Jump to content

Golodge

Nariai
  • Pranešimai

    14
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Visas nario Golodge paskelbtas turinys

  1. Laikom misrunus. Parduodam tik skerdena. Bulius parduodam UM, samdom nepriklausoma vertintoja, ir kolkas viskas kaip ir tvarkoj. Iseigos 58-67%, auginam dabar daugmaz iki 600+ ir parduodam. Galima butu ilgiau truputi palaikyt bet greiciau visus parduodi ir vienu rupesciu maziau. Telycias parduodam sveicaram, irgi skerdena. Iseigos svyruoja tarp 57-62%. Kolkas irgi patenkinti, tik labai reikia stebet svori gyvuliu ir daugmaz orientuotis kiek kiekviena tures +- skerdenos.
  2. Nesvarbu kokios veislės bus karvė ar naudojamas bulius, bet jei peršersi tai nei viena veislė nesiveršiuos lengvai. Kad ir kokia veisle besėklintum reikia žiūrėti į pačią karvę: ar lengvai veršiuojasi, kokio dydžio teliukus veda, kiek ilgai vidutiniškai trunka veršingumas. Pastebėjau, kad yra nusistačiusi nuomonė, jog jei karvė turi belgo kraujo, tai jau sunkiai veršiuosis, o belgu sėklinti mėsinukę karvę yra išvis didžiausia kvailystė. Nereikia žiūrėti į tokias šalis kaip Prancūzija, Belgija ir Olandija. Ten jie šeria visiškai kitaip nei mes, pas juos nėra reikalo stengtis, kad karvės visos lengvai veršiuotųsi, nes po 3 Cezario pjūvių jie karves tiesiog nupeni ir parduoda mėson, ir gauna didelius pinigus už belges. Geriau žiūrėti kitokių šalių, tokių kaip Danija, Anglija ir Airija. Ten žmonės selekcijos būdu pasiekė, kad belgės galėtų veršiuotis natūraliu būdu. Suprantama, Cezario pjūvių kartais pasitaiko, bet jų būna ir limuzinų ar šarole karvėm, nes to neįmanoma išvengti 100%, jei dirbi su stambiom ar raumeningom veislėm.
  3. Gal pieniniams galvijams ir nėra skirtumo. Tačiau mėsinėm karvėm, jeigu veršiuojasi pirmoje metų pusėje, patartina šerti tik šienu ir šiaudais, kad būtų kuo lengvesnis veršiavimasis. Kolega.... šienu ar šienainiu šerti, ypač jei jis kažkiek iš ankštinių tikrai nepatarčiau.. Ir, kuo daugiau ankštinių, tuo labiau. Parezių pavojus lieka ir mėsinėms ir juo labiau, pieninėms karvėms... Ir tikrai tai nepriklauso kurioje metų pusėje gyvulys veršiuojasi... Ar, jūsų manymu kalcio homeostazė (apykaita), ar bet kokie kitokie metaboliniai procesai yra susiję su metų tarpsniu?? Teliukas sparčiausia auga paskutiniais 3 mėn. todėl ir sakau, kad jeigu mėsinės karvės veršiuojasi pirmoje metų pusėje tai ir pašarą reikia rinkti. Ne vienas rimtas ūkininkas tvartiniu laikotarpiu kokius 3-4 mėn karves šeria tik šienu(ne pačiu geriausiu) ir šiaudais, nes jeigu duosi geresnio pašaro gali turėti labai rimtų problemų, nes teliukus tokius užsiaugins, kad tik cezario pjūvį reiks daryti. Žinoma priklausomai nuo veislės ir bus svoris 40-45 kg ar virš 60kg, bet tikrai bus didesnis nei vidurkis. Žinau, kad kai kurie išvis prieš veršiavimasi karves laiko ant šiaudų dietos.
  4. Gal pieniniams galvijams ir nėra skirtumo. Tačiau mėsinėm karvėm, jeigu veršiuojasi pirmoje metų pusėje, patartina šerti tik šienu ir šiaudais, kad būtų kuo lengvesnis veršiavimasis.
  5. Golodge

