Jump to content

Loreta

Nariai
  • Pranešimai

    1442
  • Prisijungė

  • Lankėsi

  • Laimėta kartų

    3

Visas nario Loreta paskelbtas turinys

  1. Loreta

    Avių liga

    Biomectinas ir ivomecas turi tą pačią veikliąją medžiagą - ivermektiną (abu po 10 mg), tik skiriasi pagalbinės medžiagos. Jeigu teisingai suprantu, šie vaistai kosinčiai aviai leidžiami, nes ji gali kosėti dėl parazitų plaučiuose? Tuomet suleidus vaistų avį reikėtų atskirti mažiausiai trim dienom, kad su spyrom išeitų parazitai ir tuos pakratus išmesti.
  2. Loreta

    SOS reikia pagalbos

    Kai turėsime tokias puikais avis kaip tavo, ir mes auginsime reproduktorius. Su tuo ką turime dalis mūsų galime užauginti tik mėsytei
  3. Augi32, filmuko pasižiūrėti negaliu, bet sprendžiant iš tavo reakcijos, ten parodytas kažkoks keistas variantas. Kai dėjau gumytes, tikrai jokių komplikacijų ar įtartino elgesio nebuvo. Esu išbandžiusi ir gumytes, ir chirurginį kastravimą. Į išoperuotus avinukus man irgi buvo gaila žiūrėti. Kol draudimas nepanakintas nedėsiu, nes įtariu, kad gali specialiai mane patikrinti:)))). Dedant vyresniems kaip 7 ar 14 d. (priklausomai nuo šalies), rekomenduojama arba yra privaloma anestezija (irgi priklausomai nuo šalies). Tiesa, dedant gumytę viena arba abi sėklidės gali nuslysti į papilvę ir avinukus liks pilnai neiškastruotas. Papjovusi pas vieną avinuką radau vieną sėklidę pilve. Rašoma, kad toks gali ir apvaisinti. Apklausiau didžiųjų ES šalių vet tarnybas arba žū ministerijas (siunčiau užklausas kaip ES pilietė), ar pas juos leidžiamas kastravimas. Pas lenkus (iš viso 251 060 avių) leidžiama, bet jiems neaktualu, nes jie visus (taip jie rašo) jauniklius eksportuoja. Britai (32 038 054), prancūzai (7 528 202), vokiečiai (1 487 500), airiai (2 968 183), suomiai (121 515) leidžia. Ispanai (20 809 165) kastravimo net nereglamentuoja, nes jiems neaktualu, kadangi, kaip suprantu, dėl savo klimato jie šeria grūdais ir jaunus pjauna - toks yra šios šalies vartotojų skonis. (Duomenys yra 2009 m., nes naujesnių duomenų neradau). LT 2009 m. turėjo 50 318 avų (šįmet žinoma turi daugiau), todėl visiškai neaišku, ką čia LT, Estija (irgi draudžia su savo 72 450 avių) ir pan. nori čia pavaidinti. Savo užklausose taip pat teiravausi, ar tos šalys ruošiasi kastravimą gumyte uždrausti, atsakymas - NE. Pvz., Vokietija tokį gyvūnų kastravimo būda draudžia, išskyrus ėriukų (!!!). Jau nekalbu apie tai, kad tokį kastravimo būdą leidžia JAV, Kanada, NZ, Australija ir t.t. - pasižiūrėkite kiek ten avių!!! Bet Vet tarnybos specialistas man sakė, kad ne ES šalys mums ne rodiklis, todėl apklausiau ES šalis. Kitas klausimas, kiek ūkininkų tose šalyse išvis kastruoja ėriukus. Jeigu juos augina veislei ar parduoda mėsai jaunus (iki 5 mėn.), tokio reikalo išvis nėra. O Lietuvoje su mūsų turimomis avimis ir žiniomis bei ganyklų kokybe mes dar nepasiekiame tokių ėriukų priesvorių, kad 5 mėn jie svertų tiek, kad jau būtų galima parduoti mėsai, ir auginame daug ilgiau (priklausomaianuo veislės, teoriškai po 6-7 mėn jau gali atsirasti mėsos prieskonis ), todėl kastravimas yra aktualus ypač smulkiems ir vidutiniems avių augintojams. Apie tai šnektelėjome su kai kuriais Avių augintojų asociacijos nariais, jie paremtų, todėl turiu susikaupti ir paruošti laiško tekstą)). Beje, yra du panašūs kastravimo būdai: gumyte ir burdizzo, kaip čia rašė berods suwalkas. Kai kur rekomenduojama juos taikyti kartu.
  4. Loreta

