Jump to content

Avių parazitai


Loreta

Recommended Posts

Gal kas turėsite kantrybės ir pakankamai smalsumo, kad lietui lyjant ar žiemą (t.y. kai yra daugiau laiko) sumanysite pasinagrinėti antroje nuorodoje esančią antihelmintikų lentelę.

Svetainė apie avių parazitus - http://www.scops.org.uk/anthelmintics-c ... oduct.html

Lankstukas su antihelmintikų lentele - http://www.scops.org.uk/content/Know-Yo ... s-2011.pdf

Keturios pirmos grupės - plataus veikimo, penktoji grupė gale - siauro veikimo. Lankstuke rekomenduoja rinktis siauro veikimo, kad be reikalo negudyti atsparumo kitiems parazitams. Kituose svetainės skyriuose aiškinama, kaip sužinoti savo gyvulių atsparumą vieniems ar kitiems vaistams (žinoma, su laboratorijos pagalba).

Lentelės grafos:

1 stulp - vaisto pavadinimas

2 stlp - gaminotjas

3 sltlp - veiklioji medžiaga

4 stlp - parazitai (galite išsiversti kompe, nes parazitų pavadinimai kartojasi)

5 stlp -kaip vartoti

6 stlp - liekamieji elementai

7 stlp - karencija mėsai (dienų skaičius)

Lietuvoje be iver- arba ivomektino (tai tas pats) regis nieko ir nėra. Esu radusi užuominą, kad Prancūzijoje avių parazitai jau įgijo atsparumą ivermektinui.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Čia kažkada buvo klausiame kaip kovoti su peteliškėm, netyčia nete radau senovinį receptą, kiek jis efektyvus sunku pasakyti:

Jeigu avis kosti žiemos laiku, pas jų būna kepeninių peteliškių, no kurių avis gali pastipti. Tų avių, kurios taip serga, jų ir vilnos nubyra, lieka avies visa nugara gryna kaip būbnas. Pirmais metais ji negaišta, an žołės atsigauna. Žiemą vėl kartojasi. Tadu gali stipti. Kas reikia daryti? Žmonių šlapumas duot avìmi gerti. Dar šlapumų pasūdykit. Padarykit kelis kartus – avis jūs pasveiks, avis gyvens kelis metus, tos peteliškės pragaišta. O taip nedarysi – avies neturėsi. Nog šitos ligos vitinarai nepagydo. Vitinaras sakis – šerk gerai, avies vilna nenubyrės.

Šaltinis: http://www.etno.lt/index.php/lt/straips ... -gydytoju-

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...
  • po 2 savaičių...

Čia įdedu info apie helminųt kiaušinėlių skaičių. Ši informacija skirta tik bendrai orientacijai, nes norin geriau suprasti, reikėtų labiau pasigilinti.

Kai dariau savo avių išmatų tyrimą, laboratorija išvadose man skaičiaus nepateikė. Dar reikėtų išsiaiškinti, ar nepaiteikia iš tingumo :lol:, ar nėra prasmės. Logiška būtų, kad skaičių pateiktų, žinotum, ar jau šerti vaistais, ar ne.

"Kirminų kiaušinėlių išmatose skaičius ar lervų skaičius priklauso nuo užkrėstumo lygio. Helmintų kiaušinėlių skaičius viename grame priklauso nuo tokių faktorių kaip išmatų konsistencija ir tūris, gyvulio atsparumo, nėštumo stadijos, laktacijos poveikio ir taip pat nuo to, ar kirminai yra lytiškai subrendę.

Galvijų išmatose kiaušinėlių skaičiai mažesni negu avių. Jeigu avis bus neėdusi visą parą, kiaušinėlių skaičius gali išaugti. Dėl apetito stokos kiaušinėlių skaičius gali padidėti 30-40 kartų. Viduriavimas sumažina skaičių.

Čia pateikiamas užkrėstumo lygis pagal kiaušinėlių skaičių yra tik bendro pobūdžio orientyras. Nustatant užkrėstumo lygį atsižvelgiama į konkretų parazitą, infekuoto gyvulio amžių, kilmę, kada šertas ir pagal jo ligos istoriją.

