Kol nepradėjau daryt pats. Tai dabar skaniausias naminis. Kolkas darau tik keptinį alų, darytinio nebandžiau, nes sudėtingiau.Tas kubilas, apie kurį kalbat, vadinasi girinė. Technologija gana paprasta. Reikia girinės, duonkepio pečiaus ir miežių. Tiesa miežiai turi būt "šešiaeiliai". Kadangi tokių neturiu, tai naudoju paprastus, ir dadedu kviečių, kad užplikyta tešla geriau saltų. Pradžioja reikia išmirkyt miežius. Mirkyt reikia tol kol grudą gali perkas be didesnio vargo(2-3dienas). Išmirkytus miežius reikia sudaigint.Daiginu medžiagineme maiše. Kai miežiai pradeda lyst per maišą(baltais daigais), tada juos reikia gerai išdžiovint. Išdžiovinus reikia sumalt(geriausia malūnų, kuriuo malat gyvuliams, kad nebutu persmulkus). Sumalus jau turit salyklą. Salykla užplikau karštu vandeniu. Palaukiu kol išbrinks. Atminkau kvietiniu salyklu(kvietinio salyklo paruošimas analogiškas).Iš tešlos formuoju duonos kepalus, ir šaunu į iki baltumo iškūrentą duonkepį pečių. Palieku pečiuje iki ryto. Ryte išimu gerai sukepusius(iki juodumo) kepaliukus, juos laužau ir dedu į paruoštą girinę. Girinę užpilu verdančiu vandeniu. Praejus pusei valavdos išleidžiu iš girinės.Gaunamu "pirmoką" alų. Pilu verdantį vandenį antrąkart į girinę. Vėl palaukiu, išleidžiu, gaunu "antroką". Procesą kartoju, gaunu "trečioką" alų. Ketvirtą kart užpylęs girinę, palieku valandai. Išleidžiu. Kadangi procesas pakartotas jau kelis kartu, tai ketvirto užpilimo produktas yra gana kaip čia pasakius, bliednas, taigi nebe alus ,o gira. Pirmoką, antroką ir trečioką sumaišau. Praaušau, sudedu mieles, apinius ir cukrų.(cukrus dedamas pagal poreikį, kuo daugiau cukraus, tuo daugiau laipsnių). Kai alus pradeda vaikščioti(kyla burbuliukai, ir darosi puta), pilu į bačkutes. Bačkutę šiltai palaikau apie parą, po to išnešu į rūsį. Atvėsus galima ragauti.Tai čia yra vadinamas "keptinis"alus. Mane mokę aludariai jau pasimirę. Gal kas darot "darytinį" alų?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Gerdavau alų koks papuola, tiesa ne stipresnį kaip kokiu 5-6 laipsniu.Kol nepradėjau daryt pats. Tai dabar skaniausias naminis. Kolkas darau tik keptinį alų, darytinio nebandžiau, nes sudėtingiau.Tas kubilas, apie kurį kalbat, vadinasi girinė. Technologija gana paprasta. Reikia girinės, duonkepio pečiaus ir miežių. Tiesa miežiai turi būt "šešiaeiliai". Kadangi tokių neturiu, tai naudoju paprastus, ir dadedu kviečių, kad užplikyta tešla geriau saltų. Pradžioja reikia išmirkyt miežius. Mirkyt reikia tol kol grudą gali perkas be didesnio vargo(2-3dienas). Išmirkytus miežius reikia sudaigint.Daiginu medžiagineme maiše. Kai miežiai pradeda lyst per maišą(baltais daigais), tada juos reikia gerai išdžiovint. Išdžiovinus reikia sumalt(geriausia malūnų, kuriuo malat gyvuliams, kad nebutu persmulkus). Sumalus jau turit salyklą. Salykla užplikau karštu vandeniu. Palaukiu kol išbrinks. Atminkau kvietiniu salyklu(kvietinio salyklo paruošimas analogiškas).Iš tešlos formuoju duonos kepalus, ir šaunu į iki baltumo iškūrentą duonkepį pečių. Palieku pečiuje iki ryto. Ryte išimu gerai sukepusius(iki juodumo) kepaliukus, juos laužau ir dedu į paruoštą girinę. Girinę užpilu verdančiu vandeniu. Praejus pusei valavdos išleidžiu iš girinės.Gaunamu "pirmoką" alų. Pilu verdantį vandenį antrąkart į girinę. Vėl palaukiu, išleidžiu, gaunu "antroką". Procesą kartoju, gaunu "trečioką" alų. Ketvirtą kart užpylęs girinę, palieku valandai. Išleidžiu. Kadangi procesas pakartotas jau kelis kartu, tai ketvirto užpilimo produktas yra gana kaip čia pasakius, bliednas, taigi nebe alus ,o gira. Pirmoką, antroką ir trečioką sumaišau. Praaušau, sudedu mieles, apinius ir cukrų.(cukrus dedamas pagal poreikį, kuo daugiau cukraus, tuo daugiau laipsnių). Kai alus pradeda vaikščioti(kyla burbuliukai, ir darosi puta), pilu į bačkutes. Bačkutę šiltai palaikau apie parą, po to išnešu į rūsį. Atvėsus galima ragauti.Tai čia yra vadinamas "keptinis"alus. Mane mokę aludariai jau pasimirę. Gal kas darot "darytinį" alų?

O tai pala tu pili i bačkas dar rugstanti alu, musu krašte tai pertrauki su pirštu per putą jai ji sueina reiškias dar rūgsta jai nebesueina tada pildavom i bačkas. Terminas "darytinį" reiškia ką? Mes užpylę salyklą laukiam apie valandą,(malti saliklą reikia su girniniu malūnu kad grudas skiltu i 4-5 dalis, dar toki turiu) subringsta salyklas pili vėl verdanti vandeni palaikai apie valandą, tada tekini MISĄ pirma misa vadinasi pirmakartė alus pirmakartis ir taip iki trečekarčio. Kad alus butu skaidrus mieles mes parsiveždavom iš Šiaulių Gubernijos alaus daryklos jos truputi skiriasi nuo duoniniu mieliu, jai ju negaudavom tai tik ne Lietuviškas mieles naudodavom o Latviškas "Rygas Maizes" lygtais pavadinimas. Šeip nesiblaškau kada turėsiu lično laiko parašysiu viską nuo pradžių kaip daromas Joniškio nuo Žagarės pusės alus.

Keletas tėvuko pasakymu kada darydavom alų.

1. Alus vyrų reikalas, todėl alaus darymo metu, kad nebūtų jokios bobos ir jos kvapo.

2. Gero alaus misa tekinama naktį kad nebūtų triukšmo.

3. Visas vanduo turi būti virintas kad vėliau nereiktu dūdų pūsti :icon-redface:

4. Nekišk galvos po anklode kada buna uždengtas rūgstantis alus gali plaučiai sprogti (tai tiesa esu bandes tai iš koto išsivyniojau pabudau šalia kubilo pokeleto minučiu)

Tai va teip pas mus būdavo

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...