Jump to content

Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas 2014-2020 m.


MTZokas

Recommended Posts

na jei pas jus uz 15 euru balta ruli nusiperki, tai jum ir neapsimoka technikos tureti, bet nevisur taip yra, vien supresavimas su parvezimu tiek kainuoja pas mus, o kad nereikia isvis traktoriaus pirmus metus, tai nezinau ka tada veikt, viskam samdyti tai auksinis sienas gausis

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nežinote, bet kalbate, turiu omenyje jūsų teiginį, kad neįmanoma įpirkti traktoriaus. Pirma, kam jaunam ūkininkui reikalingas galingas traktorius, užtenka ir 70 ag technikos, netgi per akis. Antra, jūsų nurodytos traktorių ir kitų padargų kainos yra neteisingos, iki 100 ag  traktorius, kad ir MTZ kainuoja apie 26 tūkst, eurų su PVM, dar galima ir derėtis, tad perkant traktorių su mažiau ag užtektų ir kitai  technikai, bent būtiniausiai, o likusią galima nusipirkti iš savų lėšų, bet dėvėtą. Galima ir kooperuotis su kitais ūkininkais, kad ir po paramos gavimo.  Protingas žmogus visada ras išeitį, žinos kaip sutaupyti ir kaip užsidirbti, supras, kad tokios paramos yra kaip dovanos, kaip pagalba ūkiui dėl ko reikia džiaugtis, kad jos apskritai yra, nes galėjo ir nebūti, o tada jau ir senas t25 visus laukus apartų be problemų, o gal ir arkliukais žmonės dirbtų ir visi girtų - kokie puikūs lietuviški arkliai. Tamsus žmogus niekada nesupras kokias galimybes jis turi, niekada nesidžiaugs savu turtu, nes visada pavydės, už kito laimę nesidžiaugs. Bet kas man labiausiai  pakelia nuotaiką, tai kai lietuvis save taip ironiškai plaka botagu, tremia kur į užsienį, na, tarsi pasiruošęs sau galą padaryti, bet dėl ko? Matai, žmogus paramos negavo, tad viskas, gyvenimas baigtas, tik kažkodėl nesimato pakaruoklių ant kiekvieno medžio po paramų eiliškumo sąrašo  paskelbimo. Šviesūs mūs ūkininkai - jei paramos negaus, tai apleis savo žemę, ar ūkininkauti nustos, - čia racionalu? Kas čia per ūkininkai, kuriems svarbu tik paramą gauti, imasi verslo, o dirbti visai nenori, tik nori, kad ant lėkštutės viską gautų, o kai duoda, tai dar ir mažai. Tenkina žinojimas, jog tai tik kalbos, vis vien dirbsite kaip dirbote, nors ir paramos negavote, tai per daug pelningas verslas, kad kas nutrauktų veiklą dėl menkniekių, o jeigu jau atsiras tokių neprietelių, tai dar geriau - atsiras galimybės tikriems ūkininkams, kurie moka ūkininkauti.

pavargau skaityti-per daug jau intelektualus zmogus esi. Na baigiam cia tas pagirias-Pirmiausia-arklio galios pagal poreikius, norimos technikos gamintojas-pagal tai kas geriausia kaina pasiulis su geriausia komplektacija. Nesigincinu kad darba padarys ir 70ag traktorius- kaip kam gal. Dar paramos laikotarpiu kainos buna visur uzkeltos nenormaliai, ir jokia lt tarnyba nereguoja i tai. Antra - idomiai cia, kad jau zodziais tremi mane i uzsieni, paziureciau kaip karksetum jei uz deklaracija nieko negautum t.y nedeklaruotum, apdirbtum ir pasetum-samdoma technika, ir nukultum taip pat samdoma ir dar po 2 tonas is ha ….dabar paskaiciuok pelninga versla! Sekla, arimas, tresimas, apdirbimas, kulimas... Deja ukis yra hobis, o situo hobiu uzsiimineja tikrai netinginiai, nes tai ju -  hobis,  o pelnas prasideda nuo daugiau nei 100ha apimties, su vis tech parko turejimu, atliktais zemes tyrimais, gerai sudeliota sejomaina, parinktomis tresimo programomis, gebejamu laiku reguoti i gamtos niuansus. Apie pieninius galvijus nesinori kalbeti visikai-pripazinta, kad laikai nera patiys geriausi, o apie mesine galvijininkyste galima galvoti…, dar man labai idomus dalykas tie kurie pasirinko sodininkyste ir apsejo koki 15 ha obelu, nes manau kazkur jauciu pan tiek reikia norint pasiekti 8000sp-per kiek metu jiem tos obelis uzaugs ir duos vaisiu, ar kaip cia tipo pasejau -uzdeklaravau ir vadinasi pasiekiau-viskas ivygdyta, teikiu mokejimo prasyma?

