Jump to content

Andrius L

Nariai
  • Pranešimai

    86
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Atsakymai kurių autorius Andrius L

  1. Bobulytei gali padėti savivaldybės, jos nurodymus turi, kad gali skirti pinigus prevencinių priemonių įsigyjimui. Bet žmonės turi patys spausti savivaldybes, nes kitaip jos nieko nedarys. Padėjome vienai ūkininkei iš Švenčionių raj. savivaldybės paspausti administraciją tai pažadėjo nuo kitų metų numatyti biudžetą tam reikalui. Užteko vieno žmogaus prašymo.

     

    Dėl žvėrių skaičiaus pakalbėkite su miškininkais, jie objektyviausiai pateiks informaciją. 

     

    Paskutiniai duomenys iš ministerijos:

     

    post-8855-0-82673100-1474364652_thumb.jpg

     

    http://www.am.lt/VI/article.php3?article_id=16159

     

    O kaip apskaitoma, galite pasiskaityti čia:

    http://www.am.lt/VI/article.php3?article_id=16820

  2. Iki rugsėjo 1 d. duomenys imami dėl to, kad spėti surinkti iš visų savivaldybių, priimt sprendimą, padiskutuot su visuomene, politikais ir tada iki spalio 15 paskelbti kvotą medžioklei. Kiek stebime tai iki rugsėjo 1 d. paprastai padaroma apie 50 proc. žalos. 

  3. Pagal vykdomas miškininkų ir medžiotojų apskaitas tiek stirnų, elnių, šernų, bebrų miškuose yra pakankamai. Vilkui maisto neturėtų trūkti. Bet pagal logiką ūkininkas neturėtų kentėti dėl gamtoje vykstančių išbalansavimų, o tam padeda tik gyvulių apsaugos priemonės, tai ir yra savo turto apgynimas, nebūtina visos aplinkos aplink save keisti, nes ji yra reikalinga ir kad gyvuliai sveiki augtų.

  4.  

    Vilkaviškio raj.,Pajevonio sen., prie ko čia ta apsauga,aš jo neganiau miške,faktas tas,kad vilkų beproto daug ir jūs jau nebekontroliuojat jų populiacijos.

    Steikit rezervatus ir auginkit juos (vilkus) savo malonumui ir ūkininkų ramybei...

     

    Populiaciją kontroliuoja mokslininkai, įvertinę visas aplinkybes kaip rasti pėdsakai, padaroma žala, sumedžiojimas ir pan. Jie atlieka įvairiausius tyrimus ir tik jie gali geriausiai pasakyti kiek jų turi būti, kad populiacija liktų gyvybinga. Ne mes, ne miškininkai, medžiotojai ar ūkininkai sprendžia kiek jų turi būti, o žmonės, kurie su tuom daugiausiai dirba, manau tai yra teisinga.

    Nesvarbu, kiek bus miške vilkų, jei nesaugosite jie anksčiau ar vėliau padarys žalą. Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje jau vėl buvo sugrąžinti vilkai ir nors jų turi nedaug, bet žala yra daroma ir žmonės taip pat nepatenkinti. Jei mes nenorime jų visai išnaikinti, o tikiuosi nenorite, tai racionaliausias kelias yra apsaugoti savo gyvulius. Taip galvijai taps neįdomūs vilkui ir jūs jo buvimo nepastebėsite, nesvarbu kiek jų ten yra. O maisto bazės sumažėjimas mažina ir plėšrūnų skaičių tiesiogiai. Plėšrūnai palaipsniui mažiau atsiveda arba visai atsisako auginti jauniklius iki kol vėl nusistovi balansas. Taigi palaidi gyvuliai ir šernų šėrimas tiesiogiai prisideda prie plėšrūnų spartesnio didėjimo. Bet jų gali būti ir tiek pat ar net gi mažiau, jei vietovė maisto atžvilgiu vilkui patraukli, jis joje vistiek apsilankys, nes taip jam patogiau.

