Jump to content

Linuxx

Nariai
  • Pranešimai

    87
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Atsakymai kurių autorius Linuxx

  1. On 2020-10-26 at 21:01, duncis pranešimas:

    Pavasarį praretinsiu ir aš krumus,tik gal ne taip drastiškai kaip video.Reiks vidurį krūmo prašviesint ir visas nulinkusias šakas iškarpit,nes labai susmulkėja uogos,o norisi didelių

    geniu ir aš negailėdama, bet mulčiuojant taip neužpilu stiebo...bijau pakenkti šilauogei...juk šaknies kaklelis užsipils, argi taip gerai?...Ir dar mano manymu tarpai tarp eilių mažoki :icon-rolleyes:

  2. Prieš 14 valandų, vk_ pranešimas:

    Šiandien per TV rodo Amšiejų, pasakoja apie sausmedžius, giria veislę Karina ir sako, kad jie dera gegužės pabaigoje. Nueinu prie savo Karinos, o ji kažkodėl dar tik žydi, nors jau antra gegužės pusė ir tuoj turėtų derėti: :)

    IMG_20200515_170455.jpg

    Turu ir aš Kariną, irgi dar žydi :icon-biggrin: Amšiejus kažką nupaistė į pievas ;)

  3. Prieš 14 valandų, vk_ pranešimas:

    Abrikosų vaisinės šakelės ir turi būti tokios smailios, rusiškai jas vadina "ietimis" arba "spygliais".

    Raudonskruostis ir Kaunas abu yra savidulkiai. Tai gal, Linuxx, tau reiktų pamėginti padirbti bitute, pavyzdžiui, nuskinti porą žiedelių ir pamėginti jais apdulkinti kitus žiedus ant kokios nors šakelės, kurią pasižymėti. Arba su kokiu vatos gabaliuku pamėginti apdulkinti vienus žiedus nuo kitų. :)

    Man vis truputį mistika kaip apsidulkina abrikosai. Jie žydi, kai dar šalta ir neskraido bitės. Va dabar už kokių 200 metrų stovi 20 avilių, bet ant abrikosų nėra nė vienos bitės. Panašu, kad juos, kaip ir lazdynus, pagrinde apdulkina vėjas.

    Bet dabar jau darbuojasi kamanės :eusa-dance: šalia auga slyva Kometa, kuri pilna žiedų jau prasiskleidusių, ir kamanės ją mielai lanko :D o ant abrikoso iš tikrųjų neužmačiau nei vienos... teks darbintis bitute :icon-biggrin:

  4. Nulūžo mažesnis lygtais... o tas kur likęs tai labai išstypęs. Vaisinės šakelės ant kurių yra žiedai kažkokios lb smailos, atrodo kaip ilgi spygliai. Šį vakarą apsukau su agro plėvele vieną šaką kokiais 3-4 sluoksniais, žiūrėsim ar bus naudos. Iš Vitafloros irgi nebeperku, nes buvo toks atvejis...užsakiau sausio mėn 5 gervuoges, radau vėlyvą veislę Chester, kurios seniai ieškojau, tai atsiuntė gegužės gale, po kokių 2-3 priminimų. O pinigus tai nusiskaičiavo jau užsakymo metu...nu žodžiu geras bardakėlis ten pas juos. 

  5. Prieš 21 valandas, vk_ pranešimas:

    Va kaip gelbėjo tavo dydžio abrikosą: :)

    Tiesa, šis saugojimas video baigėsi juokingai - kažkur išvažiavo kelioms dienoms palikę apsuktą ir abrikosas iškepė saulėje.

    Vietoje žvakių galima apačioje padėti kibirų su šiltu vandeniu. Dienai kibirus su vandeniu palieki šiltnamyje, o vakare šiltus pastatai po abrikosu. Vanduo yra geriausias šilumos akumuliatorius. :)

    Keista, kad tau apšąla Kaunas. Turiu dvi versijas:

    1) jis pas tave pasodintas dauboje?

    2) jis pas tave ne Kaunas, o kitos veislės, kuri yra kryžmadulkė ir jis tau ne apšąla, o paprasčiausiai neapsidulkina. :music-listen:

    Tiesa, aš ir šilauogių niekaip nuo šalnų nesaugau, ir gyvenu šaltoje vietoje, bet irgi jos žydėdamos neapšalo dar nė karto.

    Sodinau 2016 rudenį,pirkau Vitaflora.lt 2 abrikosus : Kauno ir Raudonskruostis paprastasis. Prigijo, augo puikiai. Pernai vasarą vienas per labai stiprų vėją nulūžo nuo pat apačios...toks vaizdas kad buvo pagraužtas apačioje...tai va kuris liko, nebežinau :rolleyes: kažkodėl galvoju, kad liko Kauno abrikosas. Bet juk būna, kad perki vieną, o gauni kitą veislę :D Auga tikrai ne dauboje, bet pas mus lygumos, kalvelių nėra, vietą rinkau kuo šiltesnę. Nors Lietuva nedidelė, bet klimato sąlygos tikrai nevienodos.

