Jump to content

Bulvės.


valstietis

Recommended Posts

as auginu laura ir presto. uzauginu apie 5-7t is 30aru ir lb liuks isparduodu ir dar pritrukstu. tai pasakyt nori kad tiek trasu pripyles bulvem ir kai jas nuskuti nejuoduoja? arba nebuna tusciaviduriu? nepyk bet netikiu.
Tusčiaviduriškumą labiausiai nulemia veislė, dėl juodavimo yra kai kurios veislės kurios lepesnės tam, bet jas išgyvendinome ir problemų neturime. Skonis puikus, jei netiki, sakau, visada gali paragaut.
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Berniukai bendraukit draugiskai, kad nesusimustumet :eusa-naughty: (cia tarp kitko :eusa-shifty: )

Turiu klausimeli, gal zinot kaip vadinasi veisles, kur bulves gelsvos/geltonos spalvos ?

Kiekviena bulvių sėklininkystės firmų tokių turbūt turi po keliolika ar keliasdešimt veislių. Dabar retenybė baltu viduriu.
Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

mano durna galva, bulvems pakanka ir melslo 50t/ha, o pries sodinima 200 sulfato + ekolist per visus purskimus. Tik neaisku koks derlius. Bet bandysiu toki varianta :eusa-shifty:
Va po tokio tręšimo tai tikrai daugiau negrįš pas tave pirkti :lol: Azoto ir dar azoto (nu gerai mešle visko ten yra, bet daugiausiai azoto) pasiskaičiuok dabar veikliąsias medžiagas, kiek gausis azoto, nenustebčiau jei virš 300 kg veikliosios. Šiaip optimalus tręšimas, bent kiek rašo literatūra yra 150-180 N - 100-120 P - 200-240 K (bet gali ir daugiau kalio būti, bulvių kokybei nuo to neblogiau). Kažkur Arimas ar kas buvo rašęs kiek kokia kultūra išsineša kiekvieno elemento su viena tona derliaus. Tai jei derlius planuojamas 40t tai šitos normos yra kaip tik, jei planuojamas šiektiek didesnis, galima normas padidinti dar, bet ne per daugiausiai, būtinai reikia kalcio, bet ne per daug, ir magnio su siera, o visa kita dažniausiai žemėj jau būna.

Dabar čia tiems skeptikams: Mindaugass ir EkoTomass, galiu pasakyti tiek, kad bulvių skonis priklauso ir nuo žemės kurioje auga, ir nuo tręšimo (subalansuoto arba ne) ir didžiaja dalimi nuo veislės. Jei auginsi Laurą, Rosselą ar dar ten kokią "šlapenką", tai nenorėk, kad ji būtų skanesnė už Acapellą ar kokią kitą skanesnę veislę.

O mes tręšiam pagal derlių planuojamą, ir pirkėjai giria už puikų skonį ir patys valgom ir nemirštam ir nesergam, ir jei norit paragaut ir įvertint, visada prašom. Plius keletas forumiečių yra pirkę bulvių ir nusiskundimų neteko išgirst, o tik pagyrimus. Tiek šiam kartui.

Vienoje tonoje mėšlo yra maždaug 4.5-5.0 kg azoto, 2.5-3.0 kg fosforo ir ~ 6.0 kg kalio. Be to, organinių trąšų poveikis juntamas ne vienerius, o trejus, ar net penkerius metus. Pirmais metais augalai iš mėšlo paima 15-30% azoto, 20-30% fosforo ir apie 60% kalio (nuo bendro kiekio). Taigi, patręšus mėšlu, iš vienos tonos pirmais metais augalai gauna iki 1.5 kg azoto, iki 1 kg fosforo ir iki 4 kg kalio. 50t/ha (75 kg azoto, 50kg fosforo, 200 kg kalio)

amonio sulfatas 200 kg/ha ( 42 kg azoto, 48 kg sieros)

ekolist standart 4 l/ha (trys purskimai) = 12 l/ha ( 1,46 kg azoto, 0,876 kg kalio, 0,396 kg magnio + visi mikroelementai.)

Gaunasi 200,87 kg kalio, 118,46 kg azoto, 50 kg fosforo, 48 kg sieros, 0,396 magnio, na ir mikrelemantai

Stai tau ir 300 kg/ha azoto . Kita karta maziau kvatok, o geriau pamastyk.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tema ne apie mėšlą, tai labai nesiplečiam. Liteartūra teigia, jog tokius makroelementų kiekius, kokius nurodei, augalai iš mėšlo paiima ne per metus o per 2-4 metus. Plius labai priklauso nuo mėšlo perpuvimo laipsnio.

