Jump to content

Mėsinė galvininkystė


Narys

Recommended Posts

Su sodais šiemet kai kuriems pasisekė :D Lenkų soduose prastas derlius,ir nerūšinius obuolius aktyviai supirkinėjo,net stambesni Lietuvos sodininkai jiems pardavinėjo..."Anykščių vynas" norėjo gudriai pasielgti-ramiai stebėjo kol lenkai perka,galvojo kai tie prisipirks,niekam nebereikės ir mes pirksim,tik kainą numušim :icon-twisted: Bet lazda turi du galus-lenkai vis pirko,ir "Anykščių vynas" pamatė kad patiems nebeliks,o gaminti iš kažko tai reikia :D tai teko kainą kelti...juk visi žinote kokios aukštos kainos šiemet buvo nerūšinių obuolių.

Paklausa lietuviškiems obuoliams visada yra. Tik kartais sąmoningai to neparodoma. Kaip žinia, obuoliai šilto klimato šalyse (Ispanija, Italija ir pan.) yra per saldūs, kad iš jų pagaminti kokybiškas sultis, todėl praktiškai visi gamintojai ieško ir perka obuolius iš mūsų zonos (Lietuvos, Lenkijos ir t.t.), maišo su saldžųjų obuolių sultimis ir gaunasi puikios sultys. Tiksliau-jų koncentratas.:) Todėl tikėčiau, kad tie lenkų (o gal- "lenkų") supirkti obuoliukai pasiekė ir Vokietiją, ir kitas šalis. Vasaros viduryje obuoliukus "perekupai" supirkinėjo po 10, vėliau 12 ct/kg, vėliau jų kaina pasiekė 40-50 ct/kg. Nesidomėjau, kokios kainos buvo galutiniam "pirkėjui", tačiau pakankamai nesunku įvertinti, kad jei perki už 10 ct/kg, o perparduodi už kokį 30ct/kg, tai "įmetęs" 1 mln.Lt, atgauni 3 mln.Lt. Minus transportas ir darbuotojų algos, vis tiek gaunasi neblogas pelniukas. O kas nenorėtų uždirbti..? Jei bobutė parduoda už 10ct/kg, tai kam mokėti jai daugiau..? Galbūt "Anykščių vynas" ir laukė, kol kainos nukris, o gal tiesiog nespėjo laiku paskolų susitvarkyti (nes spaudoje kažkur skaičiau, kad pirkimus iš paskolų finansavo).

Dėl linų viskas aišku.Lietuva-linų kraštas tik dainose,nes visi gaminiai iš lino,ne Lietuvoje auginto...

Visa Europos tekstilė gauna į "kruopas" nuo kiniečių. Čia jau nieko nepadarysi. Rinkos ekonomika... Faktas, kad klaida buvo padaryta, kai buvo deramasi su Europos Sąjunga dėl stojimo sąlygų. Iki tol linai buvo remiami iš biudžeto pakankamai normaliai, o dabar-auginti juos neapsimoka. Iš kitos pusės, linus supirkinėtų kokios 2-3 firmos, o rapsus, grūdus perka 10 ir daugiau. Aš, būdamas ūkininku, auginčiau tai, ką daugiau perka, t.y. stengčiausi minimizuoti pardavimo riziką. nes 2 -3 firmoms susitarti dėl supirkimo kainų yra žymiai lengviau, nei susitarti dešimčiai. Be to, ir realizavimo rinka (grūdų, rapsų) yra žymiai platesnė.

Cukrinių verslą irgi žada "užraukti"...apie tai ne vienas juos auginantis ūkininkas šneka...

Na, kol kas cukraus kvotos egzinstuoja. Ar nuo to žmonėms geriau, nežinau...

Laivelius supjaustė nes gavo išmokas,bet kažn ar džiaugiasi...nors galbūt ir žvejoti nebėra ką...

Na, ir čia aš nematau didelių blogybių. Baltija-labiausiai užteršta jūra Europoje, o sugaunamų žuvų kiekis smarkiai mažėja. Su tais supjaustytais laiveliais į vandenynus neišplauksi, o šitoje "baloje" anksčiau ar vėliau žvejyba mažės ir ženkliai. Atsižvelgiant į dabartinę padėtį darbo rinkoje, viliuosi, kad tie žvejai susido sau kitą darbą.