    Kaip tik Vištytyje, Meiliūnų kaime, p. Rasai padėjome įsirengti el. juostų aptvarą, ten jums netoli, galite aplankyti. Jau bus trečias sezonas kaip aptvaras patikimai saugo ir užpuolimų nebeturi, nors prieš tai auginami teliukai buvo puolami kas metai. Būtinai pasidomėkite. 

  5. Taip, sutinku, kad kai kur dar nėra pritaikytos taisyklės dėl šunų skirtų prevencijai nuo laukinių gyvūnų daromos žalos bandai. Ir apie tai diskutuojame su valdininkais. Gal galite pasidalinti nuoroda į taisykles, kurias komentuojate. Pabandytume pakalbinti atsakingus. Kol kas nesame girdėję atvejų kai aptvertoje bandos ganykloje esantis šuo būtų priežastis bausti šeimininką.

    Mūsų stebimas vieno ūkininko podhalės aviganis puikiai pripratęs gyventi su banda ir toliau aptvaro išdresiruotas neiti. Jei ūkininkas sutiks, galėsime pasidalinti jo kontaktais, bus galima pasikonsultuoti dėl dresūros. Pastebime, kad būtent podhalės aviganiai pasižymi draugiškesniu charakteriu su žmonėmis.

  6. o elektra pajungt 220 ar 380v  ? 

    antras klausimas ,Kodel Jus taip ginat-priziurit tuos vilkus ?

    trecias klausimas.Kodel nepaseriat,kaip tai daro medziotojai ,sernam?

    P. Augunstai, į šituos klausimus jau kelis kartus teko atsakinėti, galite pasiskaityti senesnėse diskusijose. Elektra iš 12 v akumuliatoriaus. Ginam visus žinduolius, bet su vilkais yra didžiausias konfliktas su žmogumi. Laukinių žvėrių šėrimas nėra rekomenduojama praktika, atvirkščiai dažnai išbalansuoja ekosistemą.

  7. Vilkas ne susidūrimo vengia, o bet kokio susižeidimo, kas jam prilygsta mirčiai iš bado. Taigi e.l tvora plius šuo yra pakankamai rimta kliūtis vilkui. Pagal vokiečių tyrimą tai tvora plius šuo yra efektyviausias būdas. Norint didžiausio efektyvumo bandai apie 200 avių ir daugiau  turėti tris šunis, nes jie geriau veikia būryje, o vienam susirgus bus išlaikytas min. 2 šunų kiekis tokiam ūkiui.
    O maisto miškuose yra pakankamai, patys medžiotojai gali tą patvirtinti. Vilkas renkasi ganyklą dėl lengvesnio grobio priėjimo ar įgūdžių susimedžioti miške neturėjimo. Jei įvertinus situaciją, vilkas mato, kad tai yra per didelė grėsmė susižeisti tai renkasi lengvesnį kelią miške.

    Kaip tik stebime vieną ūkį Švenčionių raj. su el.  tinklu ir virš jo ištempta papildoma el. juosta. Matysime kaip toks kompleksas veikia.

    post-8855-0-07960400-1470725961_thumb.jpg

     

    Prieš du metus Vištytije įrengtas 4 juostų aptvaras iki šiol saugo patikimai ir be nuostolių.
     

  8. Užtuojauta dėl avelių. Labai norėtųsi žinoti, ar patyrinėjus aplinką supratote, kodėl pažeistas aptvaras?  Gal tai padės kitiems apsisaugoti labiau. Nors rūpesčių dabar daug, būtų šaunu jei pasidalintumėte. Dėl seniūnijos tai čia Kaišiadorių seniūnija? Pasiaiškintume kokia ten padėtis gal aktualu ir kitoms. 

    Deja mes tikrai neturime tokių galių išmokyti seniūnijas tinkamai reaguoti, bet perdavus atsakingiems asmenims, gal pasiruoštų stipriau.

