Loreta Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Būtų įdomu pasikalbėti apie ėrienos riebumą. Lietuvaičiams labia riebios nerodysk o uzbekams, kazachams nerodyk kūdos ėrienos. Kadangi mano pirkėjai yra lietuviai ir dar miesčionys, noriu mišrinimo būdu ir per šėrimą išsivesti kūdesnius ėriukus. Ką pastebėjote pjaudami savo ėriukus? Kaip juos laikote ir kas gavosi? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Aleksej1 Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Būtų įdomu pasikalbėti apie ėrienos riebumą. Lietuvaičiams labia riebios nerodysk o uzbekams, kazachams nerodyk kūdos ėrienos.Kadangi mano pirkėjai yra lietuviai ir dar miesčionys, noriu mišrinimo būdu ir per šėrimą išsivesti kūdesnius ėriukus. Ką pastebėjote pjaudami savo ėriukus? Kaip juos laikote ir kas gavosi? mes, tai sau pjovėm mažą ėriuką (skerdienos buvo apie 15 kg) tai riebalų išvis neradom , laikėm vien žole, bet kadangi jį nupirkom beroc dviejų mėnesių, tai negaliu pasakyti kuo jį šėrė ankstesį šeimininkai Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Kelių mėnesių pjovėt? Tikriausiai buvo nekastruotas? Ir laikėte palaidą? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Aleksej1 Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Kelių mėnesių pjovėt? Tikriausiai buvo nekastruotas? Ir laikėte palaidą? apie 5 mėnesių, nekastruotas, laikėm palaidą Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Taip, tai čia visi palankūs faktoriai. Mes kastruojame (tai labai palengvina mums gyvenimą) ir tokie ėriukai linkę daugiau kaupti riebalų. Tie, kuriuos pjovėme iškart po spalio 1 d. buvo kūdesni, nors ir vyresni - po 10 mėn. O kuriuos pjovėme lapkričio pradžioje buvo riebesni, nors ir gerokai jaunesni - vid. 7 mėn. Visi buvo ganomi vienodai el. tinklo aptvaruose, kuriuos kilnojome kas savaitę. Šiek tiek keistas tas riebumas mano atveju, nes kergti buvo su sufoko baronu, o patys sufolkai nelabai riebėja. Kita vertus, kuo arčiau žiema, tuo daugiau tiebalų kaupia tiek gyvūnai, tiek žmonės. Gal tai paaiškintų mano jaunesnių ėriukų didesnį riebumą. Gaila, kad tarp mūsų nėra kokio vet gydytojo arba vet felčerio - patvirtintų mano teoriją, kad geriausia pjauti rudens pradžioje, bus mažiau riebalų. Ir kas sugalvojo, kad išmokos mokamos tik išlaikius avis iki spalio 1 d.!!! Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Aleksej1 Paskelbta Lapkričio 25, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 25, 2011 su tais faktoriais, tai tikrai sutinku, ir mes ji dar pjovėm vasaros viduryje Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Lapkričio 26, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 26, 2011 Be to tokie jauni dar neturi riebalų, pardavimui tokių jaunų ir nepjauni, nebent sau. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Aleksej1 Paskelbta Lapkričio 26, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 26, 2011 tai mes sau ir pjovėm Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Lapkričio 26, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 26, 2011 Tokio amžiaus ėriukams viskas dar eina į augimą, riebalai pradeda kauptis vėliau. Norėčiau atrinkti tas savo ėriavedes, kurių ėriukai ne tokie riebūs, nes pjaunant pastebėjau, kad vienos motinos du ėriukai buvo riebesni, palyginti su tokio pat amžiaus kitų motinų ėriukais. Jeigu ir kitais metais bus tas pats, galbūt jos atsisakysiu. Dar, žinoma, priklauso nuo barono. Šįmet kergiau su tekseliu, kuris kaupia mažiau tarpraumeninių riebalų, gal pagerins, ens rašo, akd šią savo savybę jis perduoda mišriems palikuonims. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
