Jump to content

lunacy

Nariai
  • Pranešimai

    155
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Reputation Activity

  1. Haha
    lunacy reacted to grazbek in Kaip tręšti žieminius kviečius   
    Pasakė dar vienas Petras kuris perka tris litrus kad kepuraite turėtu....
  2. Patinka
    lunacy reacted to vk_ in No-till   
    Sveiki.
    Aš tik mėgėjas sodininkas, su grūdų auginimu neturiu nieko bendro, tad galite toliau nebeskaityti tie, kam svarbi asmeninė patirtis.
    Prisižiūrėjau Johno Kempfo video, tai galiu pasidalinti keliomis idėjomis į temą. Johnas propaguoja ne no-till, bet „regenerative“ - atkuriamąją žemdirbystę, kurios esmė augalų maitinimą pervesti iš trąšų į sukuriamą bioaktyvaus dirvožemio. Beveik pilnai sutampa su no-till, tad jo idėjos gali būti pritaikytos jūsų no-till praktikoje.
    Johno teigimu, didžiausią grąžą lyginant su sąnaudomis duoda dvi priemonės:
    1)      Inokuliantų (bakterijos ir grybeliai) panaudojimas sėjant ar iš anksto ir
    2)      Tręšimas per lapus. Čia pagrinde kalbama apie tręšimą mikroelementais, o ne NPK.
    Kas naudojate šias priemones? Teisingesnis klausimas būtų – kodėl dar kas nors nenaudojate šių priemonių?
    Johno idėja, kurią jis grindžia šimtais mokslinių tyrimų ir dešimtmečiais praktinio darbo, yra tokia: „augalai labiau maitina dirvožemį nei dirvožemis augalus“! Augalas fotosintezės metu sukuria angliavandenius, kurių dalį per šaknis skystu pavidalu išskiria į dirvožemį ir tuo maitina mikroorganizmus – bakterijas, grybelius. Bakterijos suvalgo angliavandenius, jų daug prisiveisia, ir jos augdamos iš dirvos paima mineralus, kurie buvo augalams neprieinamoje formoje. Bakterijų gyvenimas trumpas, jos numiršta ir tie jų iš dirvos paimti mineralai kartu su jų kūneliais tampa puikia maistine medžiaga augalams. Net daug geresne, nei ištirpintos mineralinės trąšos. Tokiu būdu vyksta abipusiai naudingi mainai – augalas maitina angliavandeniais, atgal gauna mineralus. Kaip sustiprinti šį procesą? Geriausia yra padidinti fotosintezės efektyvumą. Johno teigimu, įprastinių pasėlių fotosintezės efektyvumas sudaro tik 15-20% lyginant su jų genetiniu potencialu. Ir galima labai staigiai – per dieną – fotosintezės efektyvumą padidinti 2-3 kartus nupurškus lapus reikiamais mikroelementais. Tiesa, tas efektyvumo padidėjimas netruks labai ilgai ir vėliau reiks pakartotinių purškimų.
    Johno teigimu, per maždaug 3 metus galima atstatyti ar sukurti tokį bioaktyvų dirvožemį, kad jis pilnai aprūpintų augalus ir daugiau nereiktų įterpinėti jokių trąšų, jokių papildymų, nebent kažkokių mikroelementų, jei jų nėra dirvoje, bet tie papildymai reikštų maždaug gramus kas kelis metus hektarui. Bioaktyvus dirvožemis iš oro fiksuos azotą, iš dirvožemio į augalams prieinamą formą mineralizuos fosforą, kalį ir daug kitų elementų.
    Johnas daro augalų sulčių tyrimus ir pagal tai nustato, ko trūksta augalams. Tik sulčių tyrimas tą parodo tiksliai. To neparodo nei sudegintų augalų dalių mineralų tyrimas, nei dirvoje esančių mineralų tyrimas. Daugelis mineralų yra dirvoje, bet jie yra neprieinami augalams, dirvos tyrimas gali parodyti didelį geležies ar mangano kiekį, bet jų augalai negalės įsisavinti, nes jie bus per daug oksiduoti, pvz., valentiškumas +4, kai augalai gali įsisavinti tik +2. Ir tokiu atveju galima į dirvą papildomai įnešti daug geležies ar mangano, bet jokio efekto augalų sultyse nebus, nes įnešti elementai iškart oksiduosis ir taps neprieinami augalams. Kokia išeitis? Lapų purškimas chelatine reikiamo mikroelemento forma. Johno teigimu, virš 90% augalų trūksta geležies. Kodėl? Todėl, kad dirvos tapo per daug oksiduotomis, o taip pat blogą įtaką padarė herbicidai, fungicidai ir mineralinės trąšos.
    Johno teigimu, dabar dažnai blogiau yra ne kokių nors elementų trūkumas, o perteklius. Nes elementai turi panašias savybes ir tarpusavyje konkuruoja, jei kažkurio elemento yra per daug, tai jis labai sumažins kito susijusio elemento įsisavinimą. Augintojai per daug naudoja trąšų, daug naudoja trąšų, kurių trūkumo augalai išvis nejaučia. Johno kompanija pagal augalų sulčių tyrimus nustato, ko trūksta, ko yra per daug ir koreguoja augalų mitybą. Rezultate trąšų naudojimas sumažėja kelis kartus per kelis metus, bet panaudojami inokuliantai ir lapų tręšimas, o derliai išauga bei kartu išauga derliaus sveikumas ir kokybė.
    Johno teigimu, užtikrinus tinkamą augalų mitybą, jie nebesirgs ir jų nebepuls kenkėjai.
    Ką galima paminėti lyginant Johno idėjas su jūsų aptarimais? Kažkiek sureikšminate dirvos nejudinimą, bet neskiriate tikslingo dėmesio dirvožemio bioaktyvumui – turbūt mažai naudojate inokuliantus, nesistengiate padidinti fotosintezės aktyvumo, neskiriate dėmesio mikroelementiniam tręšimui per lapus, nesaugote dirvožemio gyvybės nuo neigiamo herbicidų ir fungicidų poveikio. Net tikslingai sistemingai viską darant tai užima kelis metus, o naudojant tik dalį priemonių ir rezultatas bus dalinis.
    P.S.: https://www.advancingecoag.com/ 
  3. Patinka
    lunacy got a reaction from Linuxx in Valgomasis sausmedis   
    Aurora uogu dydis  ir skonis normaliai prinokusiu tikrai neblogas.