    Mėsinė galvininkystė

    Na kad aš taip pat ne vyras. Tikriausiai ne taip mane supratote. Turėjau omenyje, kad charakteris turėtų būti pirmas aspektas, į kurį reikia atsižvelgti renkantis gyvulius veislei. Nesakau, kad jei gyvulys ramus, tai jį palikti veislei ir nebežiūrėti nieko kito. Tiesiog pasižiūri ar gyvulys ramus ir jeigu taip, tada žiūri visų kitų savo kriterijų. Taip užsitikrini saugesnį ūkininkavimą. Telyčia gali būti meili kaip katinas, bet jeigu bus mažutė, smulkutė, tai neverta tokią palikti.
  6. Golodge

    Mėsinė galvininkystė

    Taip. Telyčios mama yra 1 kartos belgė, o tėvas Angusas. Ta belgė karvė veršiuojasi lengvai. Pernai turėjo teličytę 47kg (bulius Anguso ir Šarole mišrūnas), labai lengvai išsiveršiavo. Šiemet ji veršiuosis Šarolė. Tai laukiam. Dar viena įdomesnė nuoroda: http://www.anfearrua.ie/topic.aspx?id=436611
  7. Golodge

    Mėsinė galvininkystė

    Pritariu siam komentarui, man taip pat taip atrodo del kriteriju. Dar papildyciau - telycios kergimo amzius, beragiskumas. O kokia Anguse misrune, ta prasme kokia veisle kryzminta? Turbut bus taip, kad verselio dydi paveldejo ne is anguso, o is tos kitos veisles. Net gi seklintojai, jai normalus, turi tos pacios veisles buliu spermos kuri skirta telycioms arba karvems, ir tai tikrai svarbu. Zinoma tai netaisykle, ir gali buti versis pagal motina... Telyčios mama pusiau pieninė, pusiau belgė. Pagrindinė problema, kad sėklintojai pas mus perka spermą pagal veislę, bet nežiūri info apie bulių. Po sėklinimo pasižiūrėjom to buliaus duomenų, tai parašyta, kad veršiavimasis normalus, bet nelengvas. Kito buliaus Anguso, kurį patys išsirinkom sėklinimui ir pirkom spermą, tai veršiavimasis lengvas. Juo jau dvi telyčios veršiavosi: viena 1 kartos Šarolė mišrūnė, kita Anguso ir Salerso 2kartos mišrūnė, ir abiejų teliukai maži, kaip minėjau ~35kg. Mano manymu, paliekant telyčias veislei yra svarbiausia: charakteris, telyčios sudėjimas, kergimo amžius ir svoris, bulius, kuriuo kergi ar sėklini ir šėrimas prieš veršiavimasi. Tie kriterijai, kurious rašiau tai daugiau buliams taikyčiau. dėl beragiškumo tai kiekvienas pasirenka pagal save. Vienas man nesuprantamas dalykas yra tas, kad nieks ir nesakė, kad visi Limuzinai ar Aubrakai yra laukiniai ar žudikai. Tiesiog šiose veislėse nepageidaujami būdo bruožai pasireiškia daug dažniau nei kitose. Labai pikdo, kai lietuviai Limuzinų augintojai teigia, kad Limuzinai yra pati geriausia veislė, o taip dažnai tenka girdėti.
  8. Golodge

