Jump to content

Bulių penėjimas


Dariukas24

Recommended Posts

Žymiai daugiau naudos turėtumėt jei tą kiekį atiduotumėt per šešis kartus... po kilogramą...

Taip seriant per diena is tvarto neiseisi.

Dar pastebejau kad karves nuo avizu-vikiu siloso per pieno rodiklius stiprokai kerta lyginant su tuo kas buvo lauke skirtumas koef 0.15, taip pat ir pieno kiekiai zymiai krito.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolega Tauteb, elementaru..... ne avižų- vikių mišinys kaltas, o jūs... Kaip jau ne kartą sakiau, avižų krakmolas skyla labai greitai, todėl stipriai parūgština prieskarandžio aplinką (krinta pH) vystosi acidozė..

Jei prie to šeriama dar jaunesnės žolės šienainis (ar net jaunas šienas) acidozė iš subklinikinės virsta klinikine... Riebalai - baltymai mažėja ir gali išnykti visai... Po to (ar kartu) dėl sustojusios fermentacijos prieskrandyje mažėja ir pieno kiekis... Ir viskas dėl to, kad jūs norit "iš tvarto išeiti".....

Sudėkit tuos pačius avižas - vikius į mikserį (na, ne daugiau 5 kg dienai) prie šienainio pridėkit 2- 3 kg sauso ne jauno šieno, per daug nesusmulkinkit.... ir turėsit ir pieno ir perskaičiavimą....

O jei atiduodat tą avižų vikių mišinį po 3kg du kart per dieną ir dar pirmą kartą į tuščias ėdžias ryte .... .. tuomet turit, ką turit..... bet ne avižos kaltos, o jūs..... gyvulių savo virškinimo principų nežinantys...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolega Tauteb, elementaru..... ne avižų- vikių mišinys kaltas, o jūs... Kaip jau ne kartą sakiau, avižų krakmolas skyla labai greitai, todėl stipriai parūgština prieskarandžio aplinką (krinta pH) vystosi acidozė..

Jei prie to šeriama dar jaunesnės žolės šienainis (ar net jaunas šienas) dar didokas kiekis kukurūzų siloso, acidozė iš subklinikinės virsta klinikine... Riebalai - baltymai mažėja ir gali išnykti visai... Po to (ar kartu) dėl sustojusios fermentacijos prieskrandyje mažėja ir pieno kiekis... Ir viskas dėl to, kad jūs norit "iš tvarto išeiti".....

Sudėkit tuos pačius avižas - vikius į mikserį (na, ne daugiau 5 kg dienai) prie šienainio pridėkit 2- 3 kg sauso ne jauno šieno, per daug nesusmulkinkit.... ir turėsit ir pieno ir perskaičiavimą....

O jei atiduodat tą avižų vikių mišinį po 3kg du kart per dieną ir dar pirmą kartą į tuščias ėdžias ryte .... .. tuomet turit, ką turit..... bet ne avižos kaltos, o jūs..... gyvulių savo virškinimo principų nežinantys...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolega Tauteb, elementaru..... ne avižų- vikių mišinys kaltas, o jūs... Kaip jau ne kartą sakiau, avižų krakmolas skyla labai greitai, todėl stipriai parūgština prieskarandžio aplinką (krinta pH) vystosi acidozė..

Jei prie to šeriama dar jaunesnės žolės šienainis (ar net jaunas šienas) dar didokas kiekis kukurūzų siloso, acidozė iš subklinikinės virsta klinikine... Riebalai - baltymai mažėja ir gali išnykti visai... Po to (ar kartu) dėl sustojusios fermentacijos prieskrandyje mažėja ir pieno kiekis... Ir viskas dėl to, kad jūs norit "iš tvarto išeiti".....

Sudėkit tuos pačius avižas - vikius į mikserį (na, ne daugiau 5 kg dienai) prie šienainio pridėkit 2- 3 kg sauso ne jauno šieno, per daug nesusmulkinkit.... ir turėsit ir pieno ir perskaičiavimą....

O jei atiduodat tą avižų vikių mišinį po 3kg du kart per dieną ir dar pirmą kartą į tuščias ėdžias ryte .... .. tuomet turit, ką turit..... bet ne avižos kaltos, o jūs..... gyvulių savo virškinimo principų nežinantys...

Seriu vienu avizu-vikiu silosu +mineralai+melasa+ivairiu javu miltai.

Po 2 sav pastebejau tai ka anksciau rasiau, tai dabar duosiu kas kelinta diena misinio ruli, kas kelinta zoles ruli.

