Jump to content

Aviu auginimo pradzia.


M a n t a s

Recommended Posts

mes taip pat rudeni nusipirkom 8 avis po to pasiskolinom barona ir laikem visa men pas jas dabar jau 3apsieravo kitu dar laukiam ant dienu labai daug domejausi pries pirkdama tai dabar is trumpos praktikos galiu pasakyt kad jai del vislumo tai geriausia romanovas odel mesos iseigos tai kokios tik norit veisles pirkt galima mes pirkom 4 romanovo 3 lenkijos zemumu ir 1 berison labai but gerai kad nors kelios butu ne pirmais eriukais nes turim kad pirmais tai labai numusa upa tai pieno motina neturi tai nemyli o kutios jau turejo tai nera jokiu bedu klauskit kas domina tai atsakysiu kokios problemos iskyla butent mano bandoje turim jau 8 jaunikliuus pakolkas dabar galvos skausmas kaip reiks ganyt taip pat laukiu is skaitytoju patarimo

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...
  • po 6 mėnesių...
mes taip pat rudeni nusipirkom 8 avis po to pasiskolinom barona ir laikem visa men pas jas dabar jau 3apsieravo kitu dar laukiam ant dienu labai daug domejausi pries pirkdama tai dabar is trumpos praktikos galiu pasakyt kad jai del vislumo tai geriausia romanovas odel mesos iseigos tai kokios tik norit veisles pirkt galima ...

Na rūpi, rūpi man mėsinės avys... didžiausias klausimas - kur laikyti, ar reikia rimto tvarto ar kokios pastogės su lentų sienom užtektų? gal kas gali man pasakyt kur daugiau apie avides pasiskaityt?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 3 savaičių...
  • po 4 savaičių...
Gerbiami forumiečiai,

Norėtumėm pasiteirauti, kiek reikėtų laikyti avių, kad galėtu šeima pragyventi? Šeimos ūkis = avių skaičius?

Gerbiami forumiečiai,

Norėtumėm pasiteirauti, kiek reikėtų laikyti avių, kad galėtu šeima pragyventi? Šeimos ūkis = avių skaičius?

Pragyventi = sau mėsos užsiauginti, ar pragyventi = avys - pajamų šaltinis?

Jei pirmasis variantas, tai reikia žinoti ar labai mėsą mėgstate. :) Mūsų šeimoje vieni mėsėdžiai, tai 20-ties ėriavedžių prieauglio šiaip taip užtenka. :)

Na o jei antrasis variantas, tai taip pat daug niuansų yra. Jei gyvenate netoli didmiesčio tai su realizacija ir mėsos kainomis problemų neturėtų būti. Skerdienos kaina - 30 lt/kg. Vienas pusmetinis ėriukas = 600 lt. Dabar reikia tik paskaičiuoti savo finansinį apetitą. :) Paprasta matematika.

Be to patarčiau auginti grynaveislę bandą. Pastaraisiais metais labai išaugo gyvų avių pirkimas. Pigiau kaip po 500 lt/vnt (pabrėžiu - VNT) neparduoti. :) Sufolkai arba LT juodgalvės būtų geriausios veislės. Su juodgalvėm dar ir "Retų veislių išsaugojimas" pajamas padidintų beveik po 100 lt/vnt.

Bet reikia nepamiršti, kad produkciją užauginti visada yra lengviau negu parduoti. Tad neturėkite iliuzijų, kad kada reikės pinigų, tada ir parsiduos avys. Reikia gero įdirbio su klientais (parduodant mėsą). Parduodant veislei avis reikėtų auginti tikrai gerą bandą, gerų genų, gerai prižiūrėtą. Avys gal ir mažiausiai priežiūros reikalaujantys gyvūliai, bet jei auginsit bent 100 ėriavedžių - darbo turėsit pakankamai. Kanopos, vilna, dehelmenizacija ir žinoma ėriavimosi laikotarpis. Tvarte pora mėnesių keliais pašliaužiosit.

