Jump to content

Mėsinė galvininkystė


Narys

Recommended Posts

Nuotraukoje pavaizduota girdykla tikrai neužšala. Jos nešildo jokia elektra

Jos yra apšiltintas korpusas ir joje vanduo nešala. 2005-06 žiemą kai buvo temperatūra virš -25 laipsnių kartais iš po nakties būdavo prišalę burbulai. Ryte reikėdavo stuktelt per burbulą ir atšokdavo. Čia ferma šalto laikymo. Galit drasiai naudoti tikrai geros girdyklos. Šią žiemą jokių problemų nebuvo.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sekmadienį per BTV "Tarp miesto ir kaimo" rodė apie naujai atsidariusią ekologinių gyvulių skerdyklėlę Ariogaloje.Nedidelė ji,šeimos verslas,viskas gaminama "senoviškais" receptais,be konservantų.Sakė kad dalyvavo mugėje Vokietijoje ir ten susipažino su vokiečiu verslininku,kuris ir toje laidoje truputį kalbėjo.Žodžiu mintis tokia kad yra perspektyva auginti ekologinius mėsinius gyvulius,tiesa jų našumas dar mažokas (nuo sausio tik 50 kiaulių paskerdė,jei neklystu :icon-rolleyes: ) Jie ir patys žada parsivežti ir auginti Šarolė veislės galvijų.

Klausimas:gal kam teko jiems gyvulius parduoti,ir kokią pavyzdžiui bulių supirkimo kaina :icon-question: Suprantu kad buliai turi būti mėsiniai ir iš sertifikuotų ūkių.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu tokių pranašų mes prisiklausėm. Jei kas nors jais dar tiki tai reiškia kad greitai bankrutuos. Visi puikiai žino kad geras daiktas pigiai nekainuoja, man nesitiki kad hansyne bus lietuviškų produktų paklausa, ta pasaka gali tikėti tik tie kas nežino hansų kas pagaminta ne hansyne yra šūdas bet ko nepirks (pvz Lietuviška mėsa su skerdiena iš vokietijos skerdyklų) galutinis verdiktas : dešroje per daug mėsos. O jei pabandys vidaus rinkoje trukšmauti - didieji pasmaugs. Pažiūrėsim pamatysim.

Ricardaai mano tėvukas vis kartoja "Su pinigais ir durnius pragyvens , pragyvenk be pinigų" mokėti 1700 Lt už girdyklą? juk yra ir pigesnių variantų, pvz prieš šalčius išleisti vandenį, o pradėjus girdyti tik atsukti vandenį, mes juk visi žinom kad tekantis vanduo neužšalą. Tvarte per metus žemiau O buna netaip ir dažnai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na dėl tos skerdyklos nežinau,bet manau kad ekologiška produkcija ir Vokietijoje,o ateityje ir Lietuvoje turės paklausą.O jei kaina tekins,manau kad pirks,nes neaišku ką ten ant produkcijos tas vokietis rašys :D Gal ten bus "Made in Germany" :D

O dėl girdyklų-1700Lt per daug :icon-exclaim: Bet gal atsiras koks gamintojas Lietuvoje,kuris žymiai pigiau gamins :icon-rolleyes: Manau kad joje nieko stebuklingo nėra:plastiko korpusas,apšiltinimas,plūdinis vožtuvas,na dar tie burbulai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na dėl tos skerdyklos nežinau,bet manau kad ekologiška produkcija ir Vokietijoje,o ateityje ir Lietuvoje turės paklausą.O jei kaina tekins,manau kad pirks,nes neaišku ką ten ant produkcijos tas vokietis rašys :D Gal ten bus "Made in Germany" :D

O dėl girdyklų-1700Lt per daug :icon-exclaim: Bet gal atsiras koks gamintojas Lietuvoje,kuris žymiai pigiau gamins :icon-rolleyes: Manau kad joje nieko stebuklingo nėra:plastiko korpusas,apšiltinimas,plūdinis vožtuvas,na dar tie burbulai.