O apie bulves - mažiausiai tona bechlorių trąšų iki sodinimo ir sodinimo metu, tada dar papildomi tręšimai, plius per lapus. Ir laukiam lietaus vasarą kuo daugiau. Vat tada jau galima kažką kast. Reikėtų žinoma daryt dirvų tyrimus, tada gal paaiškėtų, kodėl vienais metais veislė juoduoja, kitais ne, nors užaugo net ir per didelės. Iš patirties galiu pasakyt, kad netinkama veislė kainuoja labai daug. Ir kas gerai auga kaimynui, nebūtinai užaugs pas tave. Dar vienas pastebėjimas - iš Vokietijos atvežta sėkla, geriausiai pasirodo antrais auginimo metais.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolegos ūkininkai, jūs čia taip profesionaliai diskutuojate, kad net kepurę norisi nusiimti iš pagarbos :D

O ar galite patarti nepatyrusiam bulvių auginotjui, kuris augina jas tik sau maistui (10 a), ką daryti, kai puola geltoni kirmėliukai ir dar kažkokie gyviai graužia (bet ne graužikai)?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pirmais metais augalai iš mėšlo paima 15-30% azoto, 20-30% fosforo ir apie 60% kalio (nuo bendro kiekio). Pagal tai ir paskaiciavau visas veiklias medziagas.

Su zemes tyrimais tai pastebejimas toks, kad laukas turetu buti daug maz vienodos sudeties, o va musu kraste nedideliame lauke galiu isskirti 4 dirvozemiu tipus minimum. Tad tie tyrimai tokiame lauke tik del ramaus miego( juk is viso lauko meginius paimti papildomai kainuos),o tresimas vistiek isliks specifinis.

Loreta - nesodinkit bulviu po dirvonu ir pievu, taipat reikia giliai (15cm) isdirbti dirva pries sodinima. Tie kirmeliukai vadinami sprakšiais.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolegos ūkininkai, jūs čia taip profesionaliai diskutuojate, kad net kepurę norisi nusiimti iš pagarbos :D

O ar galite patarti nepatyrusiam bulvių auginotjui, kuris augina jas tik sau maistui (10 a), ką daryti, kai puola geltoni kirmėliukai ir dar kažkokie gyviai graužia (bet ne graužikai)?

Net ir darže reikėtų laikytis sėjomainos. Apie sodinimą į buvusias pievas irgi kalbos nėra. Varpinių piktžolių naikinimas. Chemijos nesiūlau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kolegos ūkininkai, jūs čia taip profesionaliai diskutuojate, kad net kepurę norisi nusiimti iš pagarbos :D

O ar galite patarti nepatyrusiam bulvių auginotjui, kuris augina jas tik sau maistui (10 a), ką daryti, kai puola geltoni kirmėliukai ir dar kažkokie gyviai graužia (bet ne graužikai)?

Jei neketinat bulvių valgyti anksčiau nei 90 dienų nuo pasodinimo (t.y. vėlyvosios veislės), patartina beicuoti sėklą, o jei ankstyvosios bulvės, tada jų ir taip nespėja smarkiai suvarpyt. Beicuotų bulvių negrauš koloradas, ir šiektiek mažiau puls spragšiai.

Dabar dėl beicavimo, reikai laikytis karencijos. Aišku yra čia tokių "ekologų" kurie tvirtins kad jau bulvės užterštos pesticidais ir t.t., bet reiktų pagalvot apie tai, kad javų sėklą beveik visi stambesni ūkininkai beicuoja, tuos grūdus mala, ir mes iš tų miltų duoną valgom... ir nemirštam. Visur yra karencijos ir jų reikia laikytis. Pirmais metais patarčiau pasodinti ir beicuotų ir ne, ir pamatysit skirtumą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