Na o jei į avininkystė žiūrint iš pramoninės pusės. tai be 400 ėriavedžių pajamų didelių neturėsit. Nes skerdyklos avis po 5-6 lt/kg superka. Lieka tik klausimas, kiek turite žemės avims ganyti ir pašarams ruošti. Ir dar turite atsakyti į klausimą, ar neskauda nugaros. :)

Dar auginant avis rekomenduočiau sertifikuoti ūkį kaip ekologišką + retos veislės = ~900 lt/ha + 100 lt/vnt retos veislės + 68 lt/vnt mėsinės + ~40 lt/vnt ėriavedės. O tai jau pilnai padengia pašarų gamybos kaštus ir dar net nemazai lieka šeimos biudžete. 900 lt/ha + ~200 lt/vnt už avis.

Pramonė - 400 vnt ėriavedžių

Privatus sektorius ~100 vnt ėriavedžių (tik jau reikia turėti vadybininko gyslelę ir nemažai pažįstamų mieste, kad plėsti pardavimų tinklą). :)

Tikiuosi, kad bent kiek atsakiau į Jūsų klausimą. :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Man irgi būtų įdomu sužinoti kiek avių su ėriukais "telpa" į hektarą su pašarų paruošimu ir su vasaros ganymu. žemė +/-~45 balai, pievos atnaujinamos tręšiamos ir pan. na žodžiu bandant intensyviai (kiek tai įmanoma) auginti, o ne laikyti palaidas pamiškėje tarp pušelių... Arba jei patogiau kiek ha pievų reikia tarkim 10 avių ir 15 ėriuku(iki realizacinio svorio) kiauriems metams? teorija yra teorija, bet visgi aiškiau už praktinę patirtį geriau nėra...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Laba dėkoju už atsakymą Miguelis,

Trumpas ir aiškus, viskas suprantama.

Mes norime rinktis variantą = avys - pajamų šaltinis, tad planuojame kraustytis iš miesto į kaimą, tik skaičiuojame paprastą matematiką :) Dėl veislių - pritariam Jūsų variantui ir rinksime Lietuvos juodgalves avis.

Rinkdamiesi avininkyste vadovaujamės posakiu ".. avis pamaitins ir aprengs..", tad naudosime viską ką galime iš jos gauti: mėsa, vilna ir "riebalas", kuris gaunamas plaunant vilną - kažkoks svarbus ir naudojamas kosmetikoje (užstrigo galvoje pavadinimas).

Mėsa - kaip ir minėjot, kad nebūtų problemos, įsikurti ieškome, netoli didmiesčio, kuriame dabar gyvename - Kaunas. Pardavimas - dabar "valgau iš to duoną" - kaip ir kiekviename versle sunkiausiai pradžia, bet jeigu gaminsi kokybišką produktą - klientų palaipsniui tik didės. Patys perkame ūkininkų turgelyje ir matote, kiek žmonių ten susirenka.

Vilną - karšime ir darysime įvairius daiktus. Viziją jau turime, tik ieškome optimaliausio ir geriausio varianto. Technika, optimizavimas ir galutinis produktas, dabartinė informacijos paieška.

"..Ir dar turite atsakyti į klausimą, ar neskauda nugaros. :) .." esame, jauna šeima - iki 29 metų (dar tiek nesiekiame) tad dar ne tas laikas, kad skaudėtu :) Dėl ėriavimosi, mes sutinkame, kad reikės keliais vaikščioti + bemiegės naktys ir t.t. viską mes suprantame, kad be darbo nebus ir vaisių.

Dar karteli labai dėkingas už atsakymą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jauna - taip, bet dėl užsispyrimo, tai mes netipinė :) žmona gyvenusi ir dirbusi, kaime iki mokslai išgynė į Kauną(tęsti pas ją kaime neapsimoka, nes tame regione yra 4 stambūs grūdininkai - nėra nė lopinėlio įsigyti :( ) , pats iki 13 metų taip pat kaime augęs, tai darbų nebijome :) aišku, norai dideli, bet reikia vesti matematika, nes mesti viską ir eiti truputi prisibijom.

Kai tik ką turėsime būtinai paviešinsime.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Migueli,

Tuos savo 10 ha ganyklų, kaip suskirstai plotus? Nes esu aplankęs, keleta avininkų, tai pas viena, 30 eravėdžių, mačiau labai nesutvarkyta ganyklą, nes paleistos per visą plotą avys netaisiklingai nuėdą plotus ir gaunasi - vienoj vietoj nuėsta, kitur jau stipriai peraugusi žolė.

Kaip tvarkaisi?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...