Jump to content

KUPETA

Nariai
  • Pranešimai

    40
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Visas nario KUPETA paskelbtas turinys

  1. KUPETA

    braskininkai

    aišku, kad yra, bet renkantis metodą rreikia žinoti nuo kokio intensyvumo šalnų norima apsaugot vienas zinomas budas tai agroplevele,o kitu budu nezinau Na tai va agroplėvelė tau apsaugos nuo -2 - 3oC šalnos. Su salyga, jog naudosi 32 g/m2 tankumo. Jei pas tave šalnos tik tokio intensyvumo, tai agrodangos pilna užteks. Pavyzdžiui mano ūkyje praktiškai kasmet žydėjimo metu būna -8, o kartais ir daugiau, va tada tai yra reikalų
  2. KUPETA

    braskininkai

    aišku, kad yra, bet renkantis metodą rreikia žinoti nuo kokio intensyvumo šalnų norima apsaugot
  3. KUPETA

    apsaugos priemones nuo salnu

    Apie šią tehnologiją informacijos reikia jieškoti JAV tinklalapiuose, nes praktiškai tik toje šalyje ji ir tenaudojama. Šiap esminis klausimas yra kokius augalus nuo šalnos nori apsaugoti, ir nuo kokio stiprumo šalnos (-1oC ar pvz -8oC)
  4. KUPETA

    braskininkai

    Kokie būtent domina? Ir dar vienas esminis klausimas ar planuoji pirkti iš flevplant poland ar iš flevoplant holland? Domina A+ frigo daigai,Florin arba EVIE 2,man reikia lb nedaug,todel ir ieskau zmogaus kuris pirks,kad galeciau prisijunkt,aisku jei atitinka perkamos veisles. Šiaip, jei domina nedidelis kiekis, tai Florin A+ daigų būna sodininkų mugėse pavasarį, bent jau pernai metais tikrai mačiau po 2 Lt už daigą. Daigai su augalo pasais, panašu, kad importas.
  5. KUPETA

    braskininkai

    Ai, ai, ai, vai, vai, vai. Ką tai tu čia į pievas nuvarei. Aš norėjau pasakyti, kad niekas taip forumuose klausimų neuždavinėja jei į juos nori gauti atsakymą. Visų pirma turi pasidalinti savo patirtimi bei surinkta informacija apie savo problemą, paklausti ką kiti apie tai mano, užmegzti diskusiją ir t.t.
  6. KUPETA

    braskininkai

    Kokie būtent domina? Ir dar vienas esminis klausimas ar planuoji pirkti iš flevplant poland ar iš flevoplant holland?
  7. KUPETA

    braskininkai

    Na gi,braskininkai,negi nieks negalite i mano klausimelius atsakyti? Kaip sakė vienas žydų kilmės daktaras (tai mokslinis laipsnis jei ką), su kuriuo teko dirbti: vienas kvailys gali tiek klausimų užduot, kad šimtas protingų neatsakys
  8. KUPETA

    braskininkai

    Jei nugeltonavo Sonata, tai greičiausiai nieko baisaus, o dėl tręšimo Jūs teisi, sonatos veislės braškės reikalauja šiek tiek kitokio mikroelementų santykio. Į agronomus kreiptis neverta, nes jų žinių lygis artimas 0. Jei tokių dalykų Jums nepasakė Jūsų daigų tiekėjas, tuomet patikimiausia informacijos jieškoti šios veislės kūrėjo tinklalapyje, bei specializuotuose žurnaluose (olandų, vokiečių kalbomis). Ši tema buvo labai gerai išnagrinėta prieš 4-5 metus, atlikti išsamūs tyrimai, pateiktos konkrečios rekomendacijos. Nugeltonavo Darselect,Honey,Polka,Pandora. O gal galetumet parasyti apie tresima,mat nei vokieciu,nei olandu nemoku Jei nugeltonavo ir PANDORA, tai gali būti problema, nes ši veislė taip nesielgia. Kas ten pas Jus nutiko "ant smūgio" sunku pasakyt, reikia žiūrėt kuom buvo tręšta, kada buvo tręšta, kuom purkšta ir t.t. ir pan. Kartais priežastys būna pačios kvailiausios - perdidelė tirpalo koncentracija tręšiant per lapus, perdažnas tręšimas, nudeginimas azoto turinčiomis trąšomis...... Gan keistas pas Jus veislių pasirinkimas, kas Jums apdulkina PANDORĄ? Ir dar - kokia pas Jus dirva (priesmėlis ar priemolis, kokio sunkumo ir lengvumo)?
  9. KUPETA