Avys

Laikoma, kad 500 kiaušinėlių viename grame yra pakankamai uakštas skaičius ir gyvulį jau riekia gydyti, kad nebūtų užkrėstos ganyklos ir nepradėtų vystytis ligos.

Helmintų rūšis Jaunikliai Vyresnės avys

Haemonchus contortus 2,000 2,000

Ostertagia spp. 500 500

Trichostrongylus spp. 500 1,000

Nematodirus spp. 500 >200

Oesophagostomum columbianum 300 1,000

Chabertia ovina 500 1,000

Fasciola hepatica (kepeninė siurbikė) 100 100+

Paramphistomes 500+

Ostertagia spp. ir Nematodirus spp. deda mažai kiaušinėlių ir gyvulys gali smarkiai sunegaluoti, nors kiaušinėlių gali pasirodyti nedaug.

Reikia susirūpinti mažu ir vidutiniu helmintų skaičiumi tuomet, kai didelis gyvulių tankis (stocking rate?), kai ir sąlygos palankios epidemijai (šilta, lietūs, drėgna) ir kai yra palankios sąlygos parazitams veistis aplinkoje, pvz., Haemonchus contortus.

Retai kada užsikrečiama tik vienu parazitu ir reikia atitinkamai įvertinti mišrios infekcijos poveikį. Visada reikia turėti minty, kad gali būti nesubrendusių parazitų, kurie neatsispindi kiaušinėlių skaičiuje. Tai ypač pasakytina apie Nematodirus, Ostertagia, Chabertia, Fasciola hepatica ir paramphistomes.

Dictyocaulus filaria dažnai siejama su mišriom žarnyno infekcijoms aukštikalnėse ir šlaituose.

Paimta iš http://www.dpi.nsw.gov.au/agriculture/v ... egg_counts:

*

Avių parazitai (čia gal ne visi išvardinti, bet bent jau žinosite, kurie žarnyno, kurie plaučių ir pan.):

Skrandžio ir žarnyno nematodai: Haemonchus contortus (subrendę ir L4 lervos), H. placei (subrendę),

Ostertagia trifurcata (subrendusios ir L4 lervos), Trichostrongylus axei (subrendę ir L4 lervos),

T. colubriformis (subrendę ir L4 lervos), Nematodirus filicollis (subrendę ir L4 lervos),

Oesophagostomum columbianum (subrendę ir L4 lervos), O. venulosum (subrendę), Chabertia ovina

(subrendusios), Trichuris ovis (subrendę),

plaučių nematodai: Dictyocaulus filaria (subrendę ir L4 lervos), Protostrongylus rufescens (subrendę ir

L4 lervos)."

Yra išsamesnis kiaušinėlių skaičiaus aiškinimas pagal užkrėstus organus, bet nebeišversiu, daug teksto –

http://www.dpi.nsw.gov.au/agriculture/v ... orm_counts

Daugiau medžiagos galima susirasti pagal raktinius žodžius: worm egg cont sheep

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tarpežere, nepervertink. Proto visiems užtenka, užsispyrimo - kiekvienam savo srityje irgi. Viskas priklauso nuo pašaukimo, kam esame sutverti, ką mėgstame daryti. Pvz. aplink nelabai turiu su kuo pasikalbėti apie avis:)))) Užkalbinu atvykstančius veterinorius, jie nelabai ką žino, tik bendrus vet dalykus. Visa laimė yra forumas, kur gali plepėti apie tai, kas įdomu.

Gal kas galėtumėt prie progos pasidomėti ar Lietuvos vet laboratorijose gali pasakyti bent jau koks yra užkrėtimo lygis - didelis, vidutinis, mažas? Gal jie neturi įrangos, kuri suskaičiuotų 500 ar 1500 kiaušinėlių viename grame?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Apie helmintus: Šiandien su reikalais užsukau į vet tarnybą, laboratorijoje klausiau, ar plaučių ir kepenų parazitus galima nustatyti iš išmatų. Sakė, kad galima. Paneigė tai, ką man anksčiau yra sakęs vienas vet gyd. ne pirmą kartą įsitikinu, kaip sveika perklausit kelis kartus ir skirtngų žmonių:) Gal trečias vėl kitaip pasakytų:)))

Utenoj kiaušinėlių sk. vienam grame nustatyti negali, nėra įrangos, nors gali pasakyti koks užterštumas, nes matosi: mažas, vidut. ar gausus, bet išduodamoj pažymoj tokios grafos nėra.

