Jump to content

Stiklo pluošto profiliai – moderni alternatyva


Recommended Posts

Stiklo pluoštas – ypač dažnai naudojama medžiaga aviacijos, automobilių, laivų gamybos pramonėje, iš jo, dėl išskirtinio tvirtumo, visiško atsparumo korozijai ir lengvumo, gaminamos net toksinių chemikalų taros, taip pat vonios, dušo kabinos, vandentiekio vamzdžiai ar meškerykočiai. Statybų pramonėje stiklo pluoštas tapo plačiai naudojamas jau nuo praeito amžiaus vidurio – pavyzdžiui, kabančiuose tiltuose plieninius lynus pakeitus stiklo kompozito pluošto lynais, konstrukcijos tapo daug lengvesnės, tačiau Lietuvos statybų aikštelėse ši medžiaga vis dar laikoma naujiena, o jos privalumai neretai lieka nepastebėti dėl įsisenėjusio požiūrio bei savotiškos naujovių baimės.

Ambicinga bei konkurencinga medžiaga

Stiklo pluošto profiliai šiuo metu yra laikomi viena ambicingiausių bei perspektyviausių alternatyvų plieno konstrukcijoms. Nerūdijantis plienas kaip statybinių konstrukcijų pagrindas nė iš tolo neprilygsta stiklo pluoštui, pastarasis konkuruoja su cinkuotu plienu bei juoduoju metalu. Specialistų teigimu, Lietuvoje stiklo pluoštas vis dar tebėra naujiena, nors šios medžiagos pagrindu jau įgyvendintas ne vienas ambicingas projektas. Tokia paradoksalią padėtį, kaip dažnai nutinka su moderniomis į mūsų šalį atkeliaujančiomis statybinėmis medžiagomis, didžia dalimi lemia vyraujantys mitai, jog metalas yra savotiškai tauresnė bei patikimesnė medžiaga, o jo kaina laikoma pagrįsta ir visiems suprantama, todėl į panašią stiklo pluošto gaminių kainą bei pačią medžiagą žiūrima su tam tikru nepasitikėjimu. Tačiau, specialistų tvirtinimu, stiklo pluošto konstrukcijos, kurios gerokai pranoksta savo konkurentes, negali būti pigesnės nei cinkuoto ar juodo metalo gaminiai, nes jos pasižymi begale pranašumų: stiklo pluošto gaminiams būdingas didelis mechaninis atsparumas (šiuo atžvilgiu jie lenkia plieną), atsparumas korozijai bei įvairiems chemikalams, antimagnetinės ypatybės, nesukelia radijo trikdžių. Stiklo pluoštas – efektyvus dielektrikas (medžiaga, nelaidi elektros srovei, nes neturi laisvų elektros krūvių), o šiluminė jo izoliacija prilygsta medienai.

Stiklo pluošto konstrukcijos atsparios šalčiui bei karščiui, joms nebaisūs temperatūrų svyravimai (nuo -70 iki +70 ºC). Tuo tarpu plastikas ir metalas, veikiami aukštos temperatūros, išsiplečia, žemos temperatūros veikiami – susitraukia. Stiklo pluoštas į tokias deformacijas reaguoja penkis kartus mažiau. Esant ypač žemai temperatūrai, medžiaga nekietėja ir nesitraukia, dėl to netampa trapi, nepraranda savo tvirtumo; o ypač aukštos temperatūros (iki +100 °C), neretai susidarančios pietiniuose pastatų fasadų paviršiuose, sąlygomis išlaiko stabilią formą – nepasidaro plastiška ir išlaiko itin mažą terminio plėtimosi koeficientą.

Tai tiesiog unikaliai stabili medžiaga. Kaip ir kitos kompozitinės medžiagos ji tarsi „atsimena“ savo formą, todėl gaminiai iš jos praktiškai nesideformuoja. Medžiaga – nedegi, aukštoje temperatūroje nevirsta plastiška. Ją sudeginti įmanoma tik atviroje liepsnoje, realaus gaisro, kur nesudega tik betonas, metu – tokiu atveju į aplinką jis neišskiria jokių toksinių medžiagų.