  4. Patinka
    lunacy got a reaction from Linuxx in Valgomasis sausmedis   
    Sausmedžių uogų ir kitų uogų ir vaisių palyginimas. 

  5. Patinka
    lunacy got a reaction from AG Paulius in Česnaku auginimas   
    O aš galvojau, kad maniškiai prastai atrodo.
     

  6. Patinka
    lunacy got a reaction from vk_ in Valgomasis sausmedis   
    Aurora uogu dydis  ir skonis normaliai prinokusiu tikrai neblogas.

  7. Patinka
    lunacy got a reaction from vk_ in Valgomasis sausmedis   
    Kovo 26d pasodinti ir jau su ziedais, o senesni zmones uzmetinejo ar ne per anksti sodini . Pasodinta 2 wojtek, 2 zojtek, aurora ir honey bee.
     
     
     


  8. Patinka
    lunacy got a reaction from Linuxx in Valgomasis sausmedis   
    Kovo 26d pasodinti ir jau su ziedais, o senesni zmones uzmetinejo ar ne per anksti sodini . Pasodinta 2 wojtek, 2 zojtek, aurora ir honey bee.
     
     
     


  9. Patinka
    lunacy reacted to grazbek in Pavasario darbai   
    idomu idomu kokius jus čia kapiliarus nutraukinėjate.....
  10. Patinka
    lunacy reacted to AG Paulius in Česnaku auginimas   
    Cigneros sudėtis labai panašį į paukščių mėšlą, greičiausiai tai bus arba biodujų substratas arba paukščių mėšlo granulės. Norint turėti kuo ekologiškesnę produkciją, būtų galima rinktis ir Cigneros trąšas aišku čia skonio reikalas nes trašos bus brangios ir jų poveikis ne bus greitas jos turės atsipalaiduoti, reiks laistyti, arba įterpinėti. O su mineralinėmis trąšomis papraščiau paberi ir lauki lietaus. Dėl trašų sudėties siūlyčiau paprastas NPK kur daugiau fosforo ir kalio ir tada sulfatas., bus pakankamai atiduota azoto ir sieros. Sulfato esantis skirtingų formų azotas sugebės ilgiau išlikti dirvoje. Taip bus užtikrinatas tolygesnis ir igalaikis maistinių medžiagų pasisavinamumas. 
  11. Patinka
    lunacy reacted to vk_ in vaismedziai ir vaiskrumiai musu sode   
    Renkantis tarpus turbūt reiktų priimti, kad sausmedžiai (kaip ir šilauogės) gali užaugti maždaug žmogaus ūgio, gal net iki 2 metrų aukščio, o taip pat tai gana platūs krūmai. Na, krūmų platumą kažkiek galima reguliuoti genėjimu. Jei tarp krūmų centrų paliksi 3 metrus, tai primesk, kad suaugę krūmai gali būti 2 m pločio, tada gaunasi 3 m tarp krūmų centrų, bet nuo centro kiekvienas krūmas į plotį dar eina po 1 metrą ir tada tarpas tarp krūmų vainikų lieka tik 1 metras. Dėl ko tau svarbus šis tarpas - dėl saulės šviesos ar dėl galimybės kažkokia technika pjauti žolę? Jei dėl saulės šviesos, tai sakyčiau, kad galima sodinti kas 3 m, bet tai minimalus atstumas ir turint daug žemės bent jau pietų kryptimi galima būtų daryti didesnį tarpą. O jei svarbu dėl žolės pjovimo - tai planuok pagal savo naudojamą techniką.