nenorint beicuoti reikia daug ir giliai kultivuoti kazkokia spragsiu dali sules paulsciai.del skonio tai savaime aisku kad tokiu normu ankstyvoms neduosime.o velyvoms tai viskas gerai patys valgome ir zmones perkantys nesiskundzia auginom siemet beveik 7 ha ir jau pries ziemos pradzia nebeturejom o pirkeju buvo.ir pas mus paragaut bulviu visada prasum :eusa-dance::)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ar įmanoma pačiam bulves beicuoti? Kokios tas beicas kilmės?
Beicas yra natūralios kilmės :D viskas šiam pasaulyje yra natūralu ir iš gamtos, nesvarbu, kad pagaminta chemijos gamykloje. Šiaip beicą sudaro fungicidas (pencikuronas) ir insekticidas (imidaklopridas), nežinau ar yra jo pirkti mažomis pakuotėmis, reiktų paieškoti internete. Pavadinimas gali būti ir Prestige ir Monceren. Jei nerasit, kreipkitės, pasistengsim pagelbėt.
o kokios veisles (pavadinimas) patartumete bulves sodinti (cia as del saves, seimai), pirma karta sodinsiu, patarkit is savo patirties, prasau :eusa-shifty: kokiam linke galeciau rasti daugiau info nuo A iki Z apie bulves, ju sodinima, prieziura....
Dėl auginimo reik internete nepatingėt pasikuisti, visagalis google jums padės. Dėl veislių siūlau pasižiūrėti čia http://www.solanika.lt/.

Įėjus spauskite ant debesėlio "bulvių veislės", toliau prie kiekvienos veislės yra aprašymas. Rekomenduočiau Acapellą, tinka ekologiškam auginimui, t.y. jų virkščios yra pakankamai aukštos ir uždengia tarpvagius, ko pasekoje mažiau šviesos piktžolėms. Skonis įvertintas kaip vienas geriausių. Didelio derliaus neduoda (iki 40 t), bet jūs rekordų manau ir neketinate siekti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ar įmanoma pačiam bulves beicuoti? Kokios tas beicas kilmės?
Beicas yra natūralios kilmės :D viskas šiam pasaulyje yra natūralu ir iš gamtos, nesvarbu, kad pagaminta chemijos gamykloje. Šiaip beicą sudaro fungicidas (pencikuronas) ir insekticidas (imidaklopridas), nežinau ar yra jo pirkti mažomis pakuotėmis, reiktų paieškoti internete. Pavadinimas gali būti ir Prestige ir Monceren. Jei nerasit, kreipkitės, pasistengsim pagelbėt.
o kokios veisles (pavadinimas) patartumete bulves sodinti (cia as del saves, seimai), pirma karta sodinsiu, patarkit is savo patirties, prasau :eusa-shifty: kokiam linke galeciau rasti daugiau info nuo A iki Z apie bulves, ju sodinima, prieziura....
Dėl auginimo reik internete nepatingėt pasikuisti, visagalis google jums padės. Dėl veislių siūlau pasižiūrėti čia http://www.solanika.lt/.

Įėjus spauskite ant debesėlio "bulvių veislės", toliau prie kiekvienos veislės yra aprašymas. Rekomenduočiau Acapellą, tinka ekologiškam auginimui, t.y. jų virkščios yra pakankamai aukštos ir uždengia tarpvagius, ko pasekoje mažiau šviesos piktžolėms. Skonis įvertintas kaip vienas geriausių. Didelio derliaus neduoda (iki 40 t), bet jūs rekordų manau ir neketinate siekti.

gal sekliniu Latonos turi parduot?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip taip parasykit apie latonas, ko jos ipatingos

iš interneto... Latona. Maistinės paskirties, labai ankstyvų bulvių veislė. Ji sukurta Nyderlanduose, HZPC Holland B.V. selekcijos–sėklininkystės firmoje. Veislės ūkinio vertingumo tyrimai buvo atlikti 2000–2001 m. Kauno, Rietavo, Utenos ir Vilniaus AVT stotyse. Tyrimo metais gautas 27,8 t/ha prekinių bulvių vidutinis derlius, o Kauno AVT stotyje 2000 m. bandyme buvo gautas 51,6 t/ha prekinių bulvių derlius. ‘Latona’ veislės bulvėse, išaugintose atskirais tyrimo metais, buvo nustatyta 10,3–13,7 proc. krakmolo.

Gumbai pailgai ovalūs su retomis, vidutinio gilumo, o gale gumbo- giliomis akutėmis. Gumbo luobelė geltona, minkštimas - šviesiai geltonas. Degustacijos metu jų skonis įvertintas 7 balais (9 balai - labai geras bulvių skonio įvertinimas). Verdant - nesukrenta, ilgiau laikant išvirtas - nepajuoduoja.

Selekcininko duomenimis augalai atsparūs bulvių vėžiui D1, bulviniams nematodams Ro 1, verticiliozės ir lapų sausligės sukėlėjams. :eusa-think:

lauksim pasisakymu tų kurie augino..

:eusa-shifty:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...