    Avių ir mėsos savikaina

    Taigi po audros penkias dienas buvome be elektros (kaimynai ir ilgiau), paskui reikėjo derlių baigti nukasti, ryšys l. prastas - Bet gera pabūti be kompiuterio
  5. Loreta

    Aviu vilna. Ka Jus darot su ja?

    Gal tada palaukčiau, kada bus nelietingas kelių dienų tarpas ir neperšaltos naktys, ir kirpčiau ryte, kad per dieną iki nakties dar apsiprastų. Jeigu reikia kergimui, galima apkirpti tik užpakalius, kad baronui būtų lengviau prieiti. O visą avyte apkirpti jau suvarius į tvartą.
  6. Kolegos, įdomu ar pasiskaičiuojate avių, mėsos savikainą? Ar kainas iš lubų imate? Šitaip pernai sakė G. Prakapavičius: "Pelnas - tik popieriuje Nors visą savo produkciją parduoda ir net nespėja tenkinti rinkos poreikių, realaus pelno avių augintojas sako neturįs: „Balanse įrašyti skaičiai neblogai atrodo, bet kišenėse kaip neturiu pinigų, taip neturiu. Žemės ūkyje investicijos nesibaigia - tai stogą turi tvarkyti, tai tą pirkti, tai kitą... Ką uždirbti, viską įdedi atgal." Jis pateikė tokius skaičius: tarkime, jo ūkis šiemet turės 400-500 ėriukų. Dyzelino litras pabrango vienu litu, o jo sunaudoja 20 t. Tai - jau papildomi 20 tūkst. litų. Sunaudoja apie 50 t grūdų, už kuriuos daugiau mokėjo 12,5 tūkst. litų. Tad vien tik dyzelinui ir grūdams ūkininko išlaidos padidėjo daugiau kaip 30 tūkst. litų. „Tai kiek baroniukų turiu parduoti, kad išlyginčiau šituos brangimus? - retoriškai klausia G. Prakapavičius. - Galiu pasakyti, kad, nepaisant didelės avienos paklausos, jos pabrangimo, mes neuždirbome nė vienu litu daugiau, o dar net mažiau. Juk viskas pabrango ir už viską mes turėjome mokėti." Visas strpsn čia - http://www.manoukis.lt/?s=2406&m=1&z=107 Radijo laidoje vasarą jis sakė, kad jo ūkyje savikaina sudaro pusę kainos. Atrodytų, kad pigiausiai ėriuksu užauginti būtų tuose ūkiuose, kurie gano avis be jokių aptvarų, palaidai, nekilnoja. Bet tada įdomu, kokia tada būna šaip užaugintos skerdenos išeiga, kiek pvz. 15 kg skerdenoje sveria kaulų masė, ir kiek gryna mėsytė? Jeigu mėsos mažiau, tada ir mažesnė kainą galima pateisinti.
  7. Loreta

    Aviu vilna. Ka Jus darot su ja?

