Jump to content

Dėl ėriukų/ožiukų kastravimo - bendras laiškas?


Loreta

Recommended Posts

Apie ėriukų kastravimą Lietuvoje:

Esu įsipareigojusi (ir Utenos vet. tarnybos įpareigota :) :) forume pranešti, kad Lietuvoje vienintelis leistinas ėriukų kastravimo būdas yra chirurginis, o gumytėmis neleistinas.

Iš forumo sužinoję, kad šitaip aš kastruoju savo ėriukus (jau antri metai) ir dar kitus forume mokau, vakar vet. tarnybos atstovai apsilankė mano ūkelyje (čia jie visada laukiami, nes su profais visada malonu pasikalbėti :)) ir aš jiems viską nuoširdžiai prisipažinau.

Kad Lietuvoje kastravimas gumytėmis nėra leistinas, skaičiau jau anksčiau ir šiame forume gal prieš metus minėjau, bet patyrinėjusi tarpt. praktiką internete, tokiu anachronizmu kaip šis draudimas paprasčiausiai nepatikėjau, pamaniau, kad tai pasenęs įsakymas. Jis yra toks: LR Valst. maisto ir veterinarijos direktoriaus 2007-01-12 įsakymas Nr. B1-50 "Dėl gyvūnų gerovės reikalavimų atliekant kai kurias veterinarines procedūras patvirtinimo) - žr prie įsakymo pidėtas procedūras, turėtumėt rasti internete.

Su svečiais sutarėme, kad vet. tarnybai parašysiu paaiškinimą, kuriame argumentuosiu, kodėl šis draudimas yra nelogiškas, pateiksiu šaltinių nuorodas ir bendromis pastangomis reikė bandyti jį atšaukti, t.y. praplėsti galimų kastravimo būdų sąrašą. Panašu, kad kažkas, rengdamas tas procedūras, iki galo neatliko namų darbų :icon-wink: arba norėjo nykstančiai vet gydytojų padermei užtikrinti betn šiokias tokias pajamas (vien kastravimo paslaugos vet gydytojų neišgelbės, juolab, kad pas avis ir ožkas jie apskirtai nelabai važiuoja).

Kodėl draudimas kastruoti ne chirurginiais būdais yra nelogiškas, nemotyvuotas ir labiau panašus į nesusipratimą?

(Čia nekalbu apie tai, kastruoti ar ne, nes tai priklauso nuo avių augintojo tikslų ir bandos valdymo būdų).

Kaip visi autoriai pažymi, neskausmingo kastravimo nėra (išskyrus cheminį, bet jo pasekmės žmonijai gali būti liūdnos - mano išvada).

ES kastravimas nėra uždraustas.

LR leidžiama kastruoti vieninteliu būdu - chirurginiu, su pilna anestezija(!!!). Jeigu tai tinka šuniukui ir katytei, tai pulkui ėriukų - vargu. Tad šios abi nuostatos kartu sudėjus - kastravimas chirurginiu būdu ir pilna anestezija - sunkiai įgyvendinamos, kai reikia kastruoti, tarkim, 10-50-100 ar daugiau ėriukų per sezoną (todėl ir kyla pagunda jų nesilaikyti).

Antra, chirurginis kastravimas atliekamas jau ėriukui paaugus, vad. per patį jo augimą!

Trečia, chirurginis kastravimas yra atviras infekcijai, kaip ir bet kuri operacija.

Ketvirta, kalbant apie gyvūnų gerovę, mokslininkų yra nustatyta, kad pagal skausmo lygius chirurginis kastravimas yra pats skausmingiausias (!). Antras pagal skausmingmą yra kastravimas gumytėmis, o siekiant sumažinti skausmą, rekomenduojama gumytę dėti pirmąją savaitę po gimimo, bet ne anksčiau kaip po 24 val. Pirmąją savaitę nereikia ir anestezijos, o sudžiūvusi sėklidė švariai nukrenta po 5 sav.

Kitas būdas - Burdizzo arba emasculator (angl.) - sutraiškant kraujagysles virš sėklidžių, tačiau kai kada naudojant tokį būdą, kastracija būna nepilna. Kad ėriukas jaustų kuo mažiaus skausmo, šį būdą taip pat reikėtų taikyti pirmąją savaitę po gimimo.

