Jump to content

joy

Nariai
  • Pranešimai

    19
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Visas nario joy paskelbtas turinys

  1. Tai gal iš anksto reikia registruotis teritoriniame NMA, kad priimtų paraišką? Ar tiesiog nueini ir priduodi? Kaip suprantu, šiais metais užtenka tik vieno paraiškos egzemplioriaus, nereikia jokių kopijų ar CD. Ar taip?
  2. Kokius finansavimo dokumentus pateikiate finansavimo užtikrinimo įrodymui, jei planuojate naudotis lizingo paslaugomis? Šiaip manau, kad galimybė lizinguoti perkamą įrangą iki 5 metų ir pamažu gauti paramą, daug kam labai naudinga naujovė.
  3. Ar kas bandė pildyti verslo plano formą, skirtą pildymui kompiuteriu? Kaip V lentelėje "Informacija apie produkcijos gamybą ir pardavimus" įterpti daugiau eilučių? Jei ūkininkas augina ne 2, o tarkim 5 kultūras? Ar tiesiog nusispjauti į NMA "palengvinimus" pildyti paprastą formą, t.y. be jokių užprogramavimų?
  4. Inovatyvumo reikalavimas "pareina" iš ES. Jei paskaitysit bet kurią kitą programą, tai ten kas antras žodis bus "sumaniosios technologijos" ir panašūs dalykai. Įdomiau, kaip ŽŪM supranta tą inovatyvumą. Tam yra parengta visa Inovatyvumo metodika. O esmė paprasta - jei perkamas traktorius sutaupo kuro, tai jis į aplinką išmeta mažiau teršalų lyginant su senuoju trakoriuku. Tai jau laikoma inovacija. Bet sutinku, kad sistema nėra tobula. Smulkiesiems tikrai turi būti teikiama pagalba seniūnijų ar konsultavimo tarnybų specialistų. O ir tie specialistai turi būti apmokyti ir patys motyvuoti žmogui paaiškinti ir už jį tuos duomenis supildyti, o ne patarti žilagalvei močiutei pasiieškoti info internete (nors šiais laikais dar ir kokių pasikausčiusių močiučių būna. Pagarba joms!). O rimti ūkininkai, kurie tikrai dirba ir uždirba, turi įsivertinti, ar geriau savo laiką skirti tiesioginiam darbui ir dalį uždirbtų pinigų sumokėti specialistui, ar per tą laiką pačiam skaityti krūvą dokumentų ir pildyti paraiškas. Mano nuomone, didysis darbas yra ne pats paraiškos pildymas ar verslo plano parengimas, bet visų taisyklių žinojimas ir gebėjimas surasti reikiamą informaciją per trumpiausią laiką. Šiuo atveju tik tuo konsultantas yra pranašesnis už tą, kuris pirmą kartą imasi tokio darbo.
  5. Nežinau, ar visur taip yra, bet bent jau aš sėkmės mokestį imu tada, kai pinigai "įkrenta" į kliento sąskaitą. Kitaip sakant, visi konkursai, mokėjimo prašymai, užklausimai ir papildomos info teikimai NMA yra tas darbas, už kurį apmokama sėkmės mokesčiu. Tokiu atveju konsultantas tiesiogiai suinteresuotas, kad visi paskirti pinigai pasiektų kliento sąskaitą. Ir motyvacija čia tikrai nemenka... Neabejoju, kad iš vykdžiusių sudėtingesnius nei technikos pirkimas projektus, ne vienas ir ne du gavo kokį 60-70% nuo paskirtos paramos sumos. Ir tik dėl nevykusio projekto administravimo. Na, kai perkamas koks traktorius ar kombainas, tai to projekto administravimo kaip ir nėra (ypač jei taikomi nustatyti įkainiai). Bet jei vykdomos sudėtingos statybos arba daromi ne investiciniai projektai, o "minkštieji" projektai (dirbu ne tik su NMA, bet ir su LVPA, CPVA), tai paraiškos parengimo ir "poparaiškinio" darbo santykis maždaug 30:70. Žinoma, galima taikyti ir valandį projekto administravimo mokestį. Tik tam reikia tarpusavio pasitikėjimo ir supratimo, kad tas popierėlių parengimas taip pat yra darbas, atimantis laiko ir reikalaujantis žinių, jei jį tikrai sąžiningai atlieki. Todėl toks būdas geriausiai tinka dirbant su nuolatiniais (kaip vadinu "sapardiniais") klientais. Kiekvienas renkasi tai, kas jam atrodo naudingiausia ir teisingiausia. Bet paraiškos parengimas ir pateikimas tai tik vienas žingsnis, o ne galutinio tikslo pasiekimas.