sigas Paskelbta Lapkričio 27, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 27, 2011 Taip, tai čia visi palankūs faktoriai. Mes kastruojame (tai labai palengvina mums gyvenimą) ir tokie ėriukai linkę daugiau kaupti riebalų. Tie, kuriuos pjovėme iškart po spalio 1 d. buvo kūdesni, nors ir vyresni - po 10 mėn. O kuriuos pjovėme lapkričio pradžioje buvo riebesni, nors ir gerokai jaunesni - vid. 7 mėn. Visi buvo ganomi vienodai el. tinklo aptvaruose, kuriuos kilnojome kas savaitę. Šiek tiek keistas tas riebumas mano atveju, nes kergti buvo su sufoko baronu, o patys sufolkai nelabai riebėja. Kita vertus, kuo arčiau žiema, tuo daugiau tiebalų kaupia tiek gyvūnai, tiek žmonės. Gal tai paaiškintų mano jaunesnių ėriukų didesnį riebumą. Gaila, kad tarp mūsų nėra kokio vet gydytojo arba vet felčerio - patvirtintų mano teoriją, kad geriausia pjauti rudens pradžioje, bus mažiau riebalų. Ir kas sugalvojo, kad išmokos mokamos tik išlaikius avis iki spalio 1 d.!!! o kokiu budu kastruoji ir kokio amziaus? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Lapkričio 27, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 27, 2011 Anksčiau kastravau chirurginiu būdu 3 mėn., o vasarą pirmą kartą pamėginau su gumytėmis ir žnyplėmis ir labai gerai pavyko - sėklidės per mėnesį ar 5 sav. sudžiuvo ir nukrito. Gumytės labai mažos ir kietos, todėl joms praplėsti yra specialios replės (Litagroj mokėjau 27 lt, gumyės irgi pigios): praplėti gumytę us replėmis ir uždedi ant sėklidžių, reples ištrauki. Kelias val. pasėdėjo ant šoniuko, paskiau pradėjo vaikštinėti, o antrą dieną buvo viskas tvarkoj. Vėliau reikia vis patikrinti ar švaru, ar nesiranda pūliai. Kaimynės avinukams gumytes dėjo jau 4 mėn, manau, kad per vėlu, neteko skaityti, kad gumytes deda taip vėlai. Vienam ėmė gangrenuoti, operavo, kiti irgi ne dieną ir ne dvi kankinosi. Taip kastruoti reikėtų per pirmas septynias dienas nuo ėriuko gimimo. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Merfis Paskelbta Lapkričio 29, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 29, 2011 2 savaiciu tikrai galima kastruoti as taip darau, triju buna gerai,buna ir negerai, pigiausias budas nuo plauku gumyte ,ar vaistinei vaistai peristi ,supuokoti gumyte, paprasikit Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Lapkričio 30, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Lapkričio 30, 2011 Jei reikia daugiau kastruoti, patarčiau nusipirkti specialias. Jų pokelyje yra 100 vnt, o kainuoja apie 10 lt, ir replės nebrangios - tik 27 lt. Šitos gumytės yra labai tangios, daugiau ganratijų, kad neprašausite. Naudojant gumytes reikia dėti atidžiai, nes britų ūkininkų forume radau aptarinėjant tokią problemą: dedant gumytę viena skėlidė ima ir pasprunka, ir lieka pilve, o susiveržia tik odelė. Tada ėriukas vis vien likea vaisingas šeimininkui to nė neįtariant. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Gruodžio 11, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 11, 2011 N.Zelandijos vet biuletenyje avių augintojams radau formulę, pagal kurią galima apskaičiuoti būsimą šiltos skerdenos svorį, žinant tik gyvą svorį. Šilta skerdena (atsiprašau, nežinau kaip tai vadinasi lietuviškai, verčiu pažodžiui) reiškia be galvos, kailio, žarnų, kojų, plaučių trachėjos, kepenų, širdies, inkstų, pilvaplėvės, nupjovus sukruvintą kaklo dalį - lieka tik karkasas. N. Zelandijoje (manau, kad ir kitur tas pats) superkant avis atsiskaitoma pagal šiltos skerdenos svorį, o eksportuojant skaičiuojamas atšaldytos skerdenos svoris. Skaičiuojant pagal šią formulę ėriukas ar avis nealkinami. (Šiaip prieš pjovimą patariama gyvulį alkinti mažiausiai 8 val., paliekant tik vandens). Formulė tokia: Šiltas skerdenos svoris = (gyvo svorio kg x 0.473 - 1.92) x 1.045 Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Gruodžio 15, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 15, 2011 Labai noriu pasidalinti ssavo atradimais skerdenos vertinimo sirtyje. Kadangi įdėjau daug nuotraukų, tai savo pamąstymus ir tas nutoraukas prikabinu atskirame faile. Tikiuosi, kad kas nors atsiliepsite:) Turėkite minty, kad faile rašoma apie jaunus ėriukus, net ne pusmetinisu. Mums, žinoma, iki tokių rezultatų toli, o gal išvis mums gamta to neleis. Eksportui paprastai parduodami 40-42kg 4.5 mėn. ėriukai atitinkamos kokybės (apie tai ir rašoma), visa kita laikoma ne tokia