Jump to content

Saladinas gyvuliams


ricardaas

Recommended Posts

O kaip ta melasa duot gyvuliam ar su vandeniu skiest ar kaip nors kitaip kas darot. ir kiek jo reikia kg

Dažniausia melasą ant šiaudų ar šieno užpila.Kiek žinau karvei galima duoti ne daugiau kaip stiklinę per parą...Pernai patys bandėm duoti,na nežinau ar čia tik mūsų tokia nuomonė,bet nepastebėjom kad nuo jų labai penėtųsi...taip pat ir cukrinių išspaudomis nelikom sužavėti...labiausia penėtis pradėjo nuo saladino...Gal kitiems kitaip atrodo :icon-question: Dumoju, o tu melasą su saladinu maišai :icon-question:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

kiek vyrai dabar 1T kaina yra saladino?? mes tai na teisingiau tevas pries 5metus pardavinedavo ji na nupirkdavo is svyturio ir parduodavo ukininkam.. :icon-cool: vnz perikupas buvo.. :) tai mes uz zyla kazkur apie 8-9-10tonu parduodavome uz 400lt zila tai buvo pigu..bet kai is svyturio pradejo vikska imti kazkoke bendrove uzsidare biznis bet ir kaina tai nezmoniska uzkele dabar :icon-redface::D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

kiek vyrai dabar 1T kaina yra saladino? tai mes uz zyla kazkur apie 8-9-10tonu parduodavome uz 400lt zila tai buvo pigu..bet kai is svyturio pradejo vikska imti kazkoke bendrove uzsidare biznis bet ir kaina tai nezmoniska uzkele dabar :icon-redface::D

Mes ne per didžiausiais kiekiais imam,tai mums panašiai kaip tavo įvardinta kaina išeina...o ta perekupų bendrovė po kiek žmonėms pardavinėja :icon-question: Buvo laikas kai "Kalnapilis"dykai atidavinėjo-tik pastoviu grafiku imti reikėjo...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 5 mėnesių...

Nekursiu atskiros temos,tai tikiuosi kad atsakysite čia :D

Ar teko kam naudoti grūdų perdirbimo atliekas-nežinau kaip ta medžiaga tiksliai vadinasi :icon-rolleyes: na iš jos išspaudžiamas krakmolas,ji į šlapią smėlį panaši,kakavos spalvos.Kaimynas iš "Malsenos" nusipirko,"Malsena" ne tik miltus,bet ir makaronus,mišinius blynams,picai ir t.t. gamina,tai ir turi tokių atlieku.

Kaimynas nusipirko nebrangiai- už 13 tonų 100Lt.Jis duoda kiaulėms,karvėms ir buliams...ėda neblogai,bet įdomu koks poveikis sveikatai ir po kiek galima duoti :icon-rolleyes: Aš dar atsargiai žiūriu į tą pašarą :D

Jei jis pašaras neblogas,visai nieko būtų naudoti,nes saladinas pabrango-1 vertimas 50Lt,jo ir gauti sunku :( ,nes didelis ūkininkas sudarė pastovią sutartį ir viską paiimdavo savo karvėms...tik dabar kai nuo didelio saladino kiekio jo pieninės vokiškos karvės(berods holšteinai) susirgo-visoms kalcį leidžia...

tai ir su tomis "krakmolo išspaudomis" nėra aišku kiek jo duoti,koks poveikis...gal kas žino :icon-question:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Šeriame gyvuliams saladiną, sudarėme sutartį imsime kas savaitę ar dvi todėl norėčiau paklausti kaip jį išlaikyti kuo ilgiau nesugedusį vasarą. Rašėte, kad dedate druskos jei galima parašykite kiek maždaug vienai tonai dėti. Šėrėme beveik visą žiemą melžiamom karvėm, bet , kad neprisišnekėčiau, dar nė viena nesirgo parezu ar kokia virškinimo liga, o duodame tai panašiai po puskibirį rytą ir vakare.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Dėl saladino-yra žmonių kurie juo šeria labai senai(pvz.forumietis dumoju),tai tikėkimės kad jis plačiau papildys.Mes intensyviai šeriame kokius metus,tai šiokios tokios patirties yra.Vasarą mes supildavome viralinėje(blokinis pastatas,bet temperatūra vos ne kaip lauke) į metalinę vonią-tai iki kokių 3 dienų nesugesdavo ir be druskos,tik tos parūgusio kvapo buvo,bet gyvuliai noriai ėdė ir nesirgo-tai labai pravertė sausros metu kai ganyklos buvo visiškai išdžiuvę.Buliams per dieną duodavome po 20litrų kibirą.Jei dėsi druskos-gali ilgiau išlaikyti(mes dėdavome kokius 3kg ant 700kg saladino)sukrauni sluoksnį saladino-apibarstai druska ir vėl krauni.Pradžioje paliekame tokį "puresnį"-kad atvėstų nes būna karštas.O sekančia dieną jau imame ne per visą sluoksnį- o tik nuo paviršiaus ir po to tą sluoksnį sutrombuojame šiupeliu-tai lyg koks užsikonservavimas gaunasi.

