Jump to content

Avių liga


Danute1970

Recommended Posts

  • po 9 mėnesių...
  • po 2 savaičių...
klausimas... turiu keleta aviu. Bet pradejo negraziai atrodyti... keletas eriuku pasidare silpni. eidami neturi tokios jegos, pastumi - lyg griuna. Vienas krito - tai isskrodus - buvo viskas grazu, tik tulzis kazkaip pakritus... Gal kas turit koki patarima...

Silpnumas yra keleto sutrikimų požymis. Gali trūkti mineralinių medžiagų (kobalto, vario), gali būti apsinuodiję variu (ypač mažieji, jeigu duodate netinkamų laižalų skirtų ne avims), gali būti acidozė (ar duodate grūdų?) ir t.t. Daug kas yra pataisoma, jei aiški priežastis, bet pasakyti gali tik veterinaras. Kviesčiau ir kuo greičiau, kad nebūtų didesnių nuostolių.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mes tai duodam mieziu-avizu misinio miltus, tik musu malunas nebaisiai smulkiai mala tai pats tas, nesigauna gryni miltai. Grynai labai smulkiai malti miltai negerai. Kiti duoda nemaltus grudus ir sako kad taip geriausia. Bet pas mus kai avys pratusios gauti maltus tai nemoka valgyti nemaltus :) apsiputoja uzpringsta nuo grudu tik :lol:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Vikių grūdų padauginti nereikia, sako, gali apsinuodyti. Mes išvis neduodam. Ir vištom labai saikingai - nelbai ir lesa.

Yran uomonė, kad netraiškytų grūdų visų nesuvirškina ir gaunasi pašaro nuostolis (galima ptyrinėti kakučius ir iškart aišku). Malti kuo rupiau, miltų išvis nereikėtų, nes gali tuoj užsikimšti prieskrandžiai ir amen. Dabar sakoma, kad ir karvėms reikia rupiai maltų grūdų, o ne miltų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 mėnesių...
Mano vienai avytei kuri turi ėriuotis iškrito makštis .Kai avis atsistojo pavaikščiojo ,iškritimas atsistatė,ėriavimosi stangų nesimato.gal susidūrėte su šia problema .Algimantas

Jeigu tai makšties prolapsas arba iškritimas (Uterine Prolapse), rašoma, kad (verčiu): "vagina (makštis) išsiverčia ir išstumiama per gimdos kaklelį kai avis stanginasi gimdymo metu. Tai gali įvykti iškart po ėriavimosi arba praėjus keliomsdienoms po ėriavimosi. Makšties iškritimas pavojingas avies gyvybei. Galima ranka įstumti atgal, prieš tai pakėlus į viršų avies užpakalines kojas.

Išverstą makštį reikia nuplauti šiltu muluotu dezinfekciniu tirpalu ir įkišti atgal, kol išsivertęs audinys nesušalo ir neapdžiūvo. Įpilit į makštį vandens - taip užtikrinsite, kad "rageliai" nebus susitraukę [nežinau kaip atrodo, todėl gal čia suprasite patys, nes Jums matosi]. Sergančioms avims reikia duoti antibiotikų ir oksitocino (oxytocin - gal rasite?). Preišingai nei gimdos iškritimo atveju, makšties prolapso atveju avis gali gyventi.

Angl.:

Uterine prolapse

A uterine prolapse is when the womb (uterus) is turned inside out and pushed through the birth canal by abdominal strainings of the ewe. It may occur immediately after lambing or several days later. A uterine prolapse is a life-threatening condition. Before the prolapsed uterus is be manually forced back into the ewe, the ewe's hindquarters should be raised.

The uterus should be cleaned with a warm, soapy, disinfectant solution prior to replacement and should be replaced before the tissues become dry or chilled. Pouring water into the uterus will help to ensure that the tips of the horns are unfolded. Affected ewes should be given antibiotics and oxytocin. Unlike ewes that prolapse their vaginas, it is okay to keep a ewe that has prolapsed her uterus.