Bet ką daryti tiem kas paskolas pasiėmę ir prisipirkę technikos ar pastatų prisistatę :icon-question: Juk bankui dzin kokia padėtis rinkoje...jis savo pinigus atsiims su kaupu,o žmonės liks tuščiom kišenėmis,nors tiek metų dirbo...

Čia bandyčiau pasiginčyti.:) Blogas tas bankas, kuri nevertina rinkos ateities perspektyvų. Juk mėsos supirkimo kaina jau keleta metų "sukasi" apie 3-3,30 Lt/kg. Pažiūrėkim iš kitos pusės: jei (tarkim) bankas atims gyvulininkystės ūkį, tai kur jį dės/kas jį pirks šiomis dienomis, kai rinkoje tokios mėsos kainos..? Savižudis..? :icon-cool: Tokių nelabai surasi.:)

Išvada peršasi tokia-perdirbėjai galėtų mokėti daugiau(šiemetinės grūdų ,obuolių kainos),bet kam mokėti daugiau,jei ir už tiek parduoda :icon-question:

Aš čia "akmenuką" įmesčiau ir į prekybos tinklų daržą. Juk ne paslaptis, kad jie irgi yra nustatę kainų "lubas", už kokias kainas jie perka. Ir jiems giliai dzin, ar čia rožinė veršiena, ar 20 metų karviena. Svarbu, kad būtų pigu... :icon-cool: Nekalbant apie atsiskaitymo sąlygas... Vienas pakankamai girdėtas mėsos perdirbėjas spjovė ir išėjo iš didžiųjų prekybos tinklų. rezultatas: pardavimai sumažėjo, tačiau pelningumas-išaugo.

Klaida, sakyčiau, buvo ir Sapardo paramos "platus" dalinimas mėsos perdirbimo įmonėms. Prisisteigė, prisistatė, prisiskolino, o dabar stengiasi išgyventi. Pardavinėja už bet kiek (kad tik kas imtų), atitinkamai ir supirkinėti stengiasi kaip galima pigiau. Būtų kelios didelės įmonės, gal būtų ir lengviau. Juk mobilaus ryšio operatoriai tik 3, o konkurencija tarpusavyje-žiauri.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sutiacija aiški, visi rinkos dėsniai šiemet pasireiškė pilnu gražumu. Pardavinėti galvijus dabar - savižudybė. Lauksiu pavasario ar vasaros, pašarų sočiai, o iki to laiko gal pasikeis ir kaina. Nesiruošiu atiduoti tokia kaina , geriau pačiam suvalgyti ar atiduoti draugam už ačių.

Kad mėsinių galvijų asociacija nedirba visi mato, bet kol kas nieko nedaroma kad situacija pasikeistų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, kol kas cukraus kvotos egzinstuoja. Ar nuo to žmonėms geriau, nežinau...

Kvotos yra,bet danai planuoja pradėti vežtis cukranendres iš Kubos,iš jų ir sovietiniais laikais cukrų gamino.

Čia bandyčiau pasiginčyti.:) Blogas tas bankas, kuri nevertina rinkos ateities perspektyvų. Juk mėsos supirkimo kaina jau keleta metų "sukasi" apie 3-3,30 Lt/kg. Pažiūrėkim iš kitos pusės: jei (tarkim) bankas atims gyvulininkystės ūkį, tai kur jį dės/kas jį pirks šiomis dienomis, kai rinkoje tokios mėsos kainos..? Savižudis..? :icon-cool: Tokių nelabai surasi.:)

Taip,mėsos kaina tokia jau keletą metų,bet yra kas darė verslo planus,prognozes ir įsigyjo grynaveislių mėsinių galvijų,mokėdami po 8-12Lt/kg(tiesa kompensuodavo 50%,bet ne daugiau 4000Lt už galviją).Jie tikėjosi už panašią kainą parduoti.Šiandieninė kaina parduodant juos mėsai(net grynaveislius) yra 3-3,3Lt.O parduoti kaip grynaveislius ne taip jau lengva,net jei jie įvertinti ir turi kilmės dokumentus.

Aš čia "akmenuką" įmesčiau ir į prekybos tinklų daržą. Juk ne paslaptis, kad jie irgi yra nustatę kainų "lubas", už kokias kainas jie perka. Ir jiems giliai dzin, ar čia rožinė veršiena, ar 20 metų karviena. Svarbu, kad būtų pigu... :icon-cool: Nekalbant apie atsiskaitymo sąlygas... Vienas pakankamai girdėtas mėsos perdirbėjas spjovė ir išėjo iš didžiųjų prekybos tinklų. rezultatas: pardavimai sumažėjo, tačiau pelningumas-išaugo.