Nors ir būtų negausiai, laboratorijos vet gyd. visvien rekomenduoja dehelmintizuoti kas tris mėnesius (kaip kačiukus ir šuniukus!). Jeigu užterštumas didesnis, ėriukai prasčiau agau - helmintai lėtina augimą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Ar kas nors turite tokį "šautuvą" (drenching gun) vaistams, antihelmintikams sugirdyti? -

https://www.google.lt/search?q=drenchin ... 60&bih=817

Lietuvoje pirkti nemačiau, mačiau tik pas vienus avininkus.

Labai patogu pvz antihelmintikus sugirdyti, tik kad mūsuose, kiek girdjėau, jei tik injekcijoms ir tabletėmis parduodami.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Retorinis klausimas?

O Tau negaila augintiniu?

Tai vat ir gaila, kai reikia nereikia prišeriu juos vaistais. Iš tiesų reikia atlikinėti tyrimus, o ne automatiškai duoti 4 kartus metuose, kaip man patarė laboratorijoje.

Nešiau į laboratorijų kelių avių spyras (daugiau indelių neturėjau, vėliau nešiu daugiau, nes noriu pasižiūrėti, kurios avys turi atsparumą - genetinį (?), įgytą (laikui bėgant ėriavedės, turėjusios helmintų ir negydytos, jį įgyja, arba atsparumą įgyja sveikos avys, kurioms netrūksta jokių meždiagų ir kokybiškų pašarų).

Rado Trishostrongylų ir Oesophagostomų - tai apvaliosios kirmėlės, vienos storojoj, kitos plonojoj.

Pagal britų patarimą (taip jie pataria tame lankstuke, kurį pridėjau), duosiu vaistų siauro veikimo vien nuo tų parazitų. Tam tinka Levamisolis.

Jeigu duoti pelynų ir pan. žaisti, tuomet būtia taikyti ir daug kitų profilaktinių piremonių, kurių yra visa sistema - tai ilgas darbas, ne vienerių metų. Vien pelynai nepadėtų.

Helmintai pavojingiausi ėriukams, stabdo pašarų pasisavinimą, augimą, kai jau helmintų būnal. daug atveju gali baigtis mirtimi.

Helmintams ypač palankūs šilti drėgni orai, o pas mus tokios vasaros būna vis dažniau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...
  • po 2 savaičių...

Savišvietai:

Angliškame lankstukte apie helmintus, kurį buvau anksčiau prikabinusi, rašo, kad kriminia per palyginti trumpą laiką įgyja atsaprumą vaistams. Kad taip neatsitiktų, reikėtų avims duoti kuo siauresnio poveikio, bet preiš tai reikia išsitirti ir žinoti, kokių parazitų turi jūsų avys.

Todėl britai, kaip radau britų forume, reguliariai tiria savo avių kakučius. Ir nebūtinai neša į laboratoriją, o sėdi patys prie mikroskopų ir skaičiuoja kiaušinėlius. Pagal skaičių sprendžia, duoti ar dar ne.

Radau ir apie įrangą, kokia jie naudojasi:

- bendras vaizdas - http://www.vetslides.com/index.html

- į tokią plokštę įdedami kakučiai ir plokštė dedama po mikroskopu, tinklelis būna 1x1 cm, čia 2x3 cm ir tame kvadratėlyje matyt skaičiuoja kiek yra kiaušinėlių - http://www.vetslides.com/nematodeslides.html

- čia rinkinukas su druskos tirpalu ir dar visokiom smulkmenom tyrimui atlikti namuose - http://www.vetslides.com/EPGfecalkit.html

- čia kainos - http://www.vetslides.com/chalexorderform.pdf - bet jie perka ir iš E-bay.

Beje, kadangi JK valdžia rūpinasi gyvulių sveikatingumu ir gerove, tokius ir panašius dalykus galima įsigyti pagal ES paramos programas.

Kai savo laboratorijoje paklausiau, ar jie gali suskaičiuoti kiek ras 1 grame kakučių kiaušinėlių, pasakė, kad neturi tokios įrangos ir kad ją turi ko gero vienintelis žmogus Lietuvoje - profesorius iš Vet akademijos. O štai eiliniai britai sėdi vakarais prie lempos ir skaičiuoja.