Išversiu dar apie vaginos iškritimą (Vaginal Prolapse), nes ten truputį kitaip:

"Dažniausiai pastebimas paskutinį ėringumo mėnesį arba netrukus po apsiėriavimo. Priežastys g.b. hormonų ar medž. apykaitos disbalansas, per riebi/per liesa avis, per idelės apimties pašarai, trūksta mankštos, jeigu anksčiau sunkiau ėriavosi, per didelis pilvo spaudimas ir vaisiaus svoris. Prolapsas dažniausiai įvyksta ir per kitą nėštumą.

Iškritusią vaginą nuplauti šiltu muiluotu dezinfekciniu tirpalu ir įstumti atgal į avies kūną. [būna toks "šaukštelis", kurį įdeda, kad neiškristų vėl.] Jeigu avis apsiėriavo, susiuvama, kad neiškristų pakartotinai [žinau, kad Lietuvoje vienas vet gydytojas tai darė kažkieno ožkai]. Tokios avies geriau nebekergti, nes tai paveldima liga, o ėriuką geriausiai užsiauginti tik mėsai, nepalikti bandoje.

Angl:

Vaginal Prolapse

Vaginal prolapses (protrusion of the vagina) are most commonly observed during the last month of pregnancy or shortly after lambing. Many factors have been implicated in the cause of vaginal prolapse, such as hormonal/metabolic imbalances, overfat/overthin body condition, bulky feeds, lack of exercise, dystocia in previous pregnancies, increased abdominal pressure and fetal burden. Prolapses often recur in subsequent pregnancies.

The exposed vagina of affected ewes should be washed with soapy disinfectant solution and forced back into the ewe. A bearing retainer or "spoon" can be inserted and secured in the ewe to prevent further prolapsing. In a ewe that has lambed, sutures are used to secure the prolapse. Affected ewes and their offspring should probably not be kept in the flock for breeding animals due to the possibly hereditary nature of the problem.

Tame psl yra nuotraukų - žr. nuotraukų stulpelyje kairėje:

http://www.sheep101.info/201/diseasesa-z.html

Prolapse starting - prolapso pradžia.

Rectal prolapse - tiesiosios žarnos prolapsas.

Sutured prolapse - susiųtas prolapsas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Vakaruose vet gydytojų paslaugos labai brangiso, kas įmanoma avių augintojai pasidaro patys. Šiai avytei vis vien ne kokia ateitis, svarbu, kad dar atisvestų, dar naudos duotų. Nebijokite bandyti. Skystis manau g.b. virintas šiltas vanduo su ūkiško arba baktericidinio muilo pamuilėm. Jeigu ir apždiūvo, aš vis vieną bandyčiua, blogiau tikriausiai jau nebus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Vakaruose vet gydytojų paslaugos labai brangiso, kas įmanoma avių augintojai pasidaro patys. Šiai avytei vis vien ne kokia ateitis, svarbu, kad dar atisvestų, dar naudos duotų. Nebijokite bandyti. Skystis manau g.b. virintas šiltas vanduo su ūkiško arba baktericidinio muilo pamuilėm. Jeigu ir apždiūvo, aš vis vieną bandyčiua, blogiau tikriausiai jau nebus.

Ačiū ,Loreta, kol kas vargstame su ta avyte,naudojamės patarimais.ŽEMAITIŠKAS DĖKUI.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sveiki kolegos. Vakar avyte atsivede 2 mazylius viena begalo myli i kita ne nenori ziuret, tai antraji tenka maitinti, Bet ne tai esme. Kadangi erevosi nakti tai radau ryte ir avis buvo praryjusi nuovalas, daviau vandens su cukrumi ir apie 200-300 gr. Grudu ir sieno. Dabar aviai kazkas burguliuoja skrandyje ar tai stempleje tarsi atsiraugti nori. Dar pastebejau kad neatrajoja (bent jau nemaciau). Taigi gal kam buvo panasiai? Gal sustojo virskinimas? Gal cia dar tik visrkina tas nuovalas? Dekui uz atsakyma

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jeigu neatrajoja, tai pirmas ženkals, kad kažkas blogai. Nuovalos, jeigu neužspringo, tai gal nieko baisaus nebus, susivirškina. Štai grūdus duoti paskubėjote, nes po ėriavimosi reikia dutoi laiko (kokias 3 dienas), kol tešmuo ir pieno gamyba susitvarko, o grūdai juk skaitna pieno gamybą.

