Jump to content

Majus

Nariai
  • Pranešimai

    51
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Atsakymai kurių autorius Majus

  1. Prieš 4 valandas, vk_ pranešimas:

    Radau vieninteliame Parko medelyne:

    https://parko.lt/index.php?route=product/category&path=57_71_151&limit=100

    Ten yra ir kitų naujų šilauogių veislių, bet pirkti reikia pasigilinus, nes dalis jų parduodamų veislių yra pietinių šilauogių porūšis, kuris tikriausiai neatlaikys mūsų žiemų.

    Gautų sodinukų kokybė gera, aš patenkintas. Tiesa, esant galimybei, pirkčiau vyresnius didesnius sodinukus, bet nėra tokios galimybės su naujomis veislėmis, kurios ką tik pradėtos platinti.

    IMG_20210904_143934_133.jpg

    Atrodo gerai. Reiks pasidomėt. Dėkui už info.

  2. On 2021-09-05 at 18:12, vk_ pranešimas:

    Naujas augintinis - Megas Blue: :)

    IMG_20210905_165910_726.jpg

    Įsigijau po du sodinukus naujų veislių Titanium, Megas Blue ir Calypso. Juos sodinsiu vietoje Northland, Hardyblue, Reka ir Toro.

    O kur tokių veislių radai?

  3. prieš valandą, vk_ pranešimas:

    Ne šiaip amarai, o būtent skydamariai? Kadangi greit prinoks jų uogos, tai nuodinga chemija atkrenta ir lieka arba liaudiškos priemonės, kurių pilnas YouTube, ir kurių efektyvumas abejotinas, arba va tokia įdomi visai nenuodinga priemonė: https://credo.lt/augalu-prieziurai/siltac-ec-10-ml-augalams-kenkianciu-vabzdziu-kontrolei-75. Aš jos dar nebandžiau, bet pagalvoju apie ją.

     

    Na taip būtent, skydamariai. Iš 6 krūmų ant 3 jų radau skydamariai. Du krūmai iš po žiemos suvarge buvo nei žydėjo, nei augo. Reikės išmėginti tą Siltac. Nors uogų nėra tai gal chemijos kokios duoti?

    IMG_20200531_150909.jpg

  4. On 2019-09-22 at 19:48, vk_ pranešimas:

    O mano "velyvaji Patriota" dar dabar valgome. Ir kuo veliau, tuo jis saldesnis ir skanesnis, dabar ji valgant is skanumo "galima liezuvi praryti". :) Gera velyva veisle, uzklausiau pardaveju, ka is tikruju pardave, tai sake veliau pakonsultuos, dabar jie darbais uzsiverte.

    Sveikas vk. gal išsiaiškinai kokia tai veislė?

  5. On 2019-08-04 at 16:48, ARUNASAS0 pranešimas:

    Majau gal gali brukstelt is kur pirkai tos rugsties ar foto pakuotes ikelk.

    Sveikas pirkau Wilara parduotuvėje Prienuose. Čia parduotuvė bitininkystės prekių. Berods yra ir internetinė parduotuvė. 

  6. Sveiki, aš šiemet pradėjau rūgštinti su Oksalo (rūkštynių) rūgštimi. Dedu į kibirą 1\4 arbatinio šaukštelio su lietaus vandeniu PH gaunasi tarp 3-4. Kolkas  auga neblogai. Gal chemikai ką nors papasakotų apie šią rūgštį. Įdomu kad ant pakuotės yra galiojimo laikas iki 2021m.Ar pasibaigus galiojimui galima ją naudoti?

  7. Prieš 10 valandų, vk_ pranešimas:

    Bežiūrinėdamas šilauogių augintojų filmukus pastebėjau du eksperimentus, kurie pasiteisino – viename šilauogėms prideda vermikomposto (deda tiesiai į vazonėlį arba įmaišo į substratą 20-30%, arba tiesiog pabarsto aplink krūmą), kitame ukrainietis bandydamas taupyti brangias durpes į substratą įmaišydavo 10-15% juodžemio (dar panašus variantas, kai teigiamą rezultatą davė juodų (perpuvusių/mineralizavusių) durpių įmaišymas). Abiem atvejais šilauogės augo daug geriau. Taip pat ne kartą teko girdėti patarimus, kad sodinti į grynas rudas durpes nėra gerai, nes durpėse maistinės medžiagos yra surištos, augalas negali jų lengvai gauti. Visą tai apibendrinant gaunasi, kad nors sakoma, kad šilauogės įpratusios augti skurdžiuose dirvožemiuose, tačiau pasodinus į turtingesnį substratą jos augs geriau. Tad kodėl vis tik reikalingos tos durpės, kodėl be durpių šilauogės auga blogai ir kodėl grynose durpėse taip pat auga blogai? Manau, kad rudos durpės suteikia substratui purumą, oro laidumą, su tokiomis durpėmis substrate būna daug daugiau oro. O norimą rūgštumą galima gauti papildomai parūgštinant.