Girdyklos kaina tikrai nėra didelė,o lietuviškos geriau būtų užšąlusios nestuksenti :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Usurini,bet tai su burbulais nėra elektrinio šildytuvo,taip kad taupomi pinigai :icon-wink: Bet kaina vis tiek didoka nes fermoje kokių 2-3 reikėtų,jei yra 3 gardai,tai 3400-5100Lt :icon-exclaim: ,o šiandienos bulių supirkimo kaina 3,4Lt :( taip kad man statybos bent jau metams atsidės,o ir tada planuoju kuo pigiau-kuo daugiau senų plokščių panaudosiu,kur trūks aukščio-damūrysiu,atrodys prasčiau,bet kyšenės nedraskys :D Tiesa-gi aptinkuoti galima.O gal ir projektą parašysim,gal ES padės,bet labai jau nesinori "būti supančiotam" kai tokia neaiški ateitis-dėl supirkimo kainų,dėl žemės nuomos ir t.t.Norint normaliau gyventi būtinai reikia plėstis,bet daug kliūčių.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ricardaai žvelk giliau, jei elektros nereikia kai lauke minus 25 tai gerai , o kas bus kai lauke bus -35 irgi nežšals ? O jei užšals kas tada, ieškosi vandens kaip šactininkas. Geresnis variantas tai pas Karoli iš Grene pasiimti šildomas su termostatu, vienos kaina apie 500 Lt, į gardą po vieną tai trim reikės tik 3 sumoje bus tik 1500 Lt. Tiesa joms reikia elektros bet visa esmė kad tvarte minus 10 ne ištisai žiemą būna, nu pabūna dieną kitą ir atlėgsta, kai reikia šildymas veikia o kai nereikia termostatas išjungęs laiko šildymą. Nu ir pats dižiasias pliusas nereikės 3400 Lt išleisti paskutiniam mados klyksmui.

P.S. gavau parodoje iš Ekotechnologijos CD tai ketvirtą dieną šifruoju Göweil firmos reklaminius filmukus ir brošiūras. geras daiktas. Galėtų šitame forume reklamuotis bet turbūt 99 % kad suvalkai gaili pinigų reklamai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu matai Ricardaai kompuose aš tikras luzeris , keturias dienas sugaišau kol išzipavau iš RAR failų. Geriau pasiūlikim Adminui kreiptis į tą suvalkiečių firmelę "Ekotechnologijos" kad pradėtų čia reklamuotis nu ir tuo pačiu pateiktų reklaminius klipukus. Kam atimti galimybę uždirbti. Jie ten turi savo tinklalapį bet ten daug kur rašoma "informacija ruošiama". Man lengviau tau diską atsiūsti paštu. Gal kas nors dar iš forumiečių turi tą CD.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu ne toks jau luzeris :D Aš irgi neprofesionalas :D ,bet kad išzipuoti taigi atsistoji ant tos ikonos,paspaudi dešinį pelės klavišą-extract here ir išzipuoja,tik kad yra tų rar failų kuriems programyčių papildomų reikia,ne visi atsidaro.Gal tikrai palikim jiems tegul tariasi su Donatu dėl reklamos čia.Pažiūrėjau Ekotec svetainę,jie daug kuom prekiauja.

P.S. parsisiuntei Eriko filmus iš kelionės Prancūzijoje :icon-question:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nu Ricardaai gali pasveikinti rekordas, per 24 val pusantros dalies šep ne tep peržiūrėjau, nu iki velykų galo peržiūrėsiu visą. Teko deletint kodikų atpažinimo programėlę, neleido žiūrėti dalimis. Labai patiko mėšlo šalinimo sistema pirmame ūkyje, kitame (trečiame)pamačiau kad bardakas toks pat kaip ir pas mus, įdomi šėrimo sistema sename tvarte.

Padėtis mėsos rinkoje pasikeis tik tada kai tieksim mėsą vienai skerdyklai, Jei skerdyklos gali pasakyti kainą tai gal atsiras vadas kuris pasakys kad nuo rytojaus tiekiame galvijus tai skerdyklai pusei metų, nu kam tiekti visom skerdyklom jei kaina visur vienoda? Veršelių išvežimas džiugina kuo daugiau išveš tuo mažiau augins, tuo greičiau kaina pakils.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, štai aš vėl atsiradau trumpam. Kadangi mano straipsnis jau perskaitytas, nuotraukos peržiūrėtos, o filmą vienaip ar kitaip parsisiųsit ir pamatysit, taigi aš pasiruošęs, jei sugebėsiu, atsakyti į jūsų klausimus.