kokybiška skerdena ir parduodama "šaldikliui" arba vietiniam mėsininkui ar vietinei skerdyklai už daug žemesnė kainą - tai jau arčiau mūsų varianto:))) Prikabintame faile aprašomas vertinimas man įdomus tik kaip gairės, bendram supratimui. Tikrai nemanau, kad pasieksiu tokių rezultatų. Beje, kai Avininkystės temoje mūsų aptartame Panoramos siužete žurnalistas sakė, kad ėriena parduodama po 40 lt/ kg, tai jeigu kas Klaipėdos pusėje pasiekia tokios kokybės, 40 lt/kg ir gali kainuoti! Jeigu kur nors postringaudama apie kokybę nusišnekėjau, iš ankstp l. atsiprašau, nes esu visiška mėgėja, įpratusi knaisiotis po visokiausią literatūrą Skerdenos kokybe.doc Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Aleksej1 Paskelbta Gruodžio 15, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 15, 2011 galvoju, kad dėl riebumo, pas daugelis atitiktu, geros skerdienos sampratą, o dėl kaulų-mėsos santykio, nelabai supratau, kaip jis apskaičiuojams... Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Gruodžio 15, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 15, 2011 Aš supratau taip, kad ta šonkaulio "akis" rodo, kiek mėsos yra skerdenoje. Jeigu "akis" maža, tai ir mėsos ant kaulų nedaug. Pvz., kaip ROmanovo veislės, dėl ko ji ir nevertinama komercinių avių augintojų, nepaisant puikaus mėsos skonio ir kitų veislės savybių. Man atrodo, kad tokią "akį" mums, su mūsų avių veislėmis, klimato sąlygomis, ganyklų žolės kokybe ir .t.t ir yra sunkiausia užauginti. Auginant kokybišką ėrieną/avieną, reikia siekti kuo didesnės "akies". Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Aleksej1 Paskelbta Gruodžio 15, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 15, 2011 bet tą akis, tai kiak yra mėsos ant kaulo, be pačio kaulo? Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Gruodžio 16, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 16, 2011 Taip, ta "akis" yra indikatorius, kokia yra skerdenos išeiga - kiek yra naudingos masės. Prikabinu failą, kur parodyta, kokios būna išpjovos iš kurių skerdenos vietų parduodant mėsą gabalais. Atkreipkite dėmesį į nugarinę (filė, angl. "loin") - kur ir matuojama ta "akis". Ar iš savo ėriukų skerdenos galėtumėt tokią nugarinę išpajuti? Aš tai vargu, maniškiai tiek mėsos nepriaugina:) Išpjovos.doc Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Gruodžio 23, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 23, 2011 Radau pora strpsn lietuviškai, gal kam pravers bandant nupenėti savo ėriukus iki "vakarietiškų" standartų 1 - http://www.valstietis.lt/ezwebin/print/?node=60633 2 - http://vetzoo.lva.lt/data/vols/2007/39/ ... iciute.pdf - šito galima paskaityti bent santrauką Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Pienmėgys Paskelbta Gruodžio 23, 2011 Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 23, 2011 Šiaip jau frazė "500 gr koncentrato skirto " labai jau nekonkreti ..... Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Gruodžio 23, 2011 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Gruodžio 23, 2011 Skaitant lietuvių mokslininkų darbus - moksl strpsn ar ypač populiarią lit., to nekonkretumo, skubos randi tiek, kad būni priverstas pats imtis tiriamojo darbo ir ieškoti atsakymų. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Liepos 15, 2012 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Liepos 15, 2012 Iš forumiečių pasisakymų amerikiečių ir anglų forumuose daugmaž išsaiškinau, kokio svorio ir amžiaus ėriukus jie parduoda skerdykloms. Skerdyklos yra nusistačiusios standartus (tokį patį visoje šalyje), jeigu ėriukas jų neatitinka moki baudą (jei per dagu lajasu), arba jeigu priduodi per sunkų - gauni tik už standartinį svorį, o viršausnebegauni, todėl peraugusius ėriukus geriau parduoti aukcione. JK, kaip supratau, skerdyklų standartas - 41 kg gyvo svorio (tai 5-6 mėn. amžiaus ėriukas, užaugintas vien ant žolės, išskyrus žiemą, kai jos mažiau, tada gauna kažkokių burokų ir pan., bet taip būna daug trumpiau nei pas mus). Viena