Pastebejau, kad ir didesni kieki miltu atidavus is karto, pieno kiekis padideja 4-5 ltr per para.

Gal kas antra diena reiktu ir sieno ruli iterp? Nors siena laikau ziemai, tuomet seriu vien sienu.

Pas mane pasaro pasirinkimas tikrai nemazas, tik pats atidavimo metodas kiek nepriimtinas karvutem.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

O !! Avižų vikių silosas tikrai ne tas pats, kas avižų vikių mišinys (grūdai).. Kokio subrendimo tas silosas??

Ar grūdai (vikiai avižos) bent kiek susitraiškę?? Kiek supratau, nesmulkinat?? Kiek melasos per dieną kiekviena karvutė gauna??

Tikrai nesusiviliokit dideliu kiekiu grūdų miltų per kartą... Nieko iš to gero nebus...

Anksčiau Švedijoje buvo gaminami bunkeriniai kompiuteriai vien tik tam, kad per daugiau kartų atiduoti koncentratus... Toks stovėjo pas a.a. S. Jasinevičienę Rokiškio rajone sename tvarte, ji tuomet melždavo 9000 - 9400 kg iš karvės.... Kiek žinau, naujame tvarte (palaidas) nieko panašaus nepasiekiama..

Labai panašus įrengimas UAB Drasutaičiuose stovi... primilžiai irgi solidūs... Žinoma, ir žmonės, savo reikalą nuostabiai žinantys, ten dirba...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

As kalbejau apie avizu vikiu silosa (is kart taip ir rasiau, o ne apie misinio grudus), smulkintas su 14 peiliu, pjautas kai atsirado apatines ankstys. O melasos tai iki 0.5 kg i diena, atiduodama vienu kartu, noriu kad geriau javaini estu.

Kuo daugiau jus cia prirasysit, tuo lengviau bus galima pasarus sureguliuot :D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nieko aiškiau nepasidarė... Grūdų branda kokia buvo??? O kodėl neėda javainio (taip ir reikėjo parašyti, būčiau iškart supratęs) jis senas? Supelijęs?? Didelis procentas vikių??

Pusę kg melasos vienu kartu... Tai į gerklę supilat??? Juk, jei palaistot melasa javainį, tai ne per sekundę ją suėda, o per kažkiek laiko?? Neskiedžiat prieš laistydami???

Blogas koeficientas ir primilžio kritimas greičiau gali būti ne pašarų kokybės, bet neląstelieninių angliavandenių (krakmolo, cukraus) pertekliaus ar virškinamosios ląstelienos trūkumo rezultatas...

Ar nebandėt niekam duoti tą javainį ištirti??

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tema juk ne man vienam aktuali, tai pabandysiu atsakyti i klausimus kuo tiksliau.

Nieko aiškiau nepasidarė... Grūdų branda kokia buvo??? O kodėl neėda javainio (taip ir reikėjo parašyti, būčiau iškart supratęs) jis senas? Supelijęs?? Didelis procentas vikių??

Pusę kg melasos vienu kartu... Tai į gerklę supilat??? Juk, jei palaistot melasa javainį, tai ne per sekundę ją suėda, o per kažkiek laiko?? Neskiedžiat prieš laistydami???

Blogas koeficientas ir primilžio kritimas greičiau gali būti ne pašarų kokybės, bet neląstelieninių angliavandenių (krakmolo, cukraus) pertekliaus ar virškinamosios ląstelienos trūkumo rezultatas...

Ar nebandėt niekam duoti tą javainį ištirti??

Pjovimo metu avizos - pieninej brandoj, vikiai - zydejimo faze. Nupjovus gera para vytinta pradalgese, manau kitais metais nupjovus paskleisiu.

Vikiu-avizu santykis 1:1.

Kokybe: aisku darytas sia vasara, atidarius maloniai kvepia, jokiu pelesiu nesimato.

Melasa skiedziama vandeniu (1:4), istirpinama po to laistomas pasaras, dazniausiai ta daroma ~12h.

Javainis laboratorijose netirtas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nieko nesuprantu... turėtų puikus pašaras būti... Ir JOKIŲ priežasčių NUO ŠITO PAŠARO kilti somatams..

Tokioj fazėj pjautos nei avižos, ne vikiai, neturi būti per daug krakmolo, kad sukeltų acidozes.. Sukaisti, susidaryti sąlygoms mikotoksinams produkuotis irgi neturėjo būti... Kad ir tradiciniai tyrimai būtų padaryti (SM; ŽB; NDF; ŽR;ŽP; LRR) jie nieko tokio neparodys, tik daug maž maistinę vertę. Skonis ne visai geras gali būti nuo vikių kiekio, bet jei jie žydėjimo fazėj pjauti, tai tikrai neimčiau to vienareikšmiškai tvirtinti..

