Jump to content

Siltnamis seimai Norvegijoje.


SVytis

Recommended Posts

Sveiki,

Visad traukdavo i kaima ir prie zemes teikiamu "vaisiu" taciau susiklostes toks gyvenimas jog tam galimybiu tiesiog nera... Gyvenu ir dirbu Norvegijoje, statybu versle, bustas visad budavo nuomuojamas ir karts nuo karto keisdavosi. Siais metais pasikete musu gyvenimas kardinaliai ir pavyko isigyti maza lopineli po Norvegisku dangumi. Planuoju salia namo statyti garaza 6x8 ir deja vienintele vieta kur galiu iterpti siltnami yra butent ant garazo stogo ten gaus ir daugiausia saules, planuoju apie 3x6m. 18m2 dydzio siltnami, dengtu kanaliniu polikarbonatu, klasikinio arkinio stiliaus.

Pabodo mums tos pirktines darzoves, pomidorai tokie, kad net lupt su bulviu skustuku gali be jokiu problemu, skonis kaip muilo o kramtymas kaip obolio.... laikyk ant palanges kiek nori, skonio nedaduoda, tik pradeda vysti, deja net musytes neskraido :D Pirktiniai agurkai panasus forma ir spalva i agurkus o skonis deja kaip nieko, tiesiog nera su kuo lyginti bet i agurkus ir nenesa... Kvapo deja ir nera nei ant pomidoru nei agurku... Kartais uzveza darzoviu kurie kvepia, bet dazniausia kvapas yra "jokinis" ar uostitum kartonine deze ar darzove nuo parduotuves lentynos... Net neaisku ar verta tokias darzoves valgyti, kuriu valgymas neteikia jokio malonumo bei valgydamas nesupranti ka valgai o ir apskritai ar duoda bent kokios naudos organizmui...

Kitu darzoviu situacija siek tiek geresne.

Taigi nusprendeme galutinai, jog norime siltnamio, ir stengsimes si projekta igivendinti! :)

Pradejus "googlinti" supratau jog mane labai zavi hidrophonikos paremtas auginimas, gal investicija pirmine yra nemenka taciau ziurint i ateiti turetu atsipirkti, o kadangi ravejimas manes nezavi o zeme pas mus labai brangi tai butu idealus variantas.

Dar labiau sudomino akvaphonikos ideja, butu naturalus ekologiskas siltnamis, deja neturint didelio sklypo kur butu galima irengti kiemo tvenkini ar bent akvariuma kaskur namie, kad zuvytes ne siaip plaukiotu o butu galima ir akis paganyti tai manes visai nezavi zuvu kankinimas didelioje backoje be jokiu kitu naudingu perspektyvu o laikymas ju tiesiog trasai... Taigi teks naudoti minimalu kieki trasu hidrophonikai.

Hidrophonikos variantas idelus tuo, jog siltnamio naudinga plota praktiskai padvigubinsiu ar net trigubinsiu augalu skaiciumu, nes hidrophonikos vamzdziais bus keliais aukstais, o pati konstrukcija trikampio formos, kad visi augalai gautu saules sviesos. Taip pat kiek teko dometis augalai auga greiciau nes sutelkia viska i augima o ne naudingu mineralu ieskojima dirvoje, taigi noras yra gauti per metus dviguba nauda :)

Viena puse siltnamio darysiu hidraphonikos variantu, kita puse naturaliai, norime ten sodinti pomidorus, norime zinoma ir morku, cesnaku, svogunu, ridikeliu... kaip sakant norim daug visko, tik praktika, turimas plotas parodys ka galime ir ka verta ir ar naudinga auginti.

Kadangi Norvegijoje sauletu dienu mazai, o musu regione ir lyja pakankamai daug, mastau jog siltnamyje naudosiu papildomai ir specialius LED apsvietimus taip uztikrindamas papildoma sviesos saltini augalams.

Taip pat mastau ir apie siltnamio sildinima ir palaikyma pastovios temparaturos vasaros metu. Temparaturu dideliu nebuna pas mus, siuo metu balandzio 13d. vakare yra 4 silumos o diena buvo gal koks 8-9 silumos... ir zinoma lyja jau kelinta diena... Vasara zinoma situacija geresne, bet tikrai nera labai jau ispudinga...

Planuojami sodiniai hidraphonikos budu: braskes, salotos, agurkai (testui ir pomidorus)

Naturaliu budu: petrazoles, krapai, svogunai, pomidorai, morkos, ridikeliai, cesnakai.

Galbut galetumete patarti kiek ir kokiu "sodiniu" reikia siltnamyje, kad tai nebutu vien hobis o ir naudos duotu ir skrandziui :) perteklius negresia, turim ir giminiu ir draugu salia :)

Gal kas is sio forumo turi siltnami uzsienyje? Anglijoje? galbut Norvegijoje? labai domina pati praktika, kai saules neperdaugiausia o silumos ir nera tiek daug kiek augalai noretu.

Taip pat siltnamio ploto isnaudojimas iki maksimumo, musu atveju svarbu tik rezultatas, kadangi viskas statybu eigoje, elektra, vandeny atsivesiu iskarto i siltnamio vieta, islaidos taip pat nebus labai ribojamos, nes norime tureti kuo naudingesni siltnami o vietos daug neturime. Gal galite pasidalinti patarimais, isdestymu, ar patiriamomis klaidomis?

