Jump to content

Sūris


ROMABARTK

Recommended Posts

Sūris "Adygėjo"

1.Pienas.

2.Rūgščios išrūgos.(Raugintos kambario temperatūtoje apie 3 paras,jeigu norim pagreitinti rūgimą galima išspausti pusę citrinos).

Pieną pašildom iki 93-95 laipsnių ir pilame išrūgas.(išrūgų kiekis turi būti 8-10%pieno kiekiui.)Išrūgas pilame palengva,į puodo kraštą ir pastoviai maišom.Susidariusią varškės masę palaikome 5-kias minutes 93-95 laipsnių išrūgose,kurios turi būti gelsvai-žalios spalvos.Iškilusią sūrio masę kiaurasamčiu sudedame į formas.Sūris formose presuojasi 15-20 min.Vieną kartą apverčiame ,statome į šaldytuvą,laikome ne ilgiau 18val.Per tą laiką,jeigu norim ,kad sūris geriau susipresuotų dar pavartome kelis kartus.

Sūdome sausa druska,galime apvolioti įvairiausiais pagardais.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Šaunu. tokios temos jau laukiau. Dėkui ROMABARTK. Tikiu, kad daug kas turi savo receptų skanių sūrių. Smagu būtų, jei galėtumėte pasidalinti receptais. Pastebėjau, kad tikrai įvairovė sūrių labai didelė ir labai jau jie skanūs... tik va patirties trūksta.

Puikiai suprantu, kad kiekvieno sūris yra jo paties patobulintas ar unikalus receptas. Dėl to didelis ačiū už tai, kad dalinatės.

Tiesą pasakius mane labai domintų sūris, kurį galima ilgai išlaikyti - pvz konservuojant ir pan.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Apie SŪRĮ-jo istoriją,gamybos procesus,valgymo kultūrą(beje kurio mūsuose nėra)galima rasti daug informacijos.

Ožkos sūris-vieniems smirda,aitrus,neskanus,atkeliavę"seni,nuvalkioti"stereotipai kaip antai"mano močiutė laikė ožką...."nemažą vaidmenį man regis vaidina ir atsinešti skonio receptoriai(gauti jau su genais)ir t.t.Ir kai siūlai paragauti šio nuostabaus produkto-didžiai nustemba-juk tai skanu!Bet visa tai tik įspūdžiai su kuriais aš esu susidūrusi,na o čia norėčiau visiems(bendrom jėgom)pasiūlyti susikurti "Mini pradmenų-surio gamybos mokyklėlę"kur galėtume pasikonsultuoti,pabandyti pasigaminti pirmuosius "SAVO"sūrius.

Pradėkim nuo pačių paprasčiausių,elementariausių sūrių,kurių gamybai nereikia įpatingų įrangų,raugų,fermentų,laikymo temperatūrų ir drėgmių.Taip kad viskas mūsų pačių rankose!

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sūrio rutuliukai su česnaku

1.Litras stipriai surūgusio ožkos pieno.

2.Skiltelė česnako(labai smulkiai supjaustyto).

3.Druskos pagal skonį

4.Gero alyvuogių aliejaus.

5.Čiobrelio džiovinto-prieš pat paduodant į stalą..

Rūgpienį sumaišyti su druska ir česnaku.Ant kiaurasamčio užsitiesti kelis kartus perlenktą marlę.Išpilti masę.Pakabinti,kad nubėgtų dalis išrūgų,o po to dedame į šaldytuvą 3 parom(ten masė turi toliau savaime varvėti).Išimame iš šaldytuvo,dedame į presą(masė turi gautis tokios konsistencijos iš kurios mes darysim rutuliukus.Rutuliukus dedame į stiklinį indą,užpilame aliejumi,laikome šaldytuve.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Apie "konservuotus"sūrius.

Sūriminiai sūriai,kurie laikomi-sūryme,išrūgose.