Tau klausimai

1.jei negaletum deklaruoti, negautum ismoku-ar dirbtum zeme?

2.jei neturetum technikos - ar dirbtum zeme?

3.esi jaunas ukininkas tarkim duodu tau 50t. eur.-ka perki-tik viska nauja?Kietas zinovas, pamokik jaunima:)

-pasakysiu ka as sugebejau nupirkti-kioti 92 arkliu, 8t pusprekabe, 3korpusu su lingine apsauga pluga, sejamaja noragine, kultivatoriu, diskini skutika….turbut supratai po penkeriu metu darbo liks tik traktoriukas dar gyvas, nes visa kita pvz kaip lenkiska sejamoji…po 100ha i metus, aisku po 5 metu galesi jau ir pats ka reikia nusipirkti, bet dabar be paramos eiti ir tapti ukininku, be jokios technikos, pvz skolinantis is banko-bankrotas visikas, tas pats kas melzti 10 karviu rankom ir priduoti piena uz 12centu, ir atidavineti paskola po 500eur i men :D  …Ir dar -nusipirkes 70 arkliuku tr. ir rudeni nuvaziaves i 100 ha lauka - nemanai kad tai zaidimas butu…., o gal pagal tave t-25 su vienu pugeliu yra siuolaikistas poziuris i modernu siu dienu uki?

arti ir uzsiarti galima tada, kai zinai kad busi apdovantas gerybemis-taigi mielas kolega, uz sviesius ukinikus! 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Aš 7 metus ūkininkauju, 6 metus be jokios technikos, pradėjau ir be ūkinių pastatų, tik vėliau patalpas nusipirkau. Kolūkio pastatų galima rasti visur, tad ir nuomotis nereikės. Pašarų gamyba ir šienavimas atima pusę pelno, reikia nepamiršti, kad visas darbas - rankomis. Tvartas gali būti bet koks, o technika privalo būti, svarbu saugoti sveikatą, neišvaistyti tiek finansų ir užsidirbti iš investicijų į techniką, tada galima galvoti apie naują tvartą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pats pasistatyt tikrai gali, ir traktoriaus pats nepasigaminsi, bet yra BET. Kokybiska ferma yra tikrai didelis pliusas ir gera investicija ateiciai, kuomet gali naudot ir gyvuliam ir technikai, ir blogiausiu atveju parduot ar nuomot. o ir su nauja ferma galima pasidaryt pusiau automatini serima sutaupant ant darbininku ziemos metu jei isvis tokiu reikia. Traktorius?  salyginai nebutinas, o jei turesi bielki 80 pradzioje pakaks su kaupu. nusipirk rotacine sena sienavimui nuganytos zoles, ir plugus senus susiarimui kasmet 1/5 ganyklu, kad atnaujint. nors ir gali samdyt, ne melionus kainuoja. pievas sejant maksimalaus tikslumo nereikia, kaip grudam, viska galima sena technika daryt, o ir pagrinde visa laika praleidi ne traktoriuje, o fermoje. 

