Jump to content

Ožka neapsivalo po gimdymo


bioukininkas

Recommended Posts

Manau ši tema bus aktuali ožkų augintojams, o ypač artėjant pavasariui. Kiek pamenu ši tema puslapyje ožkos lt buvo tikrai aktuali. Šiek tiek jūsų patarimų iš senojo puslapio išsaugojau ir norėčiau pasidalinti su visais. Gaila tik nežinau, kieno čia komentarai, tai atsiprašau, kad negaliu įvardinti. Tai tiesiog pataisęs lietuvišką raidyną cituoju tai, ką keletas žmonių dalijosi šiuo klausimu.

Skatinčiau ir toliau šia tema diskutuoti svarbiais jums klausimais.

ožkos.lt forumo dalyvių patirtis - dėkoju už ją.

"Ožka neapsivalo po gimdymo

ožka po ožkiuko neapsivalė, kabo puse metro žarna. Veterinarijos vaistinėj patarė kreiptis i veterinarą, nes jie neturi tokiems atvejam vaistų ir neprekiauja vaistais be recepto. Paskambinus veterinarui patarė laukti, gal apsivalys ožka pati, sakė galima laukti iki 2 parų, o po to prasideda uždegimas. Po pusantros paros atvažiavo veterinaras, sako čia ne karve, negali rankos įkišti ir išvalyti kaip karvei. Pradėjo traukti ta žarna, po 10 centimetrų nutrūko, matyt jau papuvus buvo. Į skylę įkišo didele tablete gal 5 cm gilyn, nuo uždegimo. Pasakė gal neiškris. Suleido antibiotiku nuo uždegimo. Patarė man pačiam dar 5 dienas leisti antibiotikus. Praėjo jau puse metu, atrodo viskas gerai. Skaičiau literatūroj, kad jei ožka neapsivalo po 2 val reikia kviesti veterinarą.

Kai matau, kad ožka jau ožkuosis - užplikinu GEROS juodos arbatos .5 arbatinius šaukštelius. Kol ožka pagimdo - arbata pritraukia. Išlindus paskutiniam ožkiukui begu namo, praskiedžiu ta "cefyra" šiltu vandenėliu, kad būtų NE DAUGIAU kaip du litrai ir įpilu 5 valgomus šaukštus cukraus, ir tuoj pat sugirdau ožkai. Atsigert kiek ji nori galima duoti praėjus porai valandų po gimdymo. Šitas "vaistas ' mane dar ne karto neapvylė. Ir kuo mažesnis tarpas tarp paskutinio ožiuko ir arbatos, tuo efektas didesnis.

Kaip žinoti, kiek bus ožiuku, kad dar reikia laukti? Koks ilgiausias būna tarpas tarp dviejų?

Tarp ožiukų tarpai būna labai įvairūs - nuo 5 min. iki poros valandų. Kai tarpas mažas - ožka nespėja suktis, o jeigu trys ožiukai skuba vienas po kito tai pagalba ožkai būtina, nes ji nespėja visus aplaižyt ir būna, kad vienas kartais tiesiog uždūsta, ypač, jeigu gimsta storose gleivėse. Stiprus, stambus ožkiukai pradėję dusti ima daužytis ir nubraukia gleivės nuo snukučio, bet trynukai paprastai būna kur kas silpnesni , ypač paskutinis. Jam ir reikia žmogaus pagalbos.

Kiek bus ožkiukų iš anksto nustatyti beveik neįmanoma, o kai jau gimdo, tai po pirmojo ožkiuko, jeigu iš lyties organų nutysę tik gleivės, tai bus antras. Po paskutinio ožkiuko išlenda žarnelė paprastai su pūsle skysčio. Ta pūslę pakišus po ja koki indeli galima nagais pražnybti ir skysti sugirdyti ožkai - irgi paskatina gimdos susitraukimus ir padeda greičiau išsivalyti . Iškritusias nuovalas (placenta) visa suėsti ožkai geriau neduot, nes gali būti per daug mineralu vienu kartu - tikimybe , kad ožka suviduriuos.

dilgėlės (jų nuoviras) skatina gimdos susitraukimus irgi pakankamai gerai.

