Biologas Paskelbta Kovo 4, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 4, 2011 Vakar kalbėjausi su dr. Nele Gaidžiūniene, tai noriu parašyti apie kai kuriuos pastebėjimus, skirtus pradedantiesiems triušininkams. Knygelėje "Mėsininė triušininkystė" yra šiokių tokių netikslumų, iš kurių kai ką neteisingai naudoja savo teikiamoje informacijoje kai kurie forumo dalyviai. 1. Kai kalbama apie mėsos išeigą, tai turima galvoje skerdienoje esančios mėsos ir kaulų santykį, todėl geresnių triušių veislių ar hibridų jis siekia 60 proc. Mes, triušininkai mėgėjai, daugiau matuojame skerdenos ir gyvo triušio santykį, atmetus kailį, galvą, letenas ir vidurius. Šis santykis yra apie 45 proc. ir retai kada siekia 50 procentų. Tad, jeigu gyvas triušis sveria 4 kg, tai skerdena sieks iki 2 kg (1,8-2 kg). Taigi, iš 4 kg gyvo svorio triušio gauname 1,1-1,2 kg grynos mėsos (be kaulų). Tiesa, pasakius šiuo rodikliu net pirkėjai nelabai vadovaujasi. 2. Kitoje knygelės vietoje buvo parašyta, kad per metus užauginant 4 000 triušių gaunama 12 tonų skerdenos. Čia yra redagavimo klaida, nes tiek (12 tonų) užauginama gyvo svorio triušių, o skerdienos gautusi apie 4,5-5 tonos. Čia tiems, kas ruošia biznio planus ar šiaip nori žinoti kiek gali gauti skerdienos iš savo užaugintų triušių. Pas mane yra patelių, kurios sveria 6 ir daugiau kg, bet niekas mėsai 7-8 mėnesių amžiaus triušių nepjauna. 4. Daugelio veislių ir negrynaveisliai triušiai auga iki 7-8 mėnesių, tačiau nuo 5 mėnesių jų mėsa pradeda sausėti ir kietėti, todėl pati skaniausia esti 3-5 mėnesių. 4 mėnesių triušis jau sveria 3,5-4 kg ir, priklausomai nuo veislės ar paveldėtų tėvų savybių, gali augti dar 2-3 mėnesius, bei pasiekti 6 kg ar daugiau svorio. Tačiau kaulai stambės, mėsa prastės, o santykinė mėsos išeiga palaipsniui kris. Tokie triušiai tinka reprodukcijai t.y. dauginimui, bet ne valgymui. 5. Auginant itin intensyviai, atsivedus prieauglį po 5-7 dienų ar šiek tiek vėliau, bemaitinančią pienu savo triušiukus triušę, galima jau dirbtinai apvaisinti. Pieno ji nepraras ir po mėnesio vėl atsives triušiukus, tačiau per metus atsivedusi 8-10 vadų ji tiek "išsisunks", kad ją teks nurašyti.. Tad auginant sau, ne intensyviai, patariama daugiau 6 vadų per metus neplanuoti. Idealu- 4-5 vados. Tada triušė sėkmingai ves triušiukus 4 metus. 6. Tinkliniai narvai, kai apačia padengta ištisu tinklu, nėra labai gerai, nes triušiai yra kaprofagai (ėda savo apvirškintas skystos konsistencijos pirmines išmatas, kuriose daug vitaminų ir kitų jiems reikalingų medžiagų). Per tinklą šios triušiams svarbios maistinės medžiagos iškrinta, tad susilpnėja triušių imunitetas ir sveikata. Aišku, šeriant itin gerai subalansuotu maistu šis trūkumas, gal būt, kompensuojamas. Tai tiek pastebėjimų pradedantiesiems, gal kam pravers... Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
nierka-1 Paskelbta Kovo 4, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 4, 2011 Jeigu is 4kg sveriancio triusio gaunama 1.1-1.2 kg mesos be kaulo. Brangoka mesa gaunasi Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