Somatų priežasčių reikia ieškoti kažkur kitur.. Ir baltymų - riebalų kritimo - irgi..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Bet kuriuo atveju apėmingus pašarus geriau miksuoti. Išlaikomas vienodas skonis, prie jo pripranta gyvuliai. Jūsų atveju, į miksą galima supilti ir tai paros daliai skirtą melasą. Jei gerai išmaišysit, geriau neskiestą. Jei nesat įsitikinęs išmaišymo kokybe, galit skiesti... Nors tuomet (nesant kokybiškam maišymui) miksas kažkiek praranda prasmę.

Ir maišant blogai yra ne tik tada, kai sumaišoma blogai, bet, gali būti blogai tuomet, kai susmulkinama per daug... Turi mikse būti apie 15 - 20 proc pašaro dalelių, ilgesnių arba lygių pusei karvės snukio "veidrodėlio" ilgio..

Kiek suprantu, jūs mikserį turit?? Taisot ir dalijat tą patį pašarą VISOMS karvėms, ką tik apsiveršiavusioms, užtrūkusioms??? Miltus atiduodate atskirai?? Kaip darote, kai padalinto pašaro nesuėda??

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Bet kuriuo atveju apėmingus pašarus geriau miksuoti. Išlaikomas vienodas skonis, prie jo pripranta gyvuliai. Jūsų atveju, į miksą galima supilti ir tai paros daliai skirtą melasą. Jei gerai išmaišysit, geriau neskiestą. Jei nesat įsitikinęs išmaišymo kokybe, galit skiesti... Nors tuomet (nesant kokybiškam maišymui) miksas kažkiek praranda prasmę.

Ir maišant blogai yra ne tik tada, kai sumaišoma blogai, bet, gali būti blogai tuomet, kai susmulkinama per daug... Turi mikse būti apie 15 - 20 proc pašaro dalelių, ilgesnių arba lygių pusei karvės snukio "veidrodėlio" ilgio..

Kiek suprantu, jūs mikserį turit?? Taisot ir dalijat tą patį pašarą VISOMS karvėms, ką tik apsiveršiavusioms, užtrūkusioms??? Miltus atiduodate atskirai?? Kaip darote, kai padalinto pašaro nesuėda??

Ne, mikserio neturiu, o miksu laikau, kad 1 diena gauna javaini, kita sienaini.

Del miltu jau seniai suku pakausi ka reiktu pakeist. Pas mane javai sumaisomi iki malimo, paskutiniu metu stengiuos didint mieziu kieki. Iki 150 d po versio duodu iki 4 kg per du kartus, numelztom per pus, o uztraukintom max 1kg/d.

Nesuestas pasaras dazniausiai ismetamas, seriama du kartus per para, paduodamas toks kiekis kad ismetama tik tai kas neskanu arba kitaip uztersta.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ne, tai ne miksas.. Skoniai keičiasi.... Ir karvės mikroflora prieskrandyje, kad sufermentuoti KITOKĮ pašarą, turi išauginti naują mikrobų kartą... Na, kai kurie atsinaujina per pusvalandį, kitiems reikia daugiau..

Bet kuriuo atveju - pašaro kaitaliojimas yra blogai... Žinoma, reikia kažkaip išeiti iš padėties, ir net nežinau, ką jums patarti.. Gerai, kad pereinat prie miežių, jie skaidosi tolygiau per visą virškinimo traktą.. ne tokia acidozės grėsmė.. kad ir nuo poros kg per kartą.. Ypač, jei malti stambiai... arba traiškyti..

O iš baltyminių žaliavų ką duodat??

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ne, tai ne miksas.. Skoniai keičiasi.... Ir karvės mikroflora prieskrandyje, kad sufermentuoti KITOKĮ pašarą, turi išauginti naują mikrobų kartą... Na, kai kurie atsinaujina per pusvalandį, kitiems reikia daugiau..

Bet kuriuo atveju - pašaro kaitaliojimas yra blogai... Žinoma, reikia kažkaip išeiti iš padėties, ir net nežinau, ką jums patarti.. Gerai, kad pereinat prie miežių, jie skaidosi tolygiau per visą virškinimo traktą.. ne tokia acidozės grėsmė.. kad ir nuo poros kg per kartą.. Ypač, jei malti stambiai... arba traiškyti..