Gal galite mazdaug parasyti kiek braskiu, pomidoru, agurku galima uzauginti is vieno "krumo/sodinuko" auginant normaliu budu siltnamyje? daug domejausi, deja derlius visur kardinaliai skiriasi, ir neturiu praktiskai jokio "atspiros" tasko. Zinoma nekalbu apie ligas bei kitus blogus faktorius kas pakenkia derliui. Tiesiog standartiskai is savo patirties.

Kaip butu galima ekonomiskai sildinti ir palaikyti pastovia ar kaskokia minimalia temparatura 18kv2 siltnamyje? Svarstau apie silumos inverteri, daug nesidomejau, bet manau netiks jis nes nustomas palaikoma temparatura, ja virsijus prades saldyti... ko man nereikia... o pastoviai palaikyti 25 ar daugiau temparaturos darzoves bus auksines kainos :D kaip jus sildote savo siltnamius be kurenamos krosnes? Ziurejau ir apie backos vandens laikyma kuri susiltu per diena ir kelias valandas dar palaikytu siluma nusileidus saulei bet deja jei diena buvo nesauleta tai ir vanduo nesusils...

Tikrai tikiu jog is cia esanciu yra kas uzsimineja hidraphonika, gal galite pasidalinti ispudziais? patirtimi? klaidomis?

Laukiu nekantriai bet kokiu pasisakymu :)

Bei iskarto atsiprasau uz gramatines klaidas ir jei ne i ta kategorija papuoliau, butu labai smagu jei administratoriai sukurtu Siltnamiu grupe, nes siuo metu jos issimeciusios o siltnamyje gali auginti ka tik nori :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mano manymu, jei nori naturalaus darzoviu skonio privalai auginti naturaliu budu zemeje, visi kiti budai garantuoja beskonias ir bekvapias darzoves, beto labai priklauso nuo pasirinktu veisliu. As auginu braskes, pavyzdziui veisle Senga sengana kvepia istolo ir skonis labai geras, bet labai minksta ir tinka valgyti tuoj po nuskynimo, o pav. Honey veisle yra tvirta, bet bekvape ir beskone. Arba tapati veisle uzauginta po priedanga yra rugstesne, o naturaliai uzaugusi yra saldesne. Jei auginsi tik savo poreikiams tai tik kuo naturaliau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kam tau tas šiltnamis jai auginsi ta pati š kur parduotuvei perki, gal pirma pagooglink iš kur ir kaip atsiranda tas skonis ir kvapas tose daržovėse ir ka jos valgo apart salietros.

Matosi kad nėra kas veikt žmogiui , bet jai jau baisiai užsispyres , tai siūlyčiau pradėti nuo knygutės Protingas šiltnamis , autorius malyševskis ar pan.

http://www.sbdituva.lt/images/stories/s ... tnamis.pdf

Čia el. versija , perskaityk ir tada toliau galima bus kalbėti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

As taip pat galvoju, kad zemeje isaugintos darzoves butu pacios naturaliausios, bet deja vietos gan maza... beto labai susidomejau hidrophonika, nemanau jog tokiu budu augindamas darzoves gausiu tokios pacios kokybes kaip ir parduotuveje, netikiu kad pomodoras ar kitas vaisius skonis bus kaip muilo ir visiskai be kvapo net ir prapjovus. Kol neysitikinsiu pats tol manau nepasimokinsiu, bet daug teko skaityti ir ziureti, jog daug kas naudoja si metoda, yra daug zmoniu kurie tiesiog augina darzoves sau tiesiog rusyje su spec lempomis ir hidraphonikos paremtu budu, o komentaruose nurodo jog gautas rezultata nepalyginamai geresnis nei parduotuvinis, mano atveju manau bus kaip naturalus siltnamis, nes jis gaus is saules ir oro. Nesigincinu, pats esu uz tai jog viskas turi augti zemeje, tik deja apie hidrophonika neradau nei vieno blogo atsiliepimo... galbut nenorejau jo matyti, bet deja tikrai nei vienas neuzkliuvo...

Jei yra kas augina hidrophonikos budu darzoves ar vaisiu, prasau parasykite koky atsiliepima is savu patyrimu, tai tikrai palengvintu viska. Siuo metu esu tik uzsienio forumuose paskendes...

Knyga "PROTINGAS ŠILTNAMIS" perskaiciau pries menesi. Nesiginciju, greiciausia busu kaska praleides o gal but tuo metu nebuvo koncentruotas demesys nes zinojau kad siltnamis bus paremtas hidrophonika. Tik susirasius kokias darzoves noresiu auginti, supratau jog zemes reikia, tai skelsiu siltnami per puse. Ziniu zinoma taip pat darze neturiu. Bet tikrai tikiu, jog nebus dideles bedos ju igyti, zinoma praktikos metu viskas isitvirtins ir rasiu savo buda kaip priziureti siltnami.

Laukiu bet kokiu pamastymu, pasiulimu, komentaru, ir tikiuosi atsiras lietuviu kurie augina darzoves hidrophonikos budu ir jie pasireiks cia :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 4 savaičių...

Auginau hidroponiškai augalus, galiu pasakyti, nebepaistykit apie skonį ir kvapą, ar dar kokią nesamonę. Ar žemėje augo ar hidroponiškai, neatskirsi. Dėl vaisių gausumo galimi rezultatai tiek žemėje tiek hidroponikoje. O dėl auginimo su lempomis, tai elektros išlaidos ir lempų išlaidos. Lempos keičiamos pagal deklaruotą valandų tarnavimo laiką. O dėl darbinio tirpalo, man atseina apie 4 lt pagaminti 500 litrų darbinio skysčio.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...