    Aš šilauoges auginu tranšėjoje, tai yra susodintas eilėje, kur jų vainikai liesis, tai manau, kad ir sausmedžius galima sodinti taip, kad jų vainikai eilėje susijungtų, tai yra maždaug kas 1,5 ar 2,0 metro, bet tarp eilių reiktų daryti didesnį tarpą, kad netrūktų saulės.
  12. Patinka
    lunacy got a reaction from ssenelis in Šilauogės   
    Bent jau aš tai naudojau anksti pavasarį YaraMila NPK + Me ir vėliau amonio sulfatą. Pirmu trešimu gal azoto kiekis šiek tiek per didelis, bet bent jau savo akimis nepastebėjau, kad būtų padaugintą azoto (gal naujai uždėtas mulčas viską išlygino). 
    Manyčiau pagrindinis musių ieškojimas @vk_ buvo dėl Cl elemento trąšose, kurio tikrai neturėtų būti ypač trašose, kurios naudojamos uogakrūmiams, vaiskrūmiams ar daržovėms.
  13. Patinka
    lunacy reacted to arciu555 in Kas vyksta Lietuvoje?   
    Vienintele blogybe  zemes ukyje,kad reikia skaiciuoti,pildyti visokias paraiškas,deklaracijas ir t,t. Zodziu turi būti ,,išmanus,,tas gerokai stumia smulkesnius,vyresnius i šona. Bet tas ,,išmanumas ,,padeda jaunimui-YouTube ir t,t. Kazkada buvau uzsivares cesnaku,bet kompu nebuvo,youtube nebuvo ir lenkišku ravetuvu youtubej irgi nebuvo -teko atsisakyti. Dabar pasiziurejai, nuvaziavai i Rietavo turgu pora reduktoriu nusipirkai,ziema svarke pacirškinai ir turi. Sekmadieni berods rodys kaip jaunas bahuriukas uzsiaugino kazkokiu uogu plantacija iš seklu. Arba prieš keleta metu atsikrauste visiški vilnieciai išeje iš geru darbu berods i Varenos raj,nupirke apleista vienkiemi. Nusipirko keleta karviu ir pradejo daryti sūrį. Su tuo sūriu į įvairias parodas ir po keleto metų pripazino gavo gera varda ir zinai kiek tas vardinis suris kainuos? Reikia keistis,nesikeisi dingsi. Ziurek pasauline Thomas Cook turizmo agentura,nesikeite,neprisitaike kas atsitiko? Zlugo ir taip skambiai
  14. Patinka
    lunacy got a reaction from Uogis in Česnaku auginimas   
    Nelabai yra ką diskutuoti šituo klausimu. Asmeniškai pats, kai ieškojau česnakų, tai norėjau susirast būtent "mėlynųjų" arba kitaip vadinamų gribovskij, kai pradėjau skambinėt ir klausinėt kokius česnakus augina, tai daugumos atsakymas - "daug metų auginu ir velnias žino kokia čia ta veislė", o jei ir pasako veislės pavadinimą, tai nereiškia, kad 100% ta veislė bus (arba bus primaišyta dar ir kitų veislių). Mano praeitų metų patirtis ne kokia, pasirenkant veislę. Norėjau vienos veislės, o gavau mišinį.  
    @Pirichodaz labai jau išgyrė dangių veislę, galvojau iš lammc nusipirkt, bet nespėjau, kažkaip labai greitai išgraibstė.
    Ne reklama, bet tiesiog daug veislių aprašyta lietuviškai, gal kažkiek padės apsispręst.
    http://www.geles.biz/lt/katalogas/Valgomieji-esnakai/ieminiai-ir-vasariniai-esnakai/page-1/
    O jeigu anglų kalba ne svetima dar vienas straipsnis.
    https://www.storey.com/article/a-guide-to-garlic-varieties/
     
