Jump to content

Specialiste

Nariai
  • Pranešimai

    125
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Specialiste pasiekimai

Narys

Narys (2/5)

0

Reputacija

  1. Teikėm užklausimą į NMA dėl šito. Įdedu klausimą ir atsakymą: Klausimas: Kuriant specializuotą daržininkystės ūkį specializuota veikla turi sudaryti ne mažiau kaip 40 proc. daržininkystės. Ar ūkyje numatomos auginti bulvės priskiriamos prie spec. daržininkystės veiklos? Atsakymas: Remiantis Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos vyriausybės generalinio direktoriaus 2002 m. gruodžio 16 d. įsakymu Nr. 252 „Dėl ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus atnaujinimo“(2007 m. spalio 31 d. įsakymo Nr. DĮ-226 redakcija), bulvių auginimas priskiriamas prie „Daržovių, melionų, šakniavaisių ir gumbavaisių auginimas“ klasės.
  2. Specialiste

    Anekdotai...

    Ech, tautiečiai, tautiečiai...ar susimąstėte Jūs apie tai, kiek daug netautiškų žodžių nūnai vartojame? Gera susimąstyti ir paieškoti galimybių toms naujovėms įvardinti savos kalbos priemonėmis. Finansai - pinigyba arba lėšyba; Bankomatas - pinigosvaidis; Kreditinė kortelė - paskolinis lakštelis; Informatika - duomenyba; Kompiuteris - duomendoroklė; Klaviatūra - mygtuklentė; Internetas - tarputinklis (jei norime liaudiškai - tinklinyčia); Kompaktinis diskas - talpusis skrytelis; Informacija - žindinimas; Televizija - vaizdotiekis; Telefonas - toliagarsis; Mobilusis telefonas - kišeninė šnektuvėlė; Fotografija - šviesopaiša; Totalitarinis rėžimas - visiškovaldis; Demokratija - liaudžiava; Futbolas - spyrinis arba žolės spirdulys; Futbolo žaidėjai - spyreiviai; Biologija - gyvomįsla; Teologija - dievomįsla; Depresija - ūpaligė (kai pradingsta ūpas). A vat teip:)
  3. Kaina gali būti didesnė, juk pats dengsi didesnę dalį, bet jei 20 proc kaina didės reikia informuoti NMA.
  4. Galima keisti ir galingumą, bet reikia labai labai rimto pagrindimo, kodėl paramos gavėjas nori įsigyti didesnio galingumo traktorių. Esam darę ne kartą. Šioje vietoje technikos tiekėjai visuomet padeda, parašo rimtą pagrindimą ir etc.
  5. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    Priduodant paraišką, jei dar nesusipirktas presas - komercinis pasiūlymas originalo kalba (lenkų klb), ir gavus komercinį, reikia išvertsi į lietuvių kalbą. Vėliau apklausą teks ximičinti.
  6. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    as tai tik viena konkretaus daigto komercini pridaviau. Ziurejau pagal normatyvines lenteles, kad isitektu suma. Jei isitenka tai nereik tu 3 komerciniu Jei tik planuoji įsigyti užtenka su paraiška pateikti vieną komercinį pasiūlymą t.y. dar tik planuojate kažką pirkti , tačiau po paraiškos pateikimo, kad ir kitą dieną reikia organizuotis apklausą žodžiu ar raštu ir pasidarius ją, tiekti NMA dokumentų paketą, kad įvertintų apklausą (jei galioja apklausa). Dokumentų paketas susideda iš: 1. Kvietimų (jei apklausa buvo raštu organizuota); 2. Komercinių pasiūlymų (turit apklausti 3 tiekėjus , jei investicijų vertė virš 10 000 Lt). Jei investicijų vertė nuo 10 000 Lt iki 100 000 Lt reikia organizuot apklausą žodžiu, jei nuo 100 000 Lt iki 500 000 Lt reikia organizuot apklausą raštu; 3. Užpildot tiekėjų apklausos pažymą pagal 3D-115 įsakyme pateiktą formą; Komercinius vertinate pagal mažiausią kainą, t.y. laimi pateikęs mažiausią kainą. P.s. apklausti reikia 3 tiekėjus, kad galima būtų supildyti apklausos pažymą, tačiau gali būti kad pateiks tik 1 tikėjas komercinį, toks atvejis galimas, tada į pažymą surašysit apklaustųjų tiekėjų duomenis, ir įrašysit "nepateikė". 4. Laimėjusio tiekėjo sutartis (jos reikalauja NMA), kurioje specifikacija, apmokėjimo, pristatymo sąlygos turi būti identiškos komerciniam pasiūlymui. 5. Dokumentų lydraštis ir pateikiate bylą NMA.
  7. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    Gerai įtari, ne tik nesėdžiu, bet neretai ginčijuosi kai sužinau jųjų metodus ir skaitymo gebėjimus:)
  8. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    tai gal issamiau paaiskink ka cia turejai omeny? ta prasme dvi paraiskas pridavei viena diena? Gavau patvirtinimą, o antra paraišką galima teikti kai gauni patvirtinimą dėl pirmos. Antrą galima teikti tada, kai pabaigi pirmąjį projektą, t.y. pateiki paskutinį mokėjimo prašymą ir galutinę projekto įgyvendinimo ataskaitą. O ne kai gauni patvirtinimą, patvirtinti juk gali ir paraiškai, kurioje numatomos įsigyti investicijos. Čia yra du variantai - kai teiki paraišką su jau įgyvendintomis investicijomis ir kai dar tik planuoji įsigyti:)