Apie filmo kokybę geriau nekalbėkim - tai mano pirmasis filmas gyvenime. Bet ne paskutinis - tikiuosi ateityje dar kai ką sukurti.

Linksmų švenčių visiems.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Su šventėm kolegos. Nu pagaliau parsipumpuvau šešias dalis Eriko filmo , čia viskas ? Galėtų būti daugiau. Klausimų per akis. Nežinau nuo ko pradėti. gal pirmiausiai prašymas Erikui ir kitiems operatoriams, jei galima juostoje fiksuoti netik pirmo plano objektus bet ir antraplanius elementus, pvz rodomas bulius o iki gardo kampo tvirtinimo elemento trūksta tik sprindžio neaišku ar virinta ar ant varžtų surinkta, žodžiu kuo plačiau tuo daugiau informacijos. Klausimas pirmas tai tie galvijai žolės mato ar ne ar visą gyvenimą praleidžia tvarte, kad reproduktoriai ganosi tą supratau o kaip ten tie kiti. Kiek supratau tai pirmoje fermoje mėšlas šalinamas per plyšius po šėrimo stalu, jei taip tai kokią techniką naudoja.

Įdomu kiek kvadratų tenka vienam galvijui pirmoje fermoje, mano galva ten konclageris. Nu gyvuliu tankumas ūkyje (SG) tikrai ne 1,7 / ha. tai ką pas juos tai nenormuojama? Nu pradžiai užteks, linksmų gerų švečių.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Su šventėmis ir tave Usurini,ir kitus kolegas :icon-exclaim: Į kitus klausimus gal Erikas atsakys,bet ten kur plyšiai po šėrimo stalu tai Eriko straipsnyje "ŪP" buvo rašyta kad gyvuliai bevaikščiodami patys išmina mėšlą lauk į šėrimo taką ir nustumiami buldozeriu.O iš visos Eriko medžiagos susidariau įspūdį kad ganomi tik reproduktoriai,na gal dar žindenės,o kas laikomi mėsai gyvena visą laiką fermoje...žemės mažokai,gyvulių daug,pašarui užsiaugina kukurūzų,stengiasi su tokiu plotu išsiversti,manau ten trūkumas žemės nes ji gera....na ir man atrodo kad tankiai jie garduose :icon-rolleyes: ... kažkokiame straipsnyje(ne Eriko) apie Ernestą Hofelį rašė kad jis žindenei ne po 7,o po 14 m2 ploto skiria...gal žindenei ir taip tame dideliame tvarte,bet prieaugliui žymiai mažiau išeina...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

1. Visur, kur tik įmanoma, tvirtinama varžtais ir apkabomis (net kapitalės tvartų konstrukcijos).

2. Pirmoje fermoje nuolydis nukreiptas į šėrimo tako pusę. Gyvuliai patys išstumia mėšlą, ryte belieka pravažiuoti su buldozeriu.

3. Pas Hiofelį reproduktoriai visą laiką lauke be priedangos; žindenės fermoje būna tik žiemą. Tos, kurios netelpa - irgi lauke. Kituose ūkiuose žiemą visi gyvuliai fermose.

