Jump to content

yankadi

Nariai
  • Pranešimai

    37
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Vartotojo informacija

  • Lytis
    Not Telling

Miestas

  • Miestas
    Kuršėnai

Paskutiniai lankytojai

Naujausių lankytojų sąrašas išjungtas ir nerodomas kitiems nariams.

yankadi pasiekimai

Narys

Narys (2/5)

3

Reputacija

  1. Sveiki , ar dar renki ivairius lazd. turiu Barbakan , Dzivo sejinukas , Tambovo velyvas ir Tam. ankstyvas , ir t. t. Domina keitimasis lazdynu sodinukais  . 

  2. yankadi

    Lazdynai

    Reiškite pardavėjui pretenzijas dėl ,,nekokybiškos prekės".
  3. yankadi

    Lazdynai

    'Webb's Prize Cobb' arba 'Webba' yra žalialapis. Jei įsigijote raudonlapį tokiu pavadinimu - įsigijote neaiškų augalą
  4. yankadi

    Lazdynai

    Į ha eina apie 400-500 sodinukų. Angliškos veislės Lietuvoje gan neblogai laikosi. Prasčiau su pietietiškom..
  5. yankadi

    Lazdynai

    Jau kažkur minėjau, kad galima įsigyti šitą leidinuką (prisegtuke) nuoroda įsigijimui: http://kentishcobnutsassociation.org.uk/downloads/ Ten daug nerašo, daugiau vaizdų iš kurių viskas puikiai aišku. O trumpai aprašant Anglišką lazdynų genėjimo metodą, esmė, kad krūmas su 6-8 pagrindiniais stiebais ar medelis ant vieno kamieno būtų 2 m. aukščio, suformuojant dubenėlio/taurės formos lają ant trumpo kamieno(ų). Genima paprastai žiemą, ar anksti pavasarį, kol augalai miega. Stengiamąsi pašalinti visas stipraus augimo šakas, susikryžiavusias, per daug sutankėjusias šakas ir šakeles, neleidžiant vidurinei krūmo/medelio daliai sutankėti. Ypač reikai stengtis pašalinti augančius perteklines šaknų atžalas, leidžiant ataugti tik pakaitiniams stiebams.
  6. yankadi

    Lazdynai

    Tokių žemaūgių, kultūrinių veislių augančių iki 4-5 aukčio yra. Tačiau jei norėsite riešutų - genėti, formuoti medelio augimą vistiek reiktų. Angliškas genėjimo tipas suformuoja vos 2 m aukščio krūmus su 5-8 kamienais, nuo kurių visą derlių galima laisvai nuskinti rankomis. Yra net Didžiojoje Britanijoje, Kento apylinkėse išlikę tokių šimtamečių sodų-giraičių, kuriose dar ir dabar krūmai puikiai dera. Daugiau info apie Didžiosios Britanijos lazdynų augintojus: http://kentishcobnutsassociation.org.uk/the-cobnut/technical-information/
  7. yankadi

    Lazdynai

    Lazdynai stirnų bijot neturėtų.. Jei kokia ir pagraužia - nieko tokio, ataugs. Kiškiai lazdynų paprastai neliečia. Užtat pelės yra rimtas graužikas.. Kas dėl įsigijimo Lenkijoje.. Tai lapkritis gal kiek vėlokas laikas ieškoti pirkimui sodinukų.. Kaip ir visur, geriausia viską derinti gerokai iš anksčiau.
  8. yankadi

    Lazdynai

    Jei būtų daugiau žinių būtų galima konkretinti kokių veislių ieškoma, o ne kokių pardavėjų.. Rinktis yra iš ko.. P.S. Miškuose lazdynų yra daug, šiemet gana derlingi.. Kas mėgsta ne tik grybaut, bet ir riešutaut rugsėjo pirmoj pusėj gali krepšiais iš miškų riešutų neštis!
  9. yankadi

    Lazdynai

    Abejones išsklaidytų tik anstyvas tokio krūmelio derėjimas. Sėjinukai derėti turėtų po 6-8 metų, padauginti vegetatyviškai (turintys atitinkamą dydį), gali žydėti/derėti jau pirmais antrais metais.
  10. yankadi

    Lazdynai

    Pats gumulas žemiau šaknies kaklelio žeminuotas, jei būtų atvirai matoma, galėtų pasakyt ar čia 99% sėjinukas ar ne. Jei jau pasodinote stebėkite, jei per kelis ateinančius metus nežydės, neparodys riešutų, tada verta abejoti veislingumu. Iš kur pirkot matomą krūmelį, kokiu pavadinimu? Greta suaugę keli stiebai, tad reiktų išretinti, sodinant patrumpinti viršūnę. Jei formuoti ant vieno kamieno dar būtų gerai parišti prie smaigo, kad tiesesnis susiformuotų.
  11. yankadi