O apie sieno rulius ner ko cia svaisciot, ale reikia siena gamintis, pradzioj kokios 10 karviu , kuriu verte 5k euru, o investuoji i pasaro gamyba 40k traktoriun 10 k priekabai ir dar 50 k sienavimui, grebimui vartymui ir vyniojimui? 100k investicijos pasarui , sutaupant po 10 euru is rulio, gaunas reikia 10k ruliu susukt kad atsipirktu? nesamone siuo atveju gryna. pasara galima laisvai pirkt ir tikrai yra kas parduoda po 15 euru uz rulona balta su pristatymu i ferma. 

Patys neturim sienavimo technikos, nei pievu kuriose gamint rulius, perkam rulius ir esam labai patenkinti tuo, pleciames ir turim planu tik plest gyvuliu skaiciu , bet ne pievas sienavimui. 

reziume, galima kalbet, bet naujas traktorius reikalingas tiek pat kiek nauja ferma  gyvulininkui, abiejais atvejais galima apseis su senais, bet nuojuose abiejuose gerokai didesnis komfortas. 

p.s. kalbant apie fermu leidimus ir projektus, nera skirtumo ar tu pats statysi ar per parama vistiek tu paciu dokumentu reiks. o jei statysi normalia ferma, o ne ferma/sandeli  koki, tai ir per parama nesusidursi su jokiais baisumais. dar karta pasikartosiu, lenkai šiuo klausimu labai puikiai tvarkosi, kiekvienam kaime pilna nauju fermu is blokeliu, lietuvoj-ant ranku pirstu galima suskaiciuot, taigi isvada, arba lietuvoj kazkas nenormalu, arba visa lenkija beprociai. kuris variantas tinkamas jums sprest.

arba jaunieji bapkiu neturi projektams ir leidimams…o i skola niekas kaip ir nenori daryti, uztat gaunasi paprastas variantas-angarai, ten visko ninimaliai, o paskiau jau libdo lietuvis aplibdo ir voulia-ferma gaunasi…arba ferma gaunasi jau kai buna nebe jaunasis ukinikas o rimtas toks su usais uzriestais-kur i valdu modernizacija raso stambu projekta pusei milijono euru…., as tai kai busiu toks ponas pasistaysiu nebe ferma o elevatoriu-galesit visi atvaziuoti pas mane pasisandeliuoti, parduoti ta taip sunkiai isauginta grudeli!

S ta parama-pagalvokit hebryte-kiek dabar norinciu bus???Koks atrankos maziausias balas???Ar verta del tokiu grasiu prisiimti tokius issipareigojimus?…Gal tiesiog tiesiai i valdu modernizavima...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kainos gal ir užkeltos, bet aš pačią naujausią ir paminėjau.

1. Aš žemės neariu, užsiimu tik mėsine gyvulininkyste, nes šiuo metu apsimoka labiau man asmeniškai. Aš šienauju laukus, samdau tam techniką ir vienais metais sumokėjau 10.000 litų, laukai buvo deklaruoti, bet išmokų negavau ir tas pats kiekvienais metais - samdau kitus, šienauju laukus, nors pigiau gi būtų pirkti pašarus.

2. Buvo kilusi tokia mintis ir paskaičiavus - apsimokėtų, bet man reikalingos pievos, ganyklos.

3. Jeigu tiek duoda pagal ES paramą, tai dėvėtos pirkti už juos negalima. Bandžiau šiais metais gauti JŪ, bet pritrūko balų, tada nusprendžiau pabandyti investicijas į modernizaciją - pavyko. Ir kaip žinia ten suma 60 tūkst eur. ir ne 100%, o 65% kitą dalį teks pačiam padengti. Į šią sumą sutilpo būtiniausia  technika, trūksta tik priekabos, o ją galima bus ir pasiskolinti sezonui. Technika: MTZ 95 ag, presas, šienapjovė, grėblys, vyniotuvas, priekinis krautuvas.

Jeigu yra sunku su pasėliais, tada reikia pradėti nuo kažko lengvesnio, arba mišrų ūkį, kaip dažnas stambus ūkininkas.

