Jump to content

Kaip išmokyti karves pašaukus pareiti?


MTZ-920

Recommended Posts

Sveiki,

Kaip išmokyti karves pašaukus pareiti? Rytas, vakaras einu melžti karvių, šaukiu, kad pareitų – pareina tik kelios pačios nagliausios karvės. Tada einu laukais ir parsivarau visas karves. Parsivarau į mažą aptvarėlį melžimui. Iš to aptvarėlio karvės eina į melžimo aišktelę ir gauna miltų.

Pastebėjau, kad vien tas parvarymas trunka po 40 minučių:

1. Bandą tenka parvarinėti vaikštant zigzagais, nes tai viena tai kita eina nenoriai.

2. Rytais dažnai rūkas, dideliam lauke nesimato kur kampuose karvės stovi.

3. Rudenį laukuose pelkės, tenka brist per purvą ir šlapią žolę.

Miltus ėda labai noriai.

Gal įmanoma gyvulius išmokyti, kad pašaukus pareitų pačios? :eusa-clap:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

sveiki,as visai ne i tema,ziurineju,skaitineju ir matau kad nemazai vyru raso apie melzima ir pan.,norejau paklausti ar patys forumieciai ir melziat karves,kalbu apie vyrus,as tai pats melziu turiu 2karvutes ir nekreipiu demesio kas ka sako,juk su aparatu vieni juokai melzti :) jei kam nepatiks galima ir istrinti :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Karvutės turi pareigą sočiai prisiėsti žolės. Ūkininkas turi pamiršti esąs dideliu jų viršininku. Kiekviena karvutė turi savo aiškiai suprantamą vardą. Kiekviena karvutė turi ir atsimena savo melžimo eilę ir jei ji parėjo melžtis reikia tai įvertinti ir pasaugoti jos eilę.

Melžimo procesas pavyzdžiui pas mane vyksta apie 2 val tad visoms laukti prie aikštelės nėra prasmės. Todėl kitos išeina ganytis. Matydamos procesą pačios tam tikra tvarka ateina. baigiantis melžimui tenka atsivaryti tas kurių laktacija baigiasi,bet ir tuo atveju stengiuosi kad jos ilgai nelauktų prie aikštelės, todėl vienu varymu atvarau ne daugiau kaip dvi,jei iš toliau tris. Šiaip visos karvutės ateina pačios tereikia parsivaryti paskutines 2-3,todėl aš kaip privarinėtojas galiu užsiimti kita veikla.

Karves rekomenduotina ganyti atitvertuose pvz po 2ha plotuose todėl radimo problemų neturėtų būti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kiekviena karvutė turi savo aiškiai suprantamą vardą. Kiekviena karvutė turi ir atsimena savo melžimo eilę ir jei ji parėjo melžtis reikia tai įvertinti ir pasaugoti jos eilę.

Tikrai taip, mūsiškės irgi žino vardus ir dažniausiai ateina pašauktos. Tik pirmaveršės dar būna žioplos, melžtis ne visada pareina. Kas dėl eilės, tai yra keletas karvių, kurios visada pareina pirmos, yra dalis, kurios taip pat turi savo laiką o kitos - kaip papuola.

Šiaip senės puikiai žino tvarką, žino vardus, bet karvės vis dėl to ne šunys, nėra pas jas tokio paklusnumo. Jei nori - girdi ir supranta kai šauki ir pareina, nenori - neprišauksi . Nuo nuotaikos priklauso, jeigu tingi - apsimes kurčia :D

Specialiai mokyti nereikia, jos pareina todėl, kad per kiekvieną melžimą gauna miltų. Ir dar noras pareiti dažnai priklauso nuo miltų kiekio. Kadangi miltai normuojami pagal primilžį, tai baigiantis laktacijai ir pradėjus mažinti miltus, noras pareiti melžtis proporcingai mažėja, nors ne visoms :D Užtrūkusios žino, kad miltų negaus ir nepareina.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...