    Šilauoges saugau nuo šalnų tik ankstyvąsias veisles ir tik tuo atveju jeigu žiedai jau būna išsiskleidę, biškį žemesnė už 0 tempertūra jau yra rizika, kad nušals.                                                                                                                  

  6. Prieš 4 valandas, lunacy pranešimas:

    Kovo 26d pasodinti ir jau su ziedais, o senesni zmones uzmetinejo ar ne per anksti sodini :D. Pasodinta 2 wojtek, 2 zojtek, aurora ir honey bee.

     

     

     

    E18B8F64-FC1A-4CC6-A7C1-943C1702F78E.jpeg

    B7BF510C-42DF-4880-9C7A-C9484A1CC3BE.jpeg

    ne visada seni žmonės tiesūs būna,;) o sausmedžių labai ankstyva vegetacija, pas mane jau žydi :eusa-dance:

  7. Prieš 6 valandas, vk_ pranešimas:

    Pas mane irgi pirmas pražydo abrikosas Kaunas. Truputį vėliau ėmė skleistis abrikosas Dzintars. Ant rudenį pasodintų dvimečių abrikosų (kuriuos stipriai prikirpau) taip pat yra po keletą žiedų.

    Saugant nuo šalnų užtektų labai mažai šilumos, jei ją pavyktų kažkaip sulaikyti. Pavyzdžiui, jei pastatyti palapinę, kad sulaikyti orą, ir po ja uždegti vieną ilgai degančią žvakelę, tai jos pilnai užtektų. Arba kažkaip uždegti žvakelę apsukimo agroplėvele viduje.

    Dar kitas variantas, kurį naudoja, tai apipurškimas vandeniu iš vakaro. Jei augalas šlapias, vėjo nėra, tai vandens sušalimui į ledą reiks  daug energijos ir šlapias augalas ne atšals iki minus1 ar minus 2 laipsnių, o bus 0 temperatūra, kol visas vanduo pavirs ledu.

    Pas mane medis jau kokių 3-3,5 metrų, palapinę statyti nebėra kaip, apdengti irgi niekaip. Kiekvienais metais žydi, bet nušąla. Vandeniu purškiu šilauoges, jei žydėjimo metu būna šalnos. Bet purškimą darau visą naktį, labai pasiteisino. Pernai uogų buvo daug. O su tuo abrikosu tai net nežinau...nebent apsukti aplink tokį kaip ratą su plėvele ir apačioj keletą žvakių. Šiluma nesisklaidys, kils į viršų. Kitų variantų nėra .

  8. Prieš 20 valandų, ARUNASAS0 pranešimas:

    Pas mane pradeda zydeti persikas Maira. Pirmi metai,idomu ar labai jau lepus naktinems salnoms. Galvoju bandyt apsukt nakti.

    Pas mane abrikosas Kauno pradėjo žydėti, tai irgi suku galvą kaip apsaugot. Vienais metais vyšnias buvau apsukus agro keliais sluoksniais, nepadėj, vistiek nušalo. O viena pažįstama kai pas ją žydi persikas( o gal abrikosas, neprisimenu) ir praneša šalnas, po juo prideda ilgai degančių kapų žvakių nakčiai. Niekada nenušala, vaisių būna daug :rolleyes:

  9. Prieš 13 valandų, vk_ pranešimas:

    Kodėl nukertant šakelę reikia palikti mažą kotelį: 

     

    Ačiū vk_ už įkeltus video :romance-heartsfade: kadangi mokyklose karantinas, ir reikia sėdėti su mažąja namuose, tai ramiai galėsiu viską peržiūrėti :eusa-dance:.Šiaip V. Orecho video vieni mano mėgstamiausių, bet kai ūkyje kultūrų įvairovė, ir reikia spėti pažiūrėti ir N. Kiktenko, ir A. Kolesnikov, ir dar daug kitų... o dar pradėjau domėtis vymedžiais ;)

  10. prieš valandą, vk_ pranešimas:

    Sunkiai radau tą laidą, paminėjai datą prieš 3 dienas, o realiai tai ne paskutinė, o net priešpriešpaskutinė 23 serija: https://play.tv3.lt/svajoniu-sodai-10368055