4. Pas Hiofelį žindenėms tikrai po 14 kv.m. Pirmoje fermoje į penėjimo pabaigą tikrai bus per ankšta.

5. Pirmame ūkyje gyvulių tankis 3,36 SG/ha. Nitratų direktyva galioja visiems vienodai. Jei nenorite jos pažeisti, perteklinį mėšlą turite parduoti, o pirkėjas po nupirkimo irgi neturi būti viršijęs 1,7.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Erikai, Dominyko ūkyje mėšlas šalinamas išstumiant buldozeriu, bet vienoje sekcijoje yra apie 90 vnt galvijų. Nuo tokio kiekio galvų mėšlo turėtų būti apie tris tonas, klausimas: tas mėšlo šalinimas buldozeriu tai vieną kart prabraukti link mėšlidės su stumdymo peiliu ar per kelis kartu su kokiu nors kaušu. Pastebėjau kad Dominyko ūkyje fermos aukštis žemiausiame taške virš šešių metrų o aukščiausiame taške bus visas dešimt-dvylika kam reikalingi tokie aukščiai jei traktoriniam šėrimui užtenka trijų. Kodėl fermos tipas yra vienašlaičio stogos forma jei yra dvi fermos kodėl buvo tęsiama toliau pervidurį paliekant mėšlidę o ne kita ferma rengiama antroje pusėje paliekant mėšlidę tvartų gale. juk galima buvo stipriai sutaupyti viena siena būtų bendra. Kaip orentuota ferma vyraujančių vėjų atžvilgiu o gal tam nekreipiama jokio dėmesio.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Esminis reikalavimas šalto tipo fermoms tiek ten, tiek pas mus - ferma negali būti atvira vyraujantiems vėjams.

Su Dominyku buvo sunku susišnekėti, todėl sužinojau tik esminius momentus.

Dėl darbo fermoje jis sakė taip (aš net perklausiau): dirbu fermoje visiškai vienas po 3 val. per dieną. Tą darbą sudaro mėšlo nustumimas į mėšlidę ir pašarų išdalinimas.

Dėl aukščio negaliu atsakyti - manau, didelis aukštis tam, kad vasarą nebūtų karšta. Juk esminis mėsinių galvijų laikymo principas - sudaryti jiems kuo panašesnes į laukinio gyvenimo sąlygas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Erikai norėjau paklausti kas paslėpta pas Ernestą naujoje fermoje po šėrimo stalu nes ten kur mikserio operatorius demonstruoja aukštąjį pilotažą šerdamas gyvulius matosi lentiniai skydai, kodėl nebuvo galima padaryti kažką panašaus kaip pas Dominyką fermoje, gal yra kokia nors tam priežastis? Filme minima kad Ernestas per kelis tai mėnesius į Lietuvą eksportavo du šimtus galvijų o kitoje vietoje sakoma kad viso Ernesto ūkyje yra netoli trijų šimtų, kažko nesuprantu ar jis realizavo susikaupusį perteklių ar ir kitų augintojų galvijus. Iš Ernesto ūkio į Lietuvą atvežti galvijai niekada nebus tokie kaip pas Ernestą dėl sekančių priežasčių, pati svarbiausia yra laikymo būdas, pas mus Lietuvoj žindenės vaikšto laisvai lauke ganykloj, niekas jų nefiksuoja keliom valandom prie šėrimo stalo, (juk tai nepats pigiausias šėrimo būdas). Pašarai- tai nežinomasis kurį identifikuoti gali tekti sugaišti ūkyje net visą galvijo auginimo ciklą, niekas neišduos kokius papildus naudoja, juk su šiaudų dominavimu racione gerų rezultatų nepasieksi. Nu ir pagrindinis veiksnys tai genetika, palauksiu ir pažiūrėsiu kaip parodose atrodys Ernesto genetikos programų rezultatai, juk gali būti tas variantas kad parenkami tie reporoduktoriai kurių palikuonys geriausiai atrodo tvartiniam laikymo variante. Juk pagrindinis šitos veiklos rodiklis yra pinigai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Daug matai, Usurini, tarp eilučių - malonu, kad giliai domiesi. Bandysiu atsakyti.

1. Kiek teko girdėti, Ernestui pernai savų galvijų pardavimui pritrūko. Tokiam atvejui jis turi rezervų iš šalies. Jis priklauso Prancūzijos šarolė asociacijai.

2. Dominyko fermoje įrengtos nuožulnios į šėrimo tako pusę savaime nusivalančios grindys. Ernesto naujojoje fermoje - visai kitaip. Ten susiaurintas (apie 1,60 cm pločio) mėšlo takas (būtų teisingiau vadinti jį stovėjimo taku) yra apie 40-50 cm pakeltas aukščiau guliavietės. Todėl ir šėrimo stalas atitinkamai iškeltas, o po juo įvairūs sendaikčiai. Kadangi šioje fermoje gyvuliams skirta tik viena statinio pusė, tai kitaip įrengti šėrimo taką būtų paprasčiausiai ne racionalu.