  9. Visiems kartu reikia dėti pastangas dėl prevencinių priemonių rėmimo ir kuo paprastesne forma. Švedijos variantas > patyrei žalą > skiriama kompensacija ir parama prevencijai > vėl patyrei žalą gausi kompensaciją jei parama buvo panaudota tinkamai. Šiuo metu ir mes stengiamės, kad jos būtų kuo prieinamesnės ir remiamos valstybės. Dabar tai buvo galima daryti per KPP jei ūkis virš 8000 Eur. Skuodo savivaldybė taip pat buvo paskelbusi rėmimo programą priemonėms. Tikimės, kad ir kitos savivaldybės paseks jų pavyzdžiu. Taip pat reikalinga ir jūsų iniciatyva ir prašymai savivaldybėms.

  10. Vyciuk, netoli Daugų čia viskas nutiko. Ka tik komisiją išlydėjau, tai vakar jie važiavo visai prie Daugų degalinės fiksuot įvykį. O užvakar visai kieme avis sudraskyta, kažkur irgi netoli. Nu žodžiu, užkalt ožkas tvarte, kad nieks neįeitų ir neįšeitų....... šalia papjautos ožkos ganėsi ir mūsų avys, tiesa, el.piemeniu aptvertos. Pasirinko lengvesnį grobį. Komisijoje buvęs medžiotojas nustatė, kad darbuotasi vieno stambaus patino, nes kuoliukas ne pats mažiausias išluptas iš žemės. Kai dabar taip sausa, tai ir tie kuoliukai įsikala tik kūvaldos pagalba. Žodžiu, net ne vaikus šį kartą mokė medžioti

    Jei vilkai puola dieną, prie pat namų, ar jei yra pasikartojantys atvejai, bent 2-3 k. per tris savaites, tokiu atveju tai yra atvejis kai galima prašyti spec. leidimo sumedžioti šiam žalą darančiam vilkui. Jums reikėtų kreiptis į savo savivaldybę ar seniūniją. Tikrai būna atvejų kai jau vilkas ar šeima yra įpratusi jau misti naminiais gyvūnais tai tam atvejui ir yra ši priemonė. Žinoma būtinai pasidomėkite kaip pagerinti apsaugas, nes sėkmingas atvejis gali pritraukti vilką jį pakartoti, nors tai ir pirmas kartas.

  11. Gerbiamas Mindaugai ar esate kreipęsi į gamintojus dėl pasiūlymo, ar jau kažką naudojate? Jei pasakysite kiek gyvulių ir kokių ganote, kokia šalia infrastruktūra pabandytume surinkti variantą. Jūsų duomenis pasiųsime keliems gamintojams ir visi galėsime pasižiūrėti kas ką siūlo. Gal ir savo kokį sprendimą įmesite? Pabandom?

  12. Taip Pilo prieštaros Jūsų teisingos. Kaip sako medžiotojai jau taip viskas išdarkyta, kad be reguliavimo niekaip. Suprantame ir tai, bet esmė, kad tai galime po truputį taisyti, gerinti, o ne toliau keliauti kaip įprasta. Juk dėl savo vaikų ateities stengiamės, negi tik zoo soduose galės į žvėris pasigėrėti. Mokslas klystantis kaip ir visi, tik, kad jų klaidos jau yra toli nužengusios, kam mums iš naujo viską atkartoti. Žodis mokslas tik metafora, iš tiesų tai žmonės dirbantys šiuo klausimu intencyviau nei kiti. Taip, reikia aiškintis ką jie daro, taip, reikia aiškinti ko mes norime, nes jie gi irgi žmonės.

  13. Vilkai visur dienos metu tikrai nešmirinės galite būti tikri. Iki to kaip iki mėnulio, be to niekas neleistų jau nekalbant apie pačią gamtą. Net ten kur uždrausta medžioklė jau keliasdešimt metų vilko nepamatysit.

     

    Dėl statistikos kažkur turime galėsiu pasidalint praitų metų.

