Jump to content

PRIEŽIŪRA: Kanopos


Mikus

Recommended Posts

Bendraujant su pardavėjais ir uždavus klausimą ar avių nagos yra sutvarkytos išgirsti atsakymą, kad ne. O nagos, kanopiniams gyvuliams reikia tvarkyti, jei jos nenudyla natūraliai. Kadangi pas mus nėra kalnų su aštriais akmenuotais paviršiais, tad avių kaip ir ožkų nagos pačios nenudyla ir jas reikia prižiūrėti.Jeigu avys yra šeriamos pašarais turinčiais daug baltymų, tai paskatina dar greitesnį nagų augimą.

Taip atrodo netvarkyta kanopas su peraugtomis nagomis:

netvarkytanaga-vi.jpg

Mažiausias 2-3 kartus per metus reiktų apžiūrėti nagas. Pirmą kartą prieš išginant iš tvartų, antrą kartą prieš sukergiant ir suvarius į tvartus. Tai patogu daryti kerpant avis, nes tokiu atveju nereikia galvoti, kuri avis yra sutvarkytomis nagomis, kuri ne. Reiktų vengti nagų tvarkymo, paskutiniais nėštumo mėnesiais. Nagos tvarkomos tam, kad neįsimestų infekcija ir tokios ligos, kaip nagų puvinys. Geriausia ligų prevencija, užkirsti joms kelią, nei jas gydyti !Tai ypač aktualu tada, kaip vasaros būna lietingos ir avys ganosi ganyklose, kuriose pažliugus žemė. O tai būna visoje Lietuvoje po didelių liūčių, išskyrus regionus, kuriuose vyrauja smėlinis dirvožemis. Nekarpant nagų yra didelė tikimybė avims susirgti laminitu ( daugiau informacijos Laminitas), artritu ar turėti problemų su sąnariais.

Gal tik iš pradžių tai atrodo sudėtinga, bet čia ne raketų mokslas :)

Nagos lengviau karposi, kaip yra pabrinkusios nuo vandens. Tad prieš nagų tvarkymą, galima gyvulius 2-3 valandas palaikyti šlapiau.

Yra keletas būdų kaip tvarkyti nagas. Vienas iš jų, avies pasodinimas, kaip tai daro kerpant profesionalūs kirpėjai.

Kitas būdas naudojant specialias stakles, tačiau šis būdas yra brangus.

staklesnagoms-vi.jpg

Tačiau kiekvienas iš mūsų gali pasirinkti, jums labiausiai prieinamą būdą, svarbiausia, kad avis karpymo metu būtų rami ir nesispardytų. Nes priešingu atveju ji gali sužaloti Jus ir susižaloti pati. Visada dezinfekuokite įrankius, prieš naudodami juos kitai aviai !

Prieš pradedant , labai svarbu tam skirti įrankiai ir jų aštrumas. Iš savo patirties galiu rekomenduoti Fiskars firmos žirkles (111280 Universalus kirpiklis). Jų kaina 49,- Lt

111280fiskar-vi.jpg

O jei kas nori profesionalių įrankių tai :

FELCO51-vi.jpg

Gamintojo info čia Jų kaina Lietuvoje 179,- Lt

Peilis nagoms:

ppeilisnagoms-vi.jpg

Kanopos struktūra:

nagosstruktura-vi.jpg

A - kulnas

B - kanopos priekis

C - išorinė nagos siena

D - kanopos padas

Nagų tvarkymo technologija yra :

1. Nukirpus nagas, jų kampas turi būti paraleliai pėdos kampui

nagukirpimokampas-vi.jpg

Nuotraukoje balta linija yra pėdos kampas, juoda linija planuojama kirpimo linija

Pradžiai, kol nėra patirties, reikia kirpti mažais gabaliukais nesužeidžiant kanopos. Priešingu atveju, kanopa gali pradėti kraujuoti, tai padidins infekcijos riziką, o vėliau ir ligos.

Jei įkirpote per giliai, žaizdos kraujavimą reikia sustabdyti ir keletą dienų tokia kanopa turi būti laikoma švariai, sausai ir be žaizdos nuoplaišų. Tai apsaugos nuo stabligės ir infekcijos rizikos.

