Jump to content

SandraPuk

Nariai
  • Pranešimai

    6
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Miestas

  • Miestas
    Klaipėda

SandraPuk pasiekimai

Naujokas

Naujokas (1/5)

0

Reputacija

  1. SandraPuk

    Šilauogės

    Peržvelgiau jų puslapį, atrodo iš tiesų išsamiai viskas aprašyta. Išgąsdino tik siuntimo išlaidos - siunčiant 3vnt sodinukų būtų 7€, už kuriuos išeitų dar vienas sodinukas:) artimiausiomis dienomis pavažinėsiu po rajono medelynus, norisi pačiupinėti perkamą augalą, jei nerasiu ieškomų, užsisakysiu. Pati internetu užsisakiau iš vitaflora. Siuntimas buvo daug pigesnis, o ir viskas, ką siunčiausi, tas puikiai prigijo. Tokios pat nuomonės ir aš - visos šilauogės skanios, nes tvirtos uogos paperka. O Jūsų praktinė patirtis su rūšimis man šiuo metu labai naudinga:) Kurią rūšį be mano minėtų ankščiau, Jūs rekomenduotumėte, o gal net patartumėte pakeisti? Palaipsnis nokimas, geras derlingumas, nereiklumas ir kad krūmas neišdribtų į šonus. Pvz tai gal Toro veislę Jūs rekomenduotumėte pakeisti Sierra ar Hannah's Choice?
  2. SandraPuk

    Šilauogės

    Gera mintis dėl sieros granulių, reiks tuo pasirūpinti. Turbūt viskas priklausys kokių rūšių rasiu medelynuose, nes kiek apvažiavau tik keliose radau dvimečių norimų rūšių. Dėl Duke buvau abejonėse. Jei jau auginate net 13vnt Reka, vadinasi ji verta to. Šiuo metu apsistojau ties Patriot, Toro, Bluecrop ir Reka. O po to matysiu, ką rasiu. Ačiū už patarimus, kurie padėjo galutinai apsispręsti. Aš dar užeisiu čia - jau turint sodinukų kils vėl klausimų šitai jaunai sodininkei:)
  3. SandraPuk

    Šilauogės

    Kaip džiaugiuosi, jog radau šį forumą. Gavau visus atsakymus į buvusias dvejones. Jokie straipsniai nepadėjo. Galutinai apsisprendžiau, jog tikrai ne daugiau 5 vnt. Greičiausiai tai bus 4 vnt tvirtesni sodinukai. Dėl mulčio viską supratau. Tik ar gerai jei dabar mano gyvas likęs sodinukas yra vos 20cm ūgio ir aš jį apkamšysiu mulčiu 4cm. Gal kol mažas ir 2cm pakanka? Ar nieko baisaus, jei šoninės šakelės kiek apsiklos? Apie plėvelės klojimą skaičiau ir kitur, ir šiame forume. Tačiau manoji žemė kiek rūgšti. Niekaip neatsiginu asiūklių, gysločių ir pan. Todėl manau, jog durpių rūgštumas labai greitai nesumažės. Bent taip viliuosi. O jeigu, tada rūgštinsiu:) Rinkdamasi veisles labiausiai kreipiau dėmesį, kad būtų ankstyva, vidutinio ankstyvumo. Norėjau vėlyvos, tačiau skaičiau, jog vėlyvųjų Lietuvoje nerekomenduoja auginti, nes nespės uogos sunokti. Todėl vėlyvųjų nesirinkau. O gal klystu? Gal Jūsų patirtis kitokia? Taip pat aktualu buvo uogų dydis. Iš šilauogių uogienių neplanuoju virti (šiam tikslui labiau rekomenduoja smulkesnes uogas), labiau bus skirtos momentiniam valgymui, o vėliau - šaldymui. Žinoma, atsparumas mūsų žiemoms. Gyvenu Klaipėdoje, tai čia žiemos daug šiltesnės, tačiau niekad negali žinoti, kokia bus žiema ir su kokiais rekordais ji atkeliaus. Ir, žinoma, kad būtų saldesnės, tačiau tai nebuvo prioritetas. Tad ar teisingi mano pasirinkimai: Duke, Toro ir Chandler, dar svarstau ir/arba Patriot. Ar parekomenduotumėt kitokias veisles? P.s. dėl rūšių ir Jūsų įdėtos šiame forume foto kiek apsispręsti padėjo
  4. SandraPuk