Pabandykite sugirdyti pusę stiklinės degtinės. Sako, kad gyvuliams tai pirmas vaistas. Aš taip neseniai dariau, kai mano avis apsirij grūdias - po pusdienio ėmė ėsti.

Dėl maitinimo: anglų forume perskaičiau dar apie vieną būdą, kaip priversti avį maitinti ėriuką: pririšti avį, užmauti jai ant galvos nuo siaurų senų džinsų klešnių atkirptą galą ir leisti ėriukui žįsti. Po kelių kartų turėtų prisileisti.

Po ėriavimosi ji karščiuoja, tai nežino ką daro. Dar jeigu jauniklė, tai išvis. Suleiskite jai multivitaminų arba užlašinkite ant duonos - 5 ml.

Nuo tokio kiekio cukraus gali suviduriuoti, todėl reikia duoti 5 val. š. su juoda arbata: užplikyti 1 valg. š. j. arbatos ir pritruakus atskiesti šiltu vandneiu iki 2 l - pirmą kartą nereikėtų duoti daug gerti. bet ne visos avys geria j. arbatą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Gal nereiks šaukti. Svarbiausia sugirdyti tos degtinės, rytą bus matyti. Reikia paimti buteliuką su siauru ir ilgesniu kakleliu, pvz., mažą plastmasinį nuo mineralinio. Jos burnos šone tarp priekinių ir kūrminių dantų yra tarpas be dantų. per ta ptarpą įkišu pirštą, pražiodau, į tą tarpą įkišu butelio kaklelįm užverčiu ir ji savaime įma ryt. Taip sugirdo ir karvėms.

Avytės galvą reikia laikyti prispaudusi sau prie šono (snukiu į priekį) ir užversti, įkišti butelį ir supilti. Jeigu avytė baikšti, prie tokių procedūrų nepratusi, kas nors turi ją priremti prie sienos ir palaikyti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sintetinis cukrus.... ar dihidroksilinis (dažniausiai) alkoholis, supiltas į prieskrandį paprastai pramuša prieskrandžio "matracą" (na, šieno, stambaus pašaro daleles) ir su skystu prieskrandžio turiniu patenkantis į plonąsias žarnas, kur jau fermentais skaidomas į gliukozę...

Energetinė parama gyvulio organizmui po .... vaikavimosi streso..

Karvėms labai vengiame avižų ir kviečių iškart po apsiveršiavimo (kuo smulkiau malti, tuo blogiau) dėl labai greitai skylančio krakmolo (grūdus gyvuliams šeriame būtent dėl krakmolo, ne dėl baltymų; Baltymų grūduose nuo 10 proc avižuose iki 14- 16 proc kviečiuose (labai geri tokių nešeriam) o krakmolo nuo 50 avižuose iki 70 kviečiuose) Po apsivaikavimo būna apmirusi kažkuri dalis prieskranžio gaurelių (papilių)(karvėms iki 50 proc, avims - nežinau) ir labai tampa gyvuliui sunku sugerti skaidant lengvai skylantį krakmolą susidariusias LLR (laisvas riebalų rūgštis) parūgštėja terpė, gyvulys viduriuoja, vystosi acidozė su visais iš to išplaukiančiais malonumais arba ne..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sintetinis cukrus.... ar dihidroksilinis (dažniausiai) alkoholis, supiltas į prieskrandį paprastai pramuša prieskrandžio "matracą" (na, šieno, stambaus pašaro daleles) ir su skystu prieskrandžio turiniu patenkantis į plonąsias žarnas, kur jau fermentais skaidomas į gliukozę...

Energetinė parama gyvulio organizmui po .... vaikavimosi streso..

Karvėms labai vengiame avižų ir kviečių iškart po apsiveršiavimo (kuo smulkiau malti, tuo blogiau) dėl labai greitai skylančio krakmolo (grūdus gyvuliams šeriame būtent dėl krakmolo, ne dėl baltymų; Baltymų grūduose nuo 10 proc avižuose iki 14- 16 proc kviečiuose (labai geri tokių nešeriam) o krakmolo nuo 50 avižuose iki 70 kviečiuose) Po apsivaikavimo būna apmirusi kažkuri dalis prieskranžio gaurelių (papilių)(karvėms iki 50 proc, avims - nežinau) ir labai tampa gyvuliui sunku sugerti skaidant lengvai skylantį krakmolą susidariusias LLR (laisvas riebalų rūgštis) parūgštėja terpė, gyvulys viduriuoja, vystosi acidozė su visais iš to išplaukiančiais malonumais arba ne..

