Jump to content

20.06.1952

Nariai
  • Pranešimai

    38
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Visas nario 20.06.1952 paskelbtas turinys

  1. Kiaulininkystė praktiškai LT nuostolinga , nes paprastu šėrimu tenka auginti ilgai ir sunaudoti pašarai neatitinka savikainos todėl žmonės neaugina . Savieckai laikais kai pasivogdavo pašarų tai augindavo dažnas ,o dabar nėra kur vogti tai ir neaapsimoka.
  2. 20.06.1952

    Mėsinė galvininkystė

    Nesutinku Pas mus tvarte gyvena kažkokia bacila ir visi veršeliai praviduriuoja kasmet.Karvių veršiavimasi perkėlėm į vasarą kad veršiuotusi ganykloje ir ta bacila nebe tokia baisi nes veršeliai į tvartą ateina kokių 3 mėnesių ir kaip taisyklė visus praeina viduriavimo bacila.Pradeda vienas po to kitas ir taip kol visus praeina.Karvės neviduriuoja o veršeliai varo neišvirškintu pienu.Tik vieną kartą buvo kad nuo viduriuojančios karvės užsikretė veršelis. Turiu karvių kurios veršiuojasi normaliai pavasarį tai dėl jų veršelių neramu. Vienas veterinaras iš kito Lietuvos krašto patarė paiimti išmatų mėginį ir vežti į veterinariją tyrimams.Tik nepamenu ar į rajono veterinariją ar į pačią Lietuvos Veterinarijos Akademiją.Pasak jo tik tada būtų galima nustatyti kokiais vaistais veiksminga gydyti ir kuo dezinfekuoti tvartus. Jeigu visi veršeliai praviduriuoja, tada pas jus tvarte yra kolibakterijozė ir paratifas, aišku teisybė reikia siūsti iš tiesiosios žarnos paimtą mėginį į nacionalinę vet laboratoriją Vilniun.Ten nustatys tikslei kas yra. Bet dezinfekciją ir taip reikia padaryti, išbaltinti kalkėmis gardelius po kiekvieno veršelio ir sienas ir grindis.
  3. 20.06.1952

    Mėsinė galvininkystė

    Jeigu Donatą domina mėsiniai mišrūnai tai aš nurodžiau telefonus ir susitarsim.
  4. 20.06.1952

    Mėsinė galvininkystė

    Manteli jeigu pas tave viduriuoja veršeliai , bet neviduriuoja karvės, tai ne užkrečiama liga o kažkas kitą ,kaip tu juos girdai , ar patys žinda karves, tada reikia žiūrėti kuo šeri karves, ar nesupelėja pašarai , gal duodi karvėm laižyti daug druskos ir prie jos prieina ir veršeliai. Reikia viską įvertinti.
  5. 20.06.1952