Dar mažiau skausmingas už gumytę yra kastravimas naudojant tą emaskulatorių kartu su gymyte: uždedama gumytė ir virš jos emaskulatoriumi sutraiškomos kraujagyslės.

Pavyzdžiui, JAV ne pelno organizacija Gyvūnų gerovės institutas (Animal Welfare Institute), kuris, be kita ko, išduoda specialius sertifikatus ūkininkams, nuosekliai besilaikantiems gyvūnų gerovės principų, tiria įvairių šalių praktikas, ir remdamasis mokslininkų išvadomis rekomenduoja tris pastaruosius kastravimo būdus: su gumyte, su emaskulatorium ir su gumyte+emaskulatorium, kuriuos geriausia yra atlikti pirmąją ėriuko savaitę. O chirurginį išvis draudžia. Pirmųjų trijų būdų atveju ėriukas jaučia nepatogumus vidutiniškai 3.5 val. , o chirurginio kastravimo atveju – mažiausiai 8 val.

(Animal Welfare Institute - http://www.animalwelfareapproved.org/wp ... ration.pdf)

Tikėkimės, kad Maisto ir vet tarnyba, giliau išanalizavusi kastravimo būdus, jų skausmo lygius, šalių patirtis, ekonominę bei praktinę kastravimo būdų puses, į "Procedūras"įtrauks ir kitus būdus.

Tarnybos specialistai minėjo, kad Vokietijoje paršeliai kastruojami cheminiu būdu - leidžiami vaistai, slopinantys testosterono gamybą, o jeigu kada nors ES tai taikys ir kitiems mėsiniams, tai greitu laiku, pavalgęs tokios mėsos, žmogus vargu ar benorės pratęsti savo giminę. Tačiau, pasak kai kurių mano rastų šaltinių, šis būdas nėra labai tinkmas naminiams gyvuliams dėl praktinių ir kitų sumetimų.

Savo paaiškinime visa tai ir surašysiu, nurodydama ir šaltinius. Galima būtų panašų prašymą su daugiau avių augintojų parašų nusiųsti LR maisto ir vet. tarnybai, kad peržiūrėtų Prodedūras ir įtrauktų mažiau skausmingus kastravimo būdus. Juolab, kad bent jau Utenos vet tarnybos specialistai yra žmonės, kurie klausosi ir išgirsta:), todėl turėkime vilties, kad šitai būdinga ir visai LR maisto ir vet tarnybai :)

Jei turite kokių pasiūlymų, rašykite į AŽ.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pamiršau pridurti, kad vet. tarnybos atstovai sakė, jog nuo 2013 m. bus dažnesni patikrinimai ir už pažeidimus (pvz., kaip šis mano pažeidimas) taikomos nuobaudos - 4 proc. nuoskaitos nuo išmokų. Bet tikėkimės, kad iki to laiko bent jau kastravimo klausimas bus išspręstas teigiamai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

del kastravimo

Tokioje situacijoje butina sukurpti argumentuota rasta ir ji turetu pasirasyti ne pavieniu aviu augintoju atstovai o stambus, kurie turi "svorio" arba dar geriau aviu aug. asociacijos atstovai.

Žinokit, nebūtinai. Vet tarn atstovai sakė, kad jiems svarbi avių augintojų nuomonė, visokių, ir jie nori bendradarbiauti. Smulkių vienokia patirtis, stambių - kitokia, vieni labiau domisi, kigi augina kaip papuola.

Pvz, pernai parašiau ministerijai raštą, kad kai kuriems avių augintojams (pvz man :icon-wink::)) nelabai parankus pernai nustatytas laikotarpis avims išlaikyti, kad gautum išmokas (rugpj 1-spalio 1). Jie iškart sureagavo, nereikėjo nei parašų, nei ką. Net išmokas padidino, nors aš to neprašiau, buvau ir už pernykštes dėkinga :lol:

Manau, kad reikia normalaus dialogo, vet tarnybai ir ministerijai reikia daugiau nuomonių, ten gi irgi ne dievai visažiniai sėdi, o valdininkai, kurie avių neaugina, ne viską žino, bet, pasirodo, mielai išklauso ir reaguoja.