Nukarpius išorinės nagos sieną, reikia nukirpti ir vidinės nagos sieną. Ji kerpama žemiau , nei išorinė siena, tam kad gyvulys eidamas remtųsi kanopos padu ir išorine nagos siena į paviršių.

Kulnas taip pat nulyginamas, jeigu tai yra reikalinga. Stambaus grūdėtumo popierius gali būti panaudotas išlyginti padą ir tuo pačiu pašalinti negyvus audinius ( tipo kaip pemza žmogui )

Kanopos priekį taip pat reikia nukirpti, nes palikus jį smailą yra didelė tikimybė, kad naga bus atplyšusi vėliau nuo kontakto su kietu daiktu. Tačiau nereikia nukirpti per daug , nes palikus atvirą gyvą audinį avis jaus skausmą ir diskomfortą.

Sutvarkius vieną kanopos pusę vaizdas turi atrodyti taip:

vienasutvarkytanaga-vi.jpg

O sutvarkius abi nagas, kanopa turi atrodyti taip:

abisutvarkytosnagos-vi.jpg

Šioje nuotraukoje gerai matosi kaip turi atrodyti kanopos priekis, ne smailas, o nukirptas kampu.

Taip pat reikia nukirpti nereikalingus atsikišimus ant papildomo piršto:

nagupentinai-vi.jpg

Jį reikia kirpti atsargiai ir mažais gabalėliais, nes nukirpus per daug bus kraujavimas.

Tvarkant nagas svarbiausia neskubėti ir viską daryti ramiai ir geriau nukirpti mažiau nei per daug.

Vaizdas prieš:

netvarkytanaga-vi.jpg

ir po:

abisutvarkytosnagos-vi.jpg

Sėkmės visiems rūpinantis savo augintiniais

Kaip sakoma geriau vieną kartą pamatyti nei dešimt kartų išgirsti:

-Ar7D-GARhI

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Aš taip pat daug išbandęs. Daug pūslių pratrynęs ant rankų turėjau, kol nepamėginau su žiklėmis skardai karpyti. Bet ne tom senom rusiškom, o su svirtimis. Praktiškai jėgos nereikia visai, rankenos labai patogios, ergonomiškos. Pirkau Senukuose berods už grubiai 50 litų. Tikrai rekomenduoju tokias. Dar ir buityje naudoti galėsit. :) Jos ne tik nagus gerai kerpa, bet ir skardą, žinokit. :lol::lol::lol:

http://www.rmtools.lt/static/products/3 ... 1308159006

O prieš tai pirkau už 180 lt specialiai kanopom tvarkyti... tai paskutis šū..., oi.. spira. :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 mėnesių...

Reikia sukalti dėžę 3 m ilgis, 2 m plotis ir 30 cm aukštis. Užpildas durpės ar panaši medžiaga sulaikanti drėgmę. Dėžė galima daryti iš faneros , nes ji nebijo drėgmės, vidus ištepamas hidroizoliacine medžiaga ir įkasama į žemę su lig žemės paviršiumi. Viršuje įrengiama stogelis ir padaromas takas su tvoromis iš abiejų pusių. Eidamos į tvartą avys dezinfekuoja nagas. Sėkmės

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Dar parsiduoda purškalas paruoštas vario sulfato. Perku lytagroje. O dėl vonios. tai tik praeiti neužtenka. vonelėje reikėtų kad ir pastovėtų. Na čia gydant tokias problemas kaip kanopų puvinys. O profilaktikai manau ir purškalas tinka, ir prabėgti per vonelę.

Ponai verslininkai visko sugalvoja, sutinku. Bet milteliai kainuoja 3,30 lt, o kiek tas purškalas kainuoja ?