Mekeke , tai ne sposas. Iš tikrųjų vaikų žindimas skatina gimdos susitraukimus. Tas ožkas, kurioms gimsta negyvi jaunikliai, ar labai silpni - ilgai neatsistojantys ir nesugebantys patys pažyst spenį - būtinai reikia tuojau pat numelžti bent puse pieno (krekenu). Geriausia per keletą kartu. Po dviejų val. tešmenį geriausia ištuštint visiškai.

Dilgelių niekada neduodu (po gimdymo ožkos geria visokius skysčius), nes jų nuovire gausu mineralu, o jeigu nepasiseks sužiūrėti nuovalas ir ožka jas suės, tai stipriai padidėja tikimybė, kad ožka apsinuodys ir suviduriuos. Esu tinginė, tai visada renkuosi lengvesni kelia, kad tik butu mažesnės darbo sąnaudos , be to , gera viduriavimą sustabdyt, tai dar ir pinigine nukenčia.

Geriausias antibiotikas yra šalavijai. Tuoj po vedimo jų reikia duoti ožkai kad gerai jų paėstų ir visados padeda. O dėl gimdos išsivalymo tai reikia šerti dirvinio asiūklio ir pelkinės sidabražolės, bei auksinės rykštės. Tų žolių aš vasarą prirenku ir paruošiu šluoteles. Likus kelioms dienoms iki vedimo ir po vedimo jomis šeriu savo ožkeles. Jos ir pačios vaikuojasi ir dar kol kas nebuvo problemų dėl nusivalymo ir panašiai. Neteko išskyrus angliukų tabletes duoti jokių vaistų. Jeigu viduriuoja reikia duoti bitkrėslių, pelyno po šakelę ir kirminus išvaro ir viduriavimą nuima. Kad viskas vyktų sklandžiai ir gerai, reikia visą tvartinį laikotarpį kasdien ožkai duoti šluotų iš įvairių medžių, žolių šluotelių. tada jos būna sveikos ir stiprios. Pavasarį galima pagirdyti ir sula".

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Bioūkininke , jūs elgiatės negarbingai. Jeigu jau išsaugojote tiek informacijos (žodis žodin) tai be abejo žinote kas ją parašė. Gal mano požiūris pasenęs , bet jūs esat paprasčiausias internetinis vagis.

Savo postus gal būčiau dar papildžius , pataisius, juk jau praėjo keletas metų , būčiau tikrai negailėdama patarus bėdos ištiktam. Juk Ožkos Lt dingo , ne aš. Sakysit noriu susireikšmint? Gal ir taip :D , garbėtroškystė- dažnai pasitaikanti žmonių yda :lol: , o jeigu ir jūs to paties norite - rašykit iš savo praktikos.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mano nuomone žmogus parašė kas ir kaip. Aš irgi asmeniškai darydamasis sau konspektą išmetu man nereikalingus vardus, žodžius ir panašiai. Jeigu Jūs esat kultūringa asmenybė, tokius dalykus galima išspręsti per asmeninę žinutę,o nepavykus visai interneto bendruomenei šaukti JIS VAGIS, kaip BIX dainavo. Va čia ir yra mūsų Lietuviškas mentalitetas. Vietoj to, kad padėkoti, kad žmogus gaišta savo laiką ir dalinasi jau prarasta informacija, geriau išmožoti šū...., nes tai mes kuo puikiausiai mokam.

Tad gal visiems pakantumo, nes jau vienas forumas užsidarė dėl Lietuviško mąstymo. Sėkmės bendraujant :icon-geek:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kažkaip gilumoje tikėjausi panašios reakcijos, tik gal ne taip daug. Kaip kad sako Mikus, kai renkuosi sau informaciją viską, ko nereikia išmetu. Tiesiog pasilieku, kas man nežinoma ir įdomu. Nesistengiu kaupti perteklinės informacijos. Renkuosi sau, o ne pardavimui. kas žinojo, kad ji visa ims ir pradings. Bet kažkaip girdėdamas skundus, kad ir taip daug geros patirties dingo norėjau pasidalinti tai, ką turėjau išsaugojęs sau. Niekada nedrįsčiau pasisavinti nei vieno iš jūsų minčių. dėl to iš kart ir atsiprašiau. Žinodamas, kad šiame forume svarbios rašymo taisyklės, tai dar bent valandą gerą sėdėjau taisiau ne lietuvišką šriftą, kuriuo ten viskas praktiškai buvo parašyta. o čia še tau...