Klaida, sakyčiau, buvo ir Sapardo paramos "platus" dalinimas mėsos perdirbimo įmonėms. Prisisteigė, prisistatė, prisiskolino, o dabar stengiasi išgyventi. Pardavinėja už bet kiek (kad tik kas imtų), atitinkamai ir supirkinėti stengiasi kaip galima pigiau. Būtų kelios didelės įmonės, gal būtų ir lengviau. Juk mobilaus ryšio operatoriai tik 3, o konkurencija tarpusavyje-žiauri.

Galbūt dėl prekybos centrų esate teisus,nes daug kur teko girdėti kaltinimų būtent prekybininkams(tiek iš ūkininkų,tiek iš perdirbėjų pusės).

Kad mėsos perdirbėjai "pasičiupo" daug SAPARD paramos ir dabar tik stengiasi išgyventi,sutinku.Bet jei ir gražins kreditus ir versis tiesiog puikiai,kažin ar mokės daugiau :icon-question: "...Juk parduoda ir už tiek..." :icon-evil:

Jei būtų kelios didelės įmonės,kažin ar būtų geriau...keliese juk lengviau susitarti ir laikyti vienodą kainą(jau ir dabar puikiai susitaria-galite pasižiūrėti supirkimo kainas atskirų skerdyklų,jos skiriasi nežymiai).Pagal rinkos ekonomiką,turėtų būti kad kuo daugiau skerdyklų,tuo didesnė konkurencija...bet tai neveikia.

O dėl palyginimo su mobiliojo ryšio operatoriais-taip tarp jų žiauri konkurencija,pvz.net nežinau iš kur gauna mano nr. kitų operatotrių agentai,skambina ir siūlo pasikeisti operatorių ytin palankiomis sąlygomis. :lol:

Bet juk puikiai pamename kaip 2000-2001 metais du didieji operatoriai,iki tol aktyviai piginę savo paslaugas,susitarė ir įvedė planų suvienodinimą.Nors jie įrodinėjo kad taip bus pigiau,bet ryšio paslaugų kainos pabrango.

Prašau nieko nesupykti,bet mano nuomonė tokia. :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sutiacija aiški, visi rinkos dėsniai šiemet pasireiškė pilnu gražumu. Pardavinėti galvijus dabar - savižudybė. Lauksiu pavasario ar vasaros, pašarų sočiai, o iki to laiko gal pasikeis ir kaina. Nesiruošiu atiduoti tokia kaina , geriau pačiam suvalgyti ar atiduoti draugam už ačių.

Kad mėsinių galvijų asociacija nedirba visi mato, bet kol kas nieko nedaroma kad situacija pasikeistų.

Tai aš irgi nežinau kaip reikės daryti...gali tekti ir iki pavasario ar net vasaros pratempti...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Taip,mėsos kaina tokia jau keletą metų,bet yra kas darė verslo planus,prognozes ir įsigyjo grynaveislių mėsinių galvijų,mokėdami po 8-12Lt/kg(tiesa kompensuodavo 50%,bet ne daugiau 4000Lt už galviją).Jie tikėjosi už panašią kainą parduoti.Šiandieninė kaina parduodant juos mėsai(net grynaveislius) yra 3-3,3Lt.O parduoti kaip grynaveislius ne taip jau lengva,net jei jie įvertinti ir turi kilmės dokumentus.

Čia gal ir žmonių "tamsumo" problema. Prisipažinsiu, kad aš pats tik prieš kokius metus susivokiau, kad mėsiniai galvijai gali būti kitokie/kitokio skonio ir kokybės. Nes iki šiol kaip ir visi žmonės nueini į parduotuvę, perki jautieną (o gal "jautieną"), ir bandai laimę loterijoje: gausi valgomą ar nevalgomą mėsą. :icon-cool: Kai prie alaus bokalo ar kavos puodelio su pažįstamais pradedam šnekėti apie maistą, mėsą ir pan., kai pradedu pasakoti, kokių "parametrų" auginami/būna šarole ar limuzinų kumpiai, sprandinės ir pan., pasijuntu kaip koks ufonautas, atskridęs į žemę.:) Nes nelabai žmonės supranta, apie ką aš šneku.