    Šilauogės

    1. 4,2m ir 1,2m lysvė padalinta į keturias dalis, tai maždaug po 1m2. Kasta į gyli ~25cm+20cm lysvės pakilimas. Smėlio iki 10cm, vėliau natūralios durpės ir ~2-3cm pušų žievės mulčas. Kai pasodinsiu kitus sodinukus, mulčo dar kiek uždėsiu. 2. Kiek pirkti sodinukų, turėjau labai daug abejonių, pradžioje buvo minčių net tris į 1,2m2 sodinti, kadangi šiuo metu turiu tik ~20cm ūgio sodinukus, kas mane labai suklaidino. Vėliau lyg ir buvau visiškai apsisprendusi sodinti 2vnt į 1,2m2, manydama, jog sodinant įstryžai, sodinukai bus 1m atstumu vienas nuo kito, tačiau turbūt sodinti kiek arti lysvės sienelės neitin protinga mintis. Ir geriausia bei protingiausia būtų pasirinkti stipresnius, senesnius sodinukus ir jų pasodinti po 1vnt į 1,2m2. 3. Tad turėčiau 4vnt sodinukų. Dabar turiu BlueCrop. Mąstau apie Duke, Toro ir Chandler sodinukus. Tačiau drąsiai sumažinusi skaičių nuo 8vnt iki 4vnt, ieškosiu trimečių-keturmečių sodinukų. 4. Laistyti yra galimybė. Jei tik rasiu norimus augaliukus, žinosiu, jog nereiks laikyti iki pavasario. Dabartiniai pasodinti į žemę tiek, kiek buvo pasodinti vazonėlyje, o į viršų apmulčiuota 1-2cm. Ar čia teisinga dabar, vasarą, daug apkamšyti mulčiu sodinukus?
  5. SandraPuk

    Šilauogės

    Ačiū už atsakymą. Taip manau ir bus, jog tikiuosi labai daug iš galimai jau mirusių mano sodinukų...palauksiu dar kantriai. Tranšėjoje gyvens dar 6 nauji sodinukai be šių trijų, tiesiog vienu darbu iš karto pasiruošiau ateičiai. Tranšėja yra plius ir pakelta lysvė, kadangi po ~50cm nuo žemės paviršiaus yra visiškas molis, tad visas daržas yra lysvėse. Visi ~50cm gylio nuo lysvės viršaus. O sodinti planuoju dar bent 3 rūšis, tad viso bus keturios po du-tris sodinukus. Tik ar sodinimas dabar vasarą geras būtų sprendimas, kaip galvojate? Entuziastmas užėjęs ir nagai niežti radus sodinukus juos pirkti:)
  6. SandraPuk

    Šilauogės

    Laba diena, turiu tokią situaciją: gegužės pradžioje pasisodinau dvimečius BlueCrop šilauogių sodinukus į 50×50 duobes, žemės natūralios durpės sumaišytos su juodžemiu. Sodinukai atsigavo, per gegužės mėn sausras laisčiau. Birželio pabaigoje, esant raudoniems lapams, kurie nuo pasodinimo pradžios tik vienas kitas pažaliavo, ėmiausi žemės rūgštinimo su rūgštinimo milteliais. Ir tuo pat metu užėjo lietingos ir vėsios dienos. Nors prieš tai laisčiau, žemė neatrodė permirkusi. Tad visų šių įvykių, iš trijų identiškomis sąlygomis augančių šilauogių lapų nenumetė tik viena (tai nutiko po maždaug 2mėn nuo pasodinimo). Dabar pakoregavau savo sodą ir joms iškasiau tranšėją 1,2m pločio ir 4,2m ilgio, visas užmildytas dugnas smėlių, vėliau vien tik natūralios durpės ir ant viršaus mulčas. Tas vienintelis išgyvenęs sodinukas dabar žaliuoja ir leidžia šonines šakeles, o tuos anuo du pakedenusi šaknis pasodinau taip pat. Tik kiek dar gali būti vilties, jog jie atsigaus? Šakos sumedėjusios, viena nusilaužia sausai, kitos tik pasilenkia. Šaknys tamsios, nesimato tokių valtų šaknelių (o gal ir neturi tokių šilauogės?). Ką dar patartumėte daryti? Netikiu, jog sodinukai visiškai numirė... ar dabat man belieka tik laukti pavasario, kuris ir parodys, ar viską atlikau teisingai su persodinimu? Sandra
×
×
  • Create New...