    Mėsinė galvininkystė

    Manteli jeigu pas tave viduriuoja veršeliai , bet neviduriuoja karvės, tai ne užkrečiama liga o kažkas kitą ,kaip tu juos girdeai ar patys žinda karves, tada reikia žiūrėti kuo šeri, ar nesupelėja pašarai , gal duodi karvėm laižyti daug druskos ir pirie jos prieina ir veršeliai. Reikia viską įvertinti.
  6. Tie kurie veda kursus , yra teoretikai, o praktikai kurie kazdien šere savo gyvulius ir mato kas dedasi . Reikia įvairinti pašarą, bet koncentruotų pašarų, jeigu nemelžete mėsinių karvių o laikote kaip žindenes nebūtina šerti, nes jums jos duoda tik prieauglį ir mėšla, todėl šerti koncentr. tiesiog nuostolis, jei kas mokėsi zoofakuose ar vet mokslų tai turėtų žinoti kad galvijai nesuvirškina viso koncetr. pašaro ir jis išeina per tiesiają žarną laukan. Kitas reikalas šerti bulius, juos reikia kaip galima greičiau užauginti per trumpesnį laiką, kad gauti pajamas.Jeigu ir duosite kokio javainio ar dobilų šienainio, tai nebūtina duoti tiek, kaip pieninėms karvėms, nes jos neduoda tiek pieno ir joms reikia pašaro gyvybės palaikymui ir vaisiaus užauginimui.Kaip čia kas sako kad gero javainio ,pieninėje brandoje duoda, tokį pašarą reikia šerti pieninėms karvėms. Mėsinėms karvėms pakatų šieno, vandenio ir druskos , gal mineralų , bet netiek kiek pieninėms karvėms.
  7. Kaip galima molio- jauro tipo dirvoje pastatyti lagūną, juk po žiemos vanduo papuls į lagūną ir po plėvelę ir išsilies per kraštus. Tada gamtosaugininkai baudelę.
  8. Taip , teisybę sakote, bet mažus veršelius veža, ir lėktuvais skraidina, ir kažką visi uždirba. Juos surenka po Lietuvą po vieną ir suveža į vieną vietą. Mūsų galvijai be kempinligės ir niekas neskelbia , slepia.Vakariečiai bijo pirkti savos jautienos. Reikia reklamos, kad Lietuvoje gyvuliai neserga kempinlige , kad pati ekologiškiausia mėsa, tai reikia skelbti, reklamuoti, o mūsų valdžia speceliai neskelbia, slepia, nes perdirbėjai visai liks be darbo . Jei tai būtų suorganizuota,išreklamuota, atsirastų suinterasuotų verslininkų kaip nors prasukti šį verslą, bet tada mūsiškiai mėsos komb. būtų šakės ir bedarbių būtų dar daugiau.Beje vet. tarnyba gali patvirtinti, kad per 10 m tyrimų nė vienas atvėjis buvo teig. Tai va čia yra didelės galimybės tik reikia kaip nors suorganizuoti , nors pajudėti ir mūsų mėsininkai sureguotų, kainas pakeltų, o kai nejudam tai ir tyčiojasi.Juk reikia kažkaip pajudėti sujaudinti juos kad kažką bandome daryti. Juk pienininkai irgi išsigando ūkininkų planų , net iki vyriausybės nudundėjo su prašymu neleisti statyti perd.gamyklos.
  9. Dar neteko nė vieno anguso lupti kad neatsikeltų karvė, va herefordų, belgų , šarolė teko visaip varkti . Angusiukai ir pas belgus ir kitus gimsta tik apie 30-35 kg. Gali patvirtinti ūkininkai pas ką aš atlieku sėklinimus ir prie karvių per vasara iki vėlyvo rudens užauga iki 300 ir daugiau kg.net gražu žiūrėti.Labai gražiai atrodo gimę iš belgų mišrūnų tiesiog prie karvės auga kaip belgas mišr. visos grupės raumenų išryškėja . Visokius varijantus išbandome ir rezultatai mišrūnų būna geri.Ir nereikia šerti kaip pieninę, jie nuo žolės žymei geriau atrodo už pienines holšteines.
  10. Jei laikai galvijų pakankamai tai jau pas tave turės išeiti iį aptvarus pauge buliukai kelių mėnesių ir jie reaguoja į rujojenčias karves , aišku jei ganai pririštas tada tau blogiau, čia reikia stebėti visus požymius ir registruoti nuo nukraujavimų ir atmesti tris dienas atgal ir stebėti. Šendien sėklinau kaip tik pagal apskaičiavimą ir pamasažavus pasirodė normalios gleivės nors moteriškė tik įtarė kad gal rujoje ir neapsigavo.
  11. Tik sėklintojas -vetgydytojas gali naudoti hormonus o ne eilinis zoot-sėklintojas. Daug niuansų būna ir ne visada gali išspresti visomis galimomis priemonėmis . Pats laikau karves ir būna, kad visus metus neapsisėklina ir palieku pailsėti.Vienas vėl pakartoju ir apsisėklina , kaip tik tikrinau užvakar visos jau veršingos bet pino ilgai negausiu, Kitas kai kada prileidži prie laikomų bulių ir pramušu taip , o sekančias metais vėl pasiseka apsėklinti sėkmingai tai va visaip būna.
  12. Drauguži aš sėklinu pats ir matau, kad kai ūkininkas gerai stebi savo bandą ir joje yra jau paaugusių buliukų prie karvių , jeigu jūs juos laikote reikiamą laiką prie jų, tai ruja būna aiški nes mažieji pusmetukai vaikosi karves visą diną. Tenka važiuoti ir beveik nakti nes jos rujoja ilgiau kaip sakėte ir aš atlieku tą paslaugą ūkininkui reikamu laiku, man nsunku ir rezultatai tikrai neblogi.
  13. Tonom neskaičiuoju , yra apie 50 ha ir kiek yra mėšlo tiek ir kratome rusišku kratytuvu ir ten kur būna pakratyta ten žolė auga kaip ant mielių, visam laukui nepakanka, nes galvijų laikau neperdaugiausiai apie 40 vienetų , apie 20 karvių ir likusis prieuglis.Todėl nesukaupiu tiek kiek reikėtų bet efektas neblogas. Manau kad skystas srutas nuplauna lietus ir naudingų medžiagų ne tiek daug lieka o mėšlo lieka daugiau ir jis lieka apačioje drėgnas ir duoda geresnį efektą, rulonai išeina geri ir daug, galvijai silosą ir šienainį ėda gerai.
  14. Ar jau LT yra tokių rezervuarų , ir kur galima būtų pamatyti? Gal kur apie Utenos apskritį jau kas pasidarė- pasistatė ar išsikasė.
  15. 20.06.1952