     

    Štai:

    %C5%BDala_2010-2014_atnaujintas.jpg

  14. Gamtos juk taip ir surėdyta, kad plėšrūnai gina savo teritorijas, žudo konkuruojančias rūšis. Žmogui, kaip gamtos daliai ir plėšrūnui tai jau neleistina daryt? Kaip logiškai tai galite paaiškinti?

     

    Kiekviena gamtoje esanti rūšis turi apribojimus. Negali greičiau bėgti, nemoka plaukti, yra per stambūs ar per smulkūs. Mes taip pat natūraliai išstumiame plėšrūnus, ūkininkaujame, medžiojame, jie keliasi gyventi kur į pelkes ar brūzgynus, kur žmonės nesilanko. Mūsų apribojimai manau yra mūsų protas, nes be vargo pagal galimybes galime iššluoti visus konkurentus. Todėl suprasdami visumą patys sau neleidžiame visko sugriauti. Gamtoje svarbu išlaikyti balansą, kad esamos rūšys galėtų atlikti savo darbą, tada ir mes galime naudotis turtingesnės gamtos geresniu derliumi.

  15. Labai aiškiai ir paprastai paaiškinsiu Andriaus poziciją. Jei klystu, tegu jis pataiso.

        Ponas Andrius turi svetainę, "Saugisavis.lt" kurioje prekiauja avių apsaugos priemonėmis nuo vilkų, įrenginėja aptvarus ir pnš. Iš jo pozicijos kuo daugiau bus avių papjautų, reikia , kad būtų daugiau vilkų, tuo žmonės labiau bijos ir pirks jo siūlomas paslaugas. Taigi faktiškai jis suinteresuotas , kad vilkai pjautų jūsų avis, ir jūs pirktumėt jo siūlomas apsaugos priemones. Taip jam kapsės pinigai.

     

    Saugi avis yra gamtosaugininkų iniciatyva ir tikslas yra mažinti konfliktą tarp žemės ūkio ir laukinės gamtos. Yra keletas verslininkų prekiaujančių šiomis tvoromis, tai tegu jie ir daro savo darbą, pristato gerus sprendimus ir priemones. Mums tikrai nėra reikalo čia kištis, o ir geriau ir nepadarytume.

       

    1. Šernai užnešė kiaulių marą, - medžiokit visus dar ir kompensacijos bus,

            Vilkai masiškai pjauna avis - numesim ūkininkui 30-60proc avies kainos

        2. Aš ne prieš vilkus aš prieš jų nežmonišką populiaciją.

            Taip pat ir šernu perteklius bet iš medžiotojų eina išsireikalaut kompensacijas už suartą pievą.

        3. Kuo vilkas pagerins gamtos būklę? papjovus avį sumažėja bandos sutvarkoma teritorija. Lapių žuikių vakare ne po viena o po 10 gali pamatyt, lapės eina diena net į kiema. vadinas vilkai netvarko natūralios gamtos populiacijos jie tvarko ūkininko ūkio populiaciją.

        4. Lietuvos teritorija ne guminė iš kur ištrauktas tas 20%? avys neužima miškų t.y. vilkų teritorijų.

        5.Aš miške nelaikau avių t.y. bulvės miške netinkamas palyginimas

        6.Avils laikau specialiuose aptvaruose t.y avims skirtas 90 cm tinklas raudona spalva. Taigi aš nedrysčiau to vadinti bulvių išpylimu miške.

        7. Manau 90proc ūkininkų nesipriešintų  tų vilkų populiacijai jei būtų pilnai kompensuojama padaryta žala. t.y. papjovus veisline avį, avina kompensuojama tiek kad pvz gero veislinio avino net 1/3 kainos nesudaro. Jei kompensacija būtų tokia kad iš jos galį įsigyti kita tokios pat būklės stadijos gyvulį o ūkininkas patirtų laiko, transportavimo, utilizavimo nuostorlius. Kurie taip pat nėra maži. būtų galima galvot apie sugyvenima su vilkais o dabar jūs nusikratote atsakomybės ir nuostolių sau ir paliekat juos ūkininkui. palyginimas labai geras būtų - aš pas jus darže paleidžiu savo avis (jūs daržo neapsitvėrėt jūs kaltas) ir kaip kompensacija jums sumoku už sėklas kurias jūs pasėjot. Aš suprantu kad vilkas laukinis gyvūnas bet jo populiacija reik smarkiai mažinti, liks pavieniai pjovimo atvejai ir bus galima mokėti didesnes kompensacijas.