o tai kuo jas serti,po apsieriavimo?

grudus duodu visom,tai kaip daryt?

atskirinet i apvaisaintas ir ne ner tech galimybiu,o verst kitas badaut??? :icon-rolleyes:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Miežiai, kuo stambiau traiškyti, būtų geriausia išeitis Lietuvoje... Jų krakmolas lėčiau skaidomas...Dar geresnis dalykas būtų traiškyti kukurūzai... Išvis idealu yra sorgai, bet apie juos tik svajoti galima..

Rūgštėjimo nesukelia, ir pakankamą kiekį bakterinio baltymo prieskrandyje produkuoja šeriant kažkuria dalimi cukrinių runkelių išspaudomis, jau rašiau kažkur...

Jei negalit nutraukti grūdų, kokių tik turit.... nemalkit jų...smulkiai..geriausia būtų skaldyti ar traiškyti..

Ai, tiesa, p. Tarpezere, pas mane išsilavinimo tik pirktas neakivaizdinio technikumo diplomas, tai jūs gali ir nepriimti mano patarimų už gryną pinigą...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Miežiai, kuo stambiau traiškyti, būtų geriausia išeitis Lietuvoje... Jų krakmolas lėčiau skaidomas...Dar geresnis dalykas būtų traiškyti kukurūzai... Išvis idealu yra sorgai, bet apie juos tik svajoti galima..

Rūgštėjimo nesukelia, ir pakankamą kiekį bakterinio baltymo prieskrandyje produkuoja šeriant kažkuria dalimi cukrinių runkelių išspaudomis, jau rašiau kažkur...

Jei negalit nutraukti grūdų, kokių tik turit.... nemalkit jų...smulkiai..geriausia būtų skaldyti ar traiškyti..

Ai, tiesa, p. Tarpezere, pas mane išsilavinimo tik pirktas neakivaizdinio technikumo diplomas, tai jūs gali ir nepriimti mano patarimų už gryną pinigą...

malonu kad turit gera jumoro jausma :lol:

tikiuosiu neizeisiu jei dar paklausiu ar butina avizas traiskyti,?nes iki sioliai duodavau cielas?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Dėl traiškytų/netraiškytų grūdų nustojau jaudintis, kai sužinojau, kad stambieji mūsų avininkai (Biržai) ir jų kolegos užsienyje netraiško. Kalbant apie avis, nesmulkinti grūdai sumažina acidozės riziką, nes jie virškinami lėčiau, o avių skrandis juos puikiausiai suvirškina.

Duodant grūdų, balansui rekėtų duoti šakniavaisių, bet su šios diskusijos pėltojimu geriau būtų persikelti į tam skirtą temą, paskui naujokai nieko neranda ir klausinėja šimtus kartų (apie grūdus, Tarpezere, diskusijos vyko ne kartą ir ne du toje bendroje Avininkystės temoje).

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, kolega Loreta jau pasakė, kad užsienyje (tame, kurį vakarais vadiname, o kažin kaip uzbekai, tadžikai, turkmėnai, azerbuzai augina, jie gi irgi avių fanai) grūdų netraiško, duoda sveikus... Mano visos žinios iš melžiamų karvių, o jos, nors ir didesnės, mikrobinei fermentacijai daugių daugiausia 18 valandų turi... Todėl joms grūdų krakmolą darome prieinamesnį mikrobinei fermentacijai.... Avytė, (ir mėsiniai galvijai) turi tam laiko bent tris kartus daugiau... todėl mikrobai, turbūt, įveikia ir nepažeisto grūdo luobą... Taip kad jei išmatuose nerandate sveikų grūdų, galite labai sekmingai juos tokius šerti ir toliau..

Tiesa, išmatuose sveikas atrodantis grūdas nebūtinai toks yra.... Karvutėms mes tą likutį perplauname ir sveikus grūdus (jei tokie pasitaiko) bandome ant kieto paviršiaus spausti.... tankiai būna tik sveikai atrodanti luobelė.... vidus tuščias..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...