Jump to content

Ėriukų penėjimas avių šėrimas


Loreta

Recommended Posts

Kaip sekasi žiemavot su nipelinėm girdyklom? Ar į girdymo sistemą eina tik vanduo? Kaip šalinamas turinys iš po grotelinių grindų? Kaip "Holm laue" atpažysta eriukus ar tik jie vieninteliai turi priėimą? ... afigiet kiek klausmų turiu net nesmagu rašyt :D

Žiauriai faina būtų gyvai apžiūrėt :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

15 minutes ago, Nerijus_ said:

Kaip sekasi žiemavot su nipelinėm girdyklom? Ar į girdymo sistemą eina tik vanduo? Kaip šalinamas turinys iš po grotelinių grindų? Kaip "Holm laue" atpažysta eriukus ar tik jie vieninteliai turi priėimą? ... afigiet kiek klausmų turiu net nesmagu rašyt :D

Žiauriai faina būtų gyvai apžiūrėt :)

Klausk kiek sveikatos tik turi.

Plačiau aprašysiu ir atsakymus parašysiu vakare. Dabar darbams trukdo. iki

 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

30 minutes ago, Mantas33 said:

Na cia prieita prie gero palengvinimo jusu serimas ranku darbo minimalu kazdienem serime... I ta pati takeli ir traiskytus grudus ar kur kitur juos pilat?

Taip, palengvėjo, 500 bandos šėrimas trunka 30 min. vienam žmogui dirbant. Tame pačiame take beriu ir papildus ir grūdus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

7 valandas ago , Nerijus_ said:

Kaip sekasi žiemavot su nipelinėm girdyklom? Ar į girdymo sistemą eina tik vanduo? Kaip šalinamas turinys iš po grotelinių grindų? Kaip "Holm laue" atpažysta eriukus ar tik jie vieninteliai turi priėimą? ... afigiet kiek klausmų turiu net nesmagu rašyt :D

Žiauriai faina būtų gyvai apžiūrėt :)

Gėras dalykas su girdyklomis. Kadangi ferma šilta ( lauke 12 minus o viduje 8 plius ) tai jokių problemų nėra. Teka tik vanduo, na galima ir alaus paduot, bet brangu bus. (p.s. nesupratau klausimo :))

Iš "rūsio" šalinamas turtas su pompos pagalba. prieš tai pripildžius vandens ir su propeleriu išmaišius. Beje vienas propeleris menkai ką padeda. reiktų kokių trijų.

Prie girdymo aparato tik ėriukai preina iš "vaikų darželio gardo " šiaip labai puikus dalykas. priežiūra minimali.

dar nuotraukose matyt priešgaisrinė sistema skirta fermoms. bei matyti vabzdžių gaudytuvas. Ir jei kas naudojate šėrimo takus, rekomenduoju tokio tipo karutį.

Na ir žinoma - gardai metaliniai. tie su durimis šių metų pirkinys. o tie kur ant sienų kabo, naudojami ėrevimuisi. Brangūs jie - bestijos. bet patogumas neišpasakytas.

p.s. su malonumu visus kviečiu į svečius. tik vienas bet. ferma - Norvegijoje, už poliarinio rato.

bet jei kas susiruoš - wellcome.

 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

25 minutes ago, Biesas said:

Gėras dalykas su girdyklomis. Kadangi ferma šilta ( lauke 12 minus o viduje 8 plius ) tai jokių problemų nėra. Teka tik vanduo, na galima ir alaus paduot, bet brangu bus. (p.s. nesupratau klausimo :))

Iš "rūsio" šalinamas turtas su pompos pagalba. prieš tai pripildžius vandens ir su propeleriu išmaišius. Beje vienas propeleris menkai ką padeda. reiktų kokių trijų.

Prie girdymo aparato tik ėriukai preina iš "vaikų darželio gardo " šiaip labai puikus dalykas. priežiūra minimali.

dar nuotraukose matyt priešgaisrinė sistema skirta fermoms. bei matyti vabzdžių gaudytuvas. Ir jei kas naudojate šėrimo takus, rekomenduoju tokio tipo karutį.

Na ir žinoma - gardai metaliniai. tie su durimis šių metų pirkinys. o tie kur ant sienų kabo, naudojami ėrevimuisi. Brangūs jie - bestijos. bet patogumas neišpasakytas.

p.s. su malonumu visus kviečiu į svečius. tik vienas bet. ferma - Norvegijoje, už poliarinio rato.

bet jei kas susiruoš - wellcome.