Galbūt dėl prekybos centrų esate teisus,nes daug kur teko girdėti kaltinimų būtent prekybininkams(tiek iš ūkininkų,tiek iš perdirbėjų pusės).

Čia gal bus ilgesnis pafilosofavimas, bet vis tiek nepatingėsiu parašyti.:)

Turėjau labai įdomų pokalbį su vienu verslininku-ūkininku ir ilgai diskutavome apie situaciją mėsos rinkoje, perpektyvas, ateities planus ir pan. Bandė jis su kokybiškesne mėsa "prašytis" į vieną prekybos tinklą. Atsakymas buvo maždaug toks: ok, galim tau išnuomoti dalį šaldytuvo (na, kur atvėsinta fasuota mėsa būna (veršiena, kiauliena, jautiena ir pan.)). Dėk savo produkciją ir bandom prekiauti. Bet kaip galima prekiauti tarkim šarole jautiena po 20lt/kg, kai gretimam šaldytuve jautienos (tiksliau-20 metų karvės mėsos, tačiau ant pakuotės užrašyta, kad čia jautiena) 1 kg 10 lt kainuoja. Aišku, kad statistinis lietuvis pirks tai, kas pigiau. Vadinasi, toks modelis netinka. Reikalinga, kad pardavėjas suteiktų informacijos/"apšviestų" pirkėją, kas čia parduodama ir kodėl tokia kaina. Nes tikrai bent jau miestuose yra žmonių, kurie gali sau pirkti ir brangesnę. o tuo pačiu ir kokybiškesnę prekę. Mano pašnekovo nuomone, išeitis būtų nedidelių/specializuotų/šeimyninių parduotuvėlių atsiradimas. Tačiau čia susiduriame su su investicijų/pinigėlių problemėle. Šiandien didmiesčiuose įsigyti patalpas yra nesvietiškai brangu, išsinuomoti taip pat litų kainuoja. Kol prekyba įsivažiuos, pasklis gandas/reklama ir pan., praeis ne vienas mėnuo. Žmonių ( o tuo labiau verslininkų), suprantančių apie kokybišką mėsą, labai nedaug. Todėl tas procesas ir neįsivažiuoja.

Turgus yra neblogai, tačiau... Dažniausiai (mano asmeninė nuomonė) čia ateina žmonės, ieškantys pigesnių produktų. Todėl tai nelabai tinkamas pardavimo "kanalas" kokybiškai mėsai. Pats irgi retai užsuku į jį. Ir dėl to, kad iki pietų jis teveikia, ir dėl to, kad gaila laiko (nes kol iki jo atvažiuosi, rasi, kur mašina pasistatyti, apsipirksi, vėl išvažiuosi, praeis kelios valandos), kurio savaitgaliais ir taip trūksta. Nors su mielu noru pirkčiau kokybišką mėsytę už jums priimtiną kainą.:)

Trumpai tariant, jūs puikiai ir kokybiškai mokate užauginti, tik negalite rasti kanalo, kaip tai parduoti.

Prisiminiau. "Iki" prekybos tinkle yra tokia "Gurmanų" prekių linija. Pagal specialų tinklo užsakymą, gaminamos/auginamos prekės. Jos brangesnės nei statistinės, tačiau "atseit", išsiskiria kokybe. Kažkada netyčia nusipirkau vištienos file. Kaina buvo apie 22lt/kg, tačiau spalva, kvapas, skonis ženkliai skyrėsi nuo to, ką pirkdavau kasdien.Gal tai viena iš išeičių...

Prašau nieko nesupykti,bet mano nuomonė tokia. :icon-wink:

Kaip sakoma, diskusijose gimsta tiesa.:) Todėl man labai įdomios visos nuomonės. Bo gyvendamas mieste, gali atitrūkti nuo realybės...:)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Yra straipsnelis "Užburtas mėsinės galvijininkystės plėtros ratas ":

http://www.manoukis.lt/index.php?s=5461&m=2&t=25

Šiaip nieko naujo-kalbama kad viskas tik dėl mažo gyvulių kiekio...paklausa yra,bet neturime ką pasiūlyti...per mažos bandos...