  9. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    nezinau ,buvau pas koki tai seni tupa,nieko pats nesupranta Varto dokumentus sako negerai truksta jam ko tai ,vercia antra kart jau viskas ok Veliau jam balanso reik dvieju egzemplioriu aiskinu kad cia viename jam reikalingi sako taip netinka.As i Vilniu skambinu jam isaiskina kad taip gerai Finale klausimas kas pilde paraiska kai suzinojo kad patys vel rado klaidu,taip atejo pietu metasir as jau pats sakiau kad atvaziuosiu kita diena gal zmogus nakti vienas praleido, .... O dėl NMA regioninių, pritariu visu 100 proc. kompetencijos stoka maksimali.... Ne visur taip, bet iš 10 apskričių gal 3 -4 NMA kaimukai normaliai dirba, o kai susiduri tiesiogiai, pasidaro gėda už šaudymą dievui į vartus. Užtat ir skambinkit kai susiduriat su problemomis į Vilnių, į Kontrolės departamentą. patikėkit padeda, bent jau cirkai dėl vaikymo sumažėja. Žiauru žinoma, kai vietoje nerandi bendros kalbos ir tenka tokiais metodais dirbti. Su NMA bajeriais, cirkais kas dien susiduriu, gaila tik kad pareiškėjai pasyvūs. Patys netiesiogiai pasako, kokiu būdu taiso NMA paraiškas, kada išveja ir vistiek visi patenkinti...
  10. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    Draudimas yra būtinas, jei teiki paraišką, kurioje pateikiamos jau įgyvendintos investicijos, kartu su paraiška teikiamas mokėjimo prašymas ir galutinė projekto įgyvendinimo ataskaita. Draudimo polisai privalomai turi būti, jei su paraiška teiki mokėjimo prašymą. Jei teiki paraišką ir tik planuojat atlikti investicijas, po paramos skyrimo, tada kitas reikalas. Bet jei jau nusipirkęs ir dar mokėjimo prašymas kartu teikiamas, tada turi būt apdraudęs turtą ir jokių svarstymų čia. Pirmiausia, taupomas laikas, tiek NMA, tiek pareiškėjo, jei su paraiška ir mokėjimo prašymu pateiki visus reikalingus dokumentus, t.y. paraišką, mokėjimo prašymą ir projekto įgyvendinimo galutinę ataskaitą ir žinoma, visus dokumentus kurie komplektuojami prie paraiškos ir mokėjimo prašymo. Dar, prieš teikdamas paraišką su MP ir ĮGA, susitvarkai projekto viešinimą, tam kad viskas čiki piki būtų, pateiki viską ką reikia ir jokių bėdų, neužsitęs vertinimas ir pinigai į sąskaitą ateis laiku. Kol nebus draudimo polisų – NMA ne tik, kad netvirtins paramos, bet ir neregistruos paraiškos. Tai reiškia, kad projektą jau esi įgyvendinęs ir paramos neperves kol neįvykdysi įsipareigojimų, kurių vienas ir yra, apdrausti turtą. Juk prie dokumentų kuriuos teikiam, kai investicijos jau įgyvendintos - aiškiai parašyta, "draudimą patvirtinantys dokumentai". Dar nei vienam, nuo senų senovės, kai tik prasidėjo SAPARD'as nei jaunajam, nei kituose modernizavimuose nei supaprastintoje paramoje, kol turtas nedraustas, mokėjimo prašymo neregistruoja ir neužsakinėja pinigų. Manau, ne vienas čia esančių, kurie jau gavo paramas patvirtins tai. Ta nuostata galioja nuo pat SAPARD'o laikų.
  11. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    NMA specialistė, matyt norėjo pasakyt, kad nebūtina teikiant paraišką drausti nuo vagystės, bet kad negalima, vat čia jau nesąmonė. Teikiantys paraiškas privalo apdrausti turtą, kuriam įsigyti ar sukurti bus panaudota parama, ne trumpesniam kaip 5 metų laikotarpiui nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos (didžiausiu turto atkuriamosios vertės draudimu nuo visų galimų rizikos atvejų (išskyrus vagystę) projekto įgyvendinimo laikotarpiui, o įgyvendinus projektą – likutinei vertei, atsižvelgiant į atitinkamos rūšies turto naudojimo laiką ir taikomas turto nusidėvėjimo normas.
  12. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    Nekilnojamasis turtas (pastatas), į kurį investuojama, turi priklausyti pareiškėjui arba pareiškėjui ir jo sutuoktiniui nuosavybės teise, arba pareiškėjui bendrosios dalinės nuosavybės teise, kai naudojimo nekilnojamuoju turtu tvarka nustatyta notariškai patvirtintoje sutartyje ir pareiškėjas investuoja į savo dalį. Žemė po esamais ir (arba) numatomais statyti pastatais pareiškėjo gali būti nuomojama arba kitaip užtikrinamas teisėtas naudojimasis ja ne trumpesniam kaip 10 metų laikotarpiui nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos; Ačiū Nėr už ką.
  13. Specialiste

    Supaprastinta ES parama

    Pritariu Dzūkijai, apie avansą reikia pamiršti supaprastintoje, ir šiaip jau, avansas paramose neduodamas:) Geriausiu atveju gali būti pakeistas išlaidų kompensavimo būdas į sąskaitų apmokėjimą, kai vieną dalį sumokėtum savo pinigais (savais ar skolintais), o likusią dalį NMA pervestų tiesiai tiekėjui. Tas būdas būtų labai neblogas... Bet kol kas belieka laukti. Yra pateikti pasiūlymai Europos Komisijai, bet be birželio nemanau kad kas paaiškės dėl to ar išsikovos pateiktų sąskaitų apmokėjimo būdą, o apie avansus reikia pamiršti....
  14. Tai tu lygiagrečiai tvarkykis žemės. Tikiuosi turėtum spėt.
  15. Parašiau kelius į privatą
×
×
  • Create New...