O iš baltyminių žaliavų ką duodat??

Pupas ir ankstines zoles, brandinu mintis apie kukuruzus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

o jai traiskant grudus sumazeja acidozes rizika serent avizom?

Truputį sumažėja.. Nedaug.. Matot, prie traiškyto grūdo ne taip staigiai prieina prieskrandžio mikrobai (įsivaizduokit, kiek smulkių dalelių fermentavimui kai grūdas maltas, ir koks priėjimo paviršius kai grūdas tik suspaustas) Sumažėjus priėjimo paviršiui sumažėja mikrobų galimybė gaminti pieno rūgštį..

Nors avižų ir kviečių krakmolas vistiek labai greitai skaidomas..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ne, tai ne miksas.. Skoniai keičiasi.... Ir karvės mikroflora prieskrandyje, kad sufermentuoti KITOKĮ pašarą, turi išauginti naują mikrobų kartą... Na, kai kurie atsinaujina per pusvalandį, kitiems reikia daugiau..

Bet kuriuo atveju - pašaro kaitaliojimas yra blogai... Žinoma, reikia kažkaip išeiti iš padėties, ir net nežinau, ką jums patarti.. Gerai, kad pereinat prie miežių, jie skaidosi tolygiau per visą virškinimo traktą.. ne tokia acidozės grėsmė.. kad ir nuo poros kg per kartą.. Ypač, jei malti stambiai... arba traiškyti..

O iš baltyminių žaliavų ką duodat??

Pupas ir ankstines zoles, brandinu mintis apie kukuruzus.

Tauteb, kolega, kiek metų jūs karves laikot??????? Kodėl žmonės taip nesidomi tuo, ką dirba???

Kukurūzai turi MAŽIAUSIAI baltymų iš visų lietuviškų grūdų!!! Juos šeriame dėl puikaus, labai tolygiai skaidomo krakmolo. Taigi, šeriant kukurūzus mažinam miltų kiekį..

Pupos gerai, bet viso baltymų poreikio nepatenkinsit.

Ankštinių žolių neduokit užtrūkusioms, nes galit parezę prisišaukti..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na... su bulių šėrimu... aš ne patarėjas..

Baltymai karvėms:

Rapso rupiniai, išspaudos 38 -34 proc baltymų

Saulėgražų rupiniai, išspaudos 40 - 32 proc baltymų

Sojos rupiniai -išspaudos 52- 36 proc baltymų

Pupos 24- 29 proc baltymų

Žirniai 22-26 proc baltymų

na, dar įvairios pašarinės (ne gyvos) mielės 40- 48 proc baltymų..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pienmėgys patars. O kiek ketinat per kartą duoti?? Po pusę kilo kas keturios valandos duokit be problemų.. O va tris kg iškart - tikrai nepatarčiau... Jei maišysit su grūdais - maišykit maždaug per pusę, duokit po kilogramą (grūdų krakmolas padės suskaidyti žirnių baltymus)... Kokio amžiaus buliukai??? Čia ką parašiau, nuo dviejų mėn galioja..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...
Na... su bulių šėrimu... aš ne patarėjas..

Baltymai karvėms:

Rapso rupiniai, išspaudos 38 -34 proc baltymų

Saulėgražų rupiniai, išspaudos 40 - 32 proc baltymų

Sojos rupiniai -išspaudos 52- 36 proc baltymų

Pupos 24- 29 proc baltymų

Žirniai 22-26 proc baltymų

Jeigu ureja apie 40 siekia, tai vis dar manot kad reikia baltyminiu pasaru?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tauteb, urėja yra per didelė dėl daugelio priežasčių. Viena iš jų, ir populiariausia: - Per daug baltymų. Iš tikro, tai būna per daug likutinio azoto šlapalo (karbamido)pavidalu... Priežastis rašau iš eilės:

Per daug neskaidomų prieskrandyje baltymų racione (ypač produktyvesnė karvė, labai greitai pravaranti pašarą per virškinimo traktą, nespėja suskaidyti šių baltymų ir fermentais plonuosiuose žarnuose)

Per mažai nestruktūrinių angliavandenių (krakmolų, cukrų) racione, kad palaikyti skaidymą prieskrandyje.

Netinkamos sudėties baltymai (nėra reikalingų nepakeičiamų amino rūgščių) ir gyvulio organizmas išmetą šį azotą kaip nereikalingą.

Per daug riebalų racione (prieskrandžio lipolizė trukdo proteolitinių mikrobų darbui.

Mažinkit, kolega urėją...... nes prie tokios nesisėklins karvutės...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...