  6. Niekur nerandu, ar yra patvirtinti įkainiai perkamai ž.ū. technikai 2014 - 2020 m. etapui. NMA puslapyje randu tik pirkimų taisykles.
  7. Dar dėl taisyklių projekto - kaip suprantu, kombainą grūdams kulti pirkti galima. Tik jei jį perka gyvulininkystės ūkis (pašarų gamybai), tai jis negauna prioritetinių balų. Ar yra dar kokie nors apribojimai?
  8. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2014 m. liepos 28 d. įsakymu Nr. 3D-440 ŪKIO SUBJEKTŲ, SIEKIANČIŲ PASINAUDOTI PARAMA PAGAL LIETUVOS KAIMO PLĖTROS 2014–2020 METŲ PROGRAMOS PRIEMONES, EKONOMINIO GYVYBINGUMO NUSTATYMO TAISYKLĖS 6. Veiklą vykdantys ūkio subjektai laikomi tinkamais finansinei paramai gauti, jeigu ekonominio gyvybingumo rodikliai atitinka III skyriuje nurodytas reikšmes: 6.1. ataskaitiniais arba praėjusiais ataskaitiniais metais: grynasis pelningumas ir skolos rodiklis; 6.2. kiekvienais projekto įgyvendinimo metais: paskolų padengimo rodiklis; 6.3. projekto įgyvendinimo metais skolos rodiklio reikšmė negali neatitikti nustatytos reikšmės dvejus metus iš eilės; 6.4. visais kitais planuojamojo laikotarpio metais po projekto įgyvendinimo pabaigos metų: grynasis pelningumas, skolos ir paskolų padengimo rodikliai. 7. Nauji ūkio subjektai laikomi tinkamais finansinei paramai gauti, jeigu ekonominio gyvybingumo rodikliai atitinka III skyriuje nurodytas reikšmes: 7.1. paraiškos teikimo arba ataskaitiniais metais: skolos rodiklis; 7.2. pirmaisiais metais po projekto įgyvendinimo pabaigos metų: skolos ir paskolų padengimo rodikliai; 7.3. antraisiais ir visais kitais planuojamojo laikotarpio metais po projekto įgyvendinimo pabaigos metų: grynasis pelningumas, skolos ir paskolų padengimo rodikliai.
  9. 2013 arba 2014 m. faktinis grynasis pelningumas (grynojo pelno ir pardavimo pajamų santykis) turi būti didesnis nei 2%, o skolos rodiklis - mažesnis už 0,6. Tada esate tinkamas pareiškėjas. Gal kas nors išsiaiškino, kas yra narystė asocijuotose žemdirbių savivaldos organizacijose? Ar tarkim narystė kokioje nors Lietuvos grūdų augintojų asociacijoje ar avių augintojų asociacijoje leidžia tikėtis papildomų balų?
  10. LIETUVOS KAIMO PLĖTROS 2014–2020 METŲ PROGRAMOS INVESTICINIŲ PRIEMONIŲ INOVATYVUMO VERTINIMO KRITERIJŲ APIBŪDINIMAS file:///C:/Documents%20and%20Settings/sigita/My%20Documents/Downloads/3D-918%20priedas.pdf
  11. NMA jau paskelbė paraiškų rinkimo tvarkaraštį šiems metams http://www.infolex.lt/ta/317414. Įdomu, kada atsiras taisyklės?
  12. Ačiū už paraiškos citatą. Iki šios vietos dar nebuvau priėjusi. Vis tiek nesuprantu, koks NMA tikslas skelbti tokį klaidinantį kvietimo tekstą.
  13. O kodėl Jūs sakot, kad šis kvietimas (2014 12 08 - 31) tik daržininkam, sodininkam? Pagal prioritetus jie iš karto gauna papildomų balų. Bet ir kitiems yra galimybių surinkti tuos 25 minimalius balus: už inovacijas 10 balų, už finansinius rodiklius (IRR arba pelningumas) - 15 balų ir t.t. Nematau apribojimo gyvulininkystei ar kitoms šakoms šiame kvietime, tik prieš tai reikia pasitikrinti (ne mažiau kaip 1 metai nuo įsikūrimo/steigimo, finansiniai rodikliai - grynasis pelningumas ir skolos rodiklis, atitinka nustatytas ribas 2012 arba2013 m., surenkate bent 25 prioritetinius balus). Jei kas yra pasirengę projektui, manau, puikus šansas greičiau "apsisukti" ir mažesnę konkurenciją patirti.
  14. joy

