Jump to content

Loreta

Nariai
  • Pranešimai

    1442
  • Prisijungė

  • Lankėsi

  • Laimėta kartų

    3

Reputation Activity

  1. Patinka
    Loreta got a reaction from Aviukai50 in Avininkystė.   
    1. Šaltienos iš galvos ir kojų skanesnės nerasite - valgo net tie, kruie aveinos nemėgsta. Mėsytės galite pridėti kiaulienos arba vištienos, nes avienos galvoje jos nebus.
    2. Kaimiškas paštetas, irgi - nepabandę nesuprasite kas tai per skanumynas. Kai parduodu savo pažįstamiems ėrieną, pridedu dar ir šį receptą.
    Tradicinis kaimiškas paštetas
    Su prieskoniais gerai išvirti kepenis, inkstus, širdį, plaučius, plėnis (plona mėsytė po šonkauliukais) ir t.t. Kepenis išimti anksčiau.
    Kadangi paštetą reikia greitai suvalgyti, jei šeimyna nedidelė ar verdate pirmą kartą, virkite visko pu pusę, kas liko – į šaldiklį kitam kartui.
    Prieskoniai: pipirai, lauro lapas, ėrienai labai rekomenduojama petražolių.
    Viską sumalti vidutinio smulkumo tinkleliu, galima ir smulkiu.
    Svieste pakepinti svogūną, sudėti į sumaltą masę, įberti maltų juodųjų pipirų, galima įdėti kapoto česnako.
    Viską labai gerai sumaišyti, išmaigyti šaukštu, jei reikia, įpilti sultinuko, sudėti į dubenėlį ir atšaldyti šaldytuve. Arba masę sukrėsti į polietileno ar drobinį maišelį (galima paslėgti) ir taip pat - į šaldytuvą.
    Kaime šią masę vynioja ir į lietinius.
    3. Žinau, kad vienas mėsos cechelis perka žarnas iš vieno stambaus avininko, jas kemša ir Vilniuje parduoda ekologiškas avienos dešreles.
  2. Patinka
    Loreta got a reaction from Aviukai50 in Viskas apie ėringas avis ir ėriavimasi   
    Cinkore, man labai padeda kitų žmonių nuorodos ir būsiu dėkinga už bet kokią naują nuorodą. Nereikia taip jautriai reaguoti ir perlenkti lazdos. Man pvz. labai reikia, ypač pradžioje reikėjo, kol susigaudžiau kas prie ko. Pvz. visi kalba apie tinklus, o tu nė nenutuoki, apie kas jie čia plepa, kas ta avena ar juo labiau galageris.
    Žinoma, firmoms tokia reklama iš lūpų į lūpas yra aukso vertės, bet tos, kurios gerai dirba, šito užsitarnavo.
  3. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Viskas apie ėringas avis ir ėriavimasi   
    Jo, per skubėjimą ne iki galo parašiau, atsiprašau: Gali viduriuoti nuo pigesnių pieno pakaitalų ir tų, kur skirtų vyresniems, todėl, kaip patarė man pakaitalais prekiaujančių firmų konsultantai, patiems mažiausiems geriausia pirkti skirtus patiems mažiausiems, kaip pvz. Dimelos Blue, nes jie yra yra su apsauga nuo viduriavimo.
  4. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Viskas apie ėringas avis ir ėriavimasi   
    Labai priklauos nuo avių (pvz., ar jauniklė ar ne), kaip jas "išsiauklėji", nuo gardo konstrukcijos ir pan. Aš irgi atskiriu, nes jei daugiau avių, gimę ėriukai gali pasiklysti tarp jų ir laiku nepažįsti, sušalti ir pan. Jauniklė motina gali pasimesti. Be to avys svetimų vaikų nelabai mėgsta, ypač kai tie paskui motiną eina prie ėdžių ir tada gauna karitas labia smarkų niuksą.
    Rekomenduojama atskirai palaikyti iki ėriukui sueis 10 d., bet paskui aš kartu suvedu tik su panašaus amžiaus ėriukais. Dar neapsiėriavusias avis laikau atskirai.
    Turiu prisidariusi gardų su nuimamom pertvarom - tai tokios kilnojamos tvorelės, kurias pririšu skalbinių virvelėmsi ir užtenka, avys juk ne žvėrys, per tokias nesiveržia. Todėl galiu gardą padidinti ar padalinti į mažesnius kada panorėjusi, net nepervesdama avių.
  5. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Avininkystė.   
    Avims šerti ar ėriukams penėti? Reikia paskaičiuoti, kokia tada būtų parduodamo ėriuko savikaina. Man atrodo, kad tai būtų per brangu.
    Paskaičiuoti juk l. paprasta: parduodamo ėriuko kaina - (vieno ėriuko dienos norma x šeriamų dienų sk) - visos kitos išlaidos = ?
    G. Prakapavičius pirmoj laidoj sakė, kad jam lieka pusė nuo parduodamos kainos (prieš pstatant savo skerdyklą), aš skaičiavau du kartus - pernai ir šįmet - man taip pat lieka pusė nuo parduotos kainos (kombikorma nešeriu), neskaitant mano darbo.
    Apskritai šeriant avis, duodant joms kokių nors koncentruotų pašarų labai žiūrima kainos, kas tuo metu pigiau. Skaitydamas skirtingų šalių literatūrą pastebi ir skirtingą šėrimą, pvz., amerikonai negaili kukurūzų, gal sojos, dar kažko, nes ten tai pigu, o Europoje tai yra brangu ir šeria kitaip.
    Dabar ir Amerikoje labiau domimasi natūraliu ganymu, nes įprastinis šėrimas yra grūdais, ir amerikiečiai yra pripratę prie avienos, šertos grūdais (švelnesnė mėsa).
  6. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Avininkystė.   
    Atsiskaičiuok 5 mėn. Spalį sukergsi, turėsi kovą. Žieminiai ėriukai laikomi stipriausiais, geriausiai auga.
  7. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Avininkystė.   
    Aš supratau taip: už dvylika ėriavedžių kaip mokėdavo, taip ir mokės. Dabar dar mokės už bandos dydį. Terminai skirtingi, reikia juos kažkaip suderinti, jei yra noras.
    Bet jeigu visi laikys avis iki spalio 1 d. ir paskui puls jas pardavinėti, kris kainos. Aš pardavinėsiu kai visi laikysite avis užspaudę ir lauksite spalio 1 d.
  8. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Avininkystė.   
    Čia tai puiki mintis. Šįmet patyriau savo kailiu, ką reiškia, kai gimsta maži, ypač po 2-3, ir neužtenka avies pieno.
  9. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Avininkystė.   
    Mes seriam vikiu-avizu, ir ziema dar dauodu zirniu miltu. Tik nepadauginkit, nes per daug ankstiniu nera gerai (bet racione jie butini), ispucia ir pan.
  10. Patinka
    Loreta got a reaction from avina in Avininkystė.   
    Klaidos atitaisymas: vaistų nuo mašalų ir erkių pavadinimas - Permethrin
  11. Patinka
    Loreta got a reaction from Gita in Avių liga   
    Man pvz sakė, kad Kaune receptą išrašo pačioje vaistinėje, t.y. jeigu vet vaistininkas yra praktikuojantis vet ydytojas ir turi savo individ. įmonę. Tik nežinau, kurioj. Šitoj matyt iį neturėjo. Sakė, kad kainavo 5 lt.
    ivo-, iver-mektinas ir pan. yra receptiniai.
    Mane vieną kartą dėl to recepto privaikė, tik reikėjo ne aviai, o ožkai: laboratorijoje ištyriau pieną ir tyrimų rezulatų lape parašo, kokiais vaistais reikia gydyti. Visi buvo receptiniai. Vaistinėse vienoje neturėjo IĮ, kitoje - nenorėjo "konkuruoti" su mano vietovei priskirtu vet gydytojų. O jį dar reikia pagauti, be to vaistą pasiūlė ne jis, tai pasakė, kad ne jis gydo mano ožką: maždaug, kas gydo, ten ir kreipkis (laboratorija?). Kreipiausi į dar vieną - irgi "negalėjo". Tai, pamaniau, ko vertos tos laboratorijos vaistų rekomendacijos, jeigu tokia didelė problema receptą gauti? Matyt, blogai buvo tai, kad pati kreipiausi į laboratoriją, o neprašiau vet gydytojo "siuntimo" (būtų papildomas vizitas, nors pas ožką nevažiuoja)
    Su avių dehelmintizacija būtų buvę tas pats, tik ,laimė, vaistai buvo nereceptiniai. Vienu žodžiu, vargas Lietuvoj...
×
×
  • Create New...