     

    1. Mes šitam visuotiniam šernų naikinimui nepritariame. Įteikta peticija ministrui ir veterinarijos vadovui. Europos komisijos rekomendacijos pristabdyti medžioklę ir žmonių lankymąsi tose vietose. Sustabdyti šėrimą.

    2. Jei norite užsiimti populiacijų reguliavimu, tai turite turėti atitinkamų gamtosauginių žinių nes reguliuojate pačią sudėtingiausią sistemą Gamtą. Tuo užsiima tam darbui pasišventę mokslininkai. Jei jau priimti sprendimus dėl reguliavimo tai tegu tai daro mokslas, ne visuomenininkai ar medžiotojai ar ūkininkai. Taip dabar ir yra. Reikia tik pasitikėjimo. Žala bus visalaiką jei populiaciją palaikysite gyvybingą. Nekalbame apie kažkokį dauginimą. Žalos nebus jei populiaciją išnaikinsime. Taigi renkamės ar gauname paramą iš Europos mainais už įsipareigojimus nebloginti Gamtos padieties arba nesilaikome susitarimų ir negauname nieko. Čia juk ne mūsų ar aplinkos ministerijos sugalvota, tai patvirtintos taisyklės pritarus visoms Europoms šalims ir atlikus mokslines studijas. Taip, tai yra kitaip nei buvo senais laikais.

    3. Vilko nauda yra įrodyta daugelių studijų. Jis gainioja kanopinių populiacijas, kurios taip nenugriaužia jaunų medelių. Subalansuoja kanopinių populiacijų dydžius, didina biologinę įvarovę. Labai tiksliai medžioja paliegusius ir sergančius žvėris. Kontroliuoja bebrų populiacijas. Čia jau talpinau straipsnį: http://manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas/aplinkosauga/2411--vilkai-geriausi-augalu-draugai-

    Trumpas filmukas anglų kalba, kaip vilkai keičia upes:

    Vilko požiūriu didelė žvėrių banda stovinti vienoje vietoje yra negerai ir tai jį traukia padaryti tvarką. Jis tiesiog atlieka jam gamtoje užprogramuotas funkcijas.

    4. Per septynis metus avių skaičius Lietuvoje padvigubėjo. Asociacijos planai per penkerius metus dar padvigubinti. Straipsnis ir lentelė apačioje:

    http://www.lrt.lt/naujienos/ekonomika/4/24711/kodel_uz_kilograma_erienos_tenka_moketi_100_litu Jei norėsite galėsime tikslesne statistika pasidalinti.

    5. Vilkas pievą taip pat laiko savo teritorija ir ją tikrina. Taip pat jį vilioja lengvai pasiekiamas grobis. Turime padaryti, kad jis nebūtų lengvas. Nušovus vieną vilką į jo vietą ateis kitas. Tuo tarpu Kamanose ganosi 6-8 vilkų šeima. Ten medžioti draudžiama. Aplinkiniai ganantys avis problemų neturi nes šeima įpratusi medžioti miške. Juos sumedžiojus į jų vietą gali ateiti su kitais įpročiais vilkas. Šaudant šių įpročių nepagerinsime. Dėl to plečiantis avininkystei ir turime daugiau problemų.

