Jump to content

DDobilas

Nariai
  • Pranešimai

    131
  • Prisijungė

  • Lankėsi

  • Laimėta kartų

    9

DDobilas paskutinį kartą gavo apdovanojimą Gruodžio 13 2023

DDobilas paskelbtas turinys buvo labiausiai mėgstamas

Miestas

  • Miestas
    telšiai

Paskutiniai lankytojai

Naujausių lankytojų sąrašas išjungtas ir nerodomas kitiems nariams.

DDobilas pasiekimai

Narys

Narys (2/5)

97

Reputacija

  1. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Dėl paukščių sluoksnio už NATURA2000 ribų, tai ŽŪM yra pateikusi prašymą Europos komisijai, kad tai išbrauktų iš valdymo reikalavimų ir paliktų tik kaip informacinio pobūdžio, norintiems dalyvauti programoje "paukščių apsauga".
  2. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Tebėra, tik reikia eiti ne į deklaruojamus plotus, o į "kontroliniai žemės sklypai" ( kur aprašyti pasikeitimus).
  3. DDobilas

    Tręšimo planas

    Suvesti duomenis apie panaudotas mineralines, organines trąšas ir mėšlą į PPIS reikės tręšiant virš 10 ha (dėl mėšlo suvedimo kol kas yra tik projektas). Suvedimo terminai skirtingi priklausomai nuo to, ar dalyvaujama ekoschemose ar ne. Suvesti duomenis apie panaudojimą reikės visais atvejais, nors ir neviršijama 210 vm azoto. Tręšimo planas pagal tręšiamųjų produktų aprašą reikalingas tik tiems laukams kuriems azoto vm daugiau nei 210 į vieną ha (sumuojasi kartu ir mėšlas). Pvz. viso tręšiama 21 ha mineralinėm trąšom, tačiau 1 ha patręšta 250vm, tai tam 1 ha reikalingas tręšimo planas. Tręšiant mėšlu virš 30 ha, reikalingas tręšimo planas pagal mėšlo aprašą visiems tręšiamiems laukams (kur tręšiama mėšlu), nors ir kartu su mineralinėm trąšom neviršijama 210 vm. Pagal mėšlo aprašą ir pagal tręšiamųjų produktų aprašą sudaryti tręšimo planai yra savo esme skirtingi.
  4. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    PPIS sistema dėl DGP sluoksnio identifikavimo sukurta taip, kad ji visiškai neatsižvelgia į tai kas deklaruojama, o atsižvelgia tik į suarimo faktą. Sistemoje duomenys apie suarimo faktą dažniausiai atvaizduojami pavėluotai atsiliekant 1 metus. Sistema neatsižvelgia į tai, jei pieva buvo atnaujinta be arimo, t.y. pagal deklaravimo kodus. Tačiau jei 5-tais metais pieva buvo suarta, o 6 metais iš naujo pasėta pieva, tai 5 metų terminas DGP sluoksniui susidaryti prasideda skaičiuotis iš naujo, jei tik sistema per ortofotinę medžiagą "pamatė" suarimo faktą. Pvz. 10 metų deklaruojama DGP, 11-tais metais dalis lauko, kur gyvuliai buvo ištrypę, buvo lėkštėmis įdirbta ir iškarto pasėta žolė (ortofotinėje medžiagoje net traktorius lauke užfiksuotas), tai sekančiais metais tą dalį permetė į ariamos žemės sluoksnį ir tą dalį leido deklaruoti tik kaip GPŽ ir įtraukė į išartų pievų žemėlapį. Jei ortofoto būtų padaryta porą savaičių vėliau, kai žolė jau būtų sudygusi, tai tos išdirbtos vietos nebūtų "permetę" į ariamos žemės sluoksnį.
  5. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Jei pieva 5 metai GPŽ, tai 6 metais PPIS lauką greičiausiai įtrauks į DGP sluoksnį, tačiau javus bus leidžiama deklaruoti ir laukas nepateks tokiu atveju į atstatomus plotus, kadangi nė karto nebuvo deklaruotas DGP kodu. Pagrindinis kriterijus ne DGP sluoksnis, o tai, ar buvo deklaruota DGP kodu.
  6. DDobilas