    Kelias dienas vis vein palaikyčiau tvarte, nes joms reikia laiko, kol organizmas persiorientuos ir susireguliuos kūno temperatūra. (Tas pats rekmenduojama kerpant per karščius.) Nebent būtų tarpas, kai bus kelio šitos dienos iš eilės ir nešaltos naktys, kas dabar mažai tikėtina.
  8. O, taip, žiemai turėtų būti pats tas!!!
  9. Man atrodo, kad gerai kaip ir žmogui - išvalo inkstus, sutvakro vidurius (jei neviduriuoja, pirmyn), geras mineralų šaltinis, tik penėjimui turbūt reikėtų ko nors stipriau, kas į kūną eitų Jeigu ganykloje žolė gera, yra ankštinių, turėtų augimui užtekti.
  10. Loreta

    Kergimas

    Mano pernai pasiteisino, tik trijų avių ėriavimosi laikas buvo kažkodėl kitoks, matyt kažkaip ne taip užsirašiau. O viena liko bergždžia, tai papjovėm, nereikėjo laukti 5 mėn. Bet būtina dažus keisti kas 17 d., nes kai kuriom kartojasi ruja ir avinas vėl lipa. Pakinktai dar, žinoma, naujiena, vienerių metų stebėjimo neužtenka.
  11. Loreta

    Avių liga

    Vasaros pradžioje žinoma, kad išpunta. Kur to kalkakmenio gauti? Gal jis dar kitaip vadinasi?
  12. Loreta

    Avių liga

    Grupelė avinukų, kurie ganosi baltuose dobiluose, nė vienas neviduriuoja. Viduriuoja po dvi tris aveles iš kitų grupelių, kurios ganosi natūralioj ganykloj!
  13. Loreta

    Avių liga

    Atidžiai perskaičiau. O ką konkrečiau norėjote man toje nuorodoje parodyti?
  14. Loreta

    Avių liga

    Dabar negauna visiškai nieko apart žolės. Bet įtariu, kad tai dėl to, kad žolė ji šlapia, vešli, nes greitai auga, būna arba sulyta, arba labai didelė rasa. Gaila dabar neturiu ir artimiausiu metu neturėsiu galimybių nuvežti į laboratoriją.
  15. Loreta

    Avių liga

    Man asmeniškai tai niekas neaišku Jeigu duočiau bet kokius plačiausio veikimo vaistus, tada būtų tvarkoj, bet šitaip aš nenoriu gadinti nei avių, nei vaistų. Jeigu gaudau savo vetą, kad išrašytų receptą, jis man sako, kad išrašysiu, bet nerasi vaistinėje, važiuosi į Uteną kelis kartus (60 km). Jeigu nueinu tiesiai į vaistinę, ten recepto neišrašo. Jeigu gaunu laboratorijos tyrimus, vėl gaudyk kas išrašys receptą rekomenduojamiems vaistams. O blogiausia, kad mano tos kelios avelės padavus žolės vis vien viduriuoja. Ant šieno buvo gerai, bet negi dabar laikysi tvarte ir šersi šienu. Dar dvi iš kitos grupės (laikua trimis grupėmis) pradėjo viduriuoti, kai pervedžiau į naują žolę. Kolegos, kai pbūtų gerai, kad parašytumėt apie savo avis, nes vien skaitytumėt, ką kiti parašo (tai labai savanaudiška ). Negi jūsų avys netriedžia, nešlubuoja? Tokia šlapia vasara! Ką darote, kokie rezultatai? Štai britai sako, kad šįmet ir pas juos prastai ėriukai auga, nes nuo pat pavasario daug lyja. O jie sugeba į savo forumą parašyti, pasidalinti info ir po 400, 600 avių laikydami, kažkaip laiko atranda. Tad jau neįsivaizdinkime, jei 20 ar 30 avių laikome, parašykime. Tai kas, kad aš pati ką nors pasiskaičiusi kitur įdedu, bet labai trūksta jūsų visų praktinės patirties.
  16. Loreta

    Avių liga

    Radau, kokie vaistai buvo užregistruoti Lietuvoje š.m. vasarą - http://www.nmvrvi.lt/lt/naujienos/441/ Čia yra ir nuo kokcidiozės (eimeria yra šią ligą sukelianti bakterija). Tik nežinia ar receptiniai.
  17. Loreta