    6. Jūs saugotės savo avis. Šaunuoliai. Yra daugelis ūkininkų, kurie visai nesaugo, arba saugo 2, 3 vielių piemeniu. Žinoma tenka pripažinti, kad 100 proc. aptvaro nėra, bet net 70-80 proc. žalos sumažinimas yra veiksminga apsauga ir pinigų taupymas. Piemenį būtina tobulinti, pasidalinsiu vienu sprendimu nuo peršokimo.

    apsauga Nuo persokimo

     
    7. Dėl kompensacijų didinimo. Įmanoma jas padidinti tik pradedant daugumoje naudoti prevencines priemones. Tada žala stabilizuotųsi, kompensacijų būtų mažiau, galima būtų didinti vienai aviai. Tai pat ES fondai paremtų prevencinių priemonių įsigyjimus. Aplinkos ministerija kaip tik prašo pateikti veiksmingų mūsų kraštuose priemonių sąrašą, kainas, kad pristatyti dokumentus gauti paramą ir finansuoti priemones 100 proc. Greičiausiai bus salygų kažkokių, tai jas gavus galėsime kartu pasvarstyti. Tai dabar ties tuo ir dirbame.
  16. Norėčiau paklaus andraus kodėl jie augina "saugo" vilkus ūkininkų saskaita?

     

    Jūs aiškinat kaip ūkininkas turi įrengti aptvarus ir t.t.  pagalvokit ka kalbat. ukininkas ne vilkam aptvarus įrenginėja o kad avys būtų tam tikrame plote. tad nurašyti ant blogo aptvaro ar pan jūs neturit teisės. jei tai būtų palaida avis tai taip bet ji gali būti net pririšta ir jau ji skaitosi prižiūrima ji neina pas tave į daržą (aisku tu tokio neturi nes sėdi bute ir nežinai nei kas avis nei kas vilkas) neina į pasėlius ar pan ir neina i mišką pas tą vilką tai arba kompensuokit aptvarų įrengima arba lysk po krūmu nekalbėjas nesamonių apie idealius piemenis. Pirkit tuos aptvarus ir dovanokit ūkininkams ir gausis kad atsitveriat savo vilkus arba mažinkit jų skaičių 50 proc

    Gerbiamas, Vyciukai, juk gamta tikrai nežiūri kur čia kieno namai ar teritorija, visi joje augame ir nuo jos priklausome. Visi turime rūpintis, kad jos būklė gerėtų, nes nuo to ir mūsų būklė gerės ilguoju periodu. Kodėl gamtosaugą priskiriate tik miestiečiams, yra daug ir kaime gyvenančių gamtą saugančių ir puosėlėjančių žmonių. Ir jūs mielai laukiami prisidėti. Kas būtų jei visi tik savo verslais rūpintųsi, juk mes irgi savo laisvalaikį aukojame.

    Vilkas kaip ir bet kuris kitas žvėris jei jau čia gyvena tai ir turi teisę čia gyventi, taip nustatė gamta ir ją reikia gerbti. Turime išmokti prisitaikyti nekenkiant. Kaip rodo rezervatų patirtis, kur nėra vykdoma jokia medžioklė, vilkų būna tiek kiek sąlygos leidžia ir nė vienu daugiau. Jie tikrai nesidaugina iki begalybės, kiti net norėdami nesugeba įveisti. Vikai skirstosi savo teritorijas neatsiklausdami mūsų kaip ir mes neatsiklausiame todėl konfliktas neišvengiamas jei neieškoma būtų kaip sugyventi. Gaunasi taip, kad plėsdamasis avininkystės ūkis kas met po 20 proc. nori nenori užima naujas teritorijas ir išstumia ten gyvenančius vilkus, kurie ieško naujų būdų. Visų pirma ką reikia padaryti tai mums tų galimybių bent nesuteikti, nes gaunasi taip pat kaip miške papiltos bulvės. Jūs tai vadinate savo pieva, bet tai vilkas įstatymų skaityti nemoka, bet gyvena šalia. Jei vilkui sudėtingiau pasiekti grobį jis ieško lengvesnio miške. Tuo pačiu yra ir kasmetinė medžioklė bei nauja priemonė spec. leidimai.