    Deklaravimas

    Pagal valdų registravimo taisykles, valdoje turi būti suvesta, ką realiai ūkininkas naudoja veikloje. Čia panašiai kaip statistika. Jei kažkas ir nebus suvesta už tai jokios atsakomybės nėra. Tačiau deklaruojant pasėlius NMA turi patikrinti teisėtą žemių valdymą. Pats paprasčiausias būdas yra sutikrinti su valdos duomenimis. Šiai dienai, jeigu valdoje yra suvesta bent 80% žemės sklypų(žodinis sprendimas, kad nereiktų dėl kelių arų papildomai siųsti užklausimų) , NMA kaip ir priima sprendimą, kad pareiškėjas teisėtai valdo savo visus sklypus. Jeigu yra mažiau, tai tada NMA, kad įsitikinti, kad visi sklypai yra teisėtai valdomi, paprašo jau 100% pateikti sklypų dokumentus arba atnaujinti valdą, kad 100% būtų teisėtas valdymas.
  7. Sklypo paskirtis gali būti ir miško, tačiau reikia dar žiūrėti ir į miško kadastrą. Miško kadastre neįbraižytą plotą galima dirbti ir deklaruoti (miško paskirties keisti nereikia).
  8. Yra tų niuansų (priklausomai kokios paskirties tai miškas ir kokie medžiai vyrauja), bet, kad pakeisti paskirtį iš miško paskirties į žemės ūkio paskirtį, valstybei turėsi sumokėti vidutiniškai apie 5000-10000 eurų už vieną ha arba kitoje vietoje dirbamoje žemėje įveisti 3 kartus didesnį plotą plius dokumentų tvarkymas.
  9. DDobilas

    Ūkininkų protesto akcijos

    Kažkaip yra bandymas kai kuriais klausimais prie kažko pritepti. Kad ir tas punktas, kad jau labai ūkininkai naudoja suskystintas naftos dujas grūdų džiovinimui. Kažkaip nepažįstu tokio nei vieno. Įdomu, ar kas nors iš ūkininkų naudoja tas SND džiovyklose.
  10. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Jeigu buvo išsarta iki 2023-04-17, tai galima toliau bet ką daryti, jokios sankcijos nebus. Jei po tos datos, tai galima, tačiau iki gruodžio 31d. vėl turi būti pasėta pieva. Kitu atvejus sankcija 1-3-5 % priklausomai nuo ploto.
  11. DDobilas

    Ūkininkų protesto akcijos

    Kas čia tokie planuotojai ir vienytojai? Kas organizatorius?
  12. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Kol kas neplanuoja, logiškiausia būtų MAJ ir DGJ ekoschemas sujungti į vieną ir plius leisti pasirinkti įsipareigojimų laikotarpį nuo 1 iki 5 metų. Toks siūlymas buvo pateiktas, gal susiprotės ŽŪM.
  13. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Kraštovaizdžio elementas (žolių juosta palei kanalą) negali sutapti su atkurtos pievos kodu ir kol kas ŽŪM to neplanuoja keisti.
  14. DDobilas

    ar reikia kam atkurti pievas

    Ministerija planuoja pakeisti taisykles, kad ekoschema "Daugiamečių žolių juosta" (DGJ) butų suderinta su pievos atkūrimo kodu. T.y. tame pačiame plote bus galima atkurti DGP, gauti papildomų pinigų (lygtai 160eurų) už DGJ ir plius tas plotas užsiskaitys kaip negamybinis, kurį taip pat galima ir numulčiuoti. DGJ laukas laukas gali būti deklaruotas ir prie kanalo, bet nebūtinai. DGJ planuoja padaryti 5 metų įsipareigojimus vietoj dabar buvusių 3 metų.
  15. https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/998f6af39c3d11e68adcda1bb2f432d1/mlRoPCgfTn Stoginė yra kitos paskirties inžinerinis nesudėtingas statinys. Stoginei nereikia nei statybos leidimo, nei pridavimo jei atitinka šiuos duomenis; 1) Leidimas reikalingas, jei statoma bet kokiam draustinyje (Narura2000 irgi įeina), mieste ar dujų apsaugos zonoje -200 m.; 2) Atstumas tarp atraminių konstrukcijų neturi viršyti 6,0 m; 3) Aukštis ne aukštesnis kaip 15 m ir K koficientas turi būti 10000<K>40000; K – statinio matmenų įvertinimo koeficientas, apskaičiuojamas pagal formulę: K = S × H3, čia: S – statinio išorinio kontūro vertikalios projekcijos į žemės ir (ar) vandens paviršių plotas, neįskaičiuojant šios projekcijos viduje esančių didesnių kaip 10 m2 laisvų (neužstatytų) žemės ir (ar) paviršiaus plotų; H – statinio aukštis, matuojamas nuo statiniu užstatyto žemės paviršiaus vidutinės altitudės iki statinio aukščiausiojo (požeminiam statiniui – giliausio) laikančiųjų konstrukcijų taško (m);
×
×
  • Create New...