Prieš rašydama ministerijai tokį klausimą apie išlaikymo laikotarpį nusiunčiau avių augintojų asociacijai (el. paštu) - tai nei labas, nei viso gero. Manau, kad asociacijoje yra tik stambūs avininkai, kurie užsiėmę savo didžiulėm bandom ir tokiom visokioms "smulkmenom", žmogišai suprantama, nebeturi laiko, tad ir per juos eiti... kol išaiškinsi ir įtikinsi... - patiems greičiau ir geriau žinom, ko mums reikia. Gali pvz., būti ir "Smulkių avių augintojų asociacija" :lol: , bet kam apsikrauti formalumais - šis forumas jau yra puiki "asociacija".

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ar kas nors norėtų pasirašyti bendrą laišką Valst. maisto ir veterinarijos tarnybai, kad peržiūrėtų Gyvūnų gerovės procedūras ir įtrauktų daugiau ėriukų/ožiukų kastravimo būdų, kuriuos galėtų atlikti pats ūkininkas, kaip tai yra kitose šalyse?

Savo paaiškinimą vet tarnybai jau beveik baigiu rašyti (turėjau iš naujo surasti nemažai nuorodų internete, pagrindžiančių mano argumentus, be to pavasario darbai, tai šiek tiek užtrukau ). Savo paaiškinimo pagrindu galėčiau paruošti bendrą laišką, norintiems tekstą paskaityti atsiųsčiau į AŽ.

Jei būtų norinčiu pasirašyti, užklausčiau vet tarnybos, kokius pasirašiusiojo duomenis reikėtų nurodyti v.p. miestas, rajonas ir dar ką nors, nes parašo juk nebus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ar kas nors norėtų pasirašyti bendrą laišką Valst. maisto ir veterinarijos tarnybai, kad peržiūrėtų Gyvūnų gerovės procedūras ir įtrauktų daugiau ėriukų/ožiukų kastravimo būdų, kuriuos galėtų atlikti pats ūkininkas, kaip tai yra kitose šalyse?

Savo paaiškinimą vet tarnybai jau beveik baigiu rašyti (turėjau iš naujo surasti nemažai nuorodų internete, pagrindžiančių mano argumentus, be to pavasario darbai, tai šiek tiek užtrukau ). Savo paaiškinimo pagrindu galėčiau paruošti bendrą laišką, norintiems tekstą paskaityti atsiųsčiau į AŽ.

Jei būtų norinčiu pasirašyti, užklausčiau vet tarnybos, kokius pasirašiusiojo duomenis reikėtų nurodyti v.p. miestas, rajonas ir dar ką nors, nes parašo juk nebus.

Nemanau,kad tai yra tikslinga- jokios įtakos mėsos kokybei nedaro,tai tik sustabdo avinuku brendima ir stresą,kuris mano požiūriu yra visiškai netoliaruotinas.

Tai daugiau tinginystes sindromas,nei rezultato tikslas

Čia ne apostulavimas Loreta,tiesiog idea incognita

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tarpežere, aš nekalbu apie kastravimo už ir prieš (tai atskira tema), bet apie tai, kad Lietuvoje būtų leidžiama daugiau kastravimo būdų, kurie yra mažiau skausmingi, paprastesni ir pigesni, ir kuriuos gali atlikti pats ūkininkas, jeigu jis nusprendžia kastruoti savo prieauglį. Norint išlaikyti nekastruotų avinukų bandą iki 10 mėn. (jeigu norime gauti išmokas, gruodį gimusiems avinukams tiek ir sueina iki rugsėjo 1 d.), reikia rimtesnių investicijų, geresnės infrastruktūros, kad galėtum tuos avinukus patikimai laikyti ir ganyti atskirai nuo avių ir ėryčių. Smulkiam ūkininkui tokios papildomos investicijos gali būtiperidelė našta.

Čia kalbame apie pasirinkimą - mes jį turime ar ne.

