Jump to content

karolynas

Nariai
  • Pranešimai

    26
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Reputation Activity

  1. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Va į kokį auginimą norėtųsi orientuotis: 
     
  2. Patinka
    karolynas got a reaction from Ricci in Šilauogės   
    manau, kad tikrai nereikia.

  3. Patinka
    karolynas got a reaction from ARUNASAS0 in Šilauogės   
    manau, kad tikrai nereikia.

  4. Patinka
    karolynas got a reaction from vk_ in Šilauogės   
    manau, kad tikrai nereikia.

  5. Patinka
    karolynas got a reaction from kostela in Šilauogės   
    manau, kad tikrai nereikia.

  6. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Teisingas video: 
     
  7. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Kodėl nelaistau šilauogių, kurių substratas, kaip netyčia paaiškėjo, yra labai šlapias, nors nelijo apie 10 dienų? Šiemet šlapia vasara ir drėgmės daugiau nei pakanka. Nelaistau, nes pirma, to nereikia, o antra, perteklinis laistymas turi daug neigiamų pasekmių:
    1)      Nuolatos per šlapiame substrate trūksta oro, todėl blogiau auga šaknys, blogiau vystosi mikorizė, blogesnės sąlygos gyventi mikroorganizmams, kurie gyvena simbiozėje su šilauogėmis ir kurie reikalingi sėkmingam jų augimui;
    2)      Į gruntinius vandenis išsiplauna maistinės medžiagos;
    3)      Dažniausiai laistymui naudojamas vanduo turi per didelį pH ir dėl laistymo sumažėja substrato pH;
    4)      Dėl perteklinės drėgmės labiau puola grybinės ligos.
    Manau, kad pagrindinės šilauogių auginimo klaidos yra šios:
    1)      Per daug laistoma;
    2)      Per mažai apmulčiuojama;
    3)      Per mažai genima.
    Pernai metus skelbiau mulčiavimo metais, šiuos metus skelbiau genėjimo metais, tai sekančius metus reiks paskelbti "šilauogių  nelaistymo metais". 
    Vandens poreikio supratimui palyginkime šilauogę su... žmogumi.  Visi girdėjome, kad žmogui rekomenduojama per parą išgerti 2 litrus skysčių. Standartinis žmogus sveria, tarkime, 80 kg, žmogus yra šiltakraujis, kvėpuoja, prakaituoja, todėl jis daug drėgmės išgarina į aplinką. Vien kvėpavimas, kai įkvepiamas maždaug 20 laipsnių oras, kuris praeina per 36.6 laipsnių plaučius, išneša daug vandens garų. Skysčių perteklių žmogus lengvai pašalina po perdirbimo inkstuose. Ir turime šilauogės krūmą, kurio antžeminė dalis (požeminė dalis vandens negarina) sveria kokių 15 kilogramų. Tik 15 kilogramų, krūmas nėra šiltakraujis, todėl jis neturi padidinto garinimo, krūmas neturi inkstų ir kaip žmogus negali pašalinti skysčių pertekliaus. Krūmui reikia tik tiek vandens, kiek jis išgarina per lapus. Tai kodėl žmoguj rekomenduojami 2 litrai, o daug mažesniam ir daug mažiau skysčius garinančiam krūmeliui net 10 litrų vandens per parą?!!!  Aš manyčiau, kad normaliomis sąlygomis šilauogė per dieną vidutiniškai išgarina kokį 100 gramų vandens, o ne 10 litrų.
    Manau, kad kai šilauogė pasodinta į pakankamą substrato kiekį (1 m2 ir 40 cm gylis atitinka 400 litrų substrato, toks kiekis substrato turėtų sukaupti apie 100 litrų vandens) ir gerai apmulčiuota, tai ji mūsų klimate turėtų be problemų išgyventi mėnesio trukmės sausras pavasarį ir rudenį bei poros savaičių sausras vasarą.
    Pritariu nuomonei, kad optimalus substratras turi būti tik truputį drėgnas, o ne šlapias-varvantis. Turėtų būti, kad substratas gauna vandens ir jį visą sugeria  į save, o ne taip, kad užpili 10 litrų vandens, iš kurių 9 litrai prasisunkia kiaurai ir nuteka į gruntinius vandenis. Mūsų klimatas yra toks, kad krituliai viršija išgaravimą nuo paviršiaus ir todėl jau vien dėl natūralių kritulių laikas nuo laiko turime vandens perteklių, kurio substratas jau nesugebės sugerti ir jis prasisunks kiaurai. Tai kam dar bloginti situaciją ir nuolat pilti per daug vandens?  
  8. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Atkreipkite dėmesį, kas būna dėl perlaistymo - maždaug nuo 16:00.
  9. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Visad geriau yra didesnė įvairovė, todėl rinkčiausi miksą, bet:
    1) ar pušų žievės pakankamai smulkios ir
    2) ar pas tave nėra kokių varnų ar kranklių, kurie mėgs išvartyti žieves ieškodami sliekų ar vabaliukų? Čia mano atvejis.
    Smulkios pušų žievės labai tinka, net į substratą sodindami jų deda.
    Dėl storio sakyčiau, kad 5 cm minimumas, 10 cm geriau, galima dėti dar daugiau. Aš kasmet pamulčiuoju, tai prieš šį sezoną užpyliau papildomą maždaug 10 cm sluoksnį, jei pilčiau daugiau - tai man pradėtų byrėti į šonus per bortelių viršų. Aš pilu lygų sluoksnį, kad lietaus vanduo susigertų, o ne šonan nutekėtų. Bet augintojai, kurie naudoja laistymo sistemas, apmulčiuoja kaupo forma.
    Jei reiktų rinktis vieną iš pjuvenų ir žievių, tai turbūt pasirinkčiau pjuvenas. Bet geriau naudoti įvairų mulčią.
  10. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Persikrovęs Bluecrop, bet gal dar išaugins daugiau lapų:

    "Beviršūnis" Toro, šakos auga tik horizontaliai, nors reguliariai nemažai išgeniu tokių palei žemę gulinčių šakų:

  11. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Toro:

    Dvi Darrow:


    Pernai pasodintas Bonus:

  12. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Kažkodėl šilauoges labai mėgsta kamanės:

    Atšilus orams šilauogės jau pusiau nužydėjo ir ėmė lapai augti. Ateinančios dvi savaitės šilauogėms nusimato geros. 

  13. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Dėl beskonių uogų - nereikia skubėti skinti tik joms pamėlynavus, reikia ilgiau panokinti ant krūmų ir skonis stebuklingai pagerėja. Man irgi pernai vienos veislės pasirodė neskanios, bet palaikius ant krūmų tapo bene pačiomis skaniausiomis. Tik reikia tinklą nuo paukščių užmesti, kad būtų ramu nokinti.
    Pas tave dar ne per daug žiedų, nebent ant Patrioto daugiau, bet sunku pagal foto spręsti, gal ir viskas gerai.
  14. Patinka
    karolynas got a reaction from vk_ in Šilauogės   
    Chandler, antrais metais dave tik 15 uogu, neduoda nauju ugliu is po zemes, auga ir medeja labai gerai, uogos didziules, vos ne iki 3 cm.
     

    Goldtraube, turi vos juntama juoduju serbentu prieskoni, del to man labai patinka, o kitu uogos panasiai vienodo skonio.
     

    Nauja Reka vietoj Bluecrop pasodinau
     

    Patriot, auga i ploti
     

    Reka, auksciausia is visu, man labiausiai patinka
     

    Toro, krumas maziausias is visu, ziedu nedaug, nebesodinciau. Nors gali buti kad mazai ziedu nes leidau 4 naujiem ugliam leist augt praeitais metais, ir siais metais jie gali daug paaugt ir kitais metais bus daug uogu....
     
    daug durpiu gerai dregme islaiko todel nelaistau, praita vasara laisciau tik 2 kartus per karscius kai ilgai nelijo, manau per arti susodinau krumus, nors kolkas netrukdo.
     