Tik dėkui maloniai laboratorijos darbuotojai, kuri bent jau man pasakė, kokio lygio yra užterštumas parazitais: mažo, vidut ar didelio, nors jai tai visiškai neprilkauso įsiminti.

Ir štai sėdi bobelė kaime, net spec išsilavinimo šioje srityje neturinti, pamaigo klaviatūrą ir sužino, kad Europoje yra tokių dyvų, prieinamų eiliniams ES piliečiams. Kažkodėl man atrodo, kad apie tokius svarbius dalykus kalbėti turėtų būti Vet tarnybos pareiga. (Replikos tęsinį skaitykite temoje "Dėl ėriukų/ožiukų kastravimo - bendras laiškas?").

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Iš birtų forumo

Klausimas buvo ar duoti antihelmintikų naujom avim, atsivežtom į bandą.

NZ forumietis:

Naujos įsigytos avys - greičiausias būdas atsivežti į tvartus irganyklas naujų vaistams atsparių helimintų. [Mūsuose atsparumo vaistams reikalas neaiškus, nes greičiausiai niekas šito netiria ir avių auginotjai šiuo klausimu nešviečiami.]

Pirmas klausimas, kurį turime sau kelti, - kuriems vaistams yra atsparūs helmintai? Kitas - avis pardavęs ūkininkas šito greičiausiai irgi nežino, benet būtų padaręs kiaušinėlių mažėjimo testą naudodamas įvairių grupių vaistus. [Apie tokius testus dar nesu aptikusi info.] Ir r pirktumėt tokias , avis, jeigu jums paskaytų akd jos atsparios...?

Geriausia yra visas naujokes dehelmintizuoti su naujais vaistais [britams siūlo Zolvix, bet aš nujaučiu {ei, mokslininkai, kur jūs!!!}, kad Lietuvoje dar neturime rimtos atsaprumo problemos {nors kas tyrė?] todėl dar galime naudoti ir tuos, kurių jau atsisako britai - ivermectin, cydectin. Prancūzai taip pat skundžiasi parazitų atsparumu ivermectino grupės vaistams {jų yra keli pavadinimai, bet vieklioji medžiaga ta pati}.

Tad britai ir NZ karantinuotiems gyvuliams dabar siūlo Zolvex.

Išbandykite vaistus anskit pavasarį ir rudenį (poveikį reikia tirti atsitiktinai surinkus išmatų praėjus 8-10 po vaistų davimo), nes pavasarį ir rudenį dominuoja skirtingi parazitai. Kadangi kirminai dauginais nepaprastai gretai, jei labai greitai įgyja ir atsaprumą. Tyrimai rodo, atsparumas naujiems vaistamas išsivysto vos po 9 dehelmintizavimų.

Rekia veisti avis su didesniu atsaprumu helmintams [ką stengiasi daryti ne tik profesionalūs selekcininkai, bet ir eilinis britas ar NZ], nes tai vienintelis kelias. O kirminai visada ras, kaip genetiškai įviekti chemiją.

Naujoms avims siūloma automatiškai duoti antihelmintų, nesvarbu, ką jums sakys pardavėjas, palaikyti tvarte porą trejetą dienų, kad neužkrėstumėt savo ganyklų naujais parazitais, ir vėliau ganykloje laikyti atskirai nuo bandos min 4 sav. (mūsų Zootechnikos žinyne siūloma 7 sav.)

P.S. Žinoma, ne viską galime padaryti, kas čia parašyta, bet, pvz., man yra svarbu žinoti patį principą. Tai gal ir jums? :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 4 savaičių...