    Avių liga

    Kurioj vaistinėj, nežinau, Kaune niekada nebūnu. Reikia klausti ožkininkų forume. Nereceptiniai yra Levamisol (tik nuo kelių tipų helmintų - jeigu laboratorijoj padarytumėt tyrimą ir jums pasakytų, kad šito užtenka), Albendazolis (plataus poveikio), daugiau nežinau, bet skirtingos vaistinės turi skirtingus tiekėjus ir siūlo truputį kitokį vaistų asortimentą. Paskambinkite Kaune į kitą vaistinę. Tikriausia yra ne viena ir skirtingų savininkų (tai irgi svarbus faktorius, nes to paties tinklo vastinėse bus tas pats. Kartą išsiaiškinsite ir vėliau žinosite.)
  18. Loreta

    Avių liga

    Man pvz sakė, kad Kaune receptą išrašo pačioje vaistinėje, t.y. jeigu vet vaistininkas yra praktikuojantis vet ydytojas ir turi savo individ. įmonę. Tik nežinau, kurioj. Šitoj matyt iį neturėjo. Sakė, kad kainavo 5 lt. ivo-, iver-mektinas ir pan. yra receptiniai. Mane vieną kartą dėl to recepto privaikė, tik reikėjo ne aviai, o ožkai: laboratorijoje ištyriau pieną ir tyrimų rezulatų lape parašo, kokiais vaistais reikia gydyti. Visi buvo receptiniai. Vaistinėse vienoje neturėjo IĮ, kitoje - nenorėjo "konkuruoti" su mano vietovei priskirtu vet gydytojų. O jį dar reikia pagauti, be to vaistą pasiūlė ne jis, tai pasakė, kad ne jis gydo mano ožką: maždaug, kas gydo, ten ir kreipkis (laboratorija?). Kreipiausi į dar vieną - irgi "negalėjo". Tai, pamaniau, ko vertos tos laboratorijos vaistų rekomendacijos, jeigu tokia didelė problema receptą gauti? Matyt, blogai buvo tai, kad pati kreipiausi į laboratoriją, o neprašiau vet gydytojo "siuntimo" (būtų papildomas vizitas, nors pas ožką nevažiuoja) Su avių dehelmintizacija būtų buvę tas pats, tik ,laimė, vaistai buvo nereceptiniai. Vienu žodžiu, vargas Lietuvoj...
  19. Loreta

    Avių liga

    Ktioje temoje radau jau įdėtą Diaroak'o aprašymą: Diaroak [indiški] milteliai – tai 13 žolelių mišinys, kuris yra ilgamečių mokslo tyrinėjimų rezultatas. Šie milteliai pagreitina regeneracijos procesą, reguliuoja virškinimo sistemos darbą. Apsaugo nuo diarėjos ir padeda ją gydyti. Paskirtis. Įvairios kilmės diarėjos ( pvz..: pašaro pasikeitimas, šlapias ar užterštas pašaras, neaiškios kilmės viduriavimai) prevencijai ir gydymui. • Apsaugo nuo vandens ir maisto medžiagų netekimo. • Gerina virškinamumą, padeda įsisavinti maisto medžiagas iš pašaro. • Absorbuoja ir išaktyvuoja endotoksinus. • Pagerina skrandžio ir žarnų gleivinės regeneracijos procesus. Naudojimas. Galvijams, arkliams, avims, ožkoms, kiaulėms, triušiams, paukščiams, karveliams. Sumaišyti miltelius su vandeniu santykiu 1:5 (1 dalis miltelių ir 5 dalys vandens), gerai išmaišyti, kol gausis homogeniškas skystis. Sugirdyti per os du kartus dienoje. Dozės: • galvijams, arkliams – 30 g; • veršeliams, telyčioms, kumeliukams – 10-15 g; • avims, ožkoms, kiaulėms – 7,5-10 g; • paukščiams pridedant į pašarą 0,25 %, šerti 5-7 dienas. Kontraindikacijos. Nenumatyta. Išlauka. Nenumatyta.
  20. Loreta