    Mėsinė galvininkystė

    Mano manymu, renkantis gyvulius yra svarbiausi tokie kriterijai: 1. charakteris, besąlygiškai, 2. veršiavimosi lengvumas, 3. raumenų išvystymas, 4. augimo sparta, 5. bendras eksterjeras, 6. gyvulio dydis. Kiekvienas renkasi pagal save, bet vis tik yra daug ramiau vaikščioti bandoje, kai žinai, kad gyvuliai ramūs. Žinoma, niekada negali būti garantuotas, bet jei banda rami tai yra didesnė saugumo garantija. Tarkim tokia situacija: blogo charakterio telyčia ar karvė veršiuojasi ir reikia skubios pagalbos, bet ji neprisileidžia. Jei gyvulys ramaus charakterio tai yra gerokai didesnė tikimybė, kad pagausi su virve, suteiksi pagalbą ir bent jau karvė liks gyva, bet jeigu gyvulys siaustesnis tai gali atsisveikinti arba su teliuku arba su abiem. Aš tikrai taip nerizikuočiau ir verčiau suformuoti savo bandą tik iš ramių gyvulių. Taip mažiau nuostolių turėsi. Taip, gal tai ir užims daugiau laiko, ypač kai reikia rinktis bulių, nes jeigu sėklinant tai bene visai nėra jokios info apie bulius, o jeigu kergiant, tai irgi pardavėjai lietuviai bene niekada nepateiks info apie patį bulių, jo palikuonis ir info bent jau apie jo tėvus. Kas dėl veršiavimosi, tai reikia labai žiūrėt buliaus, o ne sakyt, kad Šarolė didelius teliukus duoda. Yra visose veislėse linijų, kuriose teliukai būna maži ir kuriose dideli. Turėjom pernai telyčią Angusę mišrūnę ir sėklinom taip pat Angusu, kad lengvesnis pirmas veršiavimasis būtų. ir taip, sulaukėm teliuko, telyčia tik ant šieno žiemą, o vasarą ant žolės, o atvedė 2 kartos Angusą buliuką, kuris svėrė 54kg. Tai tada ir Angusais geriau nebesėklint? Kito buliaus Anguso teliukai jau normalūs pagal Angusą gimsta, ~35kg. Telyčia gyva, ištraukėm teliuką, nes pati neišsiveršiavo, bet jis jau buvo negyvas. Telyčia tikrai nemaža ~700-750kg. O kas būtų buvę jei kokia 500kg? Taigi sakyčiau viskas priklauso nuo to, kokią bandą suformuosi ir kokius bulius pasirinksi.
  9. Gražus bulius. Kiek jam amžiaus?
  10. Pritariu . Manau pagrindinė priežastis, kodėl dalis atsiveža nekokius "grynaveislius" galvijus, yra ta, kad užsieny grynaveisliai yra skirstomi į dvi grupes: purebred-grynaveisliai, jais galvijai yra vadinami turėdami nuo ~75% vienos veislės kraujo( pas mus skaitomi antros kartos mišrūnais) iki 99% ir fullblood-grynakraujai, jie yra 100% vienos veislės,tiesa, yra keletas veislių kurių grynakraujai gali turėti ~ 98-100% tos veislės kraujo.
  11. Kiek teko domėtis, skaityti, pigmento atsiradimui Aberdino Angusų veislėje turėjo įtakos Anglijos Longhornai. Tiesiog sprendžiant iš nuotraukų, aprašymų galima susidaryti nuomonę, kad už kaikuriuos Angusus raudonieji yra šiek tiek "lengvesni", bet šiaip jų charakteristika yra tokia pat kaip ir Aberdinų. Bet kaip minėjau labai didelę įtaką turi genetika, nes net ir tarp pačių geriausių veislių individų pasitaiko prastų egzempliorių.
  12. Kiek žinau juodieji geresnius rezultatus parodo,pvz: skerdenos išeiga. Bet čia dar labai priklauso nuo genetikos. Jei juodosios tėvas prastesnis nei rudos tada rudoji gali geresnius rezultatus parodyti. Bet šiaip rudi angusai yra lengvesnio tipo.
  13. Aubrako nepatarčiau. Buliai gal ir dalis būna ramūs, bet karvės tai laukinės, todėl paskui ir su prieaugliu gali būti rimtų bėdų. Angusas bene idealiausias variantas telyčioms: ir ramūs ir gerai auga, o ir telyčioms problemų nebūna su veršiavimusi.
×
×
  • Create New...