gedmins Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 nu paprastai triušius pjaunu 3-3,2 kg gyvo svorio, skerdena 1,5-1,6 kg be kepenėlių . Pagal tai jog mėsos ir kaulų santykis 60 proc tai gautųsi, kad grynos mėsos 0,93 Kg o tų kuliukų bais minimaliai ir sakyčia, kad pririnkčiau iš triušio kokius 200-300 g, o ne 600-700g Auginu Kalifornus, zelandus ir jų mišrūnus gal kas bandėt pažiūrėt kiek mėsos gaunas nukaulinus Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Pumputis Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 nu paprastai triušius pjaunu 3-3,2 kg gyvo svorio, skerdena 1,5-1,6 kg be kepenėlių . Pagal tai jog mėsos ir kaulų santykis 60 proc tai gautųsi, kad grynos mėsos 0,93 Kg o tų kuliukų bais minimaliai ir sakyčia, kad pririnkčiau iš triušio kokius 200-300 g, o ne 600-700g Auginu Kalifornus, zelandus ir jų mišrūnus gal kas bandėt pažiūrėt kiek mėsos gaunas nukaulinus Paaukok truputėlį laiko gedmins nukaulink ir parašyk eksperimento rezultatus. Išties įdomu. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
bebras3 Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 Sveiki, Kuomet parduodat triušių skerdieną ar paliekate prie jos kepenėles, plaučius ir širdį? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 nu paprastai triušius pjaunu 3-3,2 kg gyvo svorio, skerdena 1,5-1,6 kg be kepenėlių . Pagal tai jog mėsos ir kaulų santykis 60 proc tai gautųsi, kad grynos mėsos 0,93 Kg o tų kuliukų bais minimaliai ir sakyčia, kad pririnkčiau iš triušio kokius 200-300 g, o ne 600-700g Auginu Kalifornus, zelandus ir jų mišrūnus gal kas bandėt pažiūrėt kiek mėsos gaunas nukaulinus Paaukok truputėlį laiko gedmins nukaulink ir parašyk eksperimento rezultatus. Išties įdomu. kadangi darau konservus, tai tenka nukaulinti, tai mesos be kaulu iseiga kazkur 39proc nuo gyvo svorio. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Biologas Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 Eksperimentas. Vakar su šeima baigėm valgyti 1,9 kg skerdienos turėjusį triušį (valgėm 3 dienas). Surinkau beveik visus virtus kaulus ir pasvėriau.. Gavosi iki 200 gramų (kažkur 170-180 g). Šie skaičiai mus, triušienos mėgėjus, nuteikia smagiai Pvz. man su gausiu garnyru pavalgyti užtenka maždaug 200 g triušienos (įmetu foto), jeigu ten būtų tiek mažai mėsos, kiek rašo knygelėse, tai man neužtektų 1 porcijos.. Taigi žalios mėsos-kaulų išeiga turėtų būti gerokai didesnė nei 60 proc. (kažkur apie 80 proc., nes verdant kaulai gerokai palengvėja) Tęsiant eksperimentą reikėtų nukaulinti triušio skerdieną..Kol rašiau šį laiškelį atsirado patikslinti duomenys.. Ačiū Timeshuttle, nes manau, kad jo duomenys yra pakankamai tikslūs- mėsos išeiga nuo skerdienos gaunasi apie 80%, o nuo gyvo svorio apie 40%. Vat dabar, tai realiau. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
kralikas Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 Sveiki,Kuomet parduodat triušių skerdieną ar paliekate prie jos kepenėles, plaučius ir širdį? Nu kas gali atsakyti? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 Sveiki,Kuomet parduodat triušių skerdieną ar paliekate prie jos kepenėles, plaučius ir širdį? Nu kas gali atsakyti? palieku insktus, kepenis ir sirdi, plauciu ne. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
daliakasta Paskelbta Kovo 5, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 5, 2011 sveiki triusiu augintojai,bandysiu ir as.siuo metu daro narvus,po velyku pradesiu ieskoti augintiniu.kuriu smulku ukeli,auginti mazesniem gyvuliukam.idomu paciam kaip seksis.perskaiciau visa foruma,tai aisku viena svarbiausiai skiepyti,o toliau kaip seksis. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