    Apie avis

    Tai gali būti įdomu ir avininkams - http://www.bernardinai.lt/straipsnis/20 ... styn/88249
  21. Loreta

    Avių liga

    Beje, rekomenduoju pradėti naudotis rajonų vet laboratorijų paslaugomis, nes girdėjau viena ausim, kad jas gali "reformuoti", t.y. uždaryti, tada kakučius siųsim į Kauną, atsakymus gausim gal po mėnesio, o dabar išmatų atsakymus gauni kitą dieną.
  22. Loreta

    Avių liga

    Tarpežere, šitiek pripasakojęs kokiam vetui Lietuvoje, išgąsdintum jį iki nuomario O jei rimtai, britų forume vis paskaitau, kaip jie saugosi coccidiozių, bet sau pagalvodavau, kad Lietuvoje tokio daikto nesama. Ar coccidiozę ir eimeria laboratorijos irgi nustato? Vad., tą trydą nusiveži į laboratoriją ir nustato? O Vecoxano irgi Lietuvoje yra? Man kažkaip atrodo, kad tu viena koja ne čia gyveni, o kur nors Prancūzijoje, tai ir tavo avyčių ligos nelietuviškos?
  23. Loreta

    Avių liga

    Mano pora avelių irgi viduriavo, jau po nukirmėlinimo. Gali būti, kad dėl to, kad ši vasara tokia šlapia, l. greitai auga žolė, gal kai kurių medžiagų neįsisavina ar trūksta? Kitiems patarus dariau keletą dalykų: 1. Nešiau į ganyklą šieno. 2. Į vandenį joms pyliau pelynų nuoviro Bet šitos priemonės lygtai nepadėjo. Tada parsivedžiau tas kelias iš ganyklos į tvartą, šeriu šienu ir girdau tokius indiškus miltelius Diaroak. Jei iš augalų, be chemijos, naudojau ir anksčiau, tikrai veiksmingi, ir dabar padėjo. Pirkau Utenoj vet vaistinėj. Dar galima duoti vaistų, skirtų žmonėms, pvz. Lopedium ar panašius. Galima paklausti vaistinėj, paaiškins, pagal kokį žmogaus svorį nustatoma suaugusiojo ir vaiko dozė, atitinkamai dozę pritaikyti pritaikyti aviai ar ėriukui pagal jų svorį. Pas mus tai ir vet vaistinėj tokiais paprastais atvejais gerai pataria, kai perki vaistus. O kad vet gydytojas gūžčioja pečiais, tai labai keista, nes ir veršeliai viduriuoja, jiems visokių vaistų yra (gal ne viskas tinka avims, ypač vario kiekiai), ir suaugę galvijai ant pavasarinės žolės viduriuoja, tai tokius vaistus tikrai turi žinoti! Pagaliau galėtų pasiskaityti ar pasikonsultuoti su kolegomis. Nesuvokiamas apsileidimas ir tiek.
  24. Loreta

    Aviu augintojai

    Mačiau vic.lt statistikoj, kad kažkas turi bandą Šiaulių krašte. Gal vic.lt pasakytų kas, nes savininkų duomenys neskelbiami, nebent žinotumėt bent vienos avies nr.
  25. Loreta

    Kergimas

    Trumpąją diržo diržo dalį tarp dviejų žiedų dėti ant pilvo po priekinių kojų "pažastimis", žiedai atsiranda ant šonų, dažai - nat krūtinkaulio priekyje, ant nugaros sukryžiuojat laisvus dirželius, perveriate per žiedus ir užveržiate. Gal prisikabins failas. Aš irgi pirmą kartą ne taip uždėjau, tai greitai išsitabalavo:) Nylon breeding harness_instructions.pdf
×
×
  • Create New...