Toliau Praeiti pilnai užtenka, nes čia ne gydymo tikslai kalba buvo, o profilaktikai ( beje parašyta, kad ji įkasta :) ). Gydymui naudojama jau rimtesni dalykai: ryte vario sulfatas, vakare purškiamas antibiotikas ir taip kažkur savaitę. Nes jau teko iš kelių kolegų girdėti, kad neišgydo. O priežastis paprasta, apgydo, bet neišgydo iki galo ir viskas kartojasi. Sekantis dalykas gydyme, teks ir tvartus dezinfekuoti norint galutinai atsikratyti šita dovanėle. Tad geriau kaip Loreta rašė, darykim kaip britai, pirkdami avį tikrinkim: tešmenį,dantis ir kanopas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

As praeitą rudenį pasidariau kilnojamą lovelį dezinfekavimui. Tai karts nuo karto vis prie kito įėjimo avims nunešdavau, nes pas mane keletas atskirai laikomų bandų.

Sukaliau lovelį, išklojau senu linoliaumu, įdėjau 7-8 cm. paralono gabalą ir ant viršaus užklojau plonu plastikiniu tinkleliu iš Senukų. Tinkliuką prispaudžiau medvarščiais ir plona lentele prie lovelio šonų.Tada vario sulfato tirpalo pripyliau ir avys vaikščiodamos įmina į prisigėrusį paraloną, o tinklelis sulaiko purvą, šiaudus ir kitus nešvarumus.

Tiesa, per vienus kursus buvo minėta, jog per ilgesnį laiką tokios vario sulfato vonios gali išdžiovinti kanopas, tad reikia įmaišyti ir drėkinamų medžiagų, pvz. glicerino.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...

Sveiki,gal galite patarti,kokiomis priemonemis dezinfekuoti tvarta po ziemos,kai isveztas susikaupes meslas. Avys turejo problemu su kanopomis. Dabar norim perkelti i vasaros patalpas,kurias t.p.reikia dezinfekuoti pries avyciu apgyvendinima.Anksciau viska baltindavome kalkemis,bet ,man atrodo,kad to maza...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 10 mėnesių...
Sveiki,gal galit pasakyti,kur rasti cinko ir vario sulfato.Ar tai jau paruostas purskalas,ar ji reikia pasigaminti. Vet.gydykloje klausiau,tai tik pecius pakraipe...

yra jau pagamintas gelis, kurio sudėtyje yra vario ir cinko. Hoofgel vadinasi, prekiauja UAB Veritatis tel +370 630 06 426. Tvarkant kanopas reik juo patept, jei yra kokia žaizdelė užgydys o jei ne tai profilaktika irgi gerai. Mes jau naudojam ji antrus metus. Mačiau dabar jie jau ir nagas patys gali sutvarkyt.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 6 mėnesių...
  • po 3 savaičių...

Papjoviau avį ir apžiūrėjau kanopas. Kaip mano ar reikėtų kitoms avims kirpti kanopas, nes kitų avių panašios kaip šitos.

Pabandžiau kirpti, bet nesuprantu kaip reikia nukirpti, nes ta kanopa nėra labai tvirta. Bandžiau ir su metalo žirklėm ir su peiliu, bet ta kanopa nesikarpo

post-13566-141521843155_thumb.jpg

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Papjoviau avį ir apžiūrėjau kanopas. Kaip mano ar reikėtų kitoms avims kirpti kanopas, nes kitų avių panašios kaip šitos.

Pabandžiau kirpti, bet nesuprantu kaip reikia nukirpti, nes ta kanopa nėra labai tvirta. Bandžiau ir su metalo žirklėm ir su peiliu, bet ta kanopa nesikarpo

Dar visai gražios kanopos, tokias kirpčiau tik prieš įvedant į tvartus.

Tikrai labai patogios yra sodininkų žirklės, nors dažnai kerpa ir peiliais, stenkitės kirpti po truputi ir ne per giliai, nes gan lengvai galite įkirpti ir tikrai įkirpsite, po kiek laiko pramoksite.

Be to, noriu įspėti, jeigu vasara bus labai lietinga ir drėgna avys gali susirgti kanopų liga, kažkokiu pūliniu. Aš išleidau šimtus litų kol išgydžiau, kanopos tiesiog supūva, o nagai, ypač romanovų veislės avims, net nesiimdavo, mažiausiai sirgo juodgalvės. Jeigu tokia vasara, patarčiau avis palaikyti kuo sausiau. Blogiausia, kad vaistų nėra, veterinarai negali niekuo padėti, o tik priduria, kad liga vėliau vėl atsinaujins, bet kol kas viskas gerai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...