Jump to content

Kiskiai pridare bedu sode


Renatka

Recommended Posts

Jo, sodo tepalu nepakenks patepti. Kuo ankščiau ir kuo ploniau. Kad kuo ploniau išeitų, reikia jį pašildyti, kad taptų skystesnis, ir tada tepti, nes perstorai apteptas atšoka. Aptepus visas žaizdas medelis išgarina/netenka mažiau jam būtinų skysčių. Neperdžiūsta ir lengviau atsigauna nuo apgraužimo. Reikia ir apačią kamienų apžiūrtėti, ten gali būti pasidarbavusios pelės. Stirnos ir zuikiai nugraužia tik paviršinius žievės sluoksnius, palikdami kažkiek brazdo. Iš pastarojo atsigamina žievė. O pelės apgražia ir gilesnius sluoksnius, dėl to medelis dar sunkiau gyja ir greičiau perdžiūsta. Tad kuo ankščiau bus pastebėta padaryta žala ir žaizdos apteptos ir aprištos, tuo medelis greičau ir lengviau atsigaus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 10 mėnesių...
kliuvo ir man šią žiemą :( trečius metus jau auginau jauną įskiepyta obelaitę viskas ok buvo. kai užsnigo sumaniau aprišti, nuvažiavau į kaimą.... Švariai nužievinta :( nugenėtų šakų krūva už tvarto net nekibinta.

Pas ką soduose "šeimininkauja" zuikiai nepatingėkite ir apriškite, kad ir dabar, net ir suaugusius, Jums brangius ir svarbius medelius, kol susiformuos stora, bent 1 cm žievė, kokia būna pas senas obelis. Kai kamienas pasiekia 15 cm ir daugiau, tai zuikiams ji graužti tampa sudėtinga- nesugeba tiek daug isšižioti. Panašiai kaip nedidelis šuo- jums nesugebės įkasti į koją, nes nesugebės tiek išsižioti, kad dantimis galėtų užkabinti odą. Žiemos metu eglišakės apsaugos kamieną ir nuo saulės. Eglišakes galima rišti nuo rudens iki žiemos pabaigos, nes tada zuikiai ypač puola vaismedžius, žodžiu, kai tik randate laisvo laiko, tai ir pariškite. Kiškiai graužia visus vaismedžius, ne tik obelis. Tiesa, obelims jie skiria prioritetą

Apgraužtas vietas apdirbkite sodo tepalu kaip rašė forumiečiai, po to, tą vietą galite iki pavasario aprišti merle, balta ne sintetine medžiaga ar gabalėliu agroplėvelės, o pavasarį dar užtepti mėšlo-molio mišiniu ir aprišti pvz. bintu ar merle, kad greičiau užtrauktų žievę. Man yra taip tekę gelbėti medelius ir visai sėkmingai- per dvi vasaras žievė atsistatė.

Dėl iš po eglišakių kišančių apgraužtų šakelių nieko baisaus. Juk visko neapriši, svarbiausia apsaugoti kamieną ir pagrindines šakas. Pavasarį jaunų obelaičių apgriaužtas ir žiemą sutvarkytas (kip patarė forumiečiai) šakeles reikėtų dar kartą pagenėti iki pirmo gyvo t.y. išsprogusiais lapeliais apačioje esančio (t.y. "žiūrinčio" į žemę) pumpuro. Tada šakelė augs į ilgį ir atsistatys, o ne į aukštį.

Na šįmet kiškiai ir nagli, paprastai aprištų eglišakėmis medelių neliečia... Aš jaunus vaismedžius (ne tik obelaites) apjuosiau 1,2 metro aukščio metaliniu tinklu.. Tikiuosi, kad šakų nepasieks (iki atlydžio šakelės lyg ir buvo sveikos..). Tiesa, sodyboj, pavasariop ateina stirnos pasmaguriauti žiediniais pumpurais, o nuo gali apsaugoti tik aukšta tvora... Kiškių reikėtų bijoti labiau, pvz prieš 3 metus pas mano uošvius kiškiai beveik visiškai nugraužė žemaūgę jau derėjusią 6 metų Eliza obelaitę, kuri buvo per 6 metrus nuo nuolat gyvenamo namo! Tie PARAZITAI ne tik ją beveik visą nužievino, bet ir kamieną iki pusės pergraužė. 4 mėnesius reanimavau visais įmanomais būdais, bet liepos viduryje ji sudėjo ginklus ir numiro.. Nuostolius įvertinau 200 Lt. Nes, kol kita, jos vietoje, pilnai pradės derėti, tai kokį 100 kg (jeigu ne daugiau) elitinių žieminių obuolių mes tikrai prarasime... Dabar rudenį apsaugau kiekvieną vertingesnį vaismedį. Taip kad, nepatingėkite, apsaugokite savo vaismedžius ir save nuo didelių nuostolių.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...