Stiklo pluoštas nebijo ir ultravioletinių spindulių. Įkaitus, jis neskleidžia nuodingų medžiagų, kaip kiti profiliai. Absoliutus ekologiškas švarumas – dar vienas šios medžiagos pranašumas. Stiklo pluoštui spalva (pagal RAL spalvyną) suteikiama gamybos metu į smalą įmaišant reikiamo atspalvio pigmentą, todėl skirtingai nei metalo gaminiai profilio spalva neblunka. Dėl šių ypatybių stiklo pluošto konstrukcijos nesudėtingai gali būti derinamos prie kitų estetinių pastato sprendimų. Profiliai gaminami iš stiklo pluošto – nuostabios gamtinės medžiagos: ekologiškos, patvarios bei ilgalaikės.

Palyginus su klasikinėmis, statybose naudojamomis, medžiagomis vidutiniškai sutaupoma apie 30–40 proc. įprastai statyboms skiriamų lėšų, nes nereikia sunkių pamatų, jos greitai montuojamos, lengvai gabenamos. Stiklo pluošto konstrukcijos net keturis kartus lengvesnės nei plieninės, todėl didelį profilį, kurį įprastai kelia kranas, gali pakelti žmogus. Dėl paprasto ir greito paruošimo bei montavimo sutaupomos nemažos lėšos, kurios būna išleidžiamos sunkiajai keliamajai technikai išsinuomoti.

Stiklo pluošto profilių gamyba

Stiklo pluošto profilis – tai stiklo pluošto ir termoaktyvių dervų mišinys. Šių dervų pagrindas – skystos poliesterio, vinilo, epoksidinės ir fenolio dervos. Pastarosios suteikia antikorozines ypatybes, o dervų įvairovė paverčia medžiagą atsparia skirtingiems korozijos poveikiams. Korozija – metalų irimas dėl fizikinės ir cheminės sąveikos su aplinka, kuomet metalas pereina į oksiduotą būklę ir praranda jam būdingas ypatybes. Pagrindinio šio reiškinio priežastis – termodinaminis metalų nestabilumas, todėl gamtoje jie visi yra oksidavęsi. Stiklo pluošto profiliai gaminami iš įvairių dervų mišinio, todėl gaminys yra apsaugotas nuo oksidacijos.

Stiklo pluošto profiliai gaminami vadinamuoju pultruzijos būdu. Ši technologija pasižymi nenutrūkstamu procesu, kurio metu stiklo pluošto siūlų matrica impregnuojama termoaktyviomis dervomis, o dervoje impregnuotas stiklo pluoštas toliau paduodamas į įkaitintą klišę, kuri parinkta pagal formuojamo produkto geometrines ypatybes. Iš esmės visi profiliai skersai sustiprinti stiklo pluošto audiniu. Profilio centre išdėstytas stiklo siūlų pluoštas, kuris atlaiko išilgines jėgas. Tokia sandara leidžia atlaikyti didesnes apkrovas.

Kietinimo procesas vyksta įkaitusioje krosnyje, kuri sukietina dervas. Suformavus stiklo pluošto profilį atpjaunamas reikiamas jo ilgis. Pultruzijos technologija leidžia per trumpą laiką įgyvendinti užsibrėžtus tikslus, o ir pačios konstrukcijos yra puikių fizinių charakteristikų, mobilios bei ergonomiškos. Stiklo pluošto profilių paviršiai padengti papildomu pluošto audiniu, kad būtų garantuotas UV ir oro sąlygų atsparumas.

Neribotai taikoma medžiaga

Dėl savo ilgaamžiškumo, saugumo bei kokybiškumo stiklo pluošto gaminių pritaikymas – itin didelis, jie naudojami chemijos bei maisto pramonėje, nutekamųjų vandenų įrenginiuose, tekstilės ir popieriaus pramonėje, tiltų bei tunelių statyboje, ir įvairios paskirties architektūroje. Stiklo pluošto konstrukciniai profiliai naudojami visur, kur yra iškelti ypatingi reikalavimai medžiagai.

Stiklo pluošto pranašumai geriausiai atsiskleidžia taikant šią medžiagą kupolo ar sferos formos pastatų konstrukcijoms. Tai gali būti gamyklos, sandėliavimo, kultūros, gydymo paskirties pastatai, poilsio pastatų konstrukcijos, sporto objektai, pavėsinės ir stoginės, vaikų žaidimų aikštelės, greitai surenkami kupolo formos paviljonai.

Sferinės konstrukcijos pastatai gali patenkinti didelės erdvės ar tūrio poreikį (iki 5 000 m²), nenaudojant atraminių kolonų ir atramų. Stiklo pluošto profilių konstrukcijos atitinka aukščiausius šiuolaikinius projektavimo, technologinius ir ekonominius pramoninės statybos reikalavimus ir leidžia išvengti didelės dalies įprastai tokio tipo pastatų statybai skiriamų investicijų. Šios konstrukcijos – nepakeičiamas sprendimas ir mažojoje architektūroje, iš šios medžiagos gaminami laiptų apsauginiai turėklai, apsauginės kopėčios, stogo apsauginės tvorelės, parkų turėklai bei pėsčiųjų atitvarai.