forumietė rašė, kad pardavė 39-43 kg svorio, už tuos paildomus kg virš 41 nieko negavo, skerdenos svoris buvo - 16-23 kg (skerdykla pati sveria ir reikia ja tikėti, kai kuriose forumo temose jie aptarinėja, ar visos skerdyklos sąžiningos ir pan.). JAV, kadangi čia ėriukai šeriami vien grūdais, jie užauga mėsingesni, sunkesni ir parduodami apie 60 kg (tikriausiai panašaus amžiaus?). Smulkesnės info apie JAV neradau, bet avininkas parduoda ėriukus irgi panašiai: tik nujunkytus, skerdyklai arba aukcione. Dar radau (neparašyta, JAV ar JK), kad 10 mėn. ėriuko skerdena sveria 27-35 kg, vad gyvo svorio - padauginti iš 2 ir dar plius (išeiga būna mažiau kaip 50 procentų) Pardavimo ėriukų mėsai sistema yra tokia: užaugintus iki reikalaujamo svorio parduodi skerdyklai ir daugiau nesuki galvos, nes toliau ėrieną parduoda pati skerdyklą. Tik nujunkytus parduodi tolesniam auginimui įmonėms ar augintojams, kurie tame specializuojasi arba mėsai (kepa visą ant ugnies). Jeigu ėriukas perauga, parduodi vietiniuose mėsos aukcionuose, kurių tinklas yra visoje šalyje. Pirmadėles avis, jeigu po pirmo ėriavimosi pasirodo netinkamos tolesniam laikymui (ypač jei nemaitina ėriukų, turi nagų puvinį, lieka bergždžia ir pan.), avininkas daug negalvodamas brokuoja (kad bandoj nepaplistų šios savybės), nes ir už pirmadėles avis gerai moka, laikoma beveik ėriena iki 18 mėn. (yra spec pavadinimas tokiai mėsai). Kas augina tik mėsai, laiko visokius mišrūnus (ką su kuo mišrina irgi aptarinėja forume), tik baronas būna grynaveislis: iš mums žinomų - safolkas, tekselis, šarolė, ir kt. veislių. Kas laiko grynaveislius, parduoda ir veislei. Mėsai parduodami ėriukai būna kastruoti, nebent turi nuolatinių musulmonų pirkėjų (tada jų turi būti daug, nes su keliais neprasidės). Forumiečiai rašo, kad nekastruotų avinukų mėsa virš 5 mėn. amžiaus jau gali turėti prieskonį, bet veislė veislei nelygu, kai kurios veislės ir neturi to prieskonio, net jeigu pjaunamas 12 mėn nekastruotas baronas (pvz., Romney veislė). JK avininkai stengiasi kuo racionaliau ir pigiau užauginti ėriukus, temose apie šerimą ir papildus nė karto neaptikau, kad kas nors be laižalų, mineralų, dar duotų kokių ypatingų baltyminių priedų, slėpti ir apsimetinėti jiems nėra prasmės, ne tokia tauta. Ką be grūdų duoda JAV nežinau. Apie kanadiečių vieno ūkio patirtį (krgia Romanovo avis su šarolė ir vėl su šarolė) rašiau lygtai Romanovo temoje - jie žiūri, kad racione būtų 18 proc. baltymų , kaip to pasiekia neklausinėjau. Geriausi jų avinukai užauga iki 50 kg per 100 d. Na, bet mus tikriausiai domina, kaip gauti gerus priesvorius ant žolės. Būtų labai įdomu, jeigu parašytumėt, kokio amžiaus ir svorio pjaunate pardavimui (ne sau). Mes siekiame užauginti iki maždaug 45-50 kg, bet ėriukai bent jau anksčiau tokį svorį pasiekdavo tikrai ne 6 mėn, o 8-10 mėn. Dabar svėriau vieną 5 mėn. ėriuką, gal vidutinį, ne patį geriausią, svėrė - 32 kg - nuo britų atsilieku 10 kg!!! Man trūksta gerų ganyklų ėriukų penėjimui:))) Reikia susirūpinti:) Žinoma, ir bandą reikia visąlaik gerinti. Pasidalinkite savo patirtim, ir patiems bus naudinga. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Loreta Paskelbta Liepos 15, 2012 Temos autorius Pranešti Dalintis Paskelbta Liepos 15, 2012 http://www.beeflambnz.co.nz/resources/R ... _Guide.pdf Puikiose nuotraukose parodyta, kaip sutvarkyti ėrienos (lamb) ir jautienos (beef) skerdeną didmeniniam pardavimui (kai skerdena sukapojama į kelis stambius gabalus) ir mažmeninei - išpjovos, gabaliukai ir t.t. Jau aiškiau negali būti. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Mikus Paskelbta Rugsėjo 24, 2012 Pranešti Dalintis Paskelbta Rugsėjo 24, 2012 Ačiū Loreta, super info. Nuoroda į komentarą Dalintis kituose puslapiuose More sharing options...
Recommended Posts
Sukurkite paskyrą arba prisijunkite
Rašyti gali tik prisijungę nariai
Sukurti paskyrą
Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!
RegistruotisPrisijungti
Jau turi paskyrą? Prisijunk!
Prisijungti