    nuorodos apie triusius

    Pirma kartą girdžiu kad triušei sėklinami . O kas užšaldo ta spermą. Juk tai sudėtinga technologija , karvėm juk speciali lobarotorija dirba, o ką jūs prie triušių būdos padarote tą darbą. keista?
  16. Veiskite angusus jie gerai gali peržiemoti ir šaltą žiemą lauke aptvare, Kanadoje ir melžemas karves laiko lauke tik šiaudų rulonais aptveria nuo vyraujačios vėjų pusės aukštą tvorą ir viska sokei ,o mėsiniams tai palaima jie apauga vilna ir gerai, aš ankščiau avis laikydavau ištisus metus lauke tik eriuotis uždarydavau šiltesnėn patalpon ir vėliau išleisdavau po poros savaičių š lauką ir neturėdavau nuostuolių ir avys būdavo sveikos.Utenos rajone aš pirmas pradėjau žmonis raginti sėklinti angusais, nes galima telyčias ir mažas karvės kurios sunkiai veršiuojasi , čia jokių problemų 30 kg. Tik Gametos Aramis-bulius, duoda stambius vaikus , juo reikia sėklinti karves kurios gerai- lengvai veršiuojasi, buliukai stambūs gimsta.
  17. 20.06.1952

    Mėsinė galvininkystė

    Angusiukai gimsta 30-35 kg ir telyčios lengvai apsiveršiuoja ir jokių traumų nebūna ir jos suauga normaliai ir sekanty kartą jau galima sėklinti su savo veislės buliu ir viskas gerai , esu sėklintojas vet. gydytojas ir tai darau pas ūkininkus ir jie patenkiti tuo rezultatu.
  18. 20.06.1952

    ZUK Pienas LT

    Kai nusipirko kelios bobelės šito dinamitoir tris dienas padavė ir ketvirtą paėmė prabas inch. , gavo atsakymą inch ++. Tai kas čia per dinamitas? Somatų nebuvo virš normos ir karvių negydė, tik norėjo pamažinti vaistininko patarimu. Tai kas jos kvailos, patarė po pora šaukštų ir jeigu sują davei ir parodė inch. tai reiškia negali tokia priemonė būti parduodama tokiu tikslu ir parašyta išlaikos laikas.
  19. 20.06.1952

