Jump to content

ukininkaitis123

Nariai
  • Pranešimai

    32
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Reputation Activity

  1. Patinka
    ukininkaitis123 reacted to Pienmėgys in Melžiamų karvių šėrimas   
    Bandau dar kartą aprašyti tai, apie ką esu ne kartą čia rašęs. Pakartosiu tingintintiems ieškoti po forumą.
    Mes šeriame, deja, ne karvę. Mes šeriame pas karvę prieskrandyje gyvenančius mikrobus. Jų priekrandyje (apie 200 litrų talpa) gyvena nuo 300 iki 600 RŪŠIŲ .Kubiniame mililitre prieskrandžio skysčių randama apie 5 milijardai mikroorganizmų Jie perdirba daugumą į prieskrandį patekusio pašaro (apie 75 proc) ir perdirbdami išskiria pieno gamybai reikalingą energiją laisvųjų riebalų rūgščių pavidalu. Jiems pasidauginus karvė juos suvalgo (iki 2,5 kg mikrobinės masės per dieną) Taip karvė gauna labai baltymingą ir labai jai tinkantį pašarą (apie 80 procentų baltymingumo puikiai įsisavinamas pašaras) Taip pat prieskrandyje gyvena apie du šimtai rūšių pirmuonių (infuzorijų), reguliuojančių mikrobų populiaciją (gruobuonys) kažkiek mielių kultūrų ir grybų..  Visa šita ekosistema labai jautri ir pastoviai keičiasi priklausomai nuo esamos aplinkos sąlygų ir gaunamų maisto medžiagų. Tai yra kai kurios rūšys pasikeitus sąlygoms miršta, įsivyrauja kitos rūšys. Mirdami mikrobai išskiria endotoksinus, per prieskrandžio sieneles patenkančius į kraujotaką, veikia karvės sveikatą ir imunitetą. Trumpai tiek teorijos..
    Dabar praktika. Jei karvė pastoviai šeriama vienodai ir tolygiai, gerai sumaišytu, su pakankamai atrajojimui ląstelienos pašaru, ji priekrandyje užaugina didžiulį kiekį mikrobų, kurie augdami išskiria reikalingą energija acto, sviesto, ir propiono rūgščių pavidalu (acto ir sviesto rūgštys tešmenyje virsta į pieno riebalus, propiono rūštis į laktozę kuri lemia pieno kiekį) ir toliau patiekia karvei reikalingas amino rūgštis kūno ir pieno baltymų gamybai.
    Jei karvė vakare šeriama vienu pašaru, ryte kitu, kas trečią dieną dar kitu, turint pinigų dar kažkuo, pas karvę mikrobų rūšys tai mirs išskirdamos endotoksinus ir veikdamos karvės sveikatą, tai bandys vėl užaugti ir pasidauginti.. Pilno reikiamo mikrobų nei rūšių, nei kiekio nebus.. Karvė nepagamins nei reikiamo kiekio energijos, nei baltymų , ir dar pastoviai bus veikiama mirštančių mikrobų išskiriamų endotoksinų. Todėl nesvarbu, ką sakė senoliai, kiekvieno ūkininko rūpestis turėtų būti šerti kuo tolygiau ir vienodžiau, gerai sumaišytu pašaru, kurio ji negalėtų išrūšiuoti..
    Na va, tiek trumpai fiziologijos... Aš čia dar nepaliečiau problemų, kai dėl netolygaus šėrimo kyla acidozės pavojai, ar dėl netinkamo ir nepakankamo šėrimo po apsiveršiavimo karvės suserga ketoze... Taip pat kanopų, sanarių problemų  neminėjau..
  2. Patinka
    ukininkaitis123 reacted to woldass in Melžiamų karvių šėrimas   
    matyt kaip kam, as ir taip dariau, tai viena antra rulona ir viskas, needa , tai mesinems po biski suserem, tie neturi pasirinkimo
     
  3. Patinka
    ukininkaitis123 got a reaction from Knislys in ZETOR 125   
    ir nieks nezino kodel reiks bandyt gal sutvirtint stikla su plevele permatoma
×
×
  • Create New...