    Lazdynai

    Ai čia turėjau omeny prekyviečių skaičių. Kaip suprantu yra ribotas kiekis jų. Tad jei keli pardavėja taip užsiima vietas, jų nelieka kitiems. Na bet čia tik mano asmeninis pastebėjimas. Amšiejus liuks, ir kaip žmogus man patinka, ir kaip sodininkas jis savo markės neturėtų gadintis. 'Pervenec' tikrai puiki veislė mūsų klimatui. Puikus apdulkintojas, daug skanių ir išvaizdžių riešutų.. Deja, labai daug leidžia šakninių atžalų, tad formuojant reikia triūso. Taip pat ir kenkėjai labiau mėgsta lapus griaužti, nei daugelį kitų veislių..
  12. yankadi

    Lazdynai

    Teko apsilankyti šiomis dienomis vykstančioje parodoje ,,Ką pasėsi.." Kaune. Tai lazdynų tam renginyje pasirinkimas toks tipinis. Vyrauja 'Barcelona', ''Katalonski', 'Syrena', 'Hale', dar mažiau buvo 'Webba', 'Moskovskii Rubin' 'Pearson's Prolific' (sin. 'Nothingham') ir dar kelios pavieniai medeliai - 'Kadetten', 'Cosford', ,,Žemaūgiai sodai" bent 3 vietose pardavinėjo savo sodinukus, Amšiejaus medelynas irgi.. Aktyviai jie taip.. Buvo ir nedidukų turkinių lazdynų po 25-30lt. Dar klausimas kiek iš ten esančių pardavėjų patys užsiiėmė jų dauginimu, ir kiek iš jų vežasi sodmenis perdarduoti iš Lenkijos. Kainos maždaug 25-35 lt už lazdyno krūmelį/medelį. Dar suskambėjo delfio eteryje toks straipsnelis: http://www.delfi.lt/verslas/kaimas/ukin ... d=64304354 LSDI medelyne vis dar tik 'Pervenec' prekyboje, dauginta atlankomis - 17 lt/vnt. Tai tokia pavasario pradžia.
  13. yankadi

    Lazdynai

    Jei yra daugiau augalų aplinkui, ypač skirtingų veislių dirbtinis apdulkinimas kaip ir nereikalingas. Negirdėjau, kad plantacijose užsiimtų mechaniniu apdulkinimu. Aišku, gal ir galima užsiimti, ypač jei visą palankų temperatūrinį periodą vyrauja lietingi orai ir nėra galimybės normaliai žiedadulkėm skraidyti.. Bet čia tik turint kelis augalus.. Didesniam plotui tai turėtų būt hemorojus. Niekad nebandžiau. Va vizualiai geros salygos apdulkinimui - vėjuota, saulėta, žirginiai išilgėję, sodrios spalvos, mėsingi, neabejotinai barstantys.. hFQqHwpJFIg Šiais metais žirginių dulkėjimą įvairiose vietose stebėjau ir sausio pradžioje, buvo ir vasarį ir dabar kai kur.. Viskas nuo orų priklauso. Intensyvus žydėjimas buvo jau kelios savaitės atgal ir dar dabar tęsiasi.. Skirtingi augalai skirtinguose vietose, priklausomai nuo genetikos, gali labai varijuoti tiek dulkėjimu tiek žydėjimu..
  14. yankadi

    Lazdynai

    Babtuose yra keli medelynai. LSDI medelynas siūlo 'Pervenec', bent pastaruosius metus tik šią veislę ir tesiūlė, gal šiemet ir daugiau ką (nors abejoju), galima pasiskambinti: http://www.lsdi.lt/medelynas.php Per Lietuvos medelynus pravažiavus galima gauti apie 20 veislių.. Pas mėgėjus dar tiek pat.. Klausimas kokių medelių norisi, ar savašaknių, ar skiepytų, o gal net ,,šeimos" lazdynų.. Aišku jei reikia daugiau sodinukų, kebliau. Keli įdomūs video į temą: 1MH_sZqeWK0 vVTHEzay1qQ iFgNfNA5EEs IGuRrybOks8
  15. yankadi

    Lazdynai

    Nieko neina įžiūrėt.. Bet ir taip, iš nuotraukos kaži ką čia galima priburti. Na galima matyt kaip formuojami, kaip prižiūrimi pomedžiai, kas kiek vizualiai susodinti ir viskas.. Visa tai aprašoma literatūroje. Tad įdomiau būtų ne tik pamatyti, bet ir padorų priežiūros aprašą paskaityti.
×
×
  • Create New...