    Nepaminėjai argumento, o Amšiejaus argumentas tik toks, kad tai gali paskatinti vilkūglių augimą. Iš esmės bet koks genėjimas bet kada sužadina vilkūglių augimą. Jei nugenėsi vasarą kaip siūlo Amšiejus, tai lygiai taip pat paskatinsi vilkūglių augimą sekantį sezoną. Nematau tame jokios problemos, ji lengvai išsprendžiama dar vasarą iškarpant nereikalingus ūglius. Tačiau net vasarą neiškarpius nėra jokių problemų tai iškarpyti sekantį pavasarį. Mano supratimu, idealiausias genėjimas yra kai genima ir pavasarį, ir vasarą. Vasarinis genėjimas leidžia anksti nukirpti nereikalingus ūglius, patrumpinti ūglius ir nukreipti augalo jėgas vaisinių šakelių auginimui. Taip padarę gausime ne vieną ilgą ūglį, o trumpesnį ūglį su išaugusiomis šoninėmis šakelėmis, kurios greitai duos derlių.

    Tą savo didelę trešnę patrumpinau maždaug metru (nupjoviau viršūnę ties pirmu išsišakojimu) ir praretinau vainiką. Labai daug žiedų, tai dar pagailėjau. Norisi kitą pavasarį dar pažeminti, turbūt nupjausiu viršūnę ties sekančiu išsišakojimu. Arba tai padarysiu pagal Amšiejų vasarą nuvalgius uogas. Aš kasmet vasarą po derliaus nuėmimo truputį apgeniu vyšnias ir trešnes. 

    Pas mus daug mitų ir nežinojimo dėl genėjimo. Tai šilauogių 4 metus negalima genėti, tai žiemą negalima genėti, o apie vasarinį genėjimą išvis dauguma net negirdėję. O išties galima ir net verta genėti ištisus metus - keturis sezonus.

    Aš žiūrėjau čia apie trešnes  https://play.tv3.lt/svajoniu-ukis-10370603 . O aš su kriaušėmis taip prisižaidžiau... pernai pavasarį patrumpinau, o per vasarą prie visų neradau laiko prieiti ir ūglius išpjauti...tai šį pavasarį matau akivaizdų skirtumą tarp tų kur išpjoviau ūglius, ir kur palikau...Darau išvadą, kad genėti ne tik galima ištisus metus, bet ir BŪTINA :icon-biggrin:

  11. On 2020-02-29 at 20:18, vk_ pranešimas:

    Trešnės genėjimas: 

    Ir manęs dar laukia didelė trešnė (didesnė nei šiame video), kurioje bandysiu nupjauti viršūnę, praretinti ir pažeminti. Bet neiškart gausiu galutinį norimą rezultatą, o palaipsniui, kažkiek šiemet pažeminsiu ir žiūrėsiu, kaip po metų atrodys.

    Labas vk_  :hand: Apie tręšnių genėjimą buvo laida Svajonių ūkio kovo 8d., Amšiejus pasakojo kas atsitinka pjaustant šakas su tikslu "pažeminti" augalą, dažnai gaunasi atvikštinis variantas. 

  12. On 2019-09-12 at 22:44, vk_ pranešimas:

    Pavasarinio "milijono ziedu" autoriaus rezultatai. Beje, atkreipkite demesi i nauja lauka - jis sodina i pjuvenas be durpiu. Cia jam priklauso fraze "per daug pjuvenu nebuna".

    Mano patirtis su pjuvenom tokia:sodinant prieš kokius 3-4 metus į vieną tranšėją kliuvo pjuvenų dvigubai daugiau negu į kitas, nes pritrūkom durpių. Šioje tranšėjoje šilauogės augo prasčiausiai, nors laistymas ir tręšimas buvo visų vienodas.Tik pamulčiavus durpėmis šilauogės akivaizdžiai atsigavo ir stipriai ūgtelėjo. dabar visada mulčiuojam 50/50 durpės su pjuvenom. Pjuvenos gerai, bet reikia nepamiršti, kad tada reikės daugiau amonio sulfato, o kiek tas daugiau? sunku pataikyti, o trąšų perteklius irgi pražūtingas augalui. 

    Ir mano manymu labai maži tarpai, 450 krūmų apmulčiuoti reikės daug kartų su kibiru vaikščioti, nu gal karutis kaip nors dar pravažiuos, kokios darbo sąnaudos ??? Ir dar tokiu tankumu susodinus, idealios sąlygos grybinėms ligoms plisti, ypač drėgnesniu oru, nebent suvaldo situaciją fungicidais,nes kitų variantų kaip ir nėra.

  13. Visas šilauoges sodinome į pjuvenų/durpių mišinį ir viskas auga kuo puikiausiai jau ne vieni metai. Durpės buvo dviejų frakcijų: smulki ir švylis, maždaug 50/50, kai kur švylio teko ir daugiau, kuom labai džiaugiuosi, nes jis irdamas duos daug naudos šilauogėms. Mulčiavimui jau augančių kelis metus naudojome durpes, bet kitais metais planuoju maišyti durpes su pjuvenomis, nes vien durpę dėti labai brangu...