    braskininkai

    Gal foto turi kaip tai atrodo? Apie trąšas komentuoti negaliu, netręšiu.. belieka tik bandyti ant savo daigų.. bet aš tai netikėčiau tokiomis kalbomis.. (nebent Jūs tai girdėjote iš agronomo), nes augintojai vis tiek tiesos nepasakys.. Taip, protingas augintojas šiuo atveju mandagiai patylės, o štai daigų pardavėjas tokius dalyklus žinoti privalo, jei yra kitaip, tai žiūrėk iš ko tuos daigus perki.
  10. KUPETA

    braskininkai

    Jei nugeltonavo Sonata, tai greičiausiai nieko baisaus, o dėl tręšimo Jūs teisi, sonatos veislės braškės reikalauja šiek tiek kitokio mikroelementų santykio. Į agronomus kreiptis neverta, nes jų žinių lygis artimas 0. Jei tokių dalykų Jums nepasakė Jūsų daigų tiekėjas, tuomet patikimiausia informacijos jieškoti šios veislės kūrėjo tinklalapyje, bei specializuotuose žurnaluose (olandų, vokiečių kalbomis). Ši tema buvo labai gerai išnagrinėta prieš 4-5 metus, atlikti išsamūs tyrimai, pateiktos konkrečios rekomendacijos.
  11. KUPETA

    Braškės

    Čia Jūs įtariate Kupetą taip darant ar pats šį metodą naudojat?Šių vesilių foto yra ir pasižiūrėti galima,bet aš klausiau ar kas augina.Skaičiau,kad vienas augintojas turintis didelius plotus Tauragės rajone Senga gigana augina. Nei įtaria, nei pats daro, tik tau nori žmogus pasakyti, kad senas arklys vagos negadina, ypač jei tai geras arklys, na šiuo atveju braškių veislė. Jei tas šaunuolis Senga gigana augina, tai ir į sveikatą, nes realybėje šita veislė tikriausiai ten užima gal tik kokius 5 %. Bet užtat koks nelabai apie reikalą nutuokiantis žurnalistas turi apie ką parašyt.
  12. KUPETA

    Braškės

    Kupeta gali parveztis fl...plant Kupeta aišku tas veisles gali parvežt, bet to nedarys, nes po to liks pats kalčiausias dėl eilinės mėgėjo nesėkmės Kai žiūrit veislių aprašymus, tai pirminis šaltinis VISADA TURI BŪTI veislės kūrėjo tinklalapis arba nepriklausomi testavimo rezultatai, o ne nežinia kokie pezalai.
  13. KUPETA