  15. Haha
    karolynas reacted to drapox in Klimato kaita, orų permainos-iššūkis augalininkystei   
    Į tokius laukus reikia sėti ,,nieką''. Kitaip sakant geriau tokių nedirbti, o jei jau labai neramu ir nėra kuo užsiimti, tai galima su traktorium pasivažinėt vietoj keturačio, galima ir sėjalką prisikabint pripiltą ,,nieko''. Garantuoju, kad nuostolio bus gerokai mažiau nei ten kažką pasėjus. Į tą pačią temą, pasakysiu kada ūkininkai buvom protingiausi. Ogi prieš kokius 20 metų kai pusė žemių dirvonavo, o dirbom tik geriausias. Jei kai kas skaičiuojat pelną bendrą, ar pagal kultūras, patarsiu pradėti skaičiuoti kiekvienam laukui atskirai. Vat tada ir suprasit ką norėjau pasakyti. Ne į temą, bet į postą. 
  16. Patinka
    karolynas reacted to marazas in MTZ greičių dėžė   
    gereiausiai manau tad 17 butu. Jei nori gudriau - 85w90. Tik pries pildamas, jei dar nuo gamyklos nekeitei, tai geriau teoalus pakeisk. Ir pries keisdamas isplauk pavaru deze - pripilk dyzelio iki pilnos normos ir pavazinek laisvai. Nes toz dezes tai drozliu pilnos buna....
  17. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
  18. Patinka
    karolynas reacted to kestasxxxl in mtz centrifugos keitimas i filtra   
    Sveiki, dėl tepalo, tai aš irgi maniau kad dėžėje tepalas su vandeniu, bet paėmiau mėginį apie 150 g. ir laikiau apie mėnesį, tai atsisluoksniavo 2 tepalų rūšys ir nebuvo vandens.
     
    Bandysiu įkelti tepimo sistemos brėžinį, gal kam bus naudinga.Čia 50-to variklio, nors visiems belarusams panašiai yra.

  19. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Vasara baigėsi, įdedu kiek senesnes rugsėjo 3 d. fotkes.
    Iš kairės: Bluecrop, Patriot, Reka. Bluecrop ir patriot ūgtelėjo gana neblogai, Reka pradėjo augti vėliau, augo iš mažo sodinuko,  bet santykinai ūgtelėjo dar geriau.

     
    Šitų šilauogių fotkių berods nedėjau, čia šiemet vėliausiai pasodintos iš kairės Bonus, Sierra ir Toro. Bonus labai išaugo ir išsišakojo, Sierra paaugo posilpniai, Toro augo "beviršūniškai", todėl ilgai nelabai augo, rezultatas vidutinis.

     
    Iš kairės: Patriot, Reka, Draper (rezultate menkiausiai paaugo iš visų šiemet pasodintų), Chandler, Patriot, Toro, dar Toro, Reka, Patriot (iš šio krūmo augo labai aukštas ūglys iš senos šakos, aš jį vasarą nugnybau, kad krūmas tolygiau augtų, bet gale vasaros jis dar ūgtelėjo ir pasiekė maždaug 165 cm aukštį), Reka (ši davė aukščiausią iš Rekų ūglį nuo žemės). Ant Patriotų dar matosi uogų.

     
    Iš kairės: Bluecrop (davė daugiausiai galingų ūglių iš žemės), Toro, Reka, Patriot, Draper (truputį geriau paaugo nei pirma Draper, ant šakelių matosi žiedinių pumpurų), Reka, Patriot.