Žinoma, nebūtinas tas bendras laiškas, nes, jeigu juos įtikins mano surinkta medžiaga apie tai, kad JK, JAV, Kanadoje, Australijoje, N. Zelandijoje valstybinės vet. tarnybos gumytes ir kraujagyslių suspaudimą (emaskulatoriumi) rekomenduoja kaip mažiau skausmingus ir paprastesnius būdus ir t.t. ir pan., tai gal ir taip imsis priemonių tas procedūras koreguoti. O šiaip jau, sprendžiant pagal tas Procedūras, Lietuvoje apart kuilių, veršelių ir paukščių, kitų gyvulių nerasta - štai toks Procedūrų rengėjų požiūris į gyvulius ir jų prieauglį. Pasiskaitykit ir, manau, nustebsit - http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaiesk ... id=290934#

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Rimuk, ką reiškia "daug neišgyvena"!!! :icon-eek: Tai kaip jie buvo kastruoti?

Mano avinukai kastruojami jau ketvirti metai, po kastravimo nebuvo nė vieno kritimo ir visi užaugo gero svorio, nepaisant nuomonės, kad nekastruoti auga geriau.

Čia kalbama tik apie ūkinius gyvūnus. Jeigu taip būtų, kaip rašote, nė vienas pasaulio avininkas taip nerizikuotų. Ūkinių gyvūnų kastravimą leidžia net ir stambios, žinomos ūkinių gyvūnų gerovės organizacijos JAV ir JK.

Jei galite, pasiskaitykite šiose nuorodose:

čia yra 2008 m. JK ūkinių gyvūnų gerovės organizacijos ataskaita, kurioje remiamasi panašiomis studijoms atliktomis N. Zelandijoje ir Šveicarijoje - Farm Animal Welfare Council - http://www.fawc.org.uk/pdf/report-080630.pdf

o čia - JAV ūkinių gyvūnų gerovės organizacijos dokumentas, kurį jau buvau nurodžiusi -

Animal Welfare Institute - http://www.animalwelfareapproved.org/wp ... ration.pdf

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jau turiu 10 parašų, daugiausia iš giminingo forumo ozkos.lt, gal todėl, kad ten daugiausia moteriškos, o jos, kaip žinia, visada aktyvesnės :lol:

Ar dar kas norėtų prisijungti? Nemanau, kad vet tarnyba puls tikrinti visus pasirašiusius, nors pažeidėjų ieškojimas per forumą - keistokas būdas tai daryti, ir jiems pasisekė, kad užsiregistravau tikru vardu, o ne Tarpežerė ar kokiu mekeke :lol:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

siais laikais Loreta nieks neiesko pagal vardus-tiesiog yra toks stebuklas kaip IP adresas,ir,tam tikros instancijos viska ir taip seka,ir zino kas ka raso,kokius komentarus,ypac,kas liecia politika ir svarbius asmenis,religija ir tt,

todel neapsigauk kadanors rasydama delfyje savo komentara, :lol: kad nieks nezino,kad tai tu :D

dar lengviau parasyk komentara alfa.lt,ten bus tavo IP adresas,nusikopijuok ji,ir pagooglink,gausi visa savo rasiniu archyva ;)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Malonu girdėti:) Kaip tik laiku, nes jau ruošiausi siųsti Yra 9 "parašai", būsi dešimtas. Fiziškai nepasirašysi, reikai v.p. adreso ir mob tel., taip patarė vet tarnyba - šito tavo autentiškumui nustatyti užteks.

Atiųsk savo el. pašto adresą (nes čia prie AŽ dokumentai regis neprisikabina) ir atsiųsiu tau laiško tesktą. Jei tiks, atsiųsi savo duomenis.

Mano paaiškinimas jau Vilniuje

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mano paaiškinimas seniai Vilniuje, bendra laiškas su 10 parašų -taip pat. Dar nieko negirdėti, bet į laiškus pagal įstatymą privalo atsakyti nuo 2 sav (jeigu nesudėtingas atsakymas) iki 1 mėn (jeigu atsakymui parašyti reikia surinkti daug medžiagos).

Galiu dabar jau prikabinti tekstą. Kadangi pasirašė ir ožkas auginantys, pridėjome ir ožiukus, nes ir ožkininkystėje gali toks reikalas iškilti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 mėnesių...

