Jump to content

Jaunasis

Nariai
  • Pranešimai

    1663
  • Prisijungė

  • Lankėsi

  • Laimėta kartų

    7

Reputation Activity

  1. Patinka
    Jaunasis reacted to Špyžius in sveiki.norejau paklaust koki tiksliai modeli turite claydon ir ar taikot tiesiogini s   
    Labas,
    Na mūsų ūkis didesnis. Keturiese dirbame 750ha. Nusipirkome Claydon 4,8 Hybrid šią vasarą ir visi žieminiai pasėliai pasėti su ja. Ji turi bunkerį sėkloms, trašoms ir trečią smulkių sėklų arba mikro trašų bunkerį (pačiam gale montuojasi toks apvalus). Iki tol mes viską dirbdavome pagal tai kaip suspėdavome. Dažniausiai nukūlus suskusdavome su Vaderstad carrier ir prieš pat sėją irgi tą patį darydavome. Dar turėjome ir TopDown, bet jis tik 3 metrų, tai su juo kartais sėdavome rapsus ir irgi įdirbdavome žemę pasėliams, bet pajėgumai buvo menki, tad daug ir nepadarydavome. Claydon pirkome, nes išėjo tas darbuotojas, kuris dirbdavo su Carrier ir TopDown, tad nusipirkome Claydon. Nes mums reikėjo rinktis, pirkti vieną 400ag traktorių ir didelį agregatą prie jo, kad spėtų įdirbti sėjamąjai arba pirkti Claydon. Kaina labai aiški traktorius + aparatas apie 300 000€ kainuoja, o Claydon pirkome už 100 000 + aketėlės 12 000 (kurios netgi sakyčiau nėra būtinos). Auginame žieminių miežių, tad juos nukūlus purškėme bakterijomis, kad šiaudus greičiau suskaidytų. Rezultatas labai geras ir nieko papildomo daryti nereikėjo. Sėjamoji nesikišo ir rapsą pasėjome puikiai, tiesa, po sėjos volavome, ko ankščiau niekada nedarydavome (Claydon neturi jokio prispaudimo po sėjos). Po kviečių sėtii rapsus buvo sunkiau, nes sėjome tik nukūlę ir nebuvo laiko bakterijų purkšti ir joms suveikti (reikia dviejų savaičių), tad šiaudų buvo labai daug (reikia gero smulkintuvo kombaine), tačiau sėti tas iš principo netrukdė, tik psichologiškai labai sunku buvo, nes laukas atrodė siaubingai, po tais šiaudais palikęs rapsas atrodė neturi šansų išdygtu. Aišku mes akėjome su aketėlėmis, tačiau jos praktiškai nereikalingos, Kai daug šiaudų jos kišasi ir velka šiaudus, sudaro kupstus. Praktiškai geriau būtume pirkę Claydon  tokį kaip skutiką, tik jis labai negiliai dirba ir skirtas yra šiaudams smulkinti labiau. Viskas sudygo puikiai.
    Kviečius sėti sekėsi irgi labai gerai apart to, kad kai kurie noragai nulinko, mes turime įdėją, kad brokuota buvo apsauga, nes cilindriukas mūsų manymų nedribo taip, kaip reikėjo (iki galo nesusistumdavo). Dojus sutiko pakeisti duagelį šių dalių. Panašu, kad tai tiesiog brokas. Kviečiai sudygo labai gerai ir gražiai. Žieminiai miežiai sudygo išvis super (jie labai krumyjasi) ir juose eilučių beveik ir nebesimato dabar (kviečiuose matosi). Kolkas viskas atrodo labai gerai (geriau nei tikėjausi), tačiau kol negavome pirmojo derliaus sunku pasakyti ar tikrai viskas taip puiku.
    Iš principo su sėja viskas labai gerai ir paprasta, didesnis pokytis įvyko visgi purškiant. Nes to daryti reikia daugiau. Tarkime jeigu su bakterijomis mes eksperimentavome šiemet, tai Raudapo purškimas tampa būtinas. Rapsų pabiros prieš sėja turi būti nupurkštos, praktiškai visos pabiros tampa tavo priešu, nes jeigu ankščiau užardavome ar suskusdavome du kartus ir buvo gerai, tai dabar jos niekur nedingsta, tad visi laukai prieš sėją vienokia ar kitokia chemija turi būti nupurškti. Rasuose irgi kviečių/miežių pabiras jau sudygus rapsams šiemet purškėme du kartus ir visgi vistiek tikėtika, kad kuliant kažkiek nusikuls ir kviečių/miežių ir net neaišku ar galėsime rapsus taip tiesiai nuo kombaino vežti parduoti, gali tekti valyti (nors rapsų derliui manau tai netūrės įtakos).
    Iš tikrųjų aš pats kažkaip įsivaizdavau, kad tas pokytis bus daug stipresnis ir atrodys kaip koks perversmas, bet iš tiesų apart dažnesnio purškimo niekas ir nepasikeitė. Sėja vyksta kaip seniau (tik nereikia laukti įdirbančios mašinos, nes žemės įdirbimas mums būdavo stabdis), tad viskas vyksta greičiau. Dygsta kaip dygę tie pasėliai, jeigu dar ir derlius bus panašus į tai ką kuldavome ankščiau manau, kad labai greitai visi perims šią technologiją. Tiesiog susitaupo kuro tiek daug. traktorius, kuris įdirbinėdavo žemę šiemet praktiškai prastovėjo be darbo, rimčiausias darbas vandens vežimas purkštuvui... Iš tikrųjų man yra net kiek baisu, nes kol kas viskas atrodo tieisog per gerai.
     
×
×
  • Create New...