bebras3 Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 Sveiki, Nespėjau suvalgyt pernai atvestų triušių. Jie jau perkopė 5 mėn. amžių. Kaip manot kas geriau: pasipjaut kada reikia ir iš kart suvalgyt(bus šviežia, bet 6-8mėn.) ar papjaut 5mėn. ir užšaldyti iki 3 mėn. laiko(mėsyti bus jaunesnio triušio, bet iš šaldiklio)? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 Sveiki,Nespėjau suvalgyt pernai atvestų triušių. Jie jau perkopė 5 mėn. amžių. Kaip manot kas geriau: pasipjaut kada reikia ir iš kart suvalgyt(bus šviežia, bet 6-8mėn.) ar papjaut 5mėn. ir užšaldyti iki 3 mėn. laiko(mėsyti bus jaunesnio triušio, bet iš šaldiklio)? tai aisku is saldiklio, juk saldiklyje valgyt nepraso, ir prieziuros nereikia. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
nierka-1 Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 Esu kazkur skaites kad saldiklyje mesa patartina laikyti iki 6men. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
vyde Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 jo nes ilgai laikant mesa saldiklyje ji isreteja. Bent jau taip teko skaityt Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 jo nes ilgai laikant mesa saldiklyje ji isreteja. Bent jau taip teko skaityt jei temp zemiau -18C, tai gali ir 2metus, jei aukstesne, jau negerai. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
suwalkas Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 Sveiki,Nespėjau suvalgyt pernai atvestų triušių. Jie jau perkopė 5 mėn. amžių. Kaip manot kas geriau: pasipjaut kada reikia ir iš kart suvalgyt(bus šviežia, bet 6-8mėn.) ar papjaut 5mėn. ir užšaldyti iki 3 mėn. laiko(mėsyti bus jaunesnio triušio, bet iš šaldiklio)? kiek zmoniu tiek ir nuomoniu, taigi ir as isdestysiu savo. Manau jog laikant triusiu tik savo seimos poreikiams patenkinti ir turint pakankamai narvu bei pasaro nera butina ju kisti i saldikli, geriau ir sveikiau kiekviena karta valgyti sviezia mesa(minusas tik tas jog ilgiau reikes virti, ar kitaip apdoroti). Saldikliai toks pat laikinas laikmecio klyksmas kaip ir kazkada buvo koncervavimas kurio metu praktiskai dauguma vitaminu suira, po kiek laiko paaiskes ir visi uzsaldymo trukumai. Nes, tokie kaip bakterijos gadinancios maista ir minusineje temperaturoje (saldytuvu bakterijos) trukumai aiskus ir dabar, isamaus isaiskinimo reiketu prasyti biologo maciau toks yra forume Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
lorneta Paskelbta Kovo 6, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 6, 2011 Sveiki. Norėčiau ir aš užsiiminėti triušių auginimu, bet va, bėda, vyro palaiminimo negaunu:)Kad koks tūkstantukas(vienas kitas)įplauktų - jis sutinka. Bet jei, sakau(nelaimės atveju) kokius 5000lt vėjais paleisčiau, tai sako - geriau sėdėk rami namuose ir sūnų dabok:)Tai vat...Ir visą forumą perskaičiau ir planiuką pasirašiau, bet rizikos faktorių įvertinti reikia ir juolab vyrui jį parodyti Tai ir skaitinėju sau šį forumą lyg nerami siela ir pavydžiu visiems auginantiems triušiukus, aišku, "baltu" pavydu:) Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Sveiki. Norėčiau ir aš užsiiminėti triušių auginimu, bet va, bėda, vyro palaiminimo negaunu:)Kad koks tūkstantukas(vienas kitas)įplauktų - jis sutinka. Bet jei, sakau(nelaimės atveju) kokius 5000lt vėjais paleisčiau, tai sako - geriau sėdėk rami namuose ir sūnų dabok:)Tai vat...Ir visą forumą perskaičiau ir planiuką pasirašiau, bet rizikos faktorių įvertinti reikia ir juolab vyrui jį parodyti Tai ir skaitinėju sau šį forumą lyg nerami siela ir pavydžiu visiems auginantiems triušiukus, aišku, "baltu" pavydu:) Nu iki tukstantuko vieno kito gali tekti ilgai laukti, ir ne viena tukstanti isleisti. Investicijos pradziai i narvus, triusius, pasarus ir kt. O tada rizika tokia, kad pateles neatsives, atsives, bet neaugins, jei uzaugins, mazai liks iki skerdimo (viduriavimai, kokcidioze ir t.t.), pateles pasigaus mastitus, kitas ligas, teks brokuoti, pirkti naujas, pardavimui turesi labai mazai, o pasarai eis ir pinigai taip pat. Rudeni, ziema daugiausia problemu, jei tuo metu neauginsi, pateles serti vistiek reikes. Gali tekti kokius metus, du kisti pinigus, ir nieko negauti. Arba jei po truputi didinsi banda, tai ta visa laika pelno nebus. Jei galvoji su 10-20 pateliu kazka uzdirbti, taip nebus, o del kokiu 2000lt pelno per metus ar verta tiek vargti? Ir tai pradzioj negarantuota. O apie 200proc pelno pamirsk. Tokia ta ir rizika. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
PauliusK Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Sveiki. Norėčiau ir aš užsiiminėti triušių auginimu, bet va, bėda, vyro palaiminimo negaunu:)Kad koks tūkstantukas(vienas kitas)įplauktų - jis sutinka. Bet jei, sakau(nelaimės atveju) kokius 5000lt vėjais paleisčiau, tai sako - geriau sėdėk rami namuose ir sūnų dabok:)Tai vat...Ir visą forumą perskaičiau ir planiuką pasirašiau, bet rizikos faktorių įvertinti reikia ir juolab vyrui jį parodyti Tai ir skaitinėju sau šį forumą lyg nerami siela ir pavydžiu visiems auginantiems triušiukus, aišku, "baltu" pavydu:) Nu iki tukstantuko vieno kito gali tekti ilgai laukti, ir ne viena tukstanti isleisti. Investicijos pradziai i narvus, triusius, pasarus ir kt. O tada rizika tokia, kad pateles neatsives, atsives, bet neaugins, jei uzaugins, mazai liks iki skerdimo (viduriavimai, kokcidioze ir t.t.), pateles pasigaus mastitus, kitas ligas, teks brokuoti, pirkti naujas, pardavimui turesi labai mazai, o pasarai eis ir pinigai taip pat. Rudeni, ziema daugiausia problemu, jei tuo metu neauginsi, pateles serti vistiek reikes. Gali tekti kokius metus, du kisti pinigus, ir nieko negauti. Arba jei po truputi didinsi banda, tai ta visa laika pelno nebus. Jei galvoji su 10-20 pateliu kazka uzdirbti, taip nebus, o del kokiu 2000lt pelno per metus ar verta tiek vargti? Ir tai pradzioj negarantuota. O apie 200proc pelno pamirsk. Tokia ta ir rizika. timeshuttle, is savo asmenines patirties pasakyk apytiksliai - kiek reikia pastoviai tureti pateliu, kad ivertinus visus tavo isvardintus rizikos faktorius + pasarai (kombinuoti) visai reprodukciniai bandai islaikyti, kad gautusi menesines pajamos bent 1000Lt? Narvams ir kitoms reikemems pradziai nereikia. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Nu iki tukstantuko vieno kito gali tekti ilgai laukti, ir ne viena tukstanti isleisti. Investicijos pradziai i narvus, triusius, pasarus ir kt. O tada rizika tokia, kad pateles neatsives, atsives, bet neaugins, jei uzaugins, mazai liks iki skerdimo (viduriavimai, kokcidioze ir t.t.), pateles pasigaus mastitus, kitas ligas, teks brokuoti, pirkti naujas, pardavimui turesi labai mazai, o pasarai eis ir pinigai taip pat. Rudeni, ziema daugiausia problemu, jei tuo metu neauginsi, pateles serti vistiek reikes. Gali tekti kokius metus, du kisti pinigus, ir nieko negauti. Arba jei po truputi didinsi banda, tai ta visa laika pelno nebus. Jei galvoji su 10-20 pateliu kazka uzdirbti, taip nebus, o del kokiu 2000lt pelno per metus ar verta tiek vargti? Ir tai pradzioj negarantuota. O apie 200proc pelno pamirsk. Tokia ta ir rizika. timeshuttle, is savo asmenines patirties pasakyk apytiksliai - kiek reikia pastoviai tureti pateliu, kad ivertinus visus tavo isvardintus rizikos faktorius + pasarai (kombinuoti) visai reprodukciniai bandai islaikyti, kad gautusi menesines pajamos bent 1000Lt? Narvams ir kitoms reikemems pradziai nereikia. Na cia labai salyginis dalykas, vienas is 40 pateliu sugebes ta uzdirbti, kitas ir su 300 pateliu gali i minusa nueiti. Viskas priklausys koki vidurki isspausi, kokia savikaina triusio bus ir t.t. Siaip uztektu 50 pateliu, kad uzdirbti 1000lt/men. Kiek tenka bendrauti su augintojais, tai pas visus situacija labai skirtinga, tai padaryti kazkokias isvadas labai sunku. Viskas priklauso nuo daugybes faktoriu, kiekviena smulkmena gali atnesti nauda arba nuostoli, taip pat ir nuo asmeniniu savybiu. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
tomeliss Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Nu iki tukstantuko vieno kito gali tekti ilgai laukti, ir ne viena tukstanti isleisti. Investicijos pradziai i narvus, triusius, pasarus ir kt. O tada rizika tokia, kad pateles neatsives, atsives, bet neaugins, jei uzaugins, mazai liks iki skerdimo (viduriavimai, kokcidioze ir t.t.), pateles pasigaus mastitus, kitas ligas, teks brokuoti, pirkti naujas, pardavimui turesi labai mazai, o pasarai eis ir pinigai taip pat. Rudeni, ziema daugiausia problemu, jei tuo metu neauginsi, pateles serti vistiek reikes. Gali tekti kokius metus, du kisti pinigus, ir nieko negauti. Arba jei po truputi didinsi banda, tai ta visa laika pelno nebus. Jei galvoji su 10-20 pateliu kazka uzdirbti, taip nebus, o del kokiu 2000lt pelno per metus ar verta tiek vargti? Ir tai pradzioj negarantuota. O apie 200proc pelno pamirsk. Tokia ta ir rizika. timeshuttle, is savo asmenines patirties pasakyk apytiksliai - kiek reikia pastoviai tureti pateliu, kad ivertinus visus tavo isvardintus rizikos faktorius + pasarai (kombinuoti) visai reprodukciniai bandai islaikyti, kad gautusi menesines pajamos bent 1000Lt? Narvams ir kitoms reikemems pradziai nereikia. Na cia labai salyginis dalykas, vienas is 40 pateliu sugebes ta uzdirbti, kitas ir su 300 pateliu gali i minusa nueiti. Viskas priklausys koki vidurki isspausi, kokia savikaina triusio bus ir t.t. Siaip uztektu 50 pateliu, kad uzdirbti 1000lt/men. Kiek tenka bendrauti su augintojais, tai pas visus situacija labai skirtinga, tai padaryti kazkokias isvadas labai sunku. Viskas priklauso nuo daugybes faktoriu, kiekviena smulkmena gali atnesti nauda arba nuostoli, taip pat ir nuo asmeniniu savybiu. 100 % pritariu. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Biologas Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Ir aš prisijungsiu, nes labai mėgstu skaičiuoti.. Auginant sodyboje triušius per dvi vietas (kad sumažinti ligų perdavimo galimybę, bei antra vieta tarnautų kaip karantino zona), kiekvienoje vietoje prieš imant ant rankų keičiant chalatus-rūbus, didžiąją dalį pašarų auginantis pačiam, 1000 Lt/mėn pliuso galima turėti iš 17-20 patelių. Tiesa, dar kai kurie bet: - dažnai pirmą kartą vedančios patelės dar neturi motiniško instinkto ir neaugina vaikų.. Tad, kad jos sėkmingai išves savo pirmąją vadą tikimybė 50 proc. (taigi, pirmavedės patelės nėra patikimas reikalas); - norint, kad triušės gerai vestų vėlyvą rudenį-žiemą reikėtų pliusinės temperatūros arba gerų, šiltų narvų (kad netrūktų šieno); - 17-20 patelių reikės minimum 40 narvų, nes po 1,5 mėn reikės triušiokus atskirti nuo mamos, o 2,5-3 mėn. vėl reikėtų perskirstyti pagal lytį; - reikėtų kelių rezervinių narvų, kad kas 3 mėnesiai būtų galima lauke narvus išplauti su dezinfekcinėmis priemonėmis ar pvz. kalio permanganato tirpalu ir juos gerai išdžiovinti; - įsigytus naujus triušius reikėtų bent 3-4 savaites paauginti atskirai nuo bandos, t.y. daryti karantiną;Tai yra labai svarbu, nes ligos dažniausiai yra atsivežamos su naujais triušiais.. Viską TAI padaryti nėra sudėtinga, tačiau teks kasdien skirti 2-4 valandas (įskaitant pašarų sodinimą, nuėmimą ar nupjovimą, paruošimą, narvų darymą ir t.t.) Teks užvesti užrašus ir nuolat pildyti: kada atsivedė triušiukus, kada vėl kergti, su kokiu patinu, ar jau galima kergti pauagusius triušiukus ir t.t. Dar prisidės triušių realizavimo klausimas..