Aš ir turėjau omenyje, kad be ES paramų mums tektų dirbti su sena technika, palikta dar kolūkio, ar išvis dirbti laukus su arkliais kaip kitos šalys už ES ribų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Baikit jus kapotis :D

gera pasara nusipirkt yra sunku, o ir toli grazu nekiekvienais metais jo isvis buna pardavinejamo, jei bus tokios naujos taisykles tai parama tikrai orentuota bus i stambiu ukiu paveldetojus, nes nuo 0 sunku tiek pakelt viska, tai sitoj vietoj minusas JU paramoj, o siaip mano pamastymas tai jei kurt dabar nuo nulio pienininkystes uki, tai labai juk miglota sio sektoriaus ateitis... gyvent is mesiniu tai mano nuomone reik turet apie koki 80galvu, norint Gyvent is sito ukininkavimo, nes jei parduot po galva kas 4menesius, ir dar supirkejam, tai absoliutus minusas siuolaikinem kainom, o su grudais, nederlingose zemese, be 100ha, neisgyvensi irgi, o ukininkaut ir dar darba valdiska dirbt tai nesamone totali. Paciam tas ukininkavimas kaip hobis, is kurio ir duona valgau, jei butume neekologinis ukis, butu prazutingai sunkus laikai dabar, uzsiimant pienininkyste.

Del to ka pirkt uz parama, tai jei ribotu technikos pirkima is paramos, tada pirkciau gyvulius, su statybom is paraminiu euru, perdaug popierizmo, be paramos galima 50% pigiau pasistatyt tai ko reikia.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

eikit jūs svaiguliai,koks ūkininkas be technikos,su ruliu pirkimu gali gautis taip,kad neturėsi paskui ko gyvuliams paduot,prisipirksi kokiu supelijusiu stagaru ir galėsi džiaugtis.

pirkom rulius, ir pirksim, perkam kasmet is keletos pastoviu pardaveju, padarai isankstinius uzsakymus ir pasako kokios tiketis situacijos, aisku ruliai ne is kulturines zoles, bet normalios geros, kiek ruliu prastu buna, sekanciais metais uz blogus neima pinigu, arba jei truksta einamais metais , pakeicia. geriau jau pinigus investuojam i ferma/ ganyklas/ bandos pletra, kol dar norim plestis apsitvarkyt, nei paskutinius centus leidziam pasaram, juolab , kad pasarai apima 30% islaidu. zinoma su savo technika pasarai sudarytu apie 20% islaidu, ir 10procentu butu pelnas(bet turint omeny islaidas jam ruosti) pradedanciam NEVERTA pirkt , nes tas pelnas mazoj apimtyje isnyks su dumeliu (juolab reik nepamirst, kad reikia turet pievu kur dar ir ta pasara sukt). O jei turi pievu daugiau nei ganai gyvuliu, tai pala , koks tu pradedantis. 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Baikit jus kapotis :D

gera pasara nusipirkt yra sunku, o ir toli grazu nekiekvienais metais jo isvis buna pardavinejamo, jei bus tokios naujos taisykles tai parama tikrai orentuota bus i stambiu ukiu paveldetojus, nes nuo 0 sunku tiek pakelt viska, tai sitoj vietoj minusas JU paramoj, o siaip mano pamastymas tai jei kurt dabar nuo nulio pienininkystes uki, tai labai juk miglota sio sektoriaus ateitis... gyvent is mesiniu tai mano nuomone reik turet apie koki 80galvu, norint Gyvent is sito ukininkavimo, nes jei parduot po galva kas 4menesius, ir dar supirkejam, tai absoliutus minusas siuolaikinem kainom, o su grudais, nederlingose zemese, be 100ha, neisgyvensi irgi, o ukininkaut ir dar darba valdiska dirbt tai nesamone totali. Paciam tas ukininkavimas kaip hobis, is kurio ir duona valgau, jei butume neekologinis ukis, butu prazutingai sunkus laikai dabar, uzsiimant pienininkyste.

Del to ka pirkt uz parama, tai jei ribotu technikos pirkima is paramos, tada pirkciau gyvulius, su statybom is paraminiu euru, perdaug popierizmo, be paramos galima 50% pigiau pasistatyt tai ko reikia.