    Plėvelę iš šonų irgi norėčiau uždėti, nes tai labai palengvintų priežiūrą nuo žolių, bet neįsivaizduoju kaip tai padaryti....

  14. On 2020-01-20 at 23:21, vk_ pranešimas:

    Pernykščius metus skelbiau mulčiavimo metais, o šiuos metus skelbiu genėjimo metais. :)

    Praėjusį sekmadienį užsiiminėjau maždaug tokiais dalykais:  

    Kol nepradedi genėti, tol nesimato kiek iš tikrųjų daug reikia išgenėti.

    Sveikas vk_... ar ne per anksti genėti? Suprantu, kad žiema tokia netikra, bet man atrodo, kad per anksti dar...

  15. Prieš 10 valandų, vk_ pranešimas:

    Kodėl taip manai? Toje nuotraukoje tie didesni apvalūs riešutai yra nuo lazdyno, kurį Žaliojoje stotelėje pirkau kaip Halės didžiuosius. Barceloną irgi turiu, ant jos buvo keli riešutai.

    Žalioje stotelėje esu nupirkusi tokių nesąmonių kad oi....geltonieji serbentai kažkodėl užaugo raudoni, Weba lazdynas buvo pavadintas raudonlapiu lazdynu...ir jau ne vienas rašė, kad nusiperka ne tai ko nori( ne tai kas ant augalo etiketės parašyta) ;)

     

  16. Prieš 8 valandas, vk_ pranešimas:

    Aš atskyrimo plėvele tikslu suprantu tik rūgštaus substrato atskyrimą nuo nerūgščios žemės. O molis yra pati blogiausia žemė šilauogėms, todėl sakyčiau, kad kaip tik molyje yra visų svarbiausia atskirti substratą plėvele. O smėlynuose galima neatskyrinėti, nes ir taip jie beveik tinkami šilauogėms. Niekad neteko girdėti versijos, kad plėvelę dėtų šone, kad būtų drėgniau.

    Jei žemėje labai daug molio, tai rekomenduojama sodinti pakeltoje lysvėje arba ant suformuoto kauburėlio, kad neužmirkinėtų šaknys.

    Man plėvelės dėjimas iš tikrųjų atrodo visai nereikalingas pinigų mėtymas ir papildomos darbo sąnaudos, vis tiek per laiką substrakto ph pasikeis. Be to gaunasi taip kad šilauogė augs kaip ir vazone,tik laaabai dideliam, o kam to reikia? Dėl rūgštumo palaikymo nėra brangu naudoti sierą ir mulčiuoti ant viršaus durpe, pjuvenom, spygliais. Sodinant keletą krūmų gal ir galima taip žaisti, bet jei didesnis plotas...:eusa-think:

  17. Prieš 8 valandas, vk_ pranešimas:

    Va Linux minėta graži Bluegold nuotrauka. :)

    Pažiūrim Bluegold veislės aprašymą:

    BLUEGOLD - krūmo aukštis apie 1,2 m., uogos vidutinio skonio rūgštesnės, vidutinio dydžio, sirpti pradeda rugsėjo pradžioje, atsparios šalčiui apie -30°C.

    Bluegold uogos lyginant su Arūno minėtomis Patriot, Toro, Bluecrop ir Chandler bus mažesnės, už Sierrą turbūt kiek mažesnės ir panašios į Reką. Be abejo, uogų dydis priklauso nuo užuomazgų kiekio, bet kalbame apie vidutinį atvejį, kurį galime lyginti su kitų veislių savybėmis.

    Pas mane Bluegod jau seniai nuskinta ir suvalgyta :angry-nono: mano turimai labiau tiktų toks aprašymas :Vidutinio ankstyvumo, derlinga veislė, sukurta JAV. Krūmas vidutinio augumo (iki 1,2 m.). Uogos vidutinio dydžio, mėlynos su stipria vaškine apnaša, odelė labai tvirta, skanios.
    Minkštimas žalsvas, skanus, aromatas nestiprus. Uogos nuskintos labai gerai laikosi, tinka realizuoti šviežias ir ilgam laikymui. Uogos nuskinamos per du kartus, sirpti pradeda rugpjūčio viduryje. Veislė atspari šalčiui iki -30°C.  :rolleyes: 

    Bet jei tektų plėsti plantaciją šių daugiau nebesodinčiau, man labiausiai patiko Bluecrop :romance-hearteyes:. Bet sodinant dėl savęs tikrai verta pasisodinti įvairių veislių, tik labai vėlyvų veislių nesirinkčiau.

×
×
  • Create New...