    ZUK Pienas LT

    Kai nusipirko kelios bobelės šito dinamitoir tris dienas padavė ir ketvirtą paėmė prabas inch. , gavo atsakymą inch ++. Tai kas čia per dinamitas? Somatų nebuvo virš normos ir karvių negydė, tik norėjo pamažinti vaistininko patarimu.
  20. 20.06.1952

    ZUK Pienas LT

    Kai nusipirko to dinamito kelios bobelės ir tris dienas padavė karvėm o sekančia dieną ėmė inch. prabas atėjo atsakymai inch. ir sustabdė ėmimą. Kitos priežasties nebuvo nes karvių negydė , somatų nebuvo daug virš normos tik pamažinti norėjo , vastininkas patarė. Ir plovimo priemonių nebuvo. Tai kas tai per dinamitas?
  21. 20.06.1952

    ZUK Pienas LT

    Kai nusipirko to dinamito kelios bobelės ir tris dienas padavė karvėm o sekančia dieną ėmė inch. prabas atėjo atsakymai inch. ir sustabdė ėmimą. Kitos priežasties nebuvo nes karvių negydė , somatų nebuvo daug virš normos tik pamažinti norėjo , vastininkas patarė. Ir plovimop priemonių nebuvo. Tai kas tai per dinamitas.
  22. Vienu žodžiu ušdurti likote. Va jums ir turgeliai. Atrodo ir turgelių ukininkų jau bankrutuoja, nes visko ūkininkas neaprėpsi. Vienintelis geras dalykas būtų koperatinė P.P. gamykla be visų Trumpų ir panašių į jį. Spjaukite į viską ir reikia jungtis ir forsuoti jos statybą skubei , nes ir čia jaučiamas sustingimas , kažkas jau pagalius į ratus kiša, kad nutilo tos temos eskalavimas. Vakaruose ūkininkai nuėjo daugiausia tuo keliu ir atrodo kad neblogai gyvena ir naujo dviračio neišradinėja.
  23. Aš neturiu skysto mėšlo ir kratytuvu išbarstau mėšlą ant pievų , tai žolė būna didesnė už žmogų ir reikia skubėti pjauti nes šunažolė užauga kaip rugiai ir antra žolė būna tamsi ir gerai auga, net skiriasi nuo žolės kur nebuvo kratyta.Sakė kas matė kad Danijoje, Olandijoje gal ir kitur būna gegužije duotos dienos ir jie išpila visas srutas ant pievų, kad net visa Danija , Olandija dvokia.
  24. Gal yra galvijų augintojų kurie moka anglų kalbą ir gali įeiti į portalus usienio kur kalbama apie galvijų išvežimą. Juk išvežami nedideli veršeliai ,gal galima resti suinteresuotų asmenų kurie organizuotų išvežimą ir užaugintų. Juk mūsų perdirbėjai jautieną išveža net iki Ispanijos , Italijos ir ten pasirodo ji pigesnė negu LT. Ir uždėta kortelė kad made in Lituane. Juk mūsų galvijiena yra be kempinligės pavojaus žmogui , reikia tai reklamuoti jų portaluose. Mūsų valdžios atstovai su pramoninkais to bijo, nes tada jiems išslys iš po kojų žemė.Jie labai norėjo uždrausti ir veršelių išvežimą, bet negali. Reikia visomis priemonėmis rašyti , siūlyti , skėlbti, vienytis , reklamuotis kas moka angliška,i kad mes be kempinligės ir gyvi galvijai po 10 lt. už kg gyvo svorio išdundės į vakarus ir nereiks mums tu varganų 500 lt. kompen., ir pasikeis valdžios ar perdirbėjų politika. Reikia bruzdėti, bandyti , skelbtis, pamatysite reakcija bus žaibiška kai sužinos kad jieškome išeitie iš padėtie, kad pieno perdirbėjai reguoja kai tik kyla neaiškumas rinkoje su pieno išvežimu ar p.p. gamyklos statyba
  25. Gana įdomi tema, o ką gamtos apsauga kalba apie mėšlo labgūnas, ar jos turi būti uždengtos ar atviros dėl kritulių.
×
×
  • Create New...