Jaunas sūris-nokintas 2,3 mėn.(jis neturi nieko bendro lyginant skonį ,aromatą,tekstūrą su "tikruoju"sūriu).

Kietas sūris-nokintas 8,12 mėn.ir daugiau.

Brandintas-apie 3mėn.

Džiovintas sūris.

Rūkytas sūris.

Minkštas sūris-"vakume"(apie jo savybes spręskite patys,juk ne tiek "mėsytės","duonytės"ir dar daug ko prikemšame į save,net nesvarstydami kiek daug "vitaminų","dažiklių","tirpiklių",taip naudingų mūsų organizmui juose yra.)

Kas tai?-"Konservuoti"sūriai,ar kaip toje reklamoje "Sūrio pergalė prieš laiką"?!

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Simonai

Mano mokytoja(kuri mane mokė kaip reikia elgtis su pienu,juolab jeigu jis bus naudojamas surio gamybai)pirmiausiai liepė išmesti visus plastiko indus.Naudoti tik nerudijančio metalo kibirėlius,puodus it t.t. Tai išties svarbu.

Priklauso daug nuo laktacijos laiko(pradžia-pienukas sunkiai rūgsta,vidurys-gerai,pabaiga-vėl prastai).

Dar priklauso ir nuo daugelio kitokių veiksnių, bet svarbiausia rauginimo temperatūra.Pabandykit pastatyti pienuką 18-20 laipsnių temperatūroje.Turi surūgti per 48 val.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pasigaminti sūrį ir sudėtinga ir paprasta.Priklauso nuo to,kokį sūrį mes norime gaminti.Daugelis daro varškę-o tai jau irgi sūris.Jį vadinam-"varškės sūriu".Lengvai galime pasigaminti "Adygėjo"sūrį,(jo gamybą parašiau)panašiai gaminamas sūris"Panir",jis gaminamas,kaip"Adygėjo",tik pieno sūtraukai gauti naudojamos citrinos sultys.Toliau-truputėlį sudėtingiau,bet,tik truputėlį.Dėdami į pieną įvairias pieną sutraukiančias kultūras galime pasigaminti sūrius nestipriai užrūgštindami ir neužkaitindami pieno iki virimo temperatūros.Taip gaunam minkštus sūrius,daugelis tokių sūrių turi odelę su pelėsiu(jeigu įdėsim baltojo pelėsio grybą-Penicillium candidum).Įsigyti tokių kultūrų nera sudėtinga,bet tai dar papildomas žingsnis.Galima pasidaryti labai neblogą sūrį ir be jų.Pvz.sūrius-"Brynza"arba "Feta"Klasikinė šių sūrių brandinimo ir laikymo technologija-druskos sūryme.Skiriasi Brynza,nuo Fetos tik tuo,kad Brynza-presuojama,o Feta-presuojasi savaime.Tad kaip pasigaminti sūrį "Feta",tiksliau,"Tipo Feta"?

Pirmiausiai,kad sūris turėtų skonį ,į pieną pašildytą iki 32 laipsnių pilame raugą.Geriausiai,jeigu tai bus mezofilinis raugas,bet jeigu tokio neturime,tuomet galime naudoti pasukas,jogurtą(jogurtas nelabai tinka šiam sūriui,tačiau,kai pirmam kartui-tiks ir tai),dar galime panaudoti išrūgas.Proporcijos maždaug 30 litrų pieno-pusę litro mūsu "raugo".Leiskit raugo bakterijom "pagyventi"piene,kurio temperatūra 32C-pusę val.po to dedam fermentą(fermento kiekis visada yra produkto naudojimo aprašyme).Laukiam vėl pusvalandį.Po to pjaustom sūtrauką į 1 cm.kūbelius.Laukiam 10-15min.Labai atsargiai kūbelius pamaišom.Būtinai palaikome temperatūrą-t.y.32C.To galime pasiekti,jeigu mūsų masė stovės"vandens vonioje".Maišome toliau ir intensyviau.Jeigu per pusvalandį masės temperatūra vėl 32C,laikas nupilti išrūgas.Išklokit kiaurasamtį marle ir palengva išpilkit masę.Leiskit truputį nusivarvėti išrūgoms ,po to užriškit marlę ir pakabinkit,kad varvėtų kokias 4 val,Po to,sūrio galvą apverčiame ir laikome dar parą.Pjaustome sūrio galvą gabalėliais pvz.5/3cm.ir dedame i druskos tirpalą.Klasikiniame recepte "Feta"laikoma iki 2-jų mėn.,bet jau po valandos šį sūrį galime ragauti.

