Jump to content

Grūdų rinkos apžvalga 2008/05/29


Magnatas

Recommended Posts

Trumpa grūdų rinkos apžvalga, 2008/05/29

Derlius/orai:

JAV žieminių pasėlių vertinimas krito 2 proc. (iki 45 proc. geri/l.geri). Tačiau vasarinių pasėlių sėjos pabaiga šoktelėjo iki 94 proc. Kanados pasėliai paveikiami drėgnais ir šaltais orais. Europoje orai vis dar sausi viduryje (Baltijos regionas taip pat), drėgni Rytuose ir labai drėgni Vakaruose. Kas jau dabar pranašauja derliaus nuėmimo vėlavimą ir prastesnė kokybę.

Šiaurės Kinija, Argentina ir Australija lieka sausais regionais ir prognozės gauti šiek tiek drėgmės nėra palankios.

KVIEČIAI

Kviečiams, kaip ir kitiems grūdams — orų ir politikos įtakos metas. Kiekviena diena pasirodo žinios (geros ar blogos – vertinimas subjektyvus) ir kiekviena diena kviečiai praranda savo vertės po 1 eurą. JAV finansų analitikai pradeda garsiai kalbėti apie „žaliavų burbulą“ (tame ir grūdų). Ir turint omeny, kad JAV laukia didžiausiais prognozuotinas kviečių derlius per paskutinius 12 metų, kiekvienas „nusičiaudėjimas“ ten po pusdienio atsiliepia ir Europoje. Dėl politinių priežasčių Argentinos derlius ilgainiui nebus argumentų formuojant kainas. Australija ir Kinija – didelė priklausomybė nuo orų.

Panašu, kad 2008 m. derliui Europoje madas diktuos Ukraina ir jos uostai. Taigi visi žvilgsniai ten: FOB maistiniams (11,5 proc. baltymų) 290 USD (185 eur), pašariniai -50/60 USD („popierinis“ skirtumas, kadangi istoriškai rinka (augintojai) su tokiu skirtumu nesitaikys).

Rusijoje numatomas intervencinis grūdų supirkimas (kviečiams iki 5 mln. tonų) nuo rugpjūčio mėn.

ES šalyse derliaus prognozės praranda optimizmą. Dėl labai drėgnų orų Vakarų Europoje žadamą prastesnė kokybė. Kiekiai: Ispaniją jau dabar mažiną savo derlių 15 proc. paliginus su 2007 m.

Apitikslės supirkimo kainos 2008 m. derliui.

1 kl. 2 kl. Pašariniai

Geg. 21 760 660 520

Geg. 29 735 640 520

-25 -20 0

MIEŽIAI

Nedaug naujienų, tačiau miežių kainos ir toliau laipsniškai griūna. 2007 m. prancūziški miežiai labai sunkiai randa pirkėjus su FOB kaina 170 eurų, naujas derlius spaliui – 172.

Ispanija, pagrinde dėl prastų oro sąlygų, sumažino savo miežių derliu 25 proc.

Bendrai — panašus reikalai kaip ir kviečiuose. Ukraina indikuoja FOB kaina 285 USD (181 eur), tačiau (net įvertinus jų mažesnės transportavimo išlaidas) tokia kaina nesuranda pirkėjų.

Rusijos vyriausybė planuoja internetinį supirkimą taip pat miežiams.

Apitikslės supirkimo kainos 2008 m. derliui.

Pašariniai Salykliniai

Geg. 21 530 650

Geg. 29 525 640

-5 -10

KITI GRŪDAI

Apitikslės supirkimo kainos 2008 m. derliui.

Rugiai 1 kl. 2 kl. Avižos

Geg. 21 630 500 450

Geg. 29 620 490 430

-10 -10 -20

RAPSAI

Paskutiniai kainos kritimai (17 eurų per 3 dienas) susiję pagrindė su skelbiamais busimų derlių skaičiais. Ir ne tik rapsų, bet viso aliejinių kultūrų komplekso derliui (soja, saulėgrąža, palmė ir t.t.). Pasaulinis rapsų ir kanolos derlius numatomas 52,6 mln. t, 4,5 mln. t didesnis nei 2007 m. Visame komplekse: + 27,4 mln. t. Tačiau pagrindinė pastaba: „jei bus palankus orai“. Kaip matom., kol kas nėra. Plius, Europoje perdirbimas tolygus prognozuojamam derliui. Tai reiškia, kad kaina (ir paklausa) yra labai jautri bent kokiems kiekio mažėjimams.