     
    Žiūrint nuotraukas po vieną sodinuką sunku suprasti mastelį ir juos palyginti. O matant tokias bendras nuotraukas iškart tampa aišku, kad maži pasodinti sodinukai ir toliau labai atsilieka nuo pasodintų didelių sodinukų. Jei didelis pasodintas sodinukas paaugo dvigubai, o mažas - trigubai, tai tarp jų skirtumas beveik nesumažėjo. Todėl akivaizdi išvada, kad verta sodinti kuo didesnius sodinukus, kol dar jų kaina protinga ir nėra perdaug užkelta.
    Po paskutinės apžvalgos, darytos vasarą, ir kurią cituoju čia viršuje, netikėtų pokyčių neįvyko. Visi sodinukai paaugo, o Rekos, kaip ir tikėjausi, augo greičiau ir aplenkė Draper bei maždaug susilygino (ar net aplenkė) su Toro. Ant Rekų matau žiedinių pumpurų. Tikiuosi, kad sekančią vasarą derės beveik visos šios šilauogės.
    Pas mane pernai ir šiemet šilauogių derlius maždaug padvigubėdavo, tokio paties padvigubėjimo tikiuosi ir 2019 metais. 2019 metais pramečiuos didelė dalis sodo (nes šiemet buvo rekordinis obuolių, kriaušių, slyvų, vyšnių, tręšnių derlius), tad labai gausus šilauogių derlius bus kaip tik laiku ir vietoje. 
  20. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Bendrai labai geras straipsnis, bet yra netikslumų, smulkesnius praleisiu, kelis paminėsiu:
    1) gruntinis vanduo turi būti žemiau nei 0,5 m nuo paviršiaus, o ne aukščiau kaip parašyta;
    2) genėti reikia nuo 1-ų metų, o ne po 6 metų. Tokias dažnai pasitaikančias keistas kalbas apie negenėjimą galiu suprasti tik taip, kad pasodinama blogai, po to nieko neauga kelis metus ir tada gaila genėti, kai nieko neauga;
    3) duobės praplėtimui siūloma atkasti tik trečdalį perimetro. Šiemet keliolikai šilauogių taip atnsujinau pilnai visu perimetru ir viskas gerai, tad nematau prasmės tokią procedūrą tempti net 3 metus;
    4) 100 gramų krūmui amonio sulfato yra per daug, kituose šaltiniuose paprastai minima iki 30 g krūmui;
    5) praktiškai visą žemę reikia iškasti ne tik molingoje dirvoje, bet praktiškai visur.
    Beje, šiame straipsnyje teisingai pabrėžiama, kad reikalingas geras substrato purumas ir aeracija, nes kaip žiūriu šioje temoje, tai visi tik stengiasi kuo daugiau laistyti, o koks nors oras substrate niekam neįdomus. 
  21. Patinka
    karolynas reacted to Donatas in Šilauogės   
    Kaip ir minėjau įdedu savo šilauogių video kaip jos atrodo 2018-05-18 dieną. Nepamirškite palaikinti
  22. Patinka
    karolynas reacted to vk_ in Šilauogės   
    Jei žema vieta, tai sodinant apačioje duobės buvo galima drenažinį sluoksnį įrengti, pavyzdžiui, kankorėžių, šakų pridėti. Jei vieta labai žema ir per liūtis užpila tiek, kad balos ilgai stovi arba kai tiesiog gruntiniai vandenys stovi arti paviršiaus, tai tada rekomenduojama sodinti pakeltose lysvėse. Jei per liūtį daug vandens pritekės, bet po to jis po truputį susigers ir nestovės kelias dienas, tai tada neturėtų būti jokių problemų.
    Viename video pasakojo apie problemą, kai per liūtis ant šilauogių užtekėdavo vandens upelis, kuris prinešė molio dalelių. Tada šilauogės ėmė skursti, nes molis joms netinka. Tad nuo upelių po lietaus šilauoges reikėtų apsaugoti, kad neprineštų ko nereikia.
×
×
  • Create New...