    braskininkai

    Iš kokio tu rajono? Turi 60 arų braškyną ar tik žemės 60 arų?
  14. KUPETA

    braskininkai

    Jei pasirengęs bankrutuoti, tai kreipkis į Nobertą Ūselį Babtų institute, jis tau daug lietuviškos literatūros pasiūlys apie braškes, tik aš ją vadinčiau greičiau grožine literatūra, su realiu braškių auginimu turinčią labai jau mažai ką bendro. Manau geriausias variantas pirkti frančizę.
  15. Tai tame ir bėda, kad šiltnamių plotas >0,5 ha, ir Jūsų siūlomo varianto silpnoji vieta filtravimas. Net naudojant švarų vandenį filtrai kemšasi kaip pašėlę, o jei per juos filtruoti raugą, tai visai bus kapec. Šiaip technologijos yra, tik reikia pavažinėti po specializuotas parodas, bet iki to mano rankos dar nedaeina Nes mano patirtis rodo, jog geriau sumokėti už jau išbandytą sistemą, nei ją kurti pačiam. Žinoma tai galioja tuomet kai tai yra tavo verslas. Jei daryti tai mėgėjiškai, manau, kad kiekvienas laimėjimas suteiks daug džiaugsmo ir pasitenkinimo. Tik ekonominė nauda bus abejotina, nors šiuo atveju juk ne tai svarbiausia
  16. Eco Cert ir AB (agriculture biologique) sertifikatus tikrai turi ciflorette ir garigiuette veislės braškės, kitų veislių reikia klausti konkrečiai pas augintojus. Kaina bus aiški, kai nurodysite perkamų daigų klasę, kiekį ir tipą (frigo, tray, mini tray ir t.t.). Pastaba: ekologiškų daigų pats neauginu, tačiau prancūzų firma iš kurios vežamės remontantinių braškių daigus turi ir sertifikuotų braškių daigų skirtų ekologiniams ūkiams. Taigi, per prievartą niekam šių ir kitų daigų nesiūlau, o kalbu ir visada kalbėjau, jog jei apgaudinėsi savo pirkėjus, kad parduodi jiems ekologiškas uogas, o naudoji daigus be atitinkamų sertifikatų - tu juos paprasčiausiai APGAUDINĖJI. O mane tokie augintojai knisa labiau nei lenkiniai, vežantys į mūsų rinką nežina kokios kobybės produktus.
  17. Lieka su Jumis tik sutikti. Pats planavau viename šiltnamyje braškes auginti ekologiškai, išspręndžiau visas problemas (piktžolės, apsauga nuo kenkėjų, puvinio) išskyrus tręšimą, neradau sertifikuotų trąšų ekologiniam ūkiui, kurias galima būtų ištręšti per kapiliarinę laistymo sistemą.
  18. Jei tau rūpi ne tik tavo kišenė, bet ir tavo pirkėjas - tuomet taip. Labai paprasta nusipirkt intensyviu būdu augintų aukštos klasės daigų ir gavus 10-20 t/ha derlių prakišt iš jų skintas uogas kaip ekologiškas. Man asmeniškai ir į galvą tai neateitų, taip pat kaip nesuprantu kai kurių augintojų klausimo - ar auginu braškes sau? Suprask - atskirai sau ir atskirai pardavimui. Kaip tu gausi toki derlių augindamas ekologiškai? Ar gali būti augalo genetika ekologiška arba neekologiška? Ir ką tu blogo rasi uogoje, auginamoje ekologiškai, kurios daigas nebuvo ekologiškas? Ar ne pats rašei, kokį didelį derlių gavai iš remontantinių braškių? Mano ūkis nėra ekologinis, bet auginant braškes yra tokia "baika" jog pirmais metais ženklia dalimi derlių lemia maisto medžiagų kiekis sukauptas daige, o ne tręšimas jį pasodinus. Aišku genetika negali būti nei "ekologiška" nei "neekologiška", taip pat kaip ir sąžiningai išaugintoje uogoje nepriklausomai ar ji ekologiška ar ne tu nieko bloga neturėtum rasti. Tačiau esmė yra tame, jog ekologiniame ūkyje nėra naudojami cheminiai pesticidai bei nenatūralios kilmės trąšos, o jų pakaitalai yra tikrai nepigūs, tuo tarpu braškės auginimo ciklas šiuo atveju yra vientisas, t.y. negali dalis jo praeiti neekologiniame, o dalis ekologiniame ūkiuose, nes iš esmės pirkėjas papildomai moka už tai, jog ūkininkas naudoja aplinkai mažiau pavojingas technologijas, kurios sukuria papildomus kaštus. Taigi šiuo atveju išeitų taip, jog pirmus 2 mėnesius paršiuką šeriu įv. kombinuotais pašarais su augimo skatintojais, o paskutinius mėnesius tik bulvytėmis ir morkytėmis ir rezultate gaunu 200 kg ekologiškos mėsos. Manau, jog tokiu principu išaugintos braškės neturėtų vadintis "ekologiškomis". Paskutinį žodį rašau kabutėse, nes ekologija man visų pirma yra mokslas, o ne produktų grupė. Beje dėl derliaus - esu įsitikinęs, jog ir ekologiškai auginant toks derlius būtų normalus ir aš jį pasiekčiau naudodamas sertifikuotą aukščiausios kokybės sodinamąją medžiagą, tačiau uogų savikaina būtų nuo 2 iki 3 kartų aukštesnė. Aukštesnė dėl to, jog vietoj pesticidų reikėtų naudoti bioagentus ir biopesticidus, ekologiškų trąšų kaina taip pat ženkliai aukštesnė, nors azotas jose toks pat kaip ir neekologiškose (skiriasi tik jo kilmė). Taigi klausimas pirkėjui - ar sutiksi mokėti brangiau
  19. Jei tau rūpi ne tik tavo kišenė, bet ir tavo pirkėjas - tuomet taip. Labai paprasta nusipirkt intensyviu būdu augintų aukštos klasės daigų ir gavus 10-20 t/ha derlių prakišt iš jų skintas uogas kaip ekologiškas. Man asmeniškai ir į galvą tai neateitų, taip pat kaip nesuprantu kai kurių augintojų klausimo - ar auginu braškes sau? Suprask - atskirai sau ir atskirai pardavimui.
  20. Tai va tame ir esmė, kad tik pa mus galima pirkti daigą ne ekologišką, o uogas pardavinėti kaip ekologiškas. Senosiose ES šalyse tokios baikos niekas nesuprastų. Ir braškių daigai skirti "organic" ūkiams yra sertifikuojami ir tas sertifikatas ne taip paprastai gaunamas, nes turėt meristemą ir nanaudot jokių mineralinių trąšų ne taip jau ir paprasta. Todėl visoj ES tokių firmų ne taip jau ir daug. Kadangi šituo reikalu šiek tiek domiuosi tai žinau, kad viena tokia yra UK, kita Prancūzijoj.
  21. Labai gaila, bet nė vienas iš čia nurodytų braškių daigų augintojų neaugina ekologiškų braškių daigų. Nei ponas Juodsnukis, nei Dembavos medelynas nėra sertifikuoti ir nemana, kad artimiausiu metu tai jiems grėstų . Sertifikuotų ekologiškų braškių daigų galima įsigyti kompanijoje ANGIER (prancūzija). Žinoma tai prieinama tik profesionaliems augintojams, na o mėgėjai, mėgėjai ir taip tiki visokiomis pasakomis. Ši tema beje puikus to pavyzdys
  22. KUPETA

    Šilauogės

    Taigi klausimas profesionalui: ar tiktų šilauogėms auginti substratas kurio sudėtis: sviesios durpes 5-10 mm 20 proc sviesios durpes 10-20 mm 20 proc sviesios durpes 20-40 mm 30 proc perlitas 10 proc juodos durpes 10 -20 mm 20 proc plius augalų liekanos - šakys, truputis lapų (nes tas substratas buvo naudotas braškių auginime hidroponikoj) substrato pH 5,5-6 Klausdamas apie tinkamumą turiu galvoje ar tiktų pagal struktūrą ir sudėtį, nes pH galima sumažinti dirbtiniu būdu. Taip pat ar jį reikėtų naudoti vieną ar galima maišyti su žemėmis (pas mane lengvas nehumusingas priesmėlis, kurio ph apie 7). Pušelės jame auga kaip reikiant , o vat visa kita nelabai. Iš anksto dėkoju už atsakymą
  23. KUPETA

    Šilauogės

    Substratą perku "Durpetoj", kas met sunaudoju beveik po furą.
  24. KUPETA

    Rabarbaru auginimas

    Manau, jog rabarbarų pas mus neaugina (turiu galvoje didesnius plotus) dė vienos paprastos priežasties - nėra paklausos - nėra ir pasiūlos. Žinoma paklausą galima suformuoti, bet šiuo atveju esi pasmerktas bent 2-3 metų juodam darbui su garantuotu nuostoliu, o vėiau kaip pavyks. Jei paklausą suformuoti pavyksta, iškart prisijungia kiti augintojai "ant gatavo" ir pradinės tavo nvesticijos nevisuomet atsiperka, nebent per pirmąjį 2-3 metų laikotarpį sukaupi žinias kurios daro tave pranašesnį už kitus
  25. KUPETA

    Šilauogės

    Sveiki visi, Man kasmet lieka apie 30 m3 durpių naudoto durpių substrato (vidutinio stambumo durpės +5% perlitas +augalų šaknys ir lapai) jo pH yra 5,5 - 6,5. Tai va klausimas - ar galima kokiu nors būdu pH sumažinti iki tinkamo šilauogėms ir ar tokį substratą aplamai galima panaudoti šiauogių auginime?
×
×
  • Create New...