Jump to content

pieninis veršiukas


Debora

Recommended Posts

Ačiū visiems. Pirmas veršiavimasis, viskas labai įdomu, daug ko nežinau, bet kol kas, ačiū Dievui, viskas einasi labai sklandžiai, veršelis tikras matadoras, vaiko po tvartą avis ir net avinui rodo savo viršenybę. Turi labai gerą "stogą" :D . Kai jis siautėja, visos avys susispiečia viename tvarto kampe ir nei kriukt. Tiesa, dar vienas klausimas - kai sėklinome telyčią, prašiau, kad sėklintų su tokia sėkla, veršiukas būtų nedidelis, bet jis gimė labai stambus ir veterinaras pasakė, kad holšteinų veršeliai gimsta patys stambiausi. Kaip čia yra iš tikrųjų?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Iki skausmo pazystamas noras...

kad gimtu kuo mazesnis,bet labai greitai augtu,jei buliukas ,kad butu mesinis misrunas,jei telyciate-veislei.

Dydis labiausiai priklauso nuo buliaus,kazkiek nuo karves,kazkiek nuo veisles,kazkiek nuo serimo.Buliai keiciami kas du metus,kol suzinai,kokio didumo jo palikuonys ji pakeicia.Veislinese knygose rasosi versiavimosi lengvumo indeksas.Jis buna 5-10,tai reiskia 100 versiavimusi sunkesniu atveju skaiciu.Galma kazkiek spresti pagal ji.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Telyčiukėms, galite duoti nuo pirmų dienų iki 8 savaitės tokį pašarą, kaip pavaizduotas foto.

Sudėtis: melasos, saldžiavaisio pupmedžio, laktozės cukrūs ir pakaitintas krakmolas: kukurūzų dribsniai, spraginti miežiai.

daugiau info, parašykite į pm meilą, atsiųsiu informaciją.

post-7315-141521804858_thumb.jpg

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Veršelis labai aktyvus, jau truputį ragauja šienuką, tik mamytė kažkodėl pradėjo paviduriuoti. Gal, kad labai daug geria? Nespėjam į tvartą lakstyti su kibirais - per dieną išgeria iki 8-9 kibirus. Tas viduriavimas nėra labai , bet gerokai skystesnės išmatos, nei buvo. Melžiu 3 kartus ir gaunu 9l pieno. Kartais iš vieno melžimo vos 2l. Ar čia viskas gerai?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Šiaip jau mamytei (karvei) jei skystas š..... ir mažai pieno po apsiveršiavimo acidozę įtarčiau... Bet jei tik tiek teduodat....ir tiek tegaunat.. nelabai tikėtina..... Daugiau gero šieno... turėtų susitvarkyti... Ar gromuliuoja karvutė?? Nors laktacijos pradžioje tas š... niekada kietas nebūna... Turbūt karvės ragai dideli, pienas į ragus sulindo... (juokiuosi)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mano karvutė ėda ir gromuliuoja, kai ateinu su kibirėliu, pati prieina, nesispardo, tešmenukas minkštas, lengva melžti, tik kiek to pieno turi būti nežinau, nes ir veršelis žindžia kiek nori, abu laisvi po tvartą vaikšto, aš nerišu. Kadangi karvė pirma, tai bijojau nutukinti ir miltų visai nedaviau, o po veršiavimosi pradėjau vaišinti tik sėlenomis, bet gal mažai? Duodu ir morkų, ir moliūgų patarkuoju , ir duonelės riekutę kitą - jai patinka. Kartais man pačiai atrodo, kad elgiuosi su ja, kaip su kambariniu gyvūnėliu, nes tisą sakant nieko apie karves neišmanau. Jei turit konkrečių patarimų, būčiau dękinga.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolega Debora.... Jei laikot prie karvės veršiuką, tai ko čia verkiat???