gaila tiesiog, kad negalite suprasti. turėjau dar apie sūrių gamybą išsisaugojęs keletą straipsnių iš senojo puslapio, bet kaip tokia reakcija, tai net nežinau ar bedėti čia.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na atleiskit ir man už tokią reakciją , bet jaučiuosi dar įgali reikalui esant pakartoti papildytus (patirtis su metais didėja) savo patarimus , ir jau lietuvišku šriftu. Anksčiau , su senuoju kompiuteriu negalėjau to daryti :D Dėl sūrių receptų negaiškit savo brangaus laiko , man rodos , kad jų autoriai patys su laiku parašys , nemanau kad jau pamiršę :D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...

Ozka atsivede jauniklius,tvarkingai nusivale,praejo 10 dienu ,prasidejo "menesines",bet jos mano manymu ilgokai uzsitese(tamsiai rudos gleives,kaip ir su kraujo priemaisom).Kiek laiko visa tai gali testis ir tai galima dar vadinti "normalu".Galeciau pasiskambinti i "GREITUKE" p.Reginai,bet manau kad tai bus naudinga suzinoti ir kitiems.

Rasydama klausima vis galvojau kur ji surasyti,nes dabar dar kol kas kaip ir viskas aisku,bet veliau kai sumalsim viska i viena skillty"gydymas,prieziura,serimas ir t.t "pats velnias ten nieko ir niekada neatras.

p.s.atsiprasau,neveikia LT sriftas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pagirdykit ožkutę kraujažolių arbata. Dvi dienas po stiklinę. Plikinkit arbatėlę kaip žmogui ir praskieskit prieš girdymą litru vandens. Girdyti reikėtų pradėti 4-5-tą 'mėnesinių' dieną.

PS. Roma , nerašykit prieš mano vardą p , nes turiu jumoro jausmą ir dažnose situacijose įžiūriu dviprasmybes :D:lol::D Čia mes visi lygūs :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 5 mėnesių...

Sveikos moteriskes norejau paklausti del moterisku ligu -kas galejo lemti po gimdymo 3diena gleives eina(kartais su nedaug kraujo) ?plaukas pasisiauses itariu uzdegima --vaistai leidziami yra zinau kad apsivalytu + antibiotikai-bet bijau kad pakenks mazajam ,o jis toks grazus :) noriu vaistazolemis jusu aprasytomis kur gaunat pirkti ?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu kas jums dabar rizikuos ir patars uzdegima gydyt tik zolelem . Nustips ozka -va tada tai bus gaila to grazaus mazojo. Nemanau ,kad jam kenks antibiotikai. Reginute buvo rasius ,ka duot po ozkavimosi ,kad greiciau issivalytu,o uzdegimus gydo jau tik vetukai .As niekada nerizikuociau .

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu kas jums dabar rizikuos ir patars uzdegima gydyt tik zolelem . Nustips ozka -va tada tai bus gaila to grazaus mazojo. Nemanau ,kad jam kenks antibiotikai. Reginute buvo rasius ,ka duot po ozkavimosi ,kad greiciau issivalytu,o uzdegimus gydo jau tik vetukai .As niekada nerizikuociau .
----Aciu kad paraset ,na vakar suleidau kad valytusi + vitamino E su selenu...(kazkur skaiciau kad nuovalas sueda ir jos skatina valymasi nes ten kazkoks hormonas )si karta atsivedusi pabego i lauka i banda ir pagavau kai est atejo ...na cia mano toks samprotavimas dar vienas vetas sake kad gal pagavo kokia infekcija kai gimde ar panasiai ..antibiotikai jei nesitaisytu manau.siaip taisosi :icon-wink:

Viskas OK susitvarke pakako vienos injekcijos- mamka ir jauniklis sveiki grazus :icon-cool:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...