Bet kas ryšis didinti bandas,ar net pirkti grynaveislius,kai kaina tokia :icon-question:

Nustebino tai kad kooperatyvas „Lietuviška mėsa“ atjunkytus mėsinius veršelius ir mišrūnus perka užsienyje, nes lietuviai jų jiems tiesiog neparduoda, teigdami, kad moka per mažai...įdomu kaip yra iš tikro :icon-question:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Absoliuciai nematau jokio kurijozo, veikia rinkos desniai. Kiekvienas nori uždirbti todel stengaisi pirkimo ir pardavimo santyki laikyti sau palankų. Del pardavimo kainu galiu pasakyti, ka kas sake, ka parasė tai viena , žinau kad, niekas nelaikytu šimtais galvijų jei jie neneštu pelno! Jei nepevyktu suvokti protu , tai greitai suvoktum pinigine. Ištiesų sakau, parduoti pelningai gera prekę nera taip paprasta. Bet kaip matom mėsinių galvijų bandos didėja.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Įdomu kaip financiškai laikosi tik mėsinius galvijus auginantys ūkininkai ( toks kaip aš) kas turi daugiašakį ūkį pernai važiavo ant pieno, šiemet ant grūdų, gal pasakysit kada metus ištempė ant mėsinių kupros?

Nu kai darbo rankų kaime minimumas, įdomu kaip pasikeis mėsinių galvijų banda Lietuvoj.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

piuikiai, netikit galit atvaziuot paziureti.

Ekskursija būtų visai neblogai :icon-wink: Ne tam kad kažkuo įsitikinti,bet kad įgyti praktinės patirties auginimo klausimu.

Manau kad niekas nelinki jums kad blogai sektusi.Jei viskas gerai-belieka pasidžiaugti.

Jei perdirbėjams pavyktų "užgesinti" kooperatyvą,ar jo įdėją,nė vienam augintojui nuo to tikrai geriau nebūtų,nes perdirbėjai tik įsitikintų savo galia...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Trečiadienį teko dalyvauti LŽŪKT organizuotame seminare "Limuzinų ir kitų mėsinių galvijų auginimas".Seminare buvo daugiau šnekama apie Limuzinus(seminarą vedė dr.Edmundas Paulauskas).Tad parašysiu,kokios informacijos išgirdau.Kai kurie duomenys skiriasi nuo pateiktų Č.Juknos knygelėje "Mėsinių galvijų auginimas".

Limuzinų skerdenos išeiga ~70%.Mėsos išeiga skerdenoje 75%.Mėsa labai aukštos kokybės.Skerdenoje mažai riebalų ir kaulų-nuo 12 iki 13%.Riebalai daugiau kaupiasi poodyje,nei tarp raumenų.Skerdena turėtų atitikti E ir U kategorijas.

Racionas:kukurūzų silosas,silosuoti cukrinių runkelių gręžinėliai.

Žoliniai pašarai nuo 70 iki 90%

Koncentruoti nuo 10 iki 30%

Gimusių veršelių masė 36-40kg.Lengvai veršiuojasi.Pagalba nebūtina.Sunkesni veršiavimaisi sudaro mažiau nei 1 %.Cezario pjūvis praktiškai nedaromas.Veršelių netekimas 3 %.Geras vislumas(veršingumas 95%).Nuo 12 iki 14 mėn.jau gali susikergti.Subręsta kai turi 40% suaugusio gyvulio svorio.Kergiamos kai pasiekia 60% suaugusio gyvulio svorio.

Bulius laikomas visą laiką su karvėmis,tad veršiuojasi skirtingu laiku :icon-exclaim: Tai mane nustebino,nes ir viename dideliame Limuzinų ūkyje,netoli kurio vyko seminaras,tai taikoma...

Nujunkymo metu buliukai 260-320kg,telyčaitės 240-280kg.

Tad tiek informacijos,gal kam pravers. :icon-wink:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Trečiadienį teko dalyvauti LŽŪKT organizuotame seminare "Limuzinų ir kitų mėsinių galvijų auginimas".Seminare buvo daugiau šnekama apie Limuzinus(seminarą vedė dr.Edmundas Paulauskas).Tad parašysiu,kokios informacijos išgirdau.Kai kurie duomenys skiriasi nuo pateiktų Č.Juknos knygelėje "Mėsinių galvijų auginimas".

Limuzinų skerdenos išeiga ~70%.Mėsos išeiga skerdenoje 75%.Mėsa labai aukštos kokybės.Skerdenoje mažai riebalų ir kaulų-nuo 12 iki 13%.Riebalai daugiau kaupiasi poodyje,nei tarp raumenų.Skerdena turėtų atitikti E ir U kategorijas.