  15. Patinka
    lunacy reacted to Valakinis in Zymeto Kuro Kaina   
    Bendrovė yra verslas, o ūkininkas tik žmogus. Jo, čia tai atradimas, dar gal iš proletariato knygučių, ar ką?  Ir vienas, ir kitas yra verslas. Taip, paskirstomi kitaip - vienas juridinis asmuo, o kitas fizinis, bet veikla ta pati, o apimtys gali irgi būti tokios pačios, gali ūkininkas būti net stanbesnis už bendrovę, visaip yra. Labai gerai žinoma, kodėl toks dalykas, kaip ūkininko statusas išliko - taip galima teigti, kad nesi verslas, o tada gauni lengvatas, vengi mokesčių ir t.t. tik tam, aišku, reikėjo lobistų, kurie Seime darė įtaką, o niekas nepaneigs, kad be kyšių. Iš geros valios tokie dalykai nedaromi. 
    Štai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl ūkininkai nemėgstami visuomenėje, yra ir pavydo faktorius, bet esminis - miestas ir kaimas klausia, o kodėl žmogus, kuris vykdo verslą, regis, kaip ir visas kitas verslas, bet turi tokias išskirtines sąlygas? Kodėl aš, pradėdams kitą verslą ar jau vykdydamas veiklą, negaunu to paties? Tada ateina argumentai kodėl, bet jie įtikina tik patį ūkininką, o ne tą, kuris prieštarauja, nes situacija yra neteisinga - iš to ir kilo lygesnių už lygius, gyvulių ūkio palyginimai. 
    Mes negalime protestuoti, nes esam tie, kurie neteisūs, reikalauti neteisybės - dar labiau gilins susipriešinimą žmonių mūsų sociume. Negalime protestuoti, nes esame patys susiskaldę, neturime bendruomeninių ryšių, neturime organizacijų, kurios tikrai atstovautų ne visus, bet atitinkamas mūsų verslo kategorijas, šakas, girdėtų, matytų tos dalies daugumos poziciją ir galėtų pasiūlyti strategiją, kryptį.
    Iš neteisės teisės nesukursi. Prancūzija su savo protestais negali būti pavyzdžiu, ten buvo tik smurtas, chaosas ir naikinimas. Tik naudingas idiotas ar savo valstybės nekenčiantis žmogus gali remti, dalyvauti tokiuose anti valstybiniuose veiksmuose.
    Aš matau tik vieną kelią - reikia siekti kompromiso. Mes neturime visuomenės palaikymo, mūsų norai nėra teisingi kitų atžvilgiu, norim, kad visuomenė už dalį mūsų poreikių sumokėtų, bet žmonės jau to nenori girdėti, juk ir jiems tenka didžiuliai mokesčiai.  Pirmiausia, reikia atsisakyti visų lengvatų, yra daug, kurių mums nereikia, ir siekti kompromiso dėl vienos - kuro akcizo, ji svarbiausia visiem ūkiam, ne daliai, ji galioja ir kitur Europoje - tai geri argumentai. Bet svarbiausias dalykas, kurį privaloma pasiekti - sunaikinti ūkininko statusą, mes patys turim to reikalauti. Valstybėje turi likti tik UAB, AB, miniUAB(čia rasis ūkininkai ir kiti) bei kooperatyvai. Išnaikinę iškreiptą sistemą su visais tais ŽUB, patentais, individualios veiklos verslais(kur po to sako, kad aš ne verslas), mes prisidėsime prie šesėlinės ekonomikos naikinimo, nes mokesčių apskaita bus paprastesnė, aiškesnė, užkardyta galimybė suteikti išskirtines mokestines lengvatas vienos verslo šakos grupei, kaip yra dabar.
    Geriausias to rezultatas bus tas, kad visuomenė palaikys ūkininkus, nes matys, jog konflikto negilinam ir nepradedam, kaip galėtų pasirodyti su kelių blokavimais, srutų, pieno pilstymo akcijomis, bet vietoje to - kaip civilizuota ir taiki tos pačios visuomenės dalis - stengiamės derėtis dėl savo sąlygų, siekti kompromiso, kad ir vilkas sotus, ir avis sveika liktų. 
    Esame labai silpna grandis, nesugebame bendradarbiauti nei savo versle, nei politinio atstovavimo srityje, bet norime daugiau nei esame įdėję pastangų. O taip kovodami tik prarasime viską, liksime prie geldos, nes esame mažuma. Laikas daugiau galvoti, o tada ir daugiau veikti, keisti savo požiūrį pačiam apie save ir apie kitus. Vienas puikiausių pavyzdžių, kur nepavyko pakeisti žmonės savo mąstymo - tai supirkimo kainos. Ne valstybė jas reguliuoja, bet supirkėjai, rinka, nes gamintojas yra mažas vienetas, todėl negali nieko reikalauti. Kad galėtų, gamintojo vienetas turi užimti vis didesnę dalį rinkos, bet tai neįmanoma dėl finansų išteklių, o dar neįmanoma dėl to, kad žmogus niekada nepakeitė savo mąstysenos, požiūrio. 
    Kartais pats esi problema, bet ir tai išsprendžiama, jeigu pavyksta susivokti.
  16. Patinka
    lunacy got a reaction from vk_ in Šilauogės   
    Antra derlių bando auginti "patriot" veislės šilauogės (kurios kelia įtarimą ar tikrai patriot), nes uogos buvo suvalgytos galima sakyti kartu su duke.
     