Kitas dalykas- ką tik apsiveršiavusios karvės tikrai nenutukinsit, meniu (raciono) galit neriboti... Šiaip jau tuo laikotarpiu karvutėms rekomenduojama kišti pašarą per visus galus per kur tik įmanoma... Tai yra stipraus energijos deficito laikotarpis..Karvei po užtrūkimo neatsistatęs apetitas, o laktogenezė reikalauja didžiulių energijos poreikių....gyvulys ėda save..Kūsta, taip sakant..

Va, kai sukergsit savo karvutę.... po šešių mėnesių po sukergimo, tada jau galit ir privalot riboti racioną...daugiau ant šienuko...galima ir šiaudų...tada jau svarbu nenutukinti...

O jūs dabar....tokiu atsakingu laikotarpiu.... moliūgais ir sėlenomis...Žinokit, priekaištauju, iš tikro..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Gerbiamasis Pienmėgi, gal ir nusipelniau priekaištų, bet jūs taip ir nepasakėt kiek ir kokių papildomų pašarų duoti. Šieno gauna gero ir neribotai, vandens geria be proto ir netingiu nešioju jai, kai tik pamatau, kad jau nugėrė. Turiu daug laiko, tai tvarte būnu kelis kartus per dieną, bet žinių nuo žiūrėjimo nepadaugėja, o patyrę pienininkai kažkodėl patarimų gaili.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

kolege Debora, su kovo - 8 aja, jei manot, kad tai šventė. Jei ne, laikykit lyriniu nukrypimu..

Duokit karvutei grūdų, geriausia - traiškytų.. Puiku būtų kukurūzai, bet jei nėra, miežiai nedaug blogiau. Galit sušerti iki šešeto kg per dieną bet!!! per kokius keturis - šešis kartus.... Galit miežinius miltus sumaišyti su tais savo moliūgais, kaip nors pasmulkintais, moliūgai turtingi pektinų, kaip ir pašariniai runkeliai.. plius galite sušerti porą kg rapso ar saulėgražų rupinių ar išspaudų..irgi per kelis kartus... Sojos neduosit, brangi pasiutusiai...Mineralų - vitaminų irgi reikėtų... Jei bus įdomu reikiamus vitaminų kiekius TV galėsiu parašyti..

Jei duosit kviečių - avižų - rugių - kvietrugių miltus, jų tokį pat kiekį reikėtų sušerti per daugiau kartų, jų krakmolas yra žymiai greičiau skylantis negu kukurūzų - miežių ir galiu aš čia prisipatarinėti iki jūsų karvutės acidozės... Pradžiai tiek..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Prašom.

Ir, kolegos, visada reikia žinoti, kad kombinuoti pašarai, kokie jie bebūtų, visada yra daugiau ar mažiau BLOGAS kompromisų rinkinys.Mūsų Lietuvėlėje taip jau nusistovėjo, kad pirkdami kombinuotą pašarą, mokame už jame esantį baltymų procentą. Energetinių rodiklių paprastai niekas nesako, nesidomi, o ir rodomi jie neatitinkantys tiesos daugumai karvių (sakykim, laktacijos pike karvė iš to paties kiekio kombikormo pasisavins daug mažiau energijos negu užtrūkusi) Ir kitas labai svarbus dalykas - mineralų - vitaminų koncentracija... Jei jau perkate kombinuotus pašarus karvei, ir atiduodate juos pagal gamintojo rekomendacijas, jokių mineralų - vitaminų trūkti gyvuliams negali. Jei trūksta - gamintojas arba, geriausiu atveju neišmanėlis, blogiausiu - sukčius.

Kita vertus, turguje........ net gali nežinoti gamintojo..

Va, Deborai parekomendavo 2- 3 kg.... Labai abejoju, ar toks kiekis patenkins bent jau būtinąsias ką tik apsiveršiavusios (šviežiapienės)karvutės energijos/baltymų/mineralų/vitaminų reikmes... kiek teko kariauti su savo tiekėju, tai mažiausiai du tris kart daugiau reikia..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...