    Braškės

    Gal kas gali pakonsultuoti, kokia šiais metais tvarka, norint prekiauti savo užaugintomis braškėmis ūkininkų turgeliuose? Ar pakanka tik išsipirkti vietą turguje, ar dar reikalingi kokie nors leidimai, pažymėjimai ir pan. popierizmai?
  15. Iš tiesų mes beveik visada taikome tokią apmokėjimo formulę: - avansas, kuris sudaro iki 10 % projekto rengimo kainos. Atskirais atvejais (su patikimais, nuolatiniais klientais) avansas iš viso nenumatomas; - apmokėjimas už projekto parengimą, kai visas dokumentų paketas priduodamas NMA (tai ir verslo planas, ir visi reikalingi priedai, kuriuos padeda parengti ar bent jau dėl jų konsultuoja rengiantysis projektą. Pastaruoju metu turbūt sudėtingiausia gauti banko pažymą apie sprendimą suteikti paskolą... Ir šioje srityje dirbame. Ir rengdami verslo planą taip pat atsižvelgiame ne tik į NMA, bet ir bankų reikalavimus). Ši dalis gali sudaryti 20-50% visos konsultantui sumokamos sumos. Paprastai ši dalis didėja mažėjant numatytam "sėkmės" procentui ir atvirkščiai. Kitaip sakant, kuo didesne rizika su klientu dalinuosi, tuo ir didesnio bendro užmokesčio tikiuosi iš jo. - vadinamsis "sėkmės" mokestis arba projekto administravimas. Pradedant atsakymų rengimu į NMA užklausimus, baigiant pirkimų konkursų organizavimu, dokumentų paruošimu ir pristatymu NMA, mokėjimų prašymų rengimu, galutinių ir metinių ataskaitų rengimu. Reikia pasakyti, kad ši darbo dalis labai priklauso nuo to, kokia įmonėje yra tvarka. Su vienais klientais užtenka tik aptarti, ką ir kada reikia padaryti, ir viskas klojasi kaip iš pypkės, o kitiems siunti pilnai parengtus dokumentus su detaliom instrukcijom, kas juos turi pasirašyti, kur ir kada išsiųsti ir t.t., o atvažiavęs vis tiek negali galų "atkasti". Atitinkamai nuo darbo kiekio priklauso ir apmokėjimas už jį. Bent jau iki šiol buvo taip. O dabar su žemės ūkiu neturiu nei vieno projekto - esamus klientus užkniso vos ne metus vertinamos paraiškos, kitiems kranelius prisuko bankai. Todėl teks prisijungti prie kolegų, dirbančių su LVPA projektais.
  16. joy

    projektu vertinimas

    Įdomu, ar daug iš gruodžio mėn. sąraše "Praėjusių tinkamumo vertinimą" pasirašė paramos sutartis. Dariau projektus 2 įmonėm, abi yra tame sąraše, bet kol kas nieko daugiau. NMA tempai iš tiesų atgraso nuo bet kokios paramos - projektai vos ne prieš metus parengti ir priduoti, o žmonės iki šiol negali planuotis, nes nežino, ar gaus tuos pinigus. Ir situacija su bankais visiškai pasikeitusi. Nenuostabu, kad besikreipiančių dėl paramos vis mažėja.
  17. Būna ir taip - dirbi, dirbi, o sulauki tik "ačiū". Bet dažniausiai toks klientas vis tiek sugrįžta - tą patį projektą perdarai bankui arba kokiam kitam tikslui. O kol buvo SAPARD prakštiškai dirbom su nuolatiniais klientais. Buvo tokių, kurie sugebėjo po 4 kartus pasiimti maksimalią paramą. Dabar jau maksimumas fiksuotas. Bet, patikėkit, konsultantui ne ką mažiau "skauda" nei jo klientui, kai priduoda paraišką, atsakinėja į užklausimus, ginčijasi su agentūrom dėl mokėjimo prašymų. Už tai ir imamas tas "sėkmės mokestis". Bent jau mes juo tikrai nesidalijam su jokiais valdininkais. Jį tiesiog sąžiningai užsidirbam gindami kliento interesus ir turėdami daugiau laiko nei mūsų klientas knistis po visokius nutarimus, tvarkas ir t.t. Tiesa, iki šiol dirbom su stambesniais užsakymais ir dažniausiai klientai prašydavo (ir gaudavo) maksimalią paramos sumą.
  18. Manau, kad geriausias "pasitiklsinimas" yra paprašyti išvardinti klientus, kuriems rengė verslo planus ir patikrinti, ar jie paramą gavo. Nors būna ir kitokių situacijų - žmogui aiškini, kad pvz. projektui būtinas techninis projektas, kurio parengimui reikia laiko, o tas tik ranka moja ir sako, kad susitvarkys. Patiki žodžiu, fiktyviais komerciniais pasiūlymais, o paskui visas darbas perniek nueina... Todėl mes taikom tokią apmokėjimo formą - paruošus verslo planą ir paraišką klientas susimoka praktiškai tik projekto rengimo savikainą, o kitą dalį - jau pasirašius Paramos sutartį su NMA. Yra dar ir kitas variantas - Konsultantas užmokstį gauna tik tada, kai jau pinigai "įkrenta" į kliento sąskaitą. Bet tokiu atveju Konsultantas jau dalinasi verslo rizika su Klientu, dalyvauja mokėjimų prašymų ir visų kitų ataskaitų rengime, todėl ir mokestis būna didesnis. Mes tai vadiname "sėkmės mokesčiu". Kokretus jo dydis priklauso nuo paties kliento, jo patikimumo, konkurencijos tarp paraiškų ir pan. Tai jau atskiras susitarimas.
  19. joy

    Naujas paraiskų surinkimo etapas

    Noriu pasitikslinti, ar dar niekas iš pridavusių paraiškas balandžio mėn. pagal "Ūkių modernizavimas" negavo žinių iš NMA? Toks vaizdas, kad jie nori sumušti visų laikų vertinimo rekordą... Net SAPARD paraiškas, kai dar nei mes rašyt mokėjom, nei jie tikrinti, greičiau įvertino...
×
×
  • Create New...