Nereikia turėti tiek galvų, vis pamirštama, kad dar yra įvairios išmokos ir išmokos už tuos pačius gyvulius, štai iš ko ir pragyvena ūkiai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pritariu is patirties,kad sava technika yra butina jai nori gyventi geriau.Slikstu kai ateina laikas ir maldauji,kad tau anksciau nusienautu dar ziema stoji I vadinama eile..kai I ja demesio nekreipiama,vaziuoja ten kur jiems apsimoka daugiau,moki kiek jie nustato kaina ir dar esi priklausomas tam kam moki ir ji islaikai...aisku ne visi gal tokie,bet drebeti,kad uzlis lietus,ar ponai nesiteiks atvaziuoti pazadeta diena,ar kupstu jiems per daug .....teko ne karta dapjauti trimeriu laukus...nebesiplesiu,bet pritariu Vaivadai,kad butiniausia sava,bent jau sienavimo technika .Rasau sienavimo,nes pas mane gyvulininkyste ir baisu prisiminti kaip teko be savo traktoriuko vezti I laukus puse dienos masina gyvuliams vandeni bakais.Bent kas apie tai pagalvojo?Is zemes 100ha gyvena pagrinde sofos ukininkai o kas tikrai ukininkauja ir laiko gyvulius (augalininkyste nesuprantu) be savos technikos kaime gyvenimas taps ilgainiui tik egzistavimas o ne gyvenimas,aisku pragyvensi,bet nesidziaugsi ir tu ir gyvuliai nes turesi taupyti ir negalesi lepinti savo gyvuliuku....Ismokas gaunant ir sava technika ypac  jai dar gali uzdirbti dirbant kitiems su ja ,tai galima puikiai gyventi kaime.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

eikit jūs svaiguliai,koks ūkininkas be technikos,su ruliu pirkimu gali gautis taip,kad neturėsi paskui ko gyvuliams paduot,prisipirksi kokiu supelijusiu stagaru ir galėsi džiaugtis.

Daznai pripirkdavom tokio,kad tenka ismesti pakratam,maciau kaip pjauna mano kraste net rugseji,tai ka eda gyvuliai ir uz ka mes mokam???

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kažkaip susidaro toks jausmas, kad daugelis čia nori paramos, kad susipirktu technikos xaliminui, o ne tai, kad sau reik :D

 

Turint iki 30 gyvulių, 10ke ir turi visą reikiamą techniką pradžiai, tad nereik verkti, kad be paramos nieks nesigauna

 

Šiek tiek pajudėt tiesiog reik, o ne laukt kol kas duos ;)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

:icon-rolleyes: tik besmegenis nenoretu paramos o dar jaunojo,arba turi pinigingus padejejus,kurie gali dovanoti,zemes,pinigelius...kaip gi tam jaunam tik baigus mokslus ir norint ukininkaut susimoketi nors uz kursus ukininko???jau nekalbu apie ,kad ir sena traktoriu.ar,bent avele nusipirkt??o be technikos ukininkaut neimanoma o uzdirbt paciam ant jos pinigeliu reiktu gerai Anglijoj pavergaut.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

idomu is kur sita kontora turi info apie nauja saukima http://www.rpprojektai.lt/parama-jauniesiems-%C5%ABkininkams.html     kiek rades informacijos niekur nematau jog ji bus skiriama naujai besikuriantiems ir nedeklaravusiems, ar gali taip buti?

gal senos žinios? jų ir pateikti atrankos kriterijai lyg ir seni, kurie buvo pavasariui , nebent ir išliks tie patys dabar...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

idomu is kur sita kontora turi info apie nauja saukima http://www.rpprojektai.lt/parama-jauniesiems-%C5%ABkininkams.html     kiek rades informacijos niekur nematau jog ji bus skiriama naujai besikuriantiems ir nedeklaravusiems, ar gali taip buti?

Tikrai senos žinios. Jie pateikia info iš dabar galiojančių taisyklių, t.y. iš praeito šaukimo. O prieš naują šaukimą bus naujos taisyklės ir dabartinės neteks galios.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...