Nuoširdžiausi sveikinimai ir linkėjimai švenčių proga.Ir gero apetito!

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Daugelis perkasi UAB"Baltvitoje"Vilnius,Vytenio g.50.Jeigu domina dar ir kitokių sūrių gamyba,galit pakalbinti jų technologus,mielai patars dar ir sūrio gamybos technologiją gausit.

Didelis pasirinkimas Ebay"juje.

O Jums gal arčiausia UAB"Vijana"Kaunas,Lazdijų g.3A.Prekiauja "Šliužo"fermentu iš veršelių skrandžių.Taip pat "MARZYME"-gautos iš išgrynintos grybelio Mucor miehei kultūros.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

ar kas nors siuntetes is ebay surio formas,o gal is Linchemos pirkote , gal patys daretes.suriui slegti naudojate spec. surio presa,ar svoriu prispaudziate.labai patiko formos is yuotobe kur rusas surius daro,sake kad uz dvi sumokejo 100euru,bet ebay tokiu neradau,gal kas zinote kur ieskoti.aciu.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

ar kas nors siuntetes is ebay surio formas,o gal is Linchemos pirkote , gal patys daretes.suriui slegti naudojate spec. surio presa,ar svoriu prispaudziate.labai patiko formos is yuotobe kur rusas surius daro,sake kad uz dvi sumokejo 100euru,bet ebay tokiu neradau,gal kas zinote kur ieskoti.aciu.

žiūrėjau tą video, gal neblogos. tik galvoju, kad tiek kainuoti neturėtų. nebent jis važiavo kur link Europos pats parsivežti

:)

http://www.holzeis.com/making-cheese-clothsmolds-c-68_71.html

kaip suprantu įmanoma puikiai pasidaryti iš kokios taros nusipirktos senukuose. Visko dabar galima rasti. mažu grąžtu pasidaryti skylučių skirtinguose aukščiuose, o paslėgti, kaip parodyta sekančiame internetiniame psl. - tiesio uždarytais stiklainiais. :)

bent man taip atrodo

http://www.chefkoch.de/forum/2,83,587061/Kaesen-doch-leichter-als-gedacht.html

dar ir taip .../

http://www.ruf-der-wildnis.de/kaese.html

čia kas ieškotų pirkti. su dangteliais taip pat...

http://www.ebay.de/itm/1x-Kaeseform-inkl-Pressdeckel-in-6-Groessen-Weichkaese-Frischkaese-Kaeseherstellung-/300804483342

http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0& ... form&rt=nc

kažkokį receptą radau internete

uv0a.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pasigaminau ir aš šitokio. žiūrėsiu kas gausis ir pasidalinsiu su jumis papildomom idėjo, nes teko truputį modifikuoti..

:D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 9 mėnesių...
  • po 3 savaičių...
  • po 4 mėnesių...
  • po 2 mėnesių...

Niu va pasidariau fermentini suri. 2,2 kg. Nedejau jokiu prieskoniu, net druskos. Padariau si ryta. Kol kas dar slapuoja. Gal galit pasakyti, ka man toliau daryti su juo? Noreciau ji ilgai brandinti, bet nezinau kaip elgtis toliau... Labai idomu pelenuose,tik irgi nezinau visos eigos. Nesinori kazkaip kad sugestu ir buciau priversta greit suvalgyti. icon_sad.gif Gal galit patarti, ka daryti ..?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...