    Taip mes suprantame, kad kils dar daug problemų kol išmoksime sugyventi, nes anksčiau tiesiog niekas į tai nekreipdavo dėmesio ir daug patirties neturime. Todėl ir norime padėti. Įstatymus keisti nėra lengva. Kad atsirastų kompensacijos prireikė 5 m darbo. Dabar dygsta pirmieji daigai su parama aptvarams bei šunims. Galite prisidėti, kad šios tvarkos pasikeistų greičiau, tikrai niekas nesipriešins.

    O vilkų niekas niekur neveisia. Saugome visas žinduolių rūšis, ir šernus, ir stumbrus, ir lūšis ir kitas kiek pajėgiame. Visi vienodai svarbūs ir turi atlikti jiems skirtą vaidmenį gamtoje. Tik su vilku žmonėms kyla didžiausia priešprieša todėl ir dėmesys atrodo čia didžiausias.

  17. Taip čia yra problema. Viela ar juosta pasak gamintojų atlaiko virš 200 kg apkrovą. Taig silpniausia vieta yra kuoliukai. Juos būtina tvirtinti.  Taip pat galima palikti avims daugiau erdvės aptvare, bei paruošti vieną juostą neleidžiančią arčiau eiti prie aptvaro. Reikėtų su specialistais pasitarti. Na galima daugiau kažko sugalvoti įvertinus konkrečią silpną vietą.

     

    Vielų gamintojas iš Tauragės jau 10 metų gamina el. piemenis. Tai jis rekomendavo ištiesti juosta ties vilko krūtine. Tokios kliūties vilkas nei šoks nei kasis, o pirma pauostys. Jis mielai visus konsultuoja ir sako yra ne vieną aptvarą įrengęs. Jo tel. 865557235. http://elektrinispiemuo.lt/

  18. Užsienio gamintojo rekomendacijos.

    Aptvaro nuo plėšrūnų įrengimas

     
    Vertimas:

    Aukščiai vieloms: Apatinė (15-20 cm)/antra (40 cm)/trečia (60 cm)/ketvirta (90 cm)/viršutinė (110 cm)


    Vilkai dažniau ryšis prasikasti ar perlysti pro apačią nei peršokti aptvarą, kad pasiektų grobį. Tam būtina elektrifikuoti apatinę vielą, kurios aukštis ne aukštesnis nei 15-20 cm. Viršutinė viela turi būti 100-110 cm aukštyje. Tarpas tarp vielų ne didesnis nei 20 cm.


    Vilkai turi izoliatorių kailį. Sistemos efektyvumą galima padidinti pajungiant įtampą ant kas antros vielos, o likusias jungti prie kas 100 m užkasto 1m įžeminimo laido kaip parodyta paveikslėlyje. Taip iškrova generuosis ne tik tarp žemės ir vielos , bet ir prisilietus tarp dviejų vielų su kūnu. Tai žymiai padidina iškrovos efektyvumą.

     

    Pilnas pasiūlymas:

    https://drive.google.com/file/d/0B1H1UXwegAlmTS1pOWEwMndsRWM/view?usp=sharing

  19. Mode26 ne esmė kas kaltas, o kas leidžia spręsti problemą efektyviau ir nenuskriaudžiant kažkurios pusės. Jei mes skaitomės protingesni tai kodėl negalvojame kaip išrasti geresnę apsaugą vietoj to, kad užsiimti gamtos reguliavimas ir visokiais skaičiavimais iš oro kiek ko turi būti. Tuo labiau, kad einant šiuo keliu įmanoma iš esmės spręsti problemą, o ne laikinai ir pastoviai kažką reguliuojant. Taip tai kainuoja ir dar reikia atrasti optimalų variantą, bet tai pats geriausias kelias, čia ir turime viens kitam padėti. Juk kai lyja nekaltiname debesų, o susikalame gerą stogą.

×
×
  • Create New...