 

Kaip tik rytoj važiuojam aplankyt draugų i Narvik'ą,bus malonu pasimatyt:),įmeskite kordinates gps,ar tel. į galima į PMS'ą,

God Kveld

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

On 2017-02-09 at 20:19, Biesas said:

ferma - Norvegijoje

Ta Norvegija aplamai paemus zmones sugadina,viena karta jiem ten pabuvus jie vel ir vel ten verziasi,atsimena tevyne per kaledas. Tevyneje nieko nedirba nes jiem pigu ,ir vel vaziuoja tik i Norvegija..

Klausimas:1. jus ten auginat ar dirbat?  2. kur mesa dedat ,kokia mesos kaina ? 3.kiek avis kainuoja?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Labas vakaras,

Nėra taip, kaip sakai su ta Norvegija ( arba aš ne tuo užsiimu ) Man parvažiavus namo, savaitę streso būsena tvyro nuo vairavimo gatvėse ir nuo kainų parduotuvėse. Man Lietuvoje po euro pasidarė labai brangu. Brangu, net dalį pajamų gaunant iš NO.

O kad kiti "išsitaško" atvažiavę per šventes su nuomotais automobiliais, tai vėliau grįžę į šiaurę lenkia nugaras visus metus. šią akimirką galiu prie sienos sustatyti 13 lietuvaičių, kuriuos norvegas kaip šunis gainioja, kas antrą dieną atleisti grasina. Ir dirba ir dar patenkinti, po tris po penkis gyvena. O LT išsikvėpina ir banko korteles vėdina.

p.s. jei gyventi Norvegijoje oriai planuoji, tai kažkas liks, bet ne daugiau. dabar tokia mada tvyro, kroną uždirbi o išleidi tris. vidutiniškai kiekvienas norvegų šeimos ūkis yra prasiskolinęs 200 % nuo savo gaunamų pajamų. Bet yra vienas bet - stabilumas.

dabar apie avis:

Avis auginu kartu su norvegu;

Mėsa keliauja tik į skerdyklas;

Kainos:

ėriukai nuo 16 - 23 kg E/4,2 eu U/4,07    R/3,93   O/3,77  P/2,97

jaunos avys                1.936          1,78       1,63       1,48     0,686

avinai                          0,166          0,07       0,07       0,07     0,07

Kainos galioja iki 2017/05

Avies kaina svyruoja nuo 100 - 150 eu  priklausomai nuo kiekio, veislės ir amžiaus.

Veislinis Sufolko avinas kainavo 900 eu

Laikomos veislės:

Norvegų baltosios ( Norsk hvit ) Spalle, ( sukta vilna ir idiotiškas charakteris ) Baken ( čia iš Norsk hvit išvesta didelių avių hibridas, pavadinimas verčiasi kaip "Galinės," ) Vill sauen. ( Laukinės avys, labai mažai riebalų ir mažas svoris, veda maks. du ėriukus, labai lengvai ėriuojasi, labai brangūs mėsos gaminiai ) Svart fjosen ( tikslaus vertimo ir nežinau, veislei būdinga susisukę ragai, kumpuota nosis, juodas - su baltom dėmės snukis, geras svoris, kompaktiškas dydis )

 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

tikrai nėra už ką dėkoti. Nuo Lietuvos žemės ūkio neatitrūkės ir aš. Dirbu ir Lietuvoje, gal net daugiau.

Bet su avimis nelabai turiu planų Lietuvoje. Pasikalbi su vienu su kitu, tai Dievas žino ko iš tos mėsos nori. Kvapo, plauko ieško. Šiaip norvegai mėsą ruošia kitaip. ( per pusę metų pripratau valgyti ) eiliškumas toks:

pakabintą skerdeną džiovina/vytina prie 16 laipsnių ( kabina mūsų atvejų šildomame technikos garaže ) kabo apie porą savaičių, tol kol pastuksenus skambėti pradeda.

Tada su mėsos pjaustykle supjausto į dviejų pirštų pločio ir kokių dešimties cm ilgio juosteles.( visą avies skerdeną )

Tuos gabaliukus merkia dviems savaitėms į sūrymą ( druskos į vandenį dedama tiek, kad vandens paviršiuje plūduriuotų žalia bulvė )

Ištraukus iš mirkalo yra rūkoma šaltu būdu.