3. Sutinku, kad mūsuose Ernesto galvijai augs kitaip, bet nesutinku, kad būtinai blogiau atrodys. Štai kodėl:

* Žindenės mano lankytuose ūkiuose Prancūzijoje tikrai palaidos ganyklose praleidžia didesnę metų dalį (kai tik žolė auga), kaip ir Lietuvoje. Nors vieno ūkio (neįvardinsiu kokio) Lietuvoje naujasis savininkas sakėsi daugiau nebeleisiąs vasarą savo mėsinių karvių į laukus, nes neapsimoka - sako, daug suėda, nėra kaip normuoti, žolę sutripia...

* Ernestas moka skaičiuoti savo pinigus - todėl jo pasirinktas šėrimo būdas yra pats pigiausias. Žiemą jo karvės svorio nepriauga, o numeta. Jei jų nefiksuotų, jos dar daugiau svorio numestų. Bet tokia taktika svarbi ir tam, kad išvengti veršiavimosi komplikacijų.

* Tas prieauglis, kuris bus parduodamas, Ernesto šeriamas žymiai geriau - priesvoriui kliučių nedaroma.

4. Dėl realizacijos noriu tik tiek pasakyti: pirkėjas turi žinoti, ko jam reikia, ir važiuoti į ūkius pats asmeniškai išsirinkti galvijų. Jokia tarpinė firma neatveš jums stebuklų. Lietuvoje Ernestas dirba be tarpininkų - jis pirma pats atvažiuoja į ūkį, kuriam numatoma parduoti galvijus. Pernai jis atsisakė vienam Lietuvos ūkiui parduoti gyvulius, nes jo netenkino tenykštės laikymo sąlygos. Gal tai iš pirmo žvilgsnio ir stebina, bet aš žinau teisingą paaiškinimą. Ernestui tikrai labai rūpi pinigai ir todėl jis nenori bet kam parduoti savo galvijų, nes netinkama jų priežiūra gali labai sukompromituoti pardavėją. Tur būt todėl jis dar kurį laiką po sandorio lankosi pas pirkėją namuose, kad bent truputėlį įtakoti tolesnį savo "auklėtinių" likimą.

Kad nepagalvotum, jog Ernestas yra geriausias mano draugas, labai atsakingai pranešu, kad mes esame tik gerai pažįstami; mus sieja tik vienui vienas šarolė buliukas. Aš niekada neketinu daugiau važiuoti pas jį į ūkį, nes turiu kitų planų, o laiko viskam negana.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Erikai, gink dieve nekaltinu tamstos Ernesto ūkio propagavimu, man tai labai didelis informacijos kiekis pamastymams, analizuodamas kitų klaidas mažiau darai savų. Klausdamas dėl šėrimo stalo Ernesto naujoje fermoje turėjau mintį kodėl šėrimo stalas taip giliai atitrauktas nuo mikserio kelio ir dar tie stulpai gal geriau buvo pastumti už stulpų kad nereikėtų kilnoti mikserio transporterį kas keli metrai? Neįsivaizduoju kaip žindenės perneša stresą pereidamos nuo ganymo sezono kai gali ėsti laisvai 24 val per parą į tvartinį laikotarpį kai šeriama vieną kartą vidurdienį. Visumoje didelis dėkui už galimybę pažvelgti į Prancūzų ūkininko kiemą , pasimokyti yra iš ko. Lauksime kitų filmų. Sėkmės.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Galima butu idomiai pakomentuoti Eriko reklama, bet manau visi supranta, kad tai yra reklama ir tik tiek :)

Del laikymo: tvarte gyvuliai laikomi ne todel, kad per daug sueda ar per daug oro ikvepia, o tada kai yra mazai zemes, zeme gera ir apsimoka auginti grudus, o gyvulius serti. Bet reikia skaiciuoti. Mesines galvijininkystes principas - pigumas. Ir yra Lietuvoje ne vienas ir ne du ukiai laikantys taip galvijus mesinius.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...