Jump to content

Vieta sodui


Loreta

Recommended Posts

Ar įmanoma pagal tokius požymius kaip ilgai besilaikantis sniegas, vėsa, paversmis sklypo pakrašty, pasakyti, kad vieta (ne)tinkama sodui?

Pas mus dar daug sniego, tik kai kur pradėjo rusvėti kalneliai. Prieš mano langus dar balta balta. Kaip tik čia norėjau pasodinti keletą obelų, vyšnių, šalia vieną ktią dekoratyvinį - magnoliją, sakurą` ir pan., gal dar rožių.... vienžo - sukurti tokią truputį mišrainę.

Žemė šiame sklypelyje derlinga, bet ilgai laikosi sniegas. Sklypelio pakrašty yra paversmis, bet vasarą ta veitą išdžiūsta. Kartą vasarą pažįstama (ji jautri šalčiui) išvažiuodama dviračiu iš mano kiemo pasakė , kad pravažiuojant pro šitą laukelį iškart pajuto, kad čia šalčiau.

Gal čia tokiems medžiams su jautriais žiedais tikrai ne vieta? Iš šiaurės užstoja šlaitelis su jaunom pušaitėm, iš vakarų, iš kur pučia vyraujantys vėjai, pasodingom berželių (jei dar jauni), iš pietų - senos obelys, bet ne prie pat. Ko gero šita vieta per šalta mano sumąstytam sodui (vyšnios, magnolijos rožės ir pan. - šalnos nukąs žiedus).

Kokie būtų jūsų pamąstymai?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pati klausiau, pati ir atsakau, gal kam nors bus įdomu, nes atsakymą gavau iš pačių dendrologų:

Jie sako, kad sniegas užsilaiko dėl požeminių vandenų, šaltinių. O šaltiniai gali išsiveržti, ar maltis po paviršiumi net ir kalno viršūnėje, ir kur nori. Būna vietų, kur dėl to net vasarą jaučiasi vėsos dvelksmas.

Patarė su virgulėm prasieiti dėl vandens, bet nebereikia, nes ir taip žinome, kad ten yra dviejų požeminų gyslų sankryža, trys šachtiniai šuliniai :lol:

Medžius tai veikia, faktas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...
  • po 3 mėnesių...

Visi matyt turi senus arba seniai įsiveisę sodus arba labai teisingas vietas sodui įveisti, tad ši tema ne tokia aktuali kaip man. Bet tęsiu šią temą, nes matau, kad peržiūrėta 192 kartu - gal kam pasitarnausiu :eusa-think:

Kuo užsėti žemę tarp ką tik pasodintų vaismedžų? Laikraštyje "Daržas+sodas+namai" 2011 m. nr 10, 4 psl,. radau įdomų patarimą:

"... kur kas geriau tarp vaismedžių pasėti daugiamečius lubinus. Juos soduose galima auginti daugelį metų. Jų ilgos šaknys po kurio laiko nunyksta ir supūdamos dirvoje ją drenuoja vertikalia kryptimi (tai ypač nadinga sunkiame molio dirvožemyje). Lubinus rudenį galima nušienauti ir palikti sode, kad šie augalai patręštų viršutinį dirvožemio sluoksnį."

Prieš tai šiame str. buvo rašoma, kad jaunų vaiskmedžių tręšti nereikia, bet norint, geriau užsėti lubinais.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...