Svarbiausia šeriant saladinu neužduoti pelėsio :icon-exclaim: ,nes būna kad vonios kraštuose bando susidaryti...jį reikia išmesti,o likęs saladinas tinkamas.Per kaitrą jei gerai "užkonservuosi" tai gali iki savaitės išlaikyti,bet 2 savaites :icon-rolleyes: aš tiek nebandžiau...žiemą tikiu kad 2 savaites ir be druskos išlaikytum...siūlyčiau su kuo nors kooperuotis ir imti po kokius 2 kartus per savaitę-manau būtų optimalus variantas...

neri iš kokio krašto esi :icon-question: Jei ne paslaptis iš kokios gamyklos imi saladiną ir kokia jo kaina :icon-exclaim:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Šėriau saladinu gal kokių 10 metų. Kaip pašaras tai l. geras daiktas. Tiktai problemų irgi yra. Reikia labai balansuoti pašarus, jeigu nenori, kad tavo karvyčių pieno riebalų piene nebūtų kokių...2,2 ar pan.

Šiaip su virškinimu problemų per tuos metus - 0. Labai kelia pieno kiekį, gali duoti suaugusiam galvijui 30-40 kg. dienai, tai prilygsta panašiai 6-8 kg. miežinių miltų. Geriausia prieaugliui, priesvoriai klasiški :icon-exclaim:

Vasarą išlaikydavau 2-3 savaites. Jokių problemų nėra. Iškasiau duobę, joje tilpdavo 6 tonos. Vidų išklojau poliet. plėvele ir visą saladiną dar karštą suverčia į šią duobę. Nereikia jokios druskos, ne nieko. Esmė tame, kad nuo savo sulčių jis konservuojasi(sultys rūgsta ir rūgštis neleidžia gesti). PAGRINDAS - visa laiką imdavau tolygiai nuo viršaus, kad nepradėtų gesti. Jeigu pasitaikydavo papelijusio - išmeti - labai saugoti kad nepaduotumėte su mėlynos spalvos pelėsiu. Taip sušerdavau 5-6 karvytėm(tuomet tiek teturėjau) visą ir išmesti reikėdavo kokį 1-2 kibirus.

Šiuo metu nebešeriu - labai jau nepastoviai pradėjo pristatinėti, gyvulių nervavimas, kol organizmas prisitaiko, jau ir nėra, pienas iš karto žemyn, kol vėl įpranta be saladino, praeina ne viena diena - pieno nima :D , jau įprato, žiūrėk ir atvežė... pasaka be galo

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Vidai,o neteko naudoti atliekų,kurios lieka išpaudus krakmolą iš grūdų :icon-question: Gal kas iš pažįstamų naudoja :icon-question: Šioje temoje truputį aukščiau rašiau :)

Neteko, net nežinau, nieko nepažistu, kas būtų naudojęs, matai Utena jau tolokai nuo Panevežio, gal kas anksčiau buvo susidūręs, reikės paklausti kitų, kai sutiksiu. Jeigu ką nors sužinosiu, parašysiu asmeninę.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Dėkui :icon-wink:

Beje, radau tavo anksčiau rašyta apie bulių, kur apmaigė. Turėk visada samanės tvarte, kai kas nors įvyksta, gyvuliui stresas, sugirdyk puslitrį suaugusiam, nurims, po to, jeigu prisikamavęs, apmaigytas ir pan. sugirdyk stiklinę geriamos sodos su vandeniu. Tai būtų pirmoji pagalba. Matai,, gal žinai tą jausmą, kai neprates pavažinėji dviračiu daugiau? Kojos verčia "gaudyti kaifą" :lol::lol: . Tai, va, raumenyse kaupiasi rūgštys, o kad jas neutralizuoti, tam ir reikalinga soda. Trumpai ir nesiplečiant tiek.

Kas link saladino ir kepenų, tai nesuk sau galvos. Nežymūs pakitimai atsiranda tiktai po kokių 3-5 metų šėrimo ir tai jokių klinikinių požymių. Matai, žmona jau 9 metus dirba vet. gydytoja prie gyvulių skerdimo, tai galima kažką ir apibendrinti :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, gal reik truputį pasitikslinti. Galbūt kiek per tiesiai pasakiau dėl saladino poveikio kepenims, gali būti, kad pakitimų atsiras ir greičiau, bet čia jau turi predisponuoti kiti veiksniai, ne vien tiktai saladinas. Greičiau kepenyse pakitimų atsiras, netgi funkcinių, jeigu šersite dideliais kiekiais koncentruotų, ypač miltų. Tai sudėtingas procesas, reikėtų ilgai aprašinėti, trumpai būtų tai, kad tam turi lemiamos įtakos didelis baltymų kiekis racione.

Patarimas - kaip ir visada, racione turi būti balansas baltymų / angliavandenių

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 13 metų...

Nepatariu laikyti ilgiau, kaip tris dienas vasarą. Pienas bėga neblogai, bet kerta per riebalus padauginus. Prieš pradedant šerti reikėtų apsvarstyti, ar įmanoma užsitikrinti pastovumą. Svyruojant gaunamam kiekiui, sumažinimą reikėtų kompensuoti sausu. Ir pagrindinis patarimas (kam jo reikia)- nepadauginkit.

Dideliems ūkiams, esantiems arti aliarnių - neblogas dalykas atpiginti raciono baltyminę dalį. Mažiems praktiškai niekada neapsimokės. Reikės tankiai (kaip sakiau, kas tris dienas) vežtis, sušersit nedaug, transportas kainuos daug.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...