Jump to content

Avių dantys


Loreta

Recommended Posts

Tarpezere:

Dantu paradantoze,kuom gydom?

Pilo:

Net susidomėjau, kaip ten su tais avių dantim :) Svarbiausi dantys - 4 poros priekinių dantų, pagal juos nustato avies amžių.

Iki 1 metų ėriukai turi 4 poras laikinų dantų.

1-2 metais 2 centriniai dantys pasikeičia į nuolatinius.

2-3 metais jau 2 poros (4 dantys) nuolatiniai, 2 poros laikini.

3-4 metais 3 poros nuolatinių, 1 pora laikinų.

4 metų ir vyresnių - 4 poros nuolatinių. Normali avis visus dantis turėtų turėti iki 7 metų amžiaus.

Sena avis, kai turi mažiau nei 8 nuolatinius priekinius dantis. Problema, kai nuolatiniai dantys pradeda kristi 3,5-6,6 metų aviai. Tai vyksta dėl periodontinių susirgimų. Užsienyje tokiam avių dantų kritimui yra apibūdinimas "broken mouth". Efektyvaus gydymo nėra.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pilo, kad jau nustatėte "diagnozę", ir aš panaršiau pagal tą terminą.

Supratau, kad ne visos dantų problemos yra periodontitas. Kažkur radau, kad jeigu tai periodontitas, pirmiausia iškrenta vidurinė dantų pora.

Jeigu priekinių dantų nėra, avis gali kramtyti pašarą su krūminiais, bet tada jai sunku ėsti trumpą žolę, gali tik aukštą.

Radau britų ūkininkų forume diskusiją apie avių dantis -

http://farmingforum.co.uk/forums/showth ... p?p=743432

Trumpai:

Vienas forumietis skundžiasi, kad anksčiau daug turėjo avių su dantų problemom ir pastebėjo, kad jos visos yra pirktos iš vienos bandos, o kai nustojo iš ten pirkę, nuosavoj bandoj tokių avių sumažėjo.

Kitų pasisakymai:

*Tokias avis iškart brokuoja, kad neturėtų jos palikuonių ir problema bandoje pamažu išnyko.

* Kadangi duodam laižalų [juos avys ir pakramto], su klibančiais dantimis avių nelaikom, kad neišsilaužytų.

* Jeigu dantys kliba ar yra ne visi, tada išraunami visi priekiniai, kad su priekiniais avis nevargtų ir kramtytų pašarą su krūminiais.

* Dantų problema gali kilti dėl seleno ir kobalto trūkumo. Išbarstėme ganykloje ir avių dantys susitvarkė. [sheepandgoat.com taip pat radau, kai tai dėl seleno trūkumo]

Dantų piešiniai psl apačioje -

http://www.cals.ncsu.edu/an_sci/extensi ... pfacts.htm

Moksliniuose tyrimuose, kurių radau ne vieną, tyrinėjamos bakterijos, bet vieno konkretaus atsakymo neduoda. Periodontitas susijęs su mikroflora, su susidarančiom apnašom ant dantų. Gal avims galima pabandyti duoti gerųjų bakterijų? Tikrai nepakenks. Arba gydyti kaip žmogų, nes ir mums būdinga ši liga.

Nežinau ar tai susiję, bet papasakosiu: preiš duag metų nusipirkau veislinį šuniuką. Dar jaunam ėmė ant dantų susidaryti apnašos (jauas šuo, o dantys gelsvi). Vienas žinovas pamatęs iškart pasakė - duokti jam pomidorų sulčių. Davėm ir praėjo, daugiau nereikėjo. Rūgščių ar kitokių medžiagų balansas?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Būn, kad šiene žemės grumstų pasitaiko, bet man atrodo, kad nešant šieną jis išsikedena ir bent jau akmenukia gla išbyra?

Vet gydytojas man pasakojo, kad karvių dantys labai skiriasi pagal tai, kur ganomos - arčiau kelio (kur daugiau smėlio) ar ne. Kur arčiau kelio, būna labiau sudilę.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...

Amerikoniškoj avininkystės enciklopedijoje daug gerų papildymų. Temoje apie avių dantis pridėta labai gerų dantų nuotraukų, parodyta, kaip pagal juos suskaičiuoti avies amžių. Kas angl. neskaitote, amžius po nuotrauka užrašytas skaičiais -

http://www.sheep101.info/201/acquiringstock.html

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...