Ir į šaldiklius. Jie tai vadina Pinnekjott ( https://en.wikipedia.org/wiki/Pinnekjøtt )

Patiekiama taip kaip nuorodoje, tik prieš gaminant reikia dvi paras mirkyti  keičiant vandenį. O puode ant dugno reikia groteles medines padėti 1/3 puodo tūrio kad jas vanduo pasemtų ir troškinti.

Tokio paruošimo mėsa neturi jokio kvapo. O kitokios nevalgiau ;) O jei tai Laukinių avių mėsa tai kg tokios mėsos kainuoja nuo 43 eu ir eilė kieme stovi.

Gal ir tu pagal tokį receptą pabandyk paruošti mėsą, gal "pramuš"

Bet Lietuvoje nežinau ar išlepintam lietuvio skrandžiui tai priimtina. Senesni žmonės, mano tėvai, tai įvertino teigiami. O šeimyna mano, kai gaminau namuose, vos iš namų neišvarė su puodais.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Vytintos neragavau,tiesa lenke kalnuose vaisino kumpiu bet pats neragavau kolega sake kad skani.. saslykus ismokau -tai gaunas super ,vyno actas ,citrinos rugstele ir zoliniu prieskoniu  =skanu .Aciu reiks pabandyt..

Jei pagal tema , tai duodu viska avim- kv,selenas ,miezines selenas, kai turiu pamalu avizu ar mieziu .... zodziu priejau isvados kad vistiek reik duoti-dykai nieko nera

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

1 minute ago, Augunstas said:

Vytintos neragavau,tiesa lenke kalnuose vaisino kumpiu bet pats neragavau kolega sake kad skani.. saslykus ismokau -tai gaunas super ,vyno actas ,citrinos rugstele ir zoliniu prieskoniu  =skanu .Aciu reiks pabandyt..

Jei pagal tema , tai duodu viska avim- kv,selenas ,miezines selenas, kai turiu pamalu avizu ar mieziu .... zodziu priejau isvados kad vistiek reik duoti-dykai nieko nera

matai, pas mus pačius neužauga javai, tad savų nėra. o dabar pasiūlė pirkti traiškytas avižas. Atvežė jau paletę tik kainos nežinau dar. Bet vienas avižas avys be didelio apetito ėda.  O prieš tai šerdavau kombinuotais pašarais. 800 kg kainavo iki 300 eu.

Bet esmė ta, kad nežinau kas naudingiau aviai, ar avižos ar kombinuotomis granulėmis? Juolab, kad ėriavimasis prasidės gegužę.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

9 minutes ago, Biesas said:

matai, pas mus pačius neužauga javai, tad savų nėra. o dabar pasiūlė pirkti traiškytas avižas. Atvežė jau paletę tik kainos nežinau dar. Bet vienas avižas avys be didelio apetito ėda.  O prieš tai šerdavau kombinuotais pašarais. 800 kg kainavo iki 300 eu.

Bet esmė ta, kad nežinau kas naudingiau aviai, ar avižos ar kombinuotomis granulėmis? Juolab, kad ėriavimasis prasidės gegužę.

Yra lenku ,,calwet,, turi kvapo ir siek tiek vitaminu, reikia ne tik avizas duot o imaisyti kukuruzu ir saulegrazu rupiniu pakyla baltymas ir auga maziukai geriau.. eravedes ir serdavau imaisydavau del ,,kvapo,,

receptus Pienmegys suskaiciuoja ...as pats su rundeliuku paskaiciaves pyliau ir maisiau

kombe jusu normali kaina /20% baltymingumo panasiai gaudavos man su savo kvieciais

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

29 minutes ago, Augunstas said:

Yra lenku ,,calwet,, turi kvapo ir siek tiek vitaminu, reikia ne tik avizas duot o imaisyti kukuruzu ir saulegrazu rupiniu pakyla baltymas ir auga maziukai geriau.. eravedes ir serdavau imaisydavau del ,,kvapo,,

receptus Pienmegys suskaiciuoja ...as pats su rundeliuku paskaiciaves pyliau ir maisiau

kombe jusu normali kaina /20% baltymingumo panasiai gaudavos man su savo kvieciais

Ačiū tau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...