    Išvada – sodinant šilauoges rekomenduočiau į substratą įmaišyti truputį vermikomposto, juodų durpių arba juodžemio. :)

    Sveikas, ar turi taip pasodintų šilauogių ar tik filmukus matei? Žadu šiemet dar keleta pasodinti tai gal kokią pabandyti šiuo būdu.

  8. Prieš 16 valandų, Linuxx pranešimas:

    ir pas mane bunda :happy-cheerleaderkid:  Patriot ir Reka turi daug didelių pumpurų , o Bluecrop nustebino - ant kai kurių krūmų jau lapeliai sprogsta...ar ne per anksti? :eusa-think:

    Na tikėkimės ,kad didelių šalčių jau nebebus ir viskas bus gerai.

  9. On 2018-12-15 at 20:48, vk_ pranešimas:

    Nežinau kaip pas jus, o pas mane viena šilauogė auga toliau: :)

    IMG_20181215_102347.jpg

    O jei rimčiau, tai ši Draper net per tokį ilgą rudenį nesugebėjo numesti lapų, blogai, gali normaliai neperziemoti. Beje, ji beveik neaugo nuo liepos, ant šakelių matosi žiedinių pumpurų. Gali būti, kad ji nelabai tinkama mūsų klimatui.

    Šiuo atžvilgiu man patiko Rekos - labai laiku subrendo, numetė lapus, tikrai gerai peržiemos.

    Bendras vaizdas:

    IMG_20181215_102424.jpg

    Mano vienintelė Draper irgi su lapais liko norėjau nuskabyt bet stipriai laikosi tai palikau. Eglišakiais apdėjau nes irgi įtariu kad gali apšalti.

  10. Prieš 11 valandų, vk_ pranešimas:

    Ji savasakne ir pirkta Vitafloroje. Pirmais metais pardavinėjo tik savasaknes, o vėliau pradėjo pardavinėti skiepytas. 

    Pardavėjai nelabai mėgsta pardavinėti savasaknius savaime besidauginančius augalus. :)

    Tiesa, kero vyšnios nėra labai saldžios kaip tikėjausi, panašiai rūgščios kaip įprastinės vyšnios.

    O kokią geriau imti ar vazone bet mažą, ar plikom šaknim bet didesnę?

  11. On 2018-05-15 at 12:27, vk_ pranešimas:

    Vertas dėmesio augaliukas – Kero vyšnia: :)

     IMG_20180513_153040.thumb.jpg.5e18ddc9e6150b38abc97066185f2e14.jpg

    20170725_195150.thumb.jpg.abcf503702c6ab36bf115481503e85cd.jpg

    Pasodinau du sprindžio aukščio sodinukus, pirmais metais užaugo maždaug iki metro, antrais metais buvo keli žiedukai, net užmezgė, bet vėliau nukrito užuomazga. Trečiais metais (pernai) jau gausiai žydėjo ir derėjo. Šiemet vėl normaliai žydi. Visas šias kelias permainingas žiemas mano Kero vyšnios peržiemojo puikiai, realiai nepašalo nė viena šakutė, netgi visi pumpurėliai išsprogsta. Tad jos tikrai labai atsparios.

    Aprašyme teigiama, kad jos sukaupia dvigubai daugiau cukraus nei įprastinės mūsų vyšnios. Pernai (pirmas jų derlius) pas mane jos buvo tokios palyginti mėsingos, bet gana rūgščios, gal dėl šaltos ir lietingos vasaros. Žiūrėsiu, koks šiemet bus jų skonis.

    Auginu dvi Kero vyšnias skirtingose vietose, vieną iš jų pernai dengiau tinklu, kitos – ne, bet paukščiai jų uogų nekapojo, galima buvo nedengti. Jos savašaknės ir turi kažkiek duoti atžalų, bet pas mane jos iki šiol atžalų nedavė.

    Kero vyšnios aprašymas:

    KERO VYŠNIA

    Palyginti nauja veislė (1999 m.) išvesta Kanadoje, Saskačevano universitete, kryžminant sibirines mongolines vyšnias su paprastosiomis,  (Prunus fruticosa x Prunis cerrasus) x Prunus cerrasus. Kryžminimą pradėjo dar apie 1940-1950 metus dr. Lesas Keras (Les Kerr), ir tai šiandien keturių universiteto mokslininkų kartų darbo rezultatas, paremtas tūkstančiais bandymų.

    Žemaūgis krūmas, apie 2m skersmens, lengva uždengti nuo paukščių.

    Genetiškai savašaknė (neskiepyta) ir tai garantuoja jos išskirtinį atsparumą. Mažai plinta šaknų atžalomis.

    Vaisiai labai panašūs į mums įprastas vyšnias, tamsiai raudoni, normalaus vidutinio dydžio, apie 4 gramus (= ne per dideli, tinkami iškaulinti mechanizuotai). Tačiau jie išskirtiniai.

    Net ir vėsesniame nei Lietuvos klimate sukaupia beveik dukart daugiau cukraus nei paprastos vyšnios. Ir jos nevandeningos, jus nustebins itin sodrus vyšnių skonis. Prinokusio minkštimo spalva tokia tamsi, kad atskiedus vandeniu 1:20, sulčių spalva bus sodresnė nei grynų spanguolių sulčių. Turi daugiau antocianinų nei tradicinės vyšnios. Sunoksta palyginti anksti, Lietuvoje - jau liepos mėnesį.