Apitikslės supirkimo kainos 2008 m. derliui.

Rapsas

Geg. 21 1380

Geg. 29 1370

-10

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu tos tavo deklaruojamos kainos greiciausei yra startines orentuotos i ukius negalincius sandeluoti Nes kazkaip nesimato logikos del tusciu sandeliu pabrangusiu trasu energetikos likuciu ir kainos O birzos kaina kaip zinia tai nera reali grudu kaina Tai tik popierius akims dumti O kas liecia rapsa pats sakei jis suristas su nafta o nafta tiketina dar gerokai kils

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

na yra toks dalykas, kaip naftos kainų burbulas (dėl spekuliacijos) ir paskutiniu metu nafta truputi pakrito, tai iš dalies paaiškina ir rapsų kritimą. Nafta kils bet ne iki begalybės. Šiuo metu nepaisant kuro brangimo suvartojimas auga tai kodėl gi nebrangint :icon-wink: Kai nustos augti suvartojimas tada ir nafta nustos brangti, klausimas ties kuriuo kainų lygiu tai atsitiks

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Grizom prie to paties santikio islaidu ir pajamu kai grudai kainavo 300lt o salietra 700lt :(
Kada čia taip buvo-nebent tarpukary. :lol: Dabar vis salietros kaina buvo artima grūdų kainai, na išskyrus šiemet. Ryt žadu prisėsti ir paskaičiuoti rimtai pelną kitiem metam prie dabartinių kainų, žiūrėsim kas gausis. :icon-rolleyes: Kažko turiu blogą nuojautą... :icon-redface:
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

visas kainas pakoreguos lietus, jis jau tai daro, amerika nusiaubta tornadu, dalis europos patvino arba nukapojo ledai, palaukite antradienio matif kainos skirsis 30 % manau nepadauginau

Drasus pareiskimas. Kvieciai paskutini karta kai ciurejau buvo 182 rapsai (nors ir krito) buvo 450 su kapeikom taigi 30% hm... Ka gali zinot 30euru/t tikiu

na zinai, tas pasakymas skirsi nebutinai reishkia kad kils.... :)

o shiaip tai noretusi kad kiltu be abejones :icon-confused:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kaip tarėm-taip padarėm. Paskaičiavau prognozes 2009 m. jei trąšų, kuro, chemijos ir kt kainos išliktų tokios kokios yra dabar, o grūdų kainos 2009 būtų tokios kokias prognozuoja Magnatas 2008 metams, tai mano 45 balų žemių ūkio matematika būtų tokia: (apytiksliai 1 ha +pelnas, (-)nuostolis, Lt.) MAISTINIAI: ž.kviečiai+700, v.kviečiai+320, ž.rapsas+900(jei nenušaltų), v.rapsas+650(jei neišdžiūtų). PAŠARINIAI: ž.kviečiai+40, v.kviečiai(-)170, v.miežiai(-)70, ž.kvietrugiai(rugiai)(-)30. Pašarinių grūdų auginimas darosi neįmanomas-kuo daugiau tręši tuo didesnį nuostolį apturėsi. :icon-evil: Maistinių grūdų pelningumas didinant tręšimą irgi kyla nežymiai, taip kad didelius derlius matyt reiks palikt praeity, nebent kieno žemės virš 60 balų. :icon-rolleyes: Žieminio rapso problemos su peržiemojimu, vasarinio problemos su sausrom, bet nežiūrint to rapsus teks auginti, nes apart pelno jie dar ir žemę pataiso kitom kultūrom, nors ir piktžolių padaugina. Metus į priekį suprognozuoti sunku, bet jau dabar reikia galvoti ką auginti. :icon-rolleyes:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...