Racionas:kukurūzų silosas,silosuoti cukrinių runkelių gręžinėliai.

Žoliniai pašarai nuo 70 iki 90%

Koncentruoti nuo 10 iki 30%

Gimusių veršelių masė 36-40kg.Lengvai veršiuojasi.Pagalba nebūtina.Sunkesni veršiavimaisi sudaro mažiau nei 1 %.Cezario pjūvis praktiškai nedaromas.Veršelių netekimas 3 %.Geras vislumas(veršingumas 95%).Nuo 12 iki 14 mėn.jau gali susikergti.Subręsta kai turi 40% suaugusio gyvulio svorio.Kergiamos kai pasiekia 60% suaugusio gyvulio svorio.

Bulius laikomas visą laiką su karvėmis,tad veršiuojasi skirtingu laiku :icon-exclaim: Tai mane nustebino,nes ir viename dideliame Limuzinų ūkyje,netoli kurio vyko seminaras,tai taikoma...

Nujunkymo metu buliukai 260-320kg,telyčaitės 240-280kg.

Tad tiek informacijos,gal kam pravers. :icon-wink:

neblogai, bet cia toks klausimas pasistojo :D , jei bulius visa laika laikomas kartu, tai ar jis neapdirba tu telycikiu. O kitas reikalas kaip suformuoti banda pardavimui jei gimsta skirtingu laiku.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

neblogai, bet cia toks klausimas pasistojo :D , jei bulius visa laika laikomas kartu, tai ar jis neapdirba tu telycikiu. O kitas reikalas kaip suformuoti banda pardavimui jei gimsta skirtingu laiku.

Tas Limuzinų ūkis tik praėjusių metų lapkritį pirko galvijus ir telyčios veršiavosi nuo šio pavasario.Tad metinukų nėra(tokio laiko turi surujoti).Kaip vėliau darys nežinau...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na visai nebloga informacija apie limuzinus, nes preis menesi nusipirkome veislini buliu limuzinu, ir viena svarbiausiu priezasciu del kuriu pasirinkome limuzinus tai lengvas versiavimasis. Turiu ivairiu veisliu misruniu telyciu tai kergsiu jas limuzinu, nes ziema versiavosi sarole telycia kokiu 500 kg buvo seklinta sarole buliumi tai versi traukem autobusiuku versis sveikas ir mama atrodo viskas gerai tik daugiau tokio vaizdo matyti nenoriu reikejo taip traukti kad is masinos ratu dumai ruko, gerai kad kerve gulejo ir uzpakalis buvo iremtas i metalinius remus tas ir padejo sake veterinorius. Bet dabar kokia grazuole auga idesiu kada fotke maciau agrobalt parodoje misrune sarole pirmos kartos tai prie mano nei salia nepastatysi nors ten ir vyresne buvo. Vienoj vietoj manau sarole veisle pranasesne limuzinus ju charakteris ramesnis labiau prei zmogaus prisirise.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

As ir pasiziurejas i sarole versiavimasi ju neauginciau, Kaimynui is 5 saroliu parvestu is prancuzijos apsiversiavo tik viena normaliai, 4 Versiai krito del savo dydzio. Gerai kad nors karvem nieko. Ir taip kiek teko kalbetis su seklintoju tai sake, kad su sarolem visada buna problemu, ypac jai gimsta buliukai. Ir siaip dar vasara darbavomes salia prancuzo kuris laiko virs 100 zindeniu, tai jo darbininkas sake, kad versius vasara, ne karta yra teke traukt traktorium prisirisus karve prie medzio

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Paskutinius 2 men tik sieneli ede. Versis didelis zinoma, bet ir karve nemaza, labai didele galva verselio, nezinau kur priezastis gal ir bulius netinkamas tik kad pasirinkimo nera jei turi tai tik vieno buliaus tos veisles ir ka cia pririnksi. O zmones kurie jau seniai uzsiima mesiniu auginimu tai gerai gyvena, telycios jau siu metu visos uzsakytos sake rusai dabar labai eme pirkti. Nezinau kaip seksis ir kas bus toliau bandysim ukininkauti misriai laikysiu mesiniu truputi per laika issigryninsim veisle taip pigiau ir su profesoriumi Jukna kalbejau neissijuoke is musu labai malonus zmogus , sake galim kreiptis visada patars, pades jei iskils problemu.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...