Iš savo mažos patirties galiu pasakyti, kad retai kuris augintojas naudoja apskritai vaistus nuo kirminų. arba paklaustas ar buvo duota, pradeda mygti, kad taip, bet neaišku kas duota selenas su vitaminu E ir t.t. Parazitų atsparumas vaistams atsiranda eilę metų naudojant tas pačias kovos priemones, čia kaip su bičių erkėmis, jos jau įgavo atsparumą tam tikriems vaistams. Kadangi avininkystėje dar nėra ilgai naudojami vaistai nuo kirminų, drįstu teigti kad mus tai dar bus neaktualu kokia 5-10 metų priklausomai nuo ūkio dydžio.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip, jei avis laikyti reanimacinei palatoj,ir, maitinti jas gliukoze,tikrai mums nebus kokius 5-10 metu aktualus palatoje parazitu klausimas,bet jei mes laikysime jas naturalioje aplinkoje,ir,leisime joms pačioms pesioti zole,kurioje apstu parazitu,grybeliu,musiu,erkiu,lervu,paukščių,šiltų ir tt,tai po pirmos savaites istyre ismatas gausime ir pirmus rezultatus,tiesiog nebus dideli kiekiai,bet su kiekviena diena ismatu kiekis didės,didės ir parazitu kiekis pievoje,kurioje ganosi ir avys,todel nebukime naivus,kad tai liecia tik supuvusius imperialistus :D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 7 mėnesių...

Laba diena,

perskaičiau nusiskundimą, kad niekas netiria virškinamojo trakto parazitų. O iš tikrųjų tiria vet. laboratorijos. Noriu visus informuoti, kad Lietuvos Sveikatos Universiteto Veterinarijos Akademijos laboratorijoje šiais metais bus pradėtas tirti atsparumas antihelmintikams ožkų ir avių fermose.

Prisistatysiu - LSMU VA doktorantė Inga.

Šis tyrimas bus pirmas Lietuvoje ir susidomėjusius susisiekite su manimi tel nr 868585031 arba el. [email protected]. Į šį el.paštą galite įeiti su slaptažodžiu- helmintai. Ten patalpinsiu naudingas nuorodas, kitą informaciją apie parazitus, kontrolės būdus,schemas, atliekamų tyrimų rezultatus (apibendrintus).

Mano atlikti tyrimai yra tik su ožkų parazitais, bet atsparumo tyrimams planuoju įjungti ir avių fermas, nes manau, kad tai yra aktualiau avių augintojams.

Lauksiu atsiliepimų

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Laba diena,

perskaičiau nusiskundimą, kad niekas netiria virškinamojo trakto parazitų. O iš tikrųjų tiria vet. laboratorijos. Noriu visus informuoti, kad Lietuvos Sveikatos Universiteto Veterinarijos Akademijos laboratorijoje šiais metais bus pradėtas tirti atsparumas antihelmintikams ožkų ir avių fermose.

Prisistatysiu - LSMU VA doktorantė Inga.

Šis tyrimas bus pirmas Lietuvoje ir susidomėjusius susisiekite su manimi tel nr 868585031 arba el. [email protected]. Į šį el.paštą galite įeiti su slaptažodžiu- helmintai. Ten patalpinsiu naudingas nuorodas, kitą informaciją apie parazitus, kontrolės būdus,schemas, atliekamų tyrimų rezultatus (apibendrintus).

Mano atlikti tyrimai yra tik su ožkų parazitais, bet atsparumo tyrimams planuoju įjungti ir avių fermas, nes manau, kad tai yra aktualiau avių augintojams.

Lauksiu atsiliepimų

Sveiki. Avis erkės puola, lenda po oda, ka daryti?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na as naudojau ''NEOSTOMOSAN""atskiedi su vandeniu ir supurski avis ,mano avims tai padėjo.

Taip ūkiniams gyvuliams nėra ką pasirinkti. Esu dirbusi vet. vaistinėje ir labai daug ką bando žmonės apsaugoti gyvulius nuo puolančių parazitų, kol kas geriausia priemone pripažino dauguma šį - NEOSTOMOSAN, skiedžiant ampulę į 1 l vandens, bet veikimas trumpas. Praktiškai reikia naudoti kasdien. Arba dar naudojamas BUTOX 50. Jei daug gyvulių, tai problema juos dažnai purkšti...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

o ivomek kam naudojamas

IVOMEC naudojamas virškinamojo trakto, plaučių nematodams (apvaliosioms kirmėlėms) naikinti, niežų erkėms, utėlėms, nosies parazitams, odos lervoms naikinti. Jis neapsaugo nuo pievoje esančių erkių, bet jas naikina, kai jos yra jau įsisiurbusios. Purškiamos priemonės apsaugo, kad jos neįsisiurbtų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...