     

  17. Patinka
    lunacy reacted to tadasjo in zieminis rapsas   
    Ir kurios tos reikalingos yra o kurios ne? Ir cia tik su rapsu ta darai ar ir kvieciuose naudoji kazkokias bakterijas?
  18. Patinka
    lunacy reacted to varstelis in Česnaku auginimas   
    Turbut nezinai to "normalaus" kainos
  19. Patinka
    lunacy got a reaction from Banginiz in Česnaku auginimas   
    Tik reikėtų mažo pataisymo, "galvutė bėga į viršų" gal normalesnis pasakymas būtų, kad oriniai svogūnėliai nepasiekė žiedo, nes galvutė susiformuoja normaliai tik, kad kai kurioms skiltelėms pritrūksta vietos ir bando išsiskaidyti. Tokios skiltelės puikiai tinka sodinamajai medžiagai tik, kad pirmus metus užaugs vienskiltė galvutė, kaip ir iš orinio svogunėlio.
  20. Patinka
    lunacy reacted to garlic in Česnaku auginimas   
    Is patirties apie cesnaku apdorojima. Nukasus geriau palikti su lapais iki ju visisko isdziuvimo, nes kol lapai nenudziuve ir juos nupjovus, per dregna stieba ligos patenka i cesnako vidu ir iki sodimo gali sugesti (aisku ne visi, bet kazkiek bus tokiu).
    Maniskiai sestadieni islipo i pavirsiu.
    VID_20190706_121317.3gp
  21. Patinka
    lunacy reacted to Ukius_bulvinskis in Derliaus nuėmimo dienoraštis   
    Pasirink kitą kryptį, tai tau tų 40ha bus per akis, neturėsi kada forume sėdėt, ir uždirbsi daugiau nei samdomam darbe. Visi gudrūs, tik su javais gerose žemėse nori dirbt 7 mėnesius.
  22. Haha
    lunacy reacted to chefas in Derliaus nuėmimo dienoraštis   
    Paskutinius du metus(dėl gamtinių salygų) ,pas daug ką ir buvo pelnas,- tik išmokos,o tai skaitau nėra normalu. Žemės savininkas, nieko neveikdamas, už nuomą , tą pelną iš ūkininko ir paima, lieka tik iš nuosavos kažkas dar ... Dirbam toliau su viltimi ,jog kitais metais bus supirkimo kainos geros ir gamta nenuvilas, tačiau šie metai bus jau treti be pelno...
  23. Patinka
    lunacy reacted to Bulvinykas in Česnaku auginimas   
    Kaune Urme didmeninis turgus anksti ryte. Yra niuansų. Principe nuolatiniai pardavėjai ir pirkėjai.
  24. Patinka
    lunacy got a reaction from u.k aurimas in Klimato kaita, orų permainos-iššūkis augalininkystei   
    Kodėl bendratimi kalbi? Koks mesijus apšvietė, kad hidroponika yra žluges reikalas ar aš čia tavo sakinių formulavimo nelabai suprantu? Iš esmės tai tau reikėtų mokytojo lietuvių kalbos pradžiai, o ne tutoriaus, kuris nukreiptų, kaip tinkamai ūkininkaut.
  25. Haha
    lunacy got a reaction from Ukmin in Klimato kaita, orų permainos-iššūkis augalininkystei   
    Kodėl bendratimi kalbi? Koks mesijus apšvietė, kad hidroponika yra žluges reikalas ar aš čia tavo sakinių formulavimo nelabai suprantu? Iš esmės tai tau reikėtų mokytojo lietuvių kalbos pradžiai, o ne tutoriaus, kuris nukreiptų, kaip tinkamai ūkininkaut.
×
×
  • Create New...