    Labai tinkamos ne tik pyragams, bet ir želėms ir džemams. Savidulkė. Blizgūs gražūs lapai.

    Ir straipsnis vietinėje spaudoje:

    Kero vyšnia – nauja vyšnių karalienė

     

    Abejoju ar ji savasakne  bent jau vitafloroj  pardavime yra su kvapniosios vyšnios ir su paukštines trešnes poskiepiais. 

  12. On 2018-11-30 at 20:39, vk_ pranešimas:

    Pas tave pusę šilauogių sudaro Rekos - tai gal normaliai augusi tranšėja buvo vien Rekų tranšėja???

    Prie tavo auginamų aš dar sodinčiau Patriot, Bluecrop, Bonus, Hanah's Choice, Northland ir dar kokią nors, gal Sierrą.

    Ne normaliai augusioj tranšėjoj 2vnt. Rekos, Drapper, Chandler ir Toro.

  13. Prieš 2 valandų, vk_ pranešimas:

    O kokias dar veisles ketini sodinti? Ir primink, ką jau augini? :)

    Turiu 5 Reka 2 Chandler 2 Toro 1 Drapper. 

    Galvoju sodinti tas kur klausiau gal dar Spartan, Patriot, Siera, Blucrop kaip pavyks rasti norimas. 

  14. On 2018-11-21 at 09:30, vk_ pranešimas:

    Kažin, ar ten galima ką nors suprasti matuojant PH su juostelėmis. Aš kartą bandžiau, tai man nieko nesigavo suprasti pagal juostelės spalvą.

    Jei abejoji dėl rūgštinimo naudos, tai tuomet siūlyčiau pabandyti dalį raudonų krūmų parūgštinti, o su dalimi nieko nedaryti ir pažiūrėti, ar bus koks skirtumas. Nes nieko nedaryti tai irgi ne išeitis.

    Na kartais nieko nedaryti yra geriausia išeiti:obscene-smokingred: O jei rimtai tai nerūgštinsiu todėl kad į substratą įterpiau sieros tai kaip suprantu praėjus metams ji jau turėtų rūgštint?

  15. On 2018-11-16 at 23:30, vk_ pranešimas:

    Sveikas, Majau.

    O, tavo tranšėjos labai gražiai įrėmintos rąsteliais. :)

    Jei abi tranšėjas įrengei ir pasodinai vienodai, tai tada negali būti tokio skirtumo dėl sodinimo klaidų. Bet kadangi vasarą tau ištekėjo 5-6 kubai vandens, tai jie galėjo išplauti rūgštis arba prinešti šarmingų dalelių į tranšėjas. Ir tas rūgščių išplovimas tranšėjose galėjo įvykti nevienodai, todėl ir matome tokį skirtumą. Tie lapai dabar tokie raudoni turbūt dėl rudens, o kokie jie buvo vasaros pabaigoje? Ar nebuvo  gelsvi? Gelsvi jie būna dėl chlorozės, tai yra dėl medžiagų įsisavinimo sutrikimų, kuriuos sukelia per mažas rūgštumas. Jei ši versija teisinga, tada reikėtų bent kelis kartus rimtai rūgštinti, pavyzdžiui, su citrinos rūgštimi. Ir tą vertėtų pradėti daryti jau dabar, kol žemė neįšalus. Beje, net ir tranšėją su žaliomis šilauogėmis kokį kartą taip parūgštinčiau, nes ir ji juk buvo kažkiek užlieta.

    Youtubėje mačiau filmukų, kai šilauogėms prasideda panašios problemos po to, kai per jas po liūčių prateka upeliai. Va čia truputį panašus atvejis, bet čia dar ir molio daug liūtys prinešė, todėl net papildomi rūgštinimai nepadėjo, kol molio nepašalino:

    Beje, šio filmuko gale rodo auginamas spanguoles. Niekas jų neauginate? Spanguolėms puikiausiai tinka tai, ką paruošiame šilauogėms. Turbūt pavasarį pabandysiu pasodinti kelias stambiauoges spanguoles šalia šilauogių.

    Sveikas VK na lapai pageltę nebuvo. Tiesiog po vandens pribėgimo abiejų eilių lapai paraudonavo ir augimas beveik sustojo. Po kurio laiko vienoj eilėj lapai pažaliavo ir pradėjo normaliai augti, o kitoj eilėj taip ir liko paraudusiais lapais ir nedaug tepaaugo. Tranšėjos buvo įmirkę panašiai suspaudus delne nuvarvėdavo kažkiek vandens. Daugiau aš jų ir nelaisčiau nors ir buvo gana sausa, bet patikrinus durpės visada būdavo šlapios. PH matavau su juostelėm tai rodė normaliai . Nesuprantu kodėl viena eilė atsigavo o kita ne. Lauksim pavasario ir sužinosim.

×
×
  • Create New...