Stiklo pluoštas plačiai taikomas ir interjero sprendimuose, vienas puikiausių pavyzdžių – stiklo pluošto grindų plokštės, tapusios nepakeičiamu įvairių biurų, bankų bei valdymo stočių patalpų sprendimu. Tokios pakeliamos (dvigubos) grindys naudojamos tada, kai nėra galimybių ventiliacijos šachtas laidus ar kitus elektrinius prietaisus išdėstyti sienose ar lubose. Jos ypač naudingos ten, kur reikalingas techninis lankstumas. Visiškai prieinamos pogrindinės erdvės leidžia laisvai patalpinti elektrinius bei hidraulinius prietaisus nenaudojant jokio mūro. Dėl tokio grindų mobilumo pasidarė lengva planuoti ir kurti naujas darbo vietas su telefono linijomis, kompiuteriais bei apšvietimu.

Specialistų teigimu, Europoje stiklo pluošto konstrukcijos taikomos itin plačiai, tad neabejotina, kad ir Lietuvoje šios medžiagos laukia puiki ateitis. UAB „FibroLT“ specialistų teigimu, šiandien jau daugėja užsakovų besikreipiančių į bendrovę, kurie patys ieško būtent šios medžiagos ir tai nenuostabu, nes moderni medžiaga atkakliai žengia į visas architektūros sritis.

Pasak UAB „FibroLT“ direktoriaus Simo Bielinio, pirmieji į šios medžiagos privalumus Lietuvoje įvertino nuotekų bei valymo įrenginių statytojai. Iki tol šiose konstrukcijose buvo taikomas nerūdijantis arba cinkuotas plienas, tačiau šiai dienai pažangios stiklo pluošto profilių konstrukcijas jau įvertino nuotekų valymo įrenginių statytojai , o neseniai bendrovės siūlomais stiklo pluošto gaminiais susidomėjo ir užsienio projektuotojai.

UAB „FibroLT“, S. Žukausko 17-21, LT-08234 Vilnius, mob. 8 611 58835, faks. (8 5) 278 9606, el. paštas [email protected], svetainė www.fibro.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

truputi per daug isgyret stiklo pluosta :)

didziausias trukumas manau jog epoksidines darvos nera 100% atsparios ultravioletui, tad laikui begant irsta. Atsiveres stiklo pluostas labai palanki terpe samanoms veistis (jei kas turit XTS'a kokiu 20 metu senumo ar senesni, tai jei neplautas gerai apsamonojes bus). Pigus stiklo pluostas nera atsparus vibracijoms. Be to ji nera paprasta suvirinti.

be daugybes pliusu galima ir nemenkai minusu rast. O jei jis brangesnis nei plienas, tai daugeliui ukininku tai nebus konkurencinga technologija :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nerikętų lyginti rankiniu būdu klijuoto sparno ar kažkokios talpos su stiklo pluošto profiliais, grotelėmis ir t.t. Gaminant profilius naudojama ne tik epoksido darva, kuri yra pakankamai minšta ir gaminys pagamintas tik epoksidinės dervos pagrindu laikui begant susidėvi, o termoaktyviu dervų sudėtis leidžia gauti tvirtą, patikimą ir atsparų ultravioletui gaminį.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 11 mėnesių...
  • po 6 mėnesių...

Another problem for a he-Santa would be getting there. First, there

would be

no reindeer because they would all be dead, gutted and strapped on to

the rear

bumper of the sleigh amid wide-eyed,desperate claims that buck season

had been

extended. Blitzen's rack would already be on the way to the

taxidermist.

Buffalo Sabres

Calgary Flames

Carolina Hurricanes

Even if the male Santa DID have reindeer, he would still have

transportation

problems because he would inevitably get lost up there in the snow and

clouds

and then refuse to stop and ask for directions. Add to this the fact

that

there would be unavoidable delays in the chimney, where the Bob

Vila-like

Santa would stop to inspect and repoint bricks in the flue. He would

also

need to check for carbon monoxide fumes in every gas fireplace, and get

under

every Christmas tree that is crooked to straighten it to a perfectly

upright

90-degree angle.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...