Žodžiu, skirti laiko ir dėmesio reikės. Tai nebus taip, kad įmetei morką ir ramu.. Optimistiniu atveju, šeriant savo pašarais galima turėti 1000 Lt ar daugiau pajamų per mėnesį įmanoma ir iš 10-12 patelių, tačiau kiekvienais metais taip nebus.. Aišku, yra ir pesimistinis variantas, kad užpuls ligos, neves patelės, žus prieauglis.. Bet čia kitas karštutinis atvejis. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
timeshuttle Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Ir aš prisijungsiu, nes labai mėgstu skaičiuoti.. Auginant sodyboje triušius per dvi vietas (kad sumažinti ligų perdavimo galimybę, bei antra vieta tarnautų kaip karantino zona), kiekvienoje vietoje prieš imant ant rankų keičiant chalatus-rūbus, didžiąją dalį pašarų auginantis pačiam, 1000 Lt/mėn pliuso galima turėti iš 17-20 patelių. Tiesa, dar kai kurie bet: - dažnai pirmą kartą vedančios patelės dar neturi motiniško instinkto ir neaugina vaikų.. Tad, kad jos sėkmingai išves savo pirmąją vadą tikimybė 50 proc. (taigi, pirmavedės patelės nėra patikimas reikalas); - norint, kad triušės gerai vestų vėlyvą rudenį-žiemą reikėtų pliusinės temperatūros arba gerų, šiltų narvų (kad netrūktų šieno); - 17-20 patelių reikės minimum 40 narvų, nes po 1,5 mėn reikės triušiokus atskirti nuo mamos, o 2,5-3 mėn. vėl reikėtų perskirstyti pagal lytį; - reikėtų kelių rezervinių narvų, kad kas 3 mėnesiai būtų galima lauke narvus išplauti su dezinfekcinėmis priemonėmis ar pvz. kalio permanganato tirpalu ir juos gerai išdžiovinti; - įsigytus naujus triušius reikėtų bent 3-4 savaites paauginti atskirai nuo bandos, t.y. daryti karantiną;Tai yra labai svarbu, nes ligos dažniausiai yra atsivežamos su naujais triušiais.. Viską TAI padaryti nėra sudėtinga, tačiau teks kasdien skirti 2-4 valandas (įskaitant pašarų sodinimą, nuėmimą ar nupjovimą, paruošimą, narvų darymą ir t.t.) Teks užvesti užrašus ir nuolat pildyti: kada atsivedė triušiukus, kada vėl kergti, su kokiu patinu, ar jau galima kergti pauagusius triušiukus ir t.t. Dar prisidės triušių realizavimo klausimas..Žodžiu, skirti laiko ir dėmesio reikės. Tai nebus taip, kad įmetei morką ir ramu.. Optimistiniu atveju, šeriant savo pašarais galima turėti 1000 Lt ar daugiau pajamų per mėnesį įmanoma ir iš 10-12 patelių, tačiau kiekvienais metais taip nebus.. Aišku, yra ir pesimistinis variantas, kad užpuls ligos, neves patelės, žus prieauglis.. Bet čia kitas karštutinis atvejis. Tai ir sakau daug faktoriu itakoja pelna. O is 10-12 pateliu uzdibrti 12k lt per metus niekaip neiseis, o tuo labiau pradedanciam, o jei dar savais pasarais sersi, savikaina triusio bus dar didesne. Ir skaiciuokit visi pagal pesimistini varianta, kiek turit pateliu, tai prieauglio uzauginsit pardavimui per menesi 1,5karto daugiau, tai jei turi 10 pateliu, per menesi vidutiniskai parduosi 15vnt triusiu. As imu vidurki visu metu, nes sezoniskumas labai itakoja rezultatus, pvz pavasari gerai poruojasi ir per vasara gerai augina, bet vasara mesos kainos krenta, ir kartais tenka ilgiau palaikyti, kas isaugina savikaina, rudeni prasideda bedos, o ziema paklausa didziausia, bet prieauglio mazoka ir t.t. Ligu daugiau ar maziau bus visada, karantinuosi ar ne (pvz mastitas, kokcidioze, plauciu ligos, virskinimo sutrikimai ir daug kitu), galima tik jas sumazinti, bet neisvengsi, o situacija dar labiau pabloges, kai triusiu bus ne 50vnt, o 500vnt, pasikeicia mikroklimatas, ir dideja rizika. Jei auginsi lauke, ligu bus maziau (bet ju bus), bet darbo ir problemu bus daugiau, ir triusio savikaina labai isaugs, o apie ziema isvis nekalbu. O jei auginti sezoniskai, nuo kovo iki lapkricio, mazas biznis iseina. Triusis vislus gyvunas tik knygose Zodziu pasiruoskit bedoms, ir turekit kantrybes, ir tada po kokiu meteliu galesit sita mano posta pakomentuoti Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Biologas Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 "Sveiki, Nespėjau suvalgyt pernai atvestų triušių. Jie jau perkopė 5 mėn. amžių. Kaip manot kas geriau: pasipjaut kada reikia ir iš kart suvalgyt(bus šviežia, bet 6-8mėn.) ar papjaut 5mėn. ir užšaldyti iki 3 mėn. laiko(mėsyti bus jaunesnio triušio, bet iš šaldiklio)?" Kadangi yra pageidavimas, tai ir šiuo klausimu pareikšiu savo nuomonę. Yra bakterijų, kurios sugeba gyventi tiek labai žemose, tiek labai aukštose temperatūrose (manau, kad tai žino daugelis). Todėl maistas yra vertingiausias šviežias. Esu sveiko maisto šalininkas ir stengiuosi maitintis sveikai, bet, deja, ne visada išeina tai, kaip nori. Šiuo atveju patarčiau taip: - triušiai, ypač stambesnių veislių, palaipsniui auga iki 7-8 mėn. amžiaus, tad jie vyresni turės daugiau mėsos. Reikia atskirti patinukus nuo patelių, nes subrendęs 5-7 mėnesių patinukas įgauna specifinį kvapą. Patinukus aš pjaunu pirmiausiai. Subrendusios patelės turi didelę paklausą, jas galima gana brangiai parduoti ( kainos yra nuo 60 Lt už suaugusią patelę); - iš vados galima pasilikti 1-2 geresnes pateles bandos atnaujinimui ir vėliau pasipjauti vyresnes prastas ar agresyvias pateles (t.y. jas pakeisti geresnėmis ar jaunesnėmis); - mano šeima triušį valgo kas savaitę, tad per 3 mėnesius mes suvalgom vieną vadą.. Triušius geriau pasilikti gyvus, nes užšaldžius šaldiklyje, kaip taisyklė ten triušis lieka ilgam.. todėl triušiena išsausėja, praranda savo vertingąsias savybes. Didesnius (vyresnio amžiaus) triušius reikės pavirti ar patroškinti 20 proc. ilgiau, bet, nemanau, kad tai problema; - su laiku didės ligų ir mėsos praradimo tikimybė... Baiminantis TO, siūlyčiau daryti konservuotus stiklainius pvz. autoklavo pagalba (taip mes darom su vištiena, kiauliena), nei šaldyti, nes, kaip minėjau, užšaldytas dažnai užsiguli per ilgai...Jeigu užšaldoma kelioms svaitėms ar mėnesiui, tada kitas reikalas. Bet tokiam laikotarpiui nesunku triušį ir palaikyti narve, ypač kai yra žolės.. - man ne kartą teko valgyti metų ir senesnį triušį ir nepasakyčiau, kad mėsa labai skiriasi lyginant su 3-5 mėnesių triušiais. Čia kaip kaimiškas broleris turintis 1-1,5 kg skerdienos ir 3-5 kg. Skirtumas yra, bet skaniai pagaminus praktiškai jo nelieka (mėsa gali būti kietesnė ir viskas..) Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Kestutiss Paskelbta Kovo 7, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Kovo 7, 2011 Va kas nutinka tiems, kurie pamirsta keliom dienoms paserti savo triusius: Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Recommended Posts
Sukurkite paskyrą arba prisijunkite
Rašyti gali tik prisijungę nariai
Sukurti paskyrą
Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!
RegistruotisPrisijungti
Jau turi paskyrą? Prisijunk!
Prisijungti