Replikos pradžia temoje "Avių parazitai":

Radusi tokios medžiagos jaučiuosi tarsi mes iki šiol gyventumėm gūdžiose neįžengiamose giriose ir kad mūsų pažanga nepasieks dar kelis šimtmečius. Ką veikia veterinarijos valdininkai Vilniuje, mato tik vienas Dievas. Žinoma bent jau tiek, kad, kaip ir dauguma valdininkų, nuvažiuoja į Briuselį už mūsų pinigus, suvalgo po gerą jautienos kepsnį, jeigu pavaišina kolega iš turtingesnės šalies (Briuselis garsėja puikiais, bet brangiais restoranais ) ir parisveža kokią nors "nepakartojamą" idėją, pvz. uždrausti ėriukų kastravimą gumyte! Taip pat uždraudžia estai, slovakai, gal dar latviai, nes visi kartu Briusleyje gėrė alų (čia greičiausiai gal ir už komandiruotpinigius). Šių šalių avių skaičius ES nesudaro tikriausiai nė vieno procento, o štai ES šalys gigantės, kurių avys sudaro didesnč daugumą ES avių, šito drausti net nesiruošia.

Ruošiuosi rašyti antrą laišką į Vilnių. Jau gavau ofic atsakymus iš Lenkijos, Vokietijos, Suomijos žū ministerijų - jie nedraudžia ir drausti nesiruošia. Britai, airiai nedraudžia ir drausti nesiruošia. Dar žadėjo atsakyti Pranc. ir Ispanija (tuoj baigsis atostogos), kur, kiek žinau, irgi nedraudžia. Dar kartą paklausiu Vilniaus, kodėl Lietuva taip išimtinai rūpinasi ėriukų gerove ir apsunkina ūkininkams gyvenimą. Ar čia viskas per tą belgišką alų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Neparašiau, kuo baigėsi pirmasis laikšas dėl kastravimo. Paskambino, pakvietė atvažiuoti pasikalbėti, bet pasikalbėjus telefonu paaiškėjo, kad jau viskas pasakyta ir važiuoti nebeverta. Po pokalbio atsiuntė formalų laišką su citatomis iš gyvūnų gerovės taisyklių.

Įdomiausias pokalbio akcentas buvo pasiūlymas kviestis vet gydytojus iš užsienio, jeigu Lietuvoje trūksta savų arba netenkina jų darbo kokybė. Pvz, vienam žirgui kažkas atsivežė vet gydytoją iš Izraelio. Naiviai ciniškas pasiūlymas. Ciniškas, todėl, kad skamba kaip pasijuokimas iš mūsų, o naiviai todėl, kad skamba nepiktavališkai ir kvailai.

Paskui ilgokai man buvo aiškinama, kaip ėriukui skauda, uždėjus gumytę, bet kadangi moterys savo gyvenime skausmo patiria daug ir didelio (pvz., gimdant vaikus), tai jos, nors ir iš širdies atjaučia kenčiančius, bet nesupranta, kaip galima bent truputį nepakentėti, juolab kad ir praktika, ir mokslininkų tyrimai rodo, kad uždėjus gumytę arba suspaudus su emaskulatorium (Burdizzo) per pirmas septynias dienas nuo gimimo (bet ne anksčiau kaip 24 val.), ėriukas skausmo jaučia daug mažiau palyginti su kitais metodais ir labai greitai atsigauna.

Taip atrodo tas emaskulatorius - http://www.kerbl.com/catalog/ShowArtike ... &siteTyp=1

Beje, gyvūnų gerovės taisyklėse jis atskira eilute nėra uždraustas. Gal todėl, kad patys apie jį nežinojo (pabėgo iš paskaitos vet akadameijoje, kai apie jį buvo pasakojama), arba nemanė, kad mes, tamsūs kaimiečiai, iki jo prisikasim.

Yra keletas kitų kastravimo būdų, kuriems gyv gerovės taisyklėse irgi neskirta po atskirą eilutę, todėl tas ypatingas dėmesys gumytei atrodo dar keisčiau ir dar labiau gundo manyti, kad tai buvo pasisėdėjimo Briuselio alinėje rezultatas.

Mokslininkai rašo, kad dar mažiau skausmingas metodas yra gumytė kartu su emaskulatoriumi.

Vis dar turiu vilties, kad